Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2013.10.06. 19:28 :: A Tengerész

Felhordtam a maradék zsákokat és dobozokat a padlásszobába. Nagyjából megtelt az egész.Kicsomagolásra rendelkezésre áll a maradék életünk. Ha azt veszem, hogy a korábbi költözködéseim során volt olyan doboz, amiben a cuccok két költözést is megéltek anélkül, hogy felnyitottam volna azokat, lehet itt több ilyen is lesz. Amúgy azért ez a fenti raktározás, mert a nappaliban a legsürgősebben megkezdem a hőszigetelést. Minden tanács ellenére a téglaépület részt (ez a nappali) belülről fogom hőszigetelni. IGEN TUDOM, hogy ez sokkal szabálytalanabb mint a külső hőszigetelés,mindenütt mindenki dryvitozik, de én nem fogok. A háznak ez  része klinker téglával van burkolva, ezt a jó minőségű, szép, időjárásálló burkolatot nem fogom a hitvány, fakopáncsok által előszeretettel kilyuggatott vacakkal körbeszigetelni. Belül lesz a nappaliban 10 cm EPS (leánykori nevén Hungarocell) felragasztva, plusz feldübelezve a falakra és erre felcsavarozva  12,5 mm vastag gipszkarton. Az EPS párazáró, tehát a vakolt téglafal és az EPS határfelülethez nem tud behatolni a pára, így nem fog az itt kialakuló  harmatponton kondenzvíz kicsapódni (simán fagypont alatt lehet itt kinti mínusz 10 foknál) alánedvesítve a szigetelést, a gipszkarton meg stabilizálja a belső páratartalmat. Természetesen mondjuk egy fürdőszobában eszembe se jutna ez a megoldás, de a nappaliban két személy párakibocsátása nem jelenthet akkora terhelést. Muszáj ezt a hőszigetelést megcsinálni, mert a tegnapi, tegnapelőtti nulla fok alatti külső hőmérsékletnél szinte "sütöttek" a jéghideg falak a belső fűtés és 20 fok ellenére. Ezzel ugyan nem lesz különösebb hőtehetetlensége a helyiségnek, azaz hamar felmelegszik majd, de hamar ki is hűl, de ezen segít a cserépkályha, ami folyamatosan sugározza a hőt, tehát pótolja ami a falakból hiányzik. Tudom, hogy ez nem az eszményi megoldás, de azt gondolom, hogy egy jó kompromisszum. Amivel nem tudok mit kezdeni az a hőszigeteletlen, mázas kerámiával burkolt padló, télre vastagon leszőnyegezzük, nyáron viszont jó lesz mezítláb talpalni a hűvös kövön. Délután a téli tűzifának való karókat fűrészeltem amiket a telek végében találtam.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr205536549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2013.10.06. 19:46:10

Szia!

Az eps-en a dubelezest feleslegesnek tartom. ha fogazott vassal telibe ragasztod egy stabil vakolatra, az abszolut tokeletesen tart. A tablak kozti reseknek mit szansz? Nem gondolkoztal a nemdagados purhabbal ragasztason?

A gipszkartont szinten fel lehet tenni ragasztoval es kesz. En most csinaltam betonfalra gipszkartont purhab ragasztoval. Nem mondom hogy elsore minden franko, de bele lehet jonni, es gyors, olcso, egyszeru. (Az eps-re azert en rendes zsakos eps ragasztoval tennem.

Vajk

devton 2013.10.06. 20:00:34

Legalább kiderül , hogy jó vagy sem. Az Eps nem párazáró. Dűbelezni teljesen felesleges, csak tovább rontod vele a szigetelésed minden szempotból. Megpróbálnám a grafitos lapot abból keskenyebb is elég. Gipszkartont is ragasztanám inkább.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.06. 21:43:10

@halaloszto: Sajnos semmi tapasztalatom ebben a tárgyban. Csak gondoltam,hogy nem véletlenül találták ki hozzá a dűbelt. De ha biztos vagy benne hogy nem kell (meszelt falra jön, teljesen stabil a vakolat)akkor kihagyom. Te csináltál már ilyet? Azt se próbáltam még, hogy az EPS-re hogy ragad a gipszkarton, ezért gondoltam csavarozni, de ha fogja az EPS ragasztó akkor biztos jobb mint a csavar. Szóval ki kéne próbálni, de fogalmam sincs kicsiben hogy lehetne. a PUR ragasztót csak fára használtam, arra remek volt, de gyanítom amit te használtál az valami másfajta PUR ragasztó lehetett, mert ez a fához való valami többezer Ft volt egy kiló, azzal gipszkartont tucatnégyzetmétereken telibe ragasztani többe kerül mint a ház.
Vízbázisú szőnyegpadló ragasztóval ragasztottam azokat az XPS lapokat amikkel Amapolán a lemezeket szigeteltem a fenékben, ez egy lassan száradó cuppanós sűrű massza, glettvassal kenhető, a lapok közé ezt szánom, hogy ne legyen légrés.
@devton: Grafitos sokkal drágább és csak 2 cm-el vékonyabb, de belső térben még ebben se vagyok biztos, hogy igaz. Te ragasztottál már gipszkartont és ha igen mivel?
Igaz,az EPS nem párazáró. De szerintem ide elég párafékező. Itt www.met.bme.hu/MET-LAB/PARADIFFUZIO/PARADIFF-PRAKTIKUM.htm#nyolcharomketto azt látom, hogy az EPS páradiffúziós ellenállása egy nagyságrenddel nagyobb mint a falazótégláé, igaz három nagyságrenddel kisebb mint a bitumenes lemezé (magyarul kártánypapíré) amit falak szigetelésére használnak kielégítő eredménnyel. Namármost a kátránypapír mondjuk két rétegben is csak jóesetben 1mm vastag, az EPS meg ennek a százszorosa, akkor a három nagyságrendből már kettőt "ledolgoztunk". Ha még azt vesszük, hogy a bitumenes lemez folyamatos terhelésnek van kitéve a talajpára, a hajszálcsöves szivárgás igénybevételének, míg itt csak egy, érzésem szerint sokkal alacsonyabb igénybevételről lenne szó, talán nem fogok hibázni ezzel a rétegtervvel. Mi a véleményed? Túl bátor vagyok?

halaloszto 2013.10.06. 22:04:58

@A Tengerész: Kivulrol ragasztottam mar eps-t. A gyari ajanlas is csak sok meter feletti magassagnal teszi kotelezove a dubelezest, foleg a szel nagy feluletre hato szivo hatasa miatt. belterben ugye nincs akkora huzat, ami lehuzza a falrol. A mesz az izgi, mert az szeret levelesen levalni, akkor meg hiaba ragasztottad hozza.

Mindenkeppen nagyon kuzdenek, hogy a belso levego semmikeppen ne juthasson az eps kulso oldalara. PUR ragaszto alatt az insta-stik meg a tytan 753 amit hasznaltam. Olyan flakon mint a purhab, meg purhab ez is, de kinyomod, varsz egy-ket percet, es tobbet nem dagad. Nem tunik tulzasnak ezzel egymashoz ragasztani a tablakat.

Vajk

Pletyek 2013.10.06. 22:12:57

Szia Tengerész!

Én ezzel csinálnám a helyedben, www.facebook.com/photo.php?v=640940992606982
biztos nem olcsó, de erre van kitalálva, és nem kell gipsz-kartonozni se. Egyben van minden. Ja és gratulálok az új bázisotokhoz, nagyon szívesen olvasom a blogodat már évek óta.
Köszönöm.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.06. 22:54:16

@halaloszto: Hüm...Nekem a balatoni házam kívülről-belülről meszelve van (volt). Egy szemernyi se jött le belőle, gondolom ez csak akkor van ha sok réteg van már egymáson, meg ha talán poros falra kenték. De majd spaklival jól lekapargatom előtte.

@Pletyek: Hehe. Még nem nyitottam meg a linket, de biztos voltam benne, hogy az Ytong Multiport fogod javasolni. Sokáig kacérkodtam vele, de aztán letettem róla. 1. drága, 2.teljesen porózus falfelületet ad, ugyanúgy le kell üveghálózni és vékonyglettelni mint a dryvitot. Szóval egy rakás meló és még egy képet se lehet ráakasztani, mert szöget nem bír meg. Mondjuk a gipszkartonra se lehet szekrényt akasztani, de szerencsére ilyenre itt nincs szükség. Még egy konnektort se bír ki, spéci doboz kell hozzá amit a mögötte lévő falra kell csavarozni, valami 4000 ft darabja.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.06. 23:02:02

@Pletyek: Ja mégvalami. A lambdája icipicit rosszabb csak mint az EPS-é, azaz ebből is 10 centi kellene, hogy az "u" hőátbocsátás kb 0,3 legyen. Az általad linkelt panelházban 5 cm vastag a szigetelés, az nekem ehhez a klinkertéglával együtt is csak 30 cm vastag falhoz kevés.

silvermoon 2013.10.07. 00:04:07

Nekem csak 1 kerdesem lenne....J. meg nem akart megszokni melloled??? Mert nem valami nyugis vilagotok van.....Sokan masok mar megleptek volna ! Gartula Neki !! DDD !

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.07. 08:02:44

@silvermoon: Hehe. Szoktam volt mondani, hogy "Téged még bottal se lehet innen elverni" amikor fenyegetőzik, hogy elköltözik a hajóról. Most meg, hogy háza, kertje, TV csatornák tömkelegje lett neki....!

devton 2013.10.07. 08:10:32

www.youtube.com/watch?v=SS7xqD7cjng
www.youtube.com/watch?v=eHlIo7NSNt4

Gipszkartont gipsszel is ragaszthatod, de én a habbal ragasztanám az egyszerűbb. Az EPS lapokat mindenképpen körbe kend, és ha kész a táblák hézagait is kifújnám habbal ahol 1mm nél nagyobb a rés.
Mindenképpen javasolt habpisztoly beszerzése, sokkal jobb vele dolgozni, és nem is szárad be hónapok alatt sem.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.07. 09:05:48

@devton: Hát gipsszel tuti nem fogom ragasztani azt valahogy nagyon macerásnak érzem. Mi a bajod az EPS-re kitalált ragasztóhavarccsal? Habpisztolyom egyébként van még a hajószigetelés korszakból. A linken látszik, hogy a habbal nem ragasztják telibe, mint ahogy a másik linken a habarccsal sem. Én arra gondoltam, hogy az 1 cm-es fogas glettvassal, amivel a járólapokat is ragasztottam anno házépítéskor telibe kenem az EPS lapokat, a széleiket meg ahol egymáshoz érnek megkenem a szőnyegpadló ragasztó masszával és felnyomom a falra illetve vonalzó mellett egyengetve egymáshoz cuppantom őket, hogy a szőnyegragasztót kinyomja a résből. A habarcs megfogja a falon, szóval dűbel szerintetek nem kell, a szőnyegragasztó meg egymáshoz ragasztja légmentesen. Ha megkötött, gondolom másnapra terhelhető, a ragasztóhabarccsal megkenem az EPS lapokat ismét csak telibe és rányomom a gipszkartont. Mitől egyszerűbb ennél a hab? Ráadásul drágább és nem lehet telibe kenni, azaz ellenőrizhetetlen nedvességállapotú szabad légrés van a rétegek közt.

Műszaki 2013.10.07. 10:28:17

Tengerész!

Nem vagyok szakmagyakorló hőszigetelés területen. Egy-két panel felújítást már láttam elejétől a végéig, és a saját házam is magam építem. Ezek tükrében írom az alábbi tapasztalataimat, véleményemet, segítő szándékkal.

Az egyik ismert épületgépész tervezőprogrammal csináltam egy gyors számítást. 1 rtg gipszkarton, 10 cm EPS100, 2 cm mészvakolat, 30 cm klinker tégla. A program szerint páralecsapódás szempontból nem megfelelő ez a fal, az EPS és a vakolat határrétegben páralecsapódás alakulhat ki.
Betettem a gipszkarton alá egy párafékező fóliát, így rendben van.
Viszont a párafékező fóliát felragasztani az EPS-re nem tudom elképzelni hogy lehet, és még arra gipszkartont. Ebből következően én szerelt gipszkarton falas technológiát alkalmaznék és a fal és a gipszkarton közé be lehet tenni a hőszigetelést és arra a fóliát. A jobb hőhídhatás miatt nem acél tartókkal, hanem fa szerkezettel dolgoznék. 10 cm-es pallóból vágnék távtartókat, ezeket beütő dűbellel a falhoz rögzíteném, erre menne rá a tartó léc (bramac léc) 60 cm-ként. Az EPS így is ragasztható a falhoz, de talán a lécezés is megrögzíti. Aztán az EPS-re már feltehető a fólia, valamilyen ragasztóval vagy pici ékekkel rögzíthető (de szerintem a léc is megtartja ezt is), és lehet csavarozni a gipszkartont. Azzal számolni kell, hogy így nem 12,5 cm veszik el a szobából hanem a léc vastagsággal több (3,5 cm talán?)

Nálam a régi falszerkezet korábban úgy volt kialakítva, hogy a 30 cm-es kisméretű tégla falazatra belülről került a gipszkarton tartó vázszerkezet, és a karton és a fal közé üveggyapot hőszigetelés, párazáró fólia nem volt. Évekkel később mikor elbontottuk átépítés miatt, nem volt nyoma sem penésznek. Hozzá kell tennem azonban, hogy a ház a régi ablakok és a tetőtéri szigetelés szakszerűtlen kialakítása miatt rendesen átszellőzött. Konkrétan érezni lehetett a huzatot néha.

Egyébként gipszkarton ragasztáshoz külön erre kitalált ragasztó gipszet javasolnék (így kell kérni a szaküzletben) sima gipsz nem is jó erre a célra. Az EPS ragasztó nem tudom jól tapad -e a papírhoz, azonkívül lassan köt, leválik a tábla mire megköt (szerintem), vagy támasztani kell. A ragasztógipsz valamivel lassabban köt mint a modellgipsz, viszont mivel erre van kitalálva, jól megtartja a 2m2-es táblát, aztán pedig úgy megköt, hogy leverni alig lehet. Én az egész házban ilyen ragasztással tettem fel a belső falakra a gipszkarton lapokat, mert vakolni nem tudok. Pl. egy 3 m-es falon elindulva az egész táblákkal, mire az alsókat felraktam, beállítottam, pár perc szünet után már bátran rakhattam fölé a következőket, nem nyomta le/el az alsót. MIre körbeértám már lehetett akár glettelni is.

Én úgy tudom, hogy az EPS lapok éleit nem kell egymáshoz ragasztani. Semmiféle kötő anyag nem kell közé, mert az hőhidat képez. Egyszerűen össze kell őket rakni egymáshoz szorosan és nem hagyni légrést, ennyi. Dűbel szerintem is felesleges. Ha jól van ragasztva (márpedig a fogazott vassal telibe kenve az bőven jó), akkor nem lehet vele gond. Más a helyzet a 4-10 emeletes házaknál, külső sarkoknál. Ott kell m2-ként 6-8-10 dűbel. Ragasztásnál is az a lényeg, hogy a tábla körbe legyen kenve, és középen egy-két pamacs. Így nem jár alatta a levegő. De ha telibe van kenve az még jobb.

devton 2013.10.07. 17:28:58

@A Tengerész: Pont fordítva, a ragacs jött be jobban mint a hab. Most szigetelek, ( kívülről:)) , de nálam elég ramaty a fal síkja és jobban tudtam dolgozni a zsákos anyaggal. Habbal a táblák illesztési hézagait zárom le, ahol szükséges. Közé nem tanácsos kenni semmit. Nálad a szobában a mechanikai rögzítés szinte másodlagos, a "párazárás" fontosabb, így semilyen dűbelt, csavart , szeget nem javaslok.

devton 2013.10.07. 22:05:20

@devton: inhemiwa.hu/htm/page47f0.html?stp=inhemiwa

Létezik ilyen megoldás is, bár drágább a EPS-nél.Gipszkarton viszont nem kell elé.
süti beállítások módosítása