Kerti munkához készültem, merthogy felmelegedett az idő, reggel már +5° volt, de rákezdett az eső. Na akkor indul a beltéri laborprojekt, sterilizálni kell a palántáknak a földet. Miután növénytermesztést tervezek, ehhez magam akarom a tavaly elrakott magokból előállítani a palántákat. Egyszer már csináltam ilyet, akkor még nem ilyen tudományosan álltam a dologhoz, csak úgy elültettem a magokat és vártam, hogy kinőjenek. Ki is nőttek, de a fele "megzápult", szomorúan kellett tapasztalnom, hogy a száruk előbb áttetszővé vált, aztán elvékonyodott, majd a mindössze két sziklevéllel és legfeljebb két levélkezdeménnyel rendelkező növénykék megadóan lehajtották fejüket a földre és kimúltak. Na ezt a jelenséget hívják "palántadőlés"-nek, és a talajban lévő gombák okozzák. Ezeket kell az ültetés előtt elpusztítani. Utánaolvastam, a megoldás az, hogy hőfokszabályzós sütőbe kell tenni a földet és 30-40 percig 100 fokon tartani, ezt a gombák nem tudják átvészelni. Elsőre csak úgy beraktam a sütőbe a és rátekertem 100 fokra a szabályzót, de egy óra után se tetszett a dolog, mert ránézésre (miközben rendesen termosztált a sütő, tehát ki-be kapcsolt) se volt 100 fokos a föld a lábosban, a mellé tett edényben a víz még csak nem is párolgott. Na bedugtam egy érzékelőt az anyagba, hát még 50 fokos se volt.
Miután 200 fokra állítottam
na akkor kegyeskedett emelkedni a hőmérséklet
és be is állt a kívánt értékre.
Miközben rendesen ki-be kapcsolt a sütő a műszer "rezzenéstelen mutatóval" állt a 100 fokon. Így tartottam fél órán át, majd kikapcsoltam a sütőt és most hagyom, hogy holnapig lehűljön, aztán jön az ültetés.
Egy kertész valószínűleg kikacagna a precízkedésért, de ha már egyszer csinálom, akkor CSINÁLOM!