Nna. Mondom az én drágámnak, hogy pogácsarecept. Erre ideadja a füzetet amibe le van írva. Olvasom, nem értem. Kérdem, hol van ebben, hogy össze kell gyúrni. Aszongya" azt mindenki tudja" . Egy frászt én pl nem tudtam volna, hogy mikor és mennyire. Szóval ideültettem magam mellé és úgy írom, hogy akár én is meg tudjam csinálni, akkor mindenkinek menni fog. Tehát kb 49 db tepertős pogácsa készítése.
Hozzávalók:
1kg liszt 0,5 kg tepertő 4 dkg friss (tehát nem por)élesztő 0,5 dl langyos tej 2db tojás sárgája
Namost idáig egyszerű ezeket csak oda kell rakni az asztalra. Most jön a szakmunka. 4 dl kézmeleg vízbe kell egy csapott evőkanálnyi sót, feloldani. A tepertőt a kislukú húsdarálón ledaránli, utána bele dolgozni sót, borsot ízlés szerint (ezt képtelen volt megmagyarázni, hogy mennyi súlyra térfogatra, ilyenkor azt mondja "azt mindenki tudja"), ha nagyon húsos volt a tepertő akkor annyi zsírt tenni hozzá, hogy képlékeny (kenhető) legyen. A langyos tejbe belemorzsolni az élesztőt, csipetnyi kristálycukorral és egy kiskanálnyi liszttel, ezt felfuttatjuk meleg helyen. Namármost én rákérdeztem mi az hogy felfuttatni, azt mondta "azt mindenki tudja" én ezek szerint nem mindenki vagyok, azt jelenti, hogy ez a tejes kulimász elkezd nőni, buborékolni. Nagynehezen kihúztam belőle, hogy a 0,5 dl trutymó majdnem megtölti a literes edényt. Minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű! A lisztet beletesszük egy 3 literes dagasztótálba, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a tejes-élesztős trutymákot. (rettenetesen tiltakozik a trutymák ellen, ő ragaszkodik a "felfuttatott élesztő" terminus technicushoz, szerintem az túl "píszí", megveszek a "polcorrectség"-től, egy ismerős család vergődik éppen a Karib tengeren, azt írták, ha az útikönyv nem lett volna annyira polcorrect, hanem egyszerűen megírták volna benne , hogy minden ragad a kosztól, a bennszülöttek meg hazudnak és lopnak akkor egészen más lett volna az útiterv.), plusz a két tojássárgáját és adagolva a sós langyos vizet, közben keverjük, dagasztjuk, ha van gép azzal, ha nincs kézzel. Most olyasmi történhet, hogy az anyag túl kemény, nem hagyja magát gyúrni. Ekkor apránként hozzáadagolt langyos vízzel beállítjuk a képlékenységet. A kívánatos elasztikusság az, hogy a könnyedén beledugott ujjad helyét a tészta visszarúgja, szóval olyan 20 éves lány melle. Dagasztás közben ellenőrizni kell a sósságot, ha nem elég sós, most kell korrigálni. Miután megelégedtünk a dagasztás eredményével, letakarjuk ezt a "cipót" egy konyharuhával és kb 25 C fokos helyre rakjuk kelni. (Ezt még én is tudtam!) Hamar el kell kezdenie nőni a cipónak, egy fél óra múlva illik kétszer akkora térfogatúra dagadnia. Kitesszük a gyúródeszkára (szilikonlapra, akármire csak ne legyen az a valami hideg) és kinyújtjuk sodrófával (vagy fénycsővel, az is volt már, most épp egy régi porszívó csövét használjuk) 1 cm vastagra. A tepertőkrém egy harmadát rákenjük. A megkent tésztát "hajtogatjuk".Ez úgy megy, hogy felülről lefelé egyharmadot ráhajtunk az alatta lévő harmadra, majd a maradék alsó harmadot erre fölfelé ráhajtjuk. Ugyanezt megcsináljuk jobbról, balról. Ha a munkahely elég meleg, csak letakarjuk és kelni hagyjuk, de ha nem akkor változatlan testhelyzetben visszarakjuk az edénybe és letakarva a kelesztő helyre rakjuk. Újabb kb fél óra kelesztés után megismételjük a nyújtást, kenést, hajtogatást, kelesztést, majd harmadszor is. A lényeg, hogy ne változzon a tészta pozíciója, mert akkor nem lesz szép leveles. Miután vége az utolsó kelesztésnek, kb 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, bevagdossuk rácsosra a tetejét és kb 6 cm átm. szaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatóból kivéve kézzel kicsit oldalról megsodorgatva "tornyosítjuk" és tepsire, vagy sütőlapra rakjuk, ha van sütőpapír mehet alá. Nem szabad túl közel rakni egymáshoz, mert még kelni fog és összenőnek. Legalább egy ujjnyi hézag legyen! Pihentetni kell hűvös helyen egy fél napot, pl este megcsinálni és reggelig hagyni a spájzban, de J úgy csinálja, hogy egy órát hagyja még a meleg konyhában és ha már kicsit megnőttek, lekeni a tetejét a felvert tojásfehérjével és megy be a sütőbe. A gázsütőt maximumra állítva előmelegíteni és ugyanilyen fokozaton kb 15 percig sütni. Ha villanysütő van akkor alsó felső "lángon" 220 fokon sütni. kb ugyanennyi ideig. Persze ezt ki kell tapasztalni, kinek milyen a sütője.
Pfűű. Nehéz szülés volt, közben jókat veszekedtünk. De hát most ehhez képest elsőre odaadta a receptet hogy írjam ide, az volt valami 10db 8 cm hosszú sor beleértve a címet. Az jut eszembe amikor egy Amerikás magyarnak meglepetésképpen mákos bejglit akartak sütni a kinti a barátai, mert mindig arról mesélt, hogy az egy milyen finom étel. Megszerezték a receptet (akkoriban még nem volt INTERNET szóval ehhez is ügyeskedni kellett) megcsinálták, feltálalták és várták a hatást. Borzasztó volt a csalódás. Ugyanis a recept nem említette, hogy a mákot meg kell darálni. Na ennyit az "azt mindenki tudjáról".
Macska. Itt ülünk mindketten a hálószobában ahol a PC van, C meg kétségbeesetten zokog az előszobában és az ajtófélfa melletti résen (még hiányzik a takaróléc) át kukkol befelé, hogy ő miért van kirekesztve. Ide nem szabad bejönnie, ezt pontosan tudja, de képtelen beletörődni, ha véletlen nyitva marad az ajtó azonnal besurran és megpróbál elbújni, mert tudja, ha kiplankolom azonnal kizavarom (J ennél sokkal lágyszívűbb ), azt különösen nehezen viseli ha mindketten idebent vagyunk.
Halálosztónak. Nálunk ilyen élesztőt kapni.