Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2012.07.09. 23:39 :: A Tengerész

'12 július 8. 001.jpgÍgy néz ki a helyén a hátsó szélvédő. Az, hogy fehér, ne tévesszen meg senkit, ez a kétoldali karcvédő fólia, csak akkor húzom le majd ha kész az egész doghouse. '12 július 9. 001.jpg'12 július 9. 002.jpgMa idekanyarodik egy ember Amapola mellé egy ...izében evezve. Félig van vízzel. Azt mondja  ez egy csónak, ő építette, most rakta vízre és a horgászkalyibákhoz igyekszik innen folyás irányban lefelé olyan 150 méterre. Adtam neki kölcsön egy szapolyt, hogy el ne süllyedjen amíg odaér. Egy darabig merte a vizet (aki mer az nyer), mondtam neki, majdcsak bedagad a ladikja, de amikor elárulta, hogy bútorlapból (!!!) csinálta, megváltoztattam a véleményem. Kérdeztem hogy jutott eszébe ez a teljesen alkalmatlan anyag? Azt válaszolta, hogy alaposan lekente, hogy vízálló legyen. Kérdeztem, hogy mivel kente, azt mondja Bonobittal...meg mindenfélével. Merte egy darabig a vizet, ami egyáltalán nem csökkent, aztán visszaadta a szerszámot és  továbbra is bokáig vízben ülve elkanalazott. Később már gyalog jött vissza a parton és eldicsekedett vele, hogy kishíján elsüllyedt amire odaért, ott is hagyta a járművét a barátjánál aki majd megjavítja, mert ő művészember, nem igazán ért hozzá. Mondjuk ez utóbbit valahogy idáig is sejtettem, de azért kíváncsi voltam milyen művész, azt mondja festő. Hát elég nyúvéves volt a ladikja színezése az szentigaz. Mondtam neki biztatóan, hogy ezen a ladikon csak a fűrész segít, a sok Bonobittal lekent bútorlap prímán fog égni a kályhában télen. Egész belerezgett a fejem, hogy mivel mer ember a vízre menni. Ha kicsit szélesebb a folyó, alighanem elsüllyed mielőtt átér a túlpartra. Miután horgászbotok, meg terepszínű őlcájgok voltak bepakolva a lábáztatóba (Meg tudja valaki mondani miért álcázzák magukat a horgászok rekettyének? A halak így nagyobb bizalommal viseltetnek a kukacuk iránt? ) alighanem a halak jártak a legjobban.

Kedd. Olvasom a moszkítóhálós kommentet. Nagyon rossz hírem van. Megjelentek az újfajta szúnyogok.Olyan kicsik, hogy átférnek a szúnyoghálón, hangtalanok és fájdalmasabb a csípésük a hagyományosénál. Minket már csípnek. Nincs sok belőlük, de ki tudja meddig lesz ez még így.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr424638938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2012.07.09. 23:53:39

Hát igen... Nagy az Isten állatkertje. Ilyen "csónakot" csinálni? Nagyanyám 100 éves mosóteknője is jobb lenne nála. Elképesztő, mivel merészkednek egyesek vízre.

Kis ember 2012.07.10. 01:06:43

Hát ezen beszartam!
Ez olyan, mint a porcelán légycsapó. :))

apiesze 2012.07.10. 06:21:34

@Advocatus Diaboli: 10 éves koromban sózóteknőben ladikáztunk a Zagyván, pedig akkor még nem olvastam Coopert, és nem tudtam a balatoni bödönhajókról sem. :o)

Advocatus Diaboli 2012.07.10. 08:03:37

@apiesze: A sózóteknő oké, az legalább fából van, nem vizet magába szívó, megduzzadó és elrothadó bútorlapból. Végülis, ha jól megnézzük, a teknő és a régi tiszai halászok "egyfából faragott csónyik"-ja között alig van különbség, de ez a förmedvény ez mindenen túltesz.

apiesze 2012.07.10. 08:11:56

@Advocatus Diaboli: A tiszairól nem tudtam, de balatoni bödönhajót, ami szintén egyfából volt kifaragva gyerekkoromban még láttam.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2012.07.10. 08:33:15

pont ezen a pecás-kamuflázson agyaltam a múlt héten én is.. választanom kellett a hercegnős rózsaszín és a pecás kamuflázsos moszkítóháló között (fehéret épp nem lehet kapni), hát ez utóbbit választottam valahogy.

Mihalik Péter 2012.07.10. 09:58:31

@Kis ember: Hát kábé olyan! De a bácsi köpenye se kutya, szerintem 100% poliester... biztos jól szellőzik 40 fokban, vagy süllyedés esetén felúszik? Megjegyzem, hogy Vili bejegyzésén sírva röhögtem...nekem ez a szenvtelen laza humor nagyon bejön.

G.Zs · http://www.dunaihajout.eu 2012.07.10. 11:21:20

Szia Tengerész!

Néha bele-bele olvasok a blogjaidba de az igazat megvallva napról napra nem követem, mikor tervezed az indulást én egy b31-el szeretnék útra kelni de a sió csatorna megnyitására sajnos szerintem idén nem kerül sor ha mégis milyen módon lehet a Dunán teleltetni hajót?

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2012.07.10. 13:20:32

Mondd, hogy ezek is csak naplemente után jönnek! Pont holnap tervezek evezni felétek :)

harpi4 2012.07.10. 20:13:45

@Advocatus Diaboli: Szerintem itt a "gondatlanság tényállása forog fenn", mert ugye gondatlanságból követi el a cselekményét az, "aki előre látja ugyan a tettének következményeit, de felelőtlenül(v. gondatlanul) bízik azok elmaradásában". Nos amikor én tanultam ezt (ezer éve) akkor 3-5 évig terjedő szabadságvesztéssel jutalmazták. Tegyük fel, a pasi "teknője" elsüllyed, a mentésére igyekvők közül valaki szerencsétlenül jár és megfullad. Akkor mi van? Ráadásul alig 1000 m-re van onnét a vízi rendőrök bázisa, de azok azon kívül, hogy ide-oda száguldoznak a nagy csónakjaikkal, nem sokat csinálhatnak, ha nem vesznek észre egy ilyen marhát.

temtom 2012.07.10. 21:01:49

Ha a képei is olyan szarok, mint a csónakja (vagyis "izéje") akkor éhen fog halni. :)

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2012.07.10. 21:17:31

Miért bántjátok?!

Szereti a vizet, mint a pozdorja :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.10. 22:11:38

@G.Zs: Az indulást mindig jövőre tervezem. Én úgy telelek, hogy belül fűtök, kívül vágom a jeget. De a Sióra szerintem ne számíts, nemhogy idén, de az elkövetkező években se. Ki kell daruzzad és tréleren áthozni. Ha viszont kint van akkor parton telelhet. Ha érdekel tudok hajószállítót aki nem rabló.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.10. 22:38:50

@temtom: Az más. Az művészet! Azt "érteni" kell. Erre nem mindenki képes, csak aki elérte a "szintet". Van az a vicc, hogy .... Egyik művész a másiknak.
-És beleszarjunk a zongorába?
-Ááá...Ezeknek..?!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.10. 22:42:44

@Velden: Elsőre nem vettem észre mi van a kiskrapek nyakában. Amúgy a járművek szuperbiztonságosak, se az alu, se a PVC dézsa nem fog beázni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.10. 22:43:57

@bonnie: Hát...a kedvedért, CSAK NAPLEMENTE UTÁN JÖNNEK.

Kis ember 2012.07.11. 00:55:24

@A Tengerész:
Elnézést, hogy korrigálom a viccedet, de mint érintett remélem nem haragszol (a vendéglátósok kedvenc vicce egyébként)

Két Zeneakadémiát végzett művész beszélget
- Holnap koncerten felmegyek majd a pódiumra és belesz*rok a zongorába!
Mire a másik lemondóan:
- Hagyd el! Úgyse értenék!

:)

teddybear01 2012.07.11. 01:59:35

Nem ő az egyetlen vízi idióta:

ajanlo.kapu.hu/files/kpics/0000051/0000051463.jpg
ajanlo.kapu.hu/files/kpics/0000051/0000051464.jpg

Ez a kisméretű, de igen bosszantó moszkitó már a Balatonon feltűnt. Rohadtul kellemetlen, a végén moszkitóspirállal kellett elűzni.

A kamuflázs meg azért kell a horgászoknak, mert így nem verődnek össze mögöttük röhögni az emberek. Meg nem kérdik állandóan, hogy a boton kívül fogtak-e valamit már?

silvermoon 2012.07.11. 03:45:11

Na ez igen. IMPORT szunyogok. Itt minden tavon megtalalhatok. Regota gyotornek mar. Most bele kostolhattok kicsit milyen is 1 igazi rohadek szunyog. De van nehany ellenszere. 1 fokhagyma bosegessen fogyasztva sok sorrel. 2 az a magasfeszultsegu lampa aminek kek fenye van. Olyan helyre teve ahol nem vilagit a szemedbe.Csodassan gyilkolja oket es inkabb oda mennek mint a borodre. Ezek meg kezdok lehetnek mert itt a moszkitospiralra csak rohognek.Es csipnek marnak nincs kegyelem.A lampanak mas elonye is van. Jol lehet alatta pecazni mert oda jonnek a halak a fenyre es a sult rovarokra.

apiesze 2012.07.11. 07:40:24

@silvermoon: Nekem a B vitamin vált be. A lányom kiskorában mindig összerágta a Polyb tablettát és büdös is volt tőle rendesen, de nem csípték a szúnyogok még Poroszlón sem, ahol pedig annyi volt, hogy elsötétült tőlük az ég - de szószerint. Már évek óta B vitaminokat kell szednem és nem csípnek, a párom meg reggelente cipó fejjel ébred, úgy összemarják. Nem is emlékszem rá mikor támadtak meg utoljára, pedig nem messze lakom a Dunától.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.11. 08:10:03

@teddybear01: Erre a linkre engem nem enged fel. Alighanem csak te férsz hozzá,

G.Zs · http://www.dunaihajout.eu 2012.07.11. 08:15:12

Köszönöm gyors válaszod jól jönne valami értelmes hajószállító elérhetősége a hajó jelenleg vízen van 9,55m a hossza 3m a szélessége

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.11. 08:17:15

@silvermoon: Ezzel az ultraibolya lámpával az a baj, hogy minden rovart kiirt. Mondjuk vannak bőven, este gyűlnek a fényre, de én csak a szúnyogra haragszom. A fokhagyma amúgy is gyógyszer szinte mindenre, meg kéne enni belőle legalább egy fejet hetente, de az illata kijön a bőrön is ami esetleg nemcsak a szúnyogoknak kellemetlen. Hallottam valaha egy elméletet, hogy a piramist építő rabszolgák az akkori idők primitív higiéniai viszonyai közt összezsúfolva azért nem pusztultak el tömegesen járványos betegségekben, mert a fokhagyma volt az egyik fő táplálékuk.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.11. 08:18:08

@apiesze: Polibé állítólag kullancs ellen is jó.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.11. 08:24:01

@G.Zs: Leitold Balázs (Veszprém)30-9378340, 88-423092 Amapolát ő szállította, remélem még megvan és jók még a számok.

G.Zs · http://www.dunaihajout.eu 2012.07.11. 08:29:29

@A Tengerész: Köszönöm válaszod elég korrekt árat mondott

apiesze 2012.07.11. 09:29:47

@A Tengerész: Látod ezt nem tudom, de lehet benne valami, mert kullancsot szedtem még össze, pedig itt a budai hegyekben állítólag van belőlük bőven. A fokhagymával kapcsolatban: Minden reggel éhgyomorra benyomok egy-két gerezddel úgy, hogy durvára összevágom és rágás nélkül lenyelem. Apám nagybátyja ugyan ezt csinálta 50 évvel ezelőtt (89 évig élt). Nem annyira (lehet, hogy az is) szúnyogűző hatása miatt, hanem inkább az antibakterialitása okán volt használatban az egyiptomiaknál. Mellesleg manapság elég sok - meg nem alapozott - hiedelem lengi körül (az illatán kívül), nincs, legalábbis nekem, mint "gyakorló" betegnek laboratóriumilag igazoltan, nem volt se vérnyomás, se érelmeszesedés csökkentő hatása. Bár lett volna.

apiesze 2012.07.11. 09:38:03

@apiesze: Hehe: kimaradt a "nem": "kullancsot szedtem még össze,"

tömjénzsolti 2012.07.11. 13:07:44

@A Tengerész: Ha a jövő tavaszra tervezed az indulást akkor tényleg jó lesz sietni vele, mert egyre szebb hírek kerülnek napvilágra, például ilyenek:
hvg.hu/gazdasag/20120709_Drasztikus_nyugdijcsokkentes_zajlik
Csak az vígasztal, hogy a jó öreg Századvég keményen megdolgozik
azért a három milliárdért, igazán brilliáns megoldásokat ötöl ki.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.11. 13:44:32

@tömjénzsolti: Hehe. Nagyot szólhatott a dolog, mert az ember épp most, miközben sárgadinnye ebédemet fogyasztottam, cáfolta kézzel lábbal a Kossuth rádió ütköző című műsorában, hogy ő ilyet SOHA nem mondott. De hát jó öreg bolsevik etetés ez is, előbb ráijesztünk népre egy jó nagy áremeléssel, aztán kevesebbet emelünk és mindenki fellélegzik. A nyugdíjak eróziója amúgy napi valóság, csak a hülye, meg a boldog, elégedett kétharmad nem veszi észre. Századvég..három milliárd. Tisztában vannak vele a fiúk, hogy süllyed a hajójuk. Szíjjártó, Selmeczi, meg a többi robot még szórja a homokot a nép szemébe, de már rakják tele a puttonyt odalent a sötét raktérben, hogy ha majd mentőcsónakban menekülnek, legyen mivel kihúzni az elkövetkező ínséges időszakot, miközben a következő kormány új tolvajai kutatnak majd a szánkban a maradék aranyfogaink után. És mindenki szidja majd az előzőket és az utána következőket. Egyszerűek ezek a fiúk mint a falusi disznószar.

silvermoon 2012.07.11. 19:23:30

@apiesze: HA mas nem is arra jo, h higyjunk benne.

apiesze 2012.07.11. 20:09:51

@silvermoon: A hit hegyeket mozgat, vagy a lábat is? Boráros tér, vagy Rákóczi híd. Hogy te a Haller utcába akartál menni - az kit érdekel?

Kis ember 2012.07.12. 16:09:33

Addig örüljünk, míg az ilyen csak egy kis csónakot vezet, és nem ilyet:
sunamuna.com/wp-content/uploads/img_2838_1337009814.gif

teddybear01 2012.07.13. 05:59:08

A Costa Concordia vizsgálatának pár eredményét most hozták nyilvánosságra.
Ha minden igaz, a fényes külső alatt rohadt minden.

www.sg.hu/cikkek/90671/a_sziklanak_utkozott_costa_concordia_rossz_terkeppel_hajozott

De, mondjuk még ez sem menti a "kapitányt"....
süti beállítások módosítása