Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm. Sokmindent csináltam...vagy legalábbis TÖBB mindent. De bármit is, mindig igye... (2024.05.07. 22:46) Kedd.
  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.

Linkblog

Vasárnap.

2012.11.04. 19:50 :: A Tengerész

'12. nov 4..jpgErvin 1.jpgErvin 2.jpgKihordtam  rengeteg szerszámot a műhelybe, első munkaként lecsiszoltam és lekentem a korlátokat. Ma Török Ervinék jöttek ebédre. Ezt a két képet E csinálta. A parti fákhoz nem emlékszem már hol a Petőfi család faszobrai vannak ilyen természetkímélő módon kikötve. A második képen a Dunán tapasztalt "tiszavirágzás" látható.

Érdekes (érdekes? inkább bosszantó, megalázó) történetet mesélt. A Nagydunán hajóztak amikor megtalálta őket a vízirendőr. Csináltak egy egészen hülye manővert a rendőrmotorossal és "V"alakban (!!!) melléjük kötöttek, vonszolva őket folyással szemben a szétfelé nyíló hajótestekkel, szóval valami egészen idióta módon, aztán megbüntették őket tízezerre, merthogy ködben hajóztak radar nélkül. Mutatta  papírfényképet amit utána csinált, (sajnos nem tudom iderakni, a gépben már hiába kerestük)olyan 3-400 m volt a látótávolság, és kívül voltak a hajózóúton.  Megkérdezte, hogy ki dönti el, hogy jók e a látási viszonyok. Azt mondta a rendőr, hogy "ÉN!". 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr624889016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2012.11.04. 21:28:22

Sajnos ugy latszik a vilagon mindehol vannak hulye szemet es kocsog rendorok. A minap hajokazni voltunk ismeroseimmel, egy aranylag szuk lagunaban alapjaraton, a valtoval varialva (ki be kapcsolva, mert az is gyorsnak tunt) haladtunk nagyon bekessen. A ket fiatal holgy elol a hajo orraban ulve, a KORLATON BELLUL, ABBA KAPASZKODVA logatta a labujjat a vizbe. A szembe jovo rendor kb 10 metrrol a hagositojan keresztul uvoltott hogy majd a szivbaj jott rank, h azonnal huzza fel a labat. MAjd miutan megallitott kiabalni kezdett hogy ez micsida veszelyes a labat logatni !?? A vege az lett, vagy ala irom a 200 dollaros buntetest vagy azonnal bevisz a sittre a hajot pedig zaroljak. Szeretem a St Jones rivert, de ezek utan megis inkabb a tengerre megyek hajokazni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.04. 23:04:26

@silvermoon: Hüm...Épp most írtam a kisember blogjába egy kommentet, aki a friscoi rendőröket dicsérte, hogy milyen gyorsan intézkedtek egy autós koccanásnál. És én elgondolkodtam ennek kapcsán összehasonlítva a "szerv"-eket ott és itthon. Ezek szerint ott is vannak idióták.

Kis ember 2012.11.05. 05:07:40

" Megkérdezte, hogy ki dönti el, hogy jók e a látási viszonyok. Azt mondta a rendőr, hogy "ÉN!".
"Azt, hogy ki a zsidó, én döntöm el"
(Göring)

vetojo 2012.11.05. 07:53:54

Vili!
Már írtam, mondtam: SZÜNTESSÉK MEG A VÍZI RENDŐRSÉGET!!! Semmi szükség nincs rájuk, csak molesztálnak, protokollvendégeket furikáznak stb. Ha igazán jól működnének, akkor a "segítünk, és védünk" szlogen szerint élnének, dolgoznának! Ez viszont csak egy ÁLOM!!!

Lidérc

csaba03 2012.11.05. 08:58:48

@vetojo: Hát, nem siratnám meg őket, ha bezárnák az egész kócerájt. Az is elgondolkodtató, hogy az általam ismert országokban, ha van egyáltalán hasonló célú szervezet, akkor az többnyire a kikötői hatóság része, és hivatásos hajósokból/tengerészekből áll, nem fafejű, nagyképű sünökből...

Advocatus Diaboli 2012.11.05. 10:17:48

A vízirendészet is csak az állami bírságbegyűjtő gépezet resze. Máshoz nem értenek és mással nem foglalkoznak, éppen úgy, mint szárazföldi társaik.

harpi4 2012.11.05. 14:40:00

@vetojo: @csaba03: @Advocatus Diaboli: Nekem, mint kezdő dunai hajósnak (MAHART-nál) 65 nyarán és őszén elég sok találkozóm akadt a vízi rendőrökkel. Bizonyára voltak közöttük normális, rendes emberek is, de én sajnos egyet sem láttam közülük, csak a rettenetes, rosszindulatú bunkókat, tudjátok olyanokat, akik éppen hogy csak megtanulták az ÁBC-t, de amint némi hatalomra tettek szert, egyből császárnak érezték magukat a többi emberrel szemben. Októberben fel is jelentettek, mert a Matrózcsárda előtti stégen álló Tolna vontatón mint őr, szerintük aludtam, holott csak fent voltam a kerékállásban. Különben két hét múlva behívtak katonának, és kitörölhették a feljelentésükkel azt, amire bárki gondol. Két év múlva pedig elfelejtődött az egész.
Nos, a kommentekből ítélve ez az arány most sem sokkal jobb, a réginél, sőt, mivel elő van írva a kiszabandó büntetés mennyisége számukra, talán még rosszabb is, hiszen a régiekhez képest, még az állásukat is féltik.

silvermoon 2012.11.05. 15:06:39

@harpi4: Hogy erted azt, h :elo van irva a kiszabando buntetes menyisege? HA ez igaz, akkor..-hat erre nem talalok megfelelo szavakat.-Rendorallam, vagy fosztogatok tarsadalma? Mi van ha nem " buntet" meg senkit egy honap alatt, mert mindenki szabalyos-Kirugjak? Szegyen az Orban kor-manyra -Segitunk es vedunk-? Mint fentebb mar irtam mindenhol vannak bunkok, de hogy elo legyen irva nekik?..!

temtom 2012.11.05. 16:56:31

Ti sem látjátok a második képet? Vagy ha igen, akkor hol keressem?

devton 2012.11.05. 17:26:00

@temtom: Sőt, a harmadikat sem:) Elvileg 2 képnek kellene még látszódni amiket E csinált.

Mihalik Péter 2012.11.05. 17:33:52

@silvermoon: Én tegnap jöttem meg a Tiszáról. Volt köd és rendőr is. A látó távolság időnként úgy 50 m-re csökkent...senki sem csinált semmit,mindenki a látási viszonyoknak megfelelően hajózott radar nélkül, többen farfénnyel. A rendőrök, ha találkoztak valakivel, csak azt mondták, hogy óvatosan srácok... mellény legyen....esetleg megkérdezték, hogy van-e kapás, mert többen felfelé ,meg lefelé is érdeklődnek eziránt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.05. 18:44:46

@temtom: Én se látom. Úgy, hogy feltöltöttem mégegyszer. Nekem most látszik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.05. 19:08:53

@bananarepublica: Nem jött be elsőre, de meggogliztam. zoldtech.hu/cikkek/20121105-LMP-kontra-Jobbik-Bos-Nagymaros/#hozzaszolas5 Az első dolog amiben egyetértek a Jobikkal. Nagyot nőttek a szememben.

harpi4 2012.11.06. 13:08:07

@silvermoon: Hát ez sajnos igaz! A mostaniak mentségére legyen mondva, hogy nem ők vezették be, hanem a korábbiak, ők csak kissé megemelték a kvótát. Ez éppen olyan, mint az Adóhivatal. Legelső kézből tudom, hogy ott is megszabták, mennyi legyen a büntetés. Ez nem is lenne baj, ha nem kisembereken vernék el a port, a nagyhalak meg vígan úszkálhatnak. Tudod, a "Tiborc panasza" most aktuálisabb, mint valaha. Kissé kifacsarva: "Aki milliókat rabol, bírája lészen annak, akit a szükség pár forintot lopni kényszerített"
@Mihalik Péter: Hát ezt írtam én is, hogy bizonyára vannak rendes emberek is közöttük. Úgy látszik a Tiszán több ilyen is van. 92-ben egy svájci vízitúrázó csapatot (30 főt)kísértem a Tiszán Szegedig. Valahol Tiszalök felett, már nem tudom hol, de a jobb parton, egy vízi-rendőr őrsön kértem segítséget a számukra, és az egy szem rendőr mindenben a rendelkezésükre állt. (No, utána a svájciak sem voltak hálátlanok, de nem ez a lényeg, hanem maga tény!) Valószínűleg a tiszaiak jobb emberek.

Mihalik Péter 2012.11.06. 13:27:11

@harpi4: Talán nem is a Tiszaiakról van szó, hanem egyáltalán a vidéki emberekről. Mivel most jöttem haza, csak pozitív tapasztalataim vannak... Tesco pénztáros, készséges, aranyos, mosolygós....Szállásadónk, ahol béreltünk házat ,bármiben készséggel segített (napi 2500.-Ft-os szállás ár/fő mellett) Nov.1-én még a horgászboltot is kinyittatta a kedvünkért.Vidéken szinte mindenki egyforma cipőben jár anyagilag, már nem hisznek semmiben csak egymásban, ezért, ha valaki szépen szól hozzájuk,befogadnak és megelőlegezik a bizalmat...és ez nagyon jó érzés és nem szabad vele visszaélni...így normális (így lenne nagyvárosokban is)
süti beállítások módosítása