Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2018.12.07. 22:14 :: A Tengerész

Kész vagyok a bozótirtásnak nagyjából a felével. Mondjuk többet reméltem amikor augusztus legvégén nekiálltam, de így visszatekintve nagyon meg vagyok magammal elégedve. A ház északi oldala így néz ki.

002_108.JPG

001_130.JPG

Ha az időjárás engedi, természetesen nem állok le télre sem, de azért hidegben kicsit nehezebb a haladás. A bal kezem gyűrűsujján a körömágy például berepedt, mert a hidegben az ember keze valahogy merevebb, jobban kiszárad, fájdalmas a harmonikázás vele a basszus oldalon a gombokkal. Igyekszem kesztyűt használni ( na nem a harmonikázáshoz), de valahogy a kesztyűben "motoszkálás" nekem nem igazán megy. De azért, ha csak nem lesz nagyon kemény tél sok hóval, remélem tavaszra végzek.

Vettem a hajóra egy új elektromos hősugárzót. Ugye volt a Black Friday, amivel nagyon vigyázni kel, mert 90 %-ban csalás az egész, JÓESETBEN annyiért adják a holmit mint korábban, de számtalan példa van arra, hogy éppenhogy drágább, mint egy hónappal az "akció" előtt. De elég jól képben voltam az árakkal, rám nem jellemző a hebehurgya vásárlás és tényleg olcsóbb volt és még ingyen is kihozták. Sőt, nem is azt a típust amit megrendeltem, hanem egy drágábbat ugyanannyiért, alighanem elfogyhatott amit én rendeltem. Viszont azóta egy ezressel már drágában adják azt is. Viszont a működésével elégedetlen voltam. Arról van szó, hogy a hajóban a belső hőmérsékletet 17 °-on akarom tartani. Lehetne melegebb is, még jól is esne, de hát ha 5 °-al melegebbet csinálnék duplája lenne a villanyszámla, szóval kompromisszum, mint az életben szinte minden. Aludni tökéletes, harmonikázni kicsit fázós, zuhanyozni vacogós. De ilyen pontos hőmérséklet tartásra ezek az olcsó kategóriás készülékek https://euronics.hu/termekek/somogyi-fk-11-keramia-futotest/p/200753  nem alkalmasak. ( bár szerintem az drágák se nagyon) Az ok az, hogy mindet felülír a dizájn. A beépített termosztát valóban be van építve és a külső hőmérsékletet a készülék "kabátján" keresztül érzékeli. Szóval bekapcsol valahol  egy hőfoknál, elkezdi fújni a meleget, aztán kikapcsol valahol 10 fokkal az induló hőmérséklet felett. Aztán a helyiség elkezd hűlni, de csak jóval a kikapcsolási érték alatt kapcsol be megint, szóval a hiszterézis tartomány rendkívül nagy, ráadásul roppant bizonytalan. Ugyanolyan tekerőgomb állásban 5-6 °-os hőmérséklet különbségeket csinált a szalonban.Természetesen a hiszterézis hiba még attól is függ, hogy alulról, vagy felülről közelítem a kívánt beállítást ( tekerem a gombot alulról felfelé, vagy felülről lefelé a kiválasztott állásba).Szóval tűpontos beállítás tizedfokra lehetetlen, de ez a +/- 5° nagyon durva. Szóval szétszedtem a szerkezetet cafatokra 

002_109.JPG

és lukakat fúrtam a ventilátor nyomó oldalának házára a termosztát közelébe ( filctollal jelöltem be a fúrás szükséges helyét).

003_93.JPG

Ezzel a beszívott hideg levegőt hozzávezettem a bimetálhoz, így az mindig a helyiség aktuális hőmérsékletét érzékeli amikor a ventilátor, azaz a fűtés megy. Ezt a levegőt persze el is kell engedni, szóval a termosztát körüli teret át kell szellőztetni, ezt további rejtett (hogy ne rontsam a dizájnt) lukakkal oldottam meg ( a képen balra lent a kiugró perem alatt látható belőle néhány). Így legalább a kikapcsolási referencia hőmérsékletet hozzárendeltem a tényleges helyiség hőmérséklethez. A bekapcsolásin sajnos sokat nem tudok segíteni, a furatok persze itt is kell, hogy javítsanak valamit a korábbi bizonytalan helyzeten, de mivel ilyenkor  a ventilátor nem üzemel, csak a statikus gravitációs átszellőzésben bízhatok a furatokon át. Még annyit változtattam a konstrukción, hogy a fals levegőt kiküszöbölendő, a konyha és a fürdőszoba burkolásából maradt 2 mm-es dekorit lemezből ragasztópisztollyal terelőlemezeket rögzítettem a termosztát köré, hogy lehetőség szerint csakis a furatokon beáramló, helyiség hőmérsékletű levegővel kommunikáljon a termosztát és semmi esetre se, a kifúvott forró levegővel. Ennél többet nem tudok tenni a szabályzás pontosítása érdekében. Kipróbáltam, pár be-kikapcsolás idejére elég jól muzsikált, az igazi próba az elkövetkező 24 óra lesz. Amúgy meglepően jó a szerkezet szemre. Semmi gányolás, precíz, megbízhatónak kinéző szerelés és masszív, minőségi alkatrészek, egyáltalán nem néz ki  úgy, mint a szokásos olcsó kínai vackok, amikről amint leveszi a burkolatot az ember látszik, hogy csak eladásra készítették nem használatra. Ha beválik az átalakításom remek és nem utolsó sorban takarékos fűtésem lesz a hajón.  Az eddigi tapasztalat az, hogy -6 ° C éjszakai hőmérsékletnél (  ennél hidegebb még nem volt) az esti zuhanyozást szolgáló villanybojlerrel együtt a 24 órás villamos energia fogyasztása a hajónak  15-20 kWh. 40 Ft-os díjjal számolva 800 Ft/ nap. Nem olcsó, egészen pontosan sokkal drágább mint a kályhával való tüzelés, de nincs vele annyi macera, behordani, hamuzni, kormozni, nekem ez a luxus kell az életemben. Amikor meg csak olyan + 8-10 fok van odakint 10 kWh alatt van a fogyasztás.

Picur kutya nagyon megtalálta a helyét. Engedelmesnek nem nevezném, sétánál hajlamos elkóborolni, de mindig hazatalál és vagy titkos lukakon egyszercsak bent van a kerítésen belül, vagy ott követelődzik a kapuban, hogy azonnal engedjem be. Kiszökni viszont esze ágban sincs, csakis akkor megy ki ha mi is megyünk. Amúgy szigorú jószág, Sz-t azonnal elmarja a tányérjától ha enni kap, őrzi a házat, kegyetlenül megugat minden, általa gyanúsnak ítélt embert, kutyát ha elhalad előttünk az utcán. (  Nem mindenkit, nem tudom milyen alapon szelektál, de érdekes módon AZT az ember mindig akiért mi se rajongunk. Pedig bizisten nem világosítottuk fel róla, még ráutaló magatartással sem, ő előbb veszi észre mint én.) Lajos,  Flóra törpemalaca elgondolkodva bóklászott az utcán, amit eddig szabadon birtokolt Lujzával, az Emuval közösen, amikor a kerítésen át dühödten csaholva P megriasztotta. Kiengedtem a kutyát az utcára, hogy lássam mit kezd a nála ötször nagyobb malaccal, "aki" amúgy még a Szmájlit is elugraszja amikor az játszani hívja ( Lajos nem játékos, csak a zabálás érdekli), Picur olyan vadul támadt rá, hogy megijedtem, hogy megharapja a sertést, de szerencsére az apró szájának a durva sörtés disznóbőr páncélnak bizonyult, viszont Lajoson páni félelem vett erőt, futásnak eredt ( még nem láttam az amúgy lusta komótos jószágot így szaladni), P meg hazáig kergette. Rengeteget javult a külleme, amióta nálunk lakik, igaz két napig egyfolytában zabált, kikerekedett, a bundája  se olyan csapzott ázott, kóborkutyás, J fésülgeti, bontogatja ki a berasztásodott csomókat, még a bogáncsmag is megérett a szőrében, szóval kezd "emberi" külseje lenni. 

007_38.JPG

005_65.JPG

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr5414453978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2018.12.08. 13:44:54

Szia Tengerész!

A külső termosztát, mint megkerülő megoldás nem jöhet szóba? Pl. ez: www.gazkazan-kazan.hu/computherm-q7-programozhato-termosztat.4865.phtml?gclid=CjwKCAiA9K3gBRA4EiwACEhFe6pB7cU8uBeWJ2MakSo3ZhoK5IgSA66ccvOn2hU2A65Tb6mjLzMlsxoCZzwQAvD_BwE

Igaz, hogy kéne még egy combosabb relé, vagy mágneskapcsoló, mert a benne lévő picike nem tud nagy teljesítményt kapcsolni, de be tudod állítani, hogy fürdés időre magasabb legyen a hőmérséklet, alváshoz meg alacsonyabb. A hősugárzót meg maximumra kapcsolod, és el lehet felejteni a saját termosztátját.

A programozása mondjuk rémálom, de a leírás hozzá nagyon érthető. Az előre beállított program természetesen kézzel bármikor felülbírálható.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.08. 17:03:41

@KAMA3: Ez volt az első ötletem, hogy feltekerem a maximumra a készüléken lévőt és egy külső termosztátra bízom a ki-be kapcsolást. Nem pont ilyet, mint amit linkeltél, ennél sokkal komplikáltabbat használok a hajón az élelmiszer hűtőládához, meg a napkollektor keringető szivattyú vezérléséhez www.vevax.hu/elitech_beepitheto_digitalis_termosztat_50_999c_klima_hutes_futes_homerseklet_szabalyzo_szondas_hofokszabalyzo_2_ev_garancia_612 ( nem pont ez a típus, de pont ilyen). De ha nagyon kutatnék a kacatjaim közt, lehet találnék fan coil vezérlő szobatermosztátot ( hacsak nem maradt Balatonon), amikor szállodai szobákat bontottunk, ment ki egy csomó a kukába. De nem akartam ennyire bonyolítani. Mindig a legegyszerűbb megoldás a jó. És úgy tűnik sikerült is, este beállítottam úgy szemre a gombot, amíg harmonikáztam, zuhanyoztam, lefekvés előtt még olvastam amíg le nem csukódott a szemem ( olyan éjjel 2 körül, ha csak fél oldalt, de akkor is mindig olvasok elalvás előtt) kapcsolt szépen ki-be és reggel a hőmérő kijelzője folyamatosan 17,6 fokot mutatott. Ma délelőtt leültem egy stopperrel, átlag 6 percig áll és 4 percekre kapcsol be, a helyiséghőmérséklet meg állandó. Szóval úgy tűnik sikerült megoldani.
süti beállítások módosítása