Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2019.11.30. 22:14 :: A Tengerész

Hidegre fordult az idő. Ahogy a cigány mondja "sz@r a hideg szél nélkül", hát mára az is lett. Igaz nincs még mínusz, de reggel a Duna parton miközben a kutya sétáltatott engem a szokásos útvonalon, könnyeket csalt a szemebe a szél. Jól esik bejönni a meleg házba. Nem tudom ki hogy van vele, de én egyre jobban a tudatában vagyok annak, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy van meleg otthonom. Amúgyis valahogy öreg koromra elkezdtem szeretni a meleget. Miután a ruháimat addig hordom, amíg gyakorlatilag leszakadnak rólam, mert divat nem érdekel és kihízni se hízok ki semmit, 5 kilóval vagyok nehezebb mint 20 éves koromban, a meleg téli nadrágjaim, amolyan mackónadrágok, úgy elvékonyodtak a sok hordásban, mosásban, hogy át lehet látni rajtuk. Na a múlt héten a Lidlben láttam kétezerre leértékelve jó vastag bolyhos tréningnadrágot. Elkapott a Black Friday szelleme és beraktam a kocsiba. Hát a kedvenc ruhadarabom. Meleg, kényelmes, simogató érzés viselni, a kutyázásból bejövet a játszónadrágot erre cserélve már mosolygok amikor a kezembe veszem. Tegnap, lévén ismét heti bevásárlónap Klárikával amikor Judit is mindig jön velünk elintézni a vásárlást, addig kutattam amíg megtaláltam máshova helyezve a maradék nadrágokat, már csak három volt belőle, egyet megint beraktam a kocsiba, legyen belőle váltás, ha mosásba kell rakni. Végülis jócskán benne vagyok a korban, ki tudja meddig leszek még szobatiszta? :) Tekintve a vásárlási szokásaimat, azt hiszem megvettem életem utolsó meleg nadrágjait. A régiek mennek felszabva törlőrongynak. (aki gyakran nyúl gépekhez, tudja, hogy a szerelés egyik legfontosabb kelléke )

Persze nem mindenki olyan friss mint Sz  kutya meg én, hogy reggel hétkor már elindulunk sétálni, J szeret sokáig aludni, nála csak Picur kutya a kényelmesebb, amint  J felkel és kimegy a fürdőszobába, gyakori ez a látvány.

002_159.JPG

Ők akkor indulnak neki amikor már kisütött a Nap. 

Apropos Nap. Pár napja déli irányba sétálva a parton, látom, hogy a Duna túloldalán a gimnázium ablakai lángolnak. MI A FENE?!! Aztán gyorsan megnyugszom, a keletről épp felkelő nap sugarai "borítják lángba" a tükröző ablakokat. A látvány csak másodpercekig tart, amíg elfordul a Föld pár tized fokot, de csodálatos tünemény. Ha az ember természetközelben él állandóan rácsodálkozik valamire. Valamelyik este például szakadó esőben megyek kifelé a hajóra aludni, amikor feltűnik, hogy apró halak folyamatosan spriccelnek ki tömegével a vízből. Úgy fejtettem meg a dolgot, hogy az eső ahogy verte a víztükröt alighanem oxigénbőséget okozott a felszín közelében és ez okozott ilyen mámort a halaknál, mert amúgy a jelenség nem hasonlított arra, ahogy a ragadozóhalak rövid időre kikergetik a vízből az aprókat. Amúgy elképesztően dús az élet a vízben, azóta minden este kifelé menet belevilágítok a vízbe és a felszín közelében nyüzsögnek az apró halak, a néhány milliméterestől a 10-12 centisig.

Csak a télikertben van akkora asztal, hogy tudok dolgozni a nagyot-halló készüléken. Az előerősítőnek vettem egy előre csomagolt építőkészletet a Conradnál, csak be kellett ültetni a NYÁK-ot (https://www.conrad.hu/hu/mono-mikrofon-eloerosito-197688.html?gclid=Cj0KCQiAw4jvBRCJARIsAHYewPMRa031LgCeDlTMtsNZ6V5D2mJX4eaw5krP6CtnF9DeZ330X3Mnd0kaAj6ZEALw_wcB ) de végfoknak nem volt ilyen félkész, ezt a kapcsolást csináltam meg http://www.bsselektronika.hu/old/index.php?w=XWFE9bGBan.

Sajnos a télikertben ilyen munkához hideg van, jellemzően 10 fok. Ezért kicsit speciális a munkahely.

001_192.JPG

Az asztal alatt a térdeim közt ahogy ülök a széken elektromos hősugárzó fújja a meleget, a papundekli kartonok a felfelé áramlást segítik, én csak úgy hívom az eszközt, hogy "tojásmelegítő", remekül bevált.

 Az alkatrészek.

001_193.JPG

Provizórikusan összeállítva.

002_160.JPG

A mikrofonnak a próbajelet a jobb szélen álló KORG metronom adja, a kimeneten egy 8 ohmos hangszóró van. Működik, de nem igazán tetszik a dolog. Egyrészt kattog, másrészt nem érzem elég érzékenynek, amint eltávolítom a mikrofontól pár centire a metronomot, megszűnik a hang, szóval valamit javítani kellene rajta. Sajnos nem vagyok eléggé szakember hozzá, hogyan tegyem jobbá.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr915321788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2019.12.01. 11:49:22

Vili Bácsi!
A Conradosról nincs rajzod? Hátha lenne valami ötletem...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.12.01. 14:03:13

@Advocatus Diaboli: A mikrofon egy u.n. elektrét MCE 404 U kardoid karakterisztikájú kapszula. Sajnos oszcilloszkópom nincs, de a mikroampermérő a 8 ohmos hangszóróval sorbakötve ha kocogtatom a mikrofon fémházát szépen jelez, miközben hangot alig észlelek.
süti beállítások módosítása