Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Szombat.

2022.03.05. 22:47 :: A Tengerész

Talán "apátia" a megfelelő szó az állapotomra. Bár J azt mondja, egyszerűen csak megöregedtem. De én nem hiszek az ilyen hirtelen változásokban. Ősszel, pláne tavaly nyáron még tele voltam energiákkal. Most meg semmi kedvem semmihez. Nem tudok megbékélni ezzel az idegsérülés okozta nyaki hangszálbénulással, aminek csak a legszignifikánsabb jele a suttogássá torzult rekedteség, de sokkal rosszabbak az időnkénti légúti görcsrohamok, a váladékozás, és az ezzel járó gusztustalankodás. Erre a lelkiállapotra ez a borzalmas háború még csak "rátett egy lapáttal". Ami viszont jó, hogy tegnapelőtt voltam teljes labor kontrollon és szinte minden paraméterem bent van a "tól-ig"-ban, egy kivétellel, az össz-koleszterinem kicsit magas, 7,2 volt, de ez se lehet olyan nagy baj, mert a HDL, meg az LDL már normális volt, szóval lehet ha egy nappal előbb vagy később van a mérés már ezzel sincs gond.

Ma megpróbáltam magamról lerázni ezt az undorító enerváltságot, végülis a tavaszi fáradtság is lehet ok, de én tudom, hogy minimum négy öt oka is lehet és egyáltalán nem biztos, hogy közte van az amire egyáltalában gyanakszom. Szóval miután az idő is elég szép volt, nekiálltam a külső munkáknak. Először is a stég mellett álló 470-es behorpadt ponyvájából távolítottam el a száz liternél is több vizet, a ponyvát aládeszkáztam, hogy ne forduljon elő többet a csapadékvíz gyűjtés. Nem volt könnyű, a hajót körbenőtte a gyékény, amit, miután ezen a télen nem fagyott be a Duna rendesen nem tudtam levágni, holnap valamit trükközök csónakból. Nekiálltam az egyik almafa szabályozásának, de hamar elfáradtam, nem is erőltetem, a hosszas lustálkodás után lassan akarok belelendülni a fizikai megterhelésbe. 

Hosszú volt a téli tespedés, megpróbálom magam felrázni. Egy ideje elkezdtem nézni egy tökéletesen idióta TV sorozatot, a címe "Hotel Margaret". Annak, hogy nézni kezdtem egyetlen oka van, kedvenc balatoni kikötőmben játszódik a tihanyi "Berbank"-ban. Sajnos a sorozat nézhetelen, a sztori bugyuta és logikátlan, a szereplők minden tehetségüket latbavetve próbálnak megbirkózni azzal, hogy valamiféle vígjátéki késztetésből idiótákat kell alakítaniuk. Egyetlen sorozat volt a "Vészhelyzet", amit szerettem, de hát ott minden epizód egy mini dráma volt, kidolgozott, hihető történettel, kifogástalan színészi játékkal. Ez a "berbankos" meg alulmúl minden lehetségeset, egy luk a gödörben, ha lehet még a "Drága örökösök"-et  is, pedig abból is átaludtam pár részt mielőtt felhagytam vele. Na így tettem most ezzel is, kedvenc kikötő ide vagy oda.

berbank_1.jpg

Sajnos hogy most hogy hívják éppen, fogalmam sincs énnekem ez a neve örökre, mert amikor 50 éve elkezdtem vitorlázni még a "Beruházási Bank" egyesület kikötője volt, ahol mindig barátságos fogadtatásra talált mindenki aki a vihar elől bemenekült, vagy csak egy éjszakára megállt aludni. Hogy most kié a hely nem tudom, de a lányszobor kezében zászlócskával ugyanott áll a spiccen mint amikor 40 éve kikötöttem a  lábához a vendéghelyre, gondolom a természetvédelmi terület miatt irtatlan szúnyogok ugyanúgy véresre csípnek mindenkit aki elfelejti a szúnyoghálót felrakni éjszakára a hajójára, szóval vannak dolgok amik valószínűleg nem változnak, csak a Barát Stefi aligha fogad már baráti öleléssel minden betérő vitorlázót, mint annakidején amikor, ma már hihetetlen, de  mindenki ismert mindenkit aki versenyzett, de még a közeledő hajót is messziről megismertük a sziluettjéről, mert olyan kevesen voltunk. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2017772912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.03.06. 01:48:05

Olvasom naplódat és hálás vagyok, hogy jobbára politika mentes. Köszönet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.03.06. 08:33:17

@littke: Hidd el Pista én lennék a legboldogabb, ha nem kellene...ha nem lenne MUSZÁJ politizálnom! Eredetileg a hajóépítésről szólt és azért lett, mert még állásban voltam és ahányszor csak összefutottam kollégával a folyosón ( akkoriban a Novotel Budapest Congress műszaki igazgatója voltam) feltette a kérdést, hogy "na mi van a hajóval?". Namármost ez többnyire egy udvarias kérdés, csak a fecsegés végett, de ha valakit MÉGIS tényleg érdekel, akkor nem mondhatom neki, hogy "eredj már a fenébe, ne fárassz", ha viszont elkezdem mondani azt a rengeteg mindent amit épp csinálok, rojtosra beszélhetem a szám és soha nem jutok a végére. EZÉRT kezdtem el írni, mert így csak annyit válaszoltam ha kérdezték, "nézd meg a blogot!" Aztán akit érdekelt megnézte akit meg nem az nem. Aztán úgy alakult hogy sokan kezdték olvasni én meg egyre jobban belejöttem az írásba. Amikor nyugdíjba mentem többek közt ezért nem lett köröttem az a légüres tér ami sok nyuggert egyenesen vezet a sírba, mert megszűnik az a közeg amiben korábban élt, sőt ellenkezőleg kitágult a társaságom, és nemcsak virtuálisan, hanem fizikailag is, mert hajóépítés könyvkiadás és árusítás közben felkerestek új ismerősök. A politika nem belőle lett, hanem utolért és eltrafált. Bennem gyerekkorom óta él a nyakas szabadságvágy, az örökös saját út keresése, az igazság hajszolása. És ha ez ütközik a köröttem lévő világgal, visítok. Te elmentél valami elől úgy 1965 táján emlékezetem szerint abba a világba amiben az a "valami" nem volt. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak a pénz csábított. Bár a Molnár Jóska amikor beszéltünk róla, hogy leléptél, mondta, hogy hát a Littke név megnyit előtted olyan lehetőségeket amik könnyűvé teszik a kinti beilleszkedést. nem tudom így volt e vagy nem, de talán még emlékszel mi volt abban a világban Magyarországon a nagyon rossz. Namármost ugyanaz épül legkevesebb második évtizede. A "lágerek népe" nem tud mást építeni csak lágert. Ezért ugatok....amíg élek. A kutya nem tud mást. Még ha akarna is.

littke 2022.03.06. 13:57:42

Csak egypár pont. Az hogy családomban volt 1949-ig egy pezsgőgyár, itt nyugaton semmit sem segített.

Igen a pénz és szabadság, így a kettő együtt, az volt a vonzerő.

Azóta sokszor jártam otthon, a 80-as évek óta kb minden két évben, (utoljára ősszel), és én azt látom, hogy volt fejlődés. Na persze nem tökélets a világ ott se, de ahhoz képest amit ott hagytam, az 50+ év alatt nagyott változott/javult.

Ha itt élsz nyugaton mint én hamar belátod, hogy a tökéletes máshol sem létezik...
süti beállítások módosítása