Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2012.02.18. 21:55 :: A Tengerész

 Szotyósodik a jég, megmozdult a hajó, ahogy a napsütéses  fekete oldalán felmelegedve leolvadt a jégtábláról. De még bőven járható, miközben a felszínen tócsák gyülekeznek, belevágva az ásót 3-5 cm mélyen még kőkemény. Még a csónakot se sikerült kimozgatni a jégből, pedig egész nap sütötte a nap, annyira körbefagyott. Éjszakára meg alighanem visszafagy nagyrészt ami nappal kiolvadt, szóval még egy darabig a jég foglyai leszünk. Ami persze egyáltalán nem fogság, hisz épp most tudunk könnyedén ki-be járkálni. Ki is használtuk a szép meleg napsütést és miután kifogyott a műhelyben felhalmozott raklapapríték, behordtunk négy vödör keményfa hasábot a Mihalik Péter féle ajándékfából. Ez azzal ami már idebent van kitart legalább egy hetet, szóval ha el is vágna az olvadás a külvilágtól nem leszünk tüzelő híján. Viszont a kenyerünk fogytán, azt holnap be kell spejzolni, vagy legkésőbb hétfőn.

Kész a dinghi bumja, egész nap azt csináltam, mert elég kacifántos darab, nem csak egy egyszerű bot, van rajta árbocvilla és külön bekötőpont a groszshottnak és az albának. Az alba ugyan nem korhű, ugye ez egy retro csónak, de kis csalás azért lehet benne, szóval az alba akkor még nem volt divat amikor ilyen dinghikkel csónakázott a nép, de szerintem enélkül  nem lehet rendesen bő szélben vitorlázni. Apropos bum! Szerintem sokszor helytelenül írtam "bumm"-nak, hisz a német "baum" szóból és nem a kuka utas fejére mért ütésről kapta a nevét, amúgy van szép magyar neve is, "öregfa", nem is tudom miért nem használjuk. 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr504131537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

temtom 2012.02.19. 09:22:47

Szerintem is szép elnevezés az "öregfa", bár én még sosem hallottam, igaz én csak "koca-vitorlázó" vagyok. Azon kívül, hogy kevéssé ismert, valószínűleg azért nem használatos, mert három szótagból áll, viszont a bum meg csak egy szótag.
Valódi vitorázó barátaim mindig kinevetnek különben, amikor azt találom mondani, hogy nagy-vitorla. Az mindegyiküknek grósz. ... és hát... ahogy olvasom: Neked is az. :)

Sün77 2012.02.19. 11:19:22

Keresem magamban az "öregfa" megnevezés eredetét, mivoltját.
Arra tudok gondolni, hogy egy (baum/bum/bumm) sok árboctörést túlélhet, ezért ez a legöregebb eleme a rudazatnak egy öreg hajón. Így lehet a neve öregfa. Vagy-nem? Mit gondoltok?

Valószínűsítem, hogy nincsen az a szépirodalmi mű, az a szakmai kiadvány, vagy folyóirat ami képes lenne honosítani a kocavitorlázók, vagy a sportolók körében eme szépen csengő kifejezést.

Szép napot!
Sün

Grigorij Sandorovics 2012.02.19. 13:24:41

Villi Bá!
Irtam neked egy ORIASI kommentett, aztan a nejem bekapcsolta az elektromos teaskannat (2 kvt), s mivel az ups-ben az akku reg kisult, a komment elment a francba. Ezert elnezest - de angol billentyun szedem a gobdolatomat, magyaron nagyon nehez (nincs megjelojve).
A kenyerrol akartam adni tanacsot, Ha a helyszuke megengedi, melegen ajanlom egy kenyersutogepnek a beszerzeset. Mivel a varos alatti hazamban, foleg telen. olyan "Amapolas"-an eldegelunk, mar kb 5 eve kinn van, es szint felett megvagyunk elegedve. Ezt a szalat is sikerult a kulvilagtol elvagni, veszunk nagy Auchan lisztet (6x2=12 kg). Mindig van friss kenyerunk + az Isteni szagok...

tabulator 2012.02.19. 13:44:43

@Grigorij Sandorovics: Jól mondod Sandorovics, én is otthon sütöm a ROZS kenyeret pedig van a közelben több látványpékség is, de ott nem sütnek ilyen finomságot. Nálunk nem tudják a zemberek, milyen finom a frissensült rozskenyér. Persze a magyar konyha és a rozskenyér ízvilága nem illik össze. Lehet itt is sziljodkát venni. A legtöbb ember nem tudja mi az, de ha megkóstolja ízlik nagyon. És hát a sziljodka csak fekete kenyérrel az igazi és persze vódocskával de az nem kötelező.

tabulator 2012.02.19. 13:50:45

Nagy teljesítmény ez tengerész, még akkor is ha van fűtött műhely és aztalosipari gépek (félkézzel meg pláne). Mivel ragasztod a fát?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.19. 21:46:48

@temtom: @Sün77: Szerintem azért "öreg"fa mert a régi magyar nyelv előszeretettel használta az öreg szót a nagy, az erős, a tekintélyes szinonimájaként. Árbocnak már volt neve, a soron következő vastag dúc lett az öregfa. Persze ez csak egy amatőr szófejtés.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.19. 21:48:35

@Grigorij Sandorovics: Otthon van kenyérsütőgép, de hajóra túl terjedelmes. Amúgy a gázűzhelyben is lehetne kenyeret sütni, de hát itt a sok bolt nem messze.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.19. 22:07:15

@tabulator: Polivinil acetát alapanyagú vízbázisú fehér trutyi, amúgy különféle fantázianéven több cég is gyártja, alapban vízálló (D3), ezt használtam az árbocokhoz. Ahol több vizet kaphat, pl evezők, svert, ott 5-10% edző adalékkal ( azt hiszem valami izocianid) főzésálló (D4)kötést ad.

abraxas 2012.02.20. 08:36:18

@A Tengerész: Én is hasonlóra tippelek. Olyasféle tiszteletjelző ez, mint az Old Shatterhand ;o)

whale 2012.02.20. 10:37:25

@Sün77: Annál is inkább, mivel a bumok manapság minimum alaméniumból, vagy valami űrtechnikás szénszálas kompozitból készülnek. Így aztán elég vicces is lenne öreg fának hívni őket...:)))

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2012.02.20. 21:16:48

@A Tengerész: Én egyből D4-es ragasztót vettem. Olcsóbb is, mint a D3+edző, meg nem kell külön kutyulni felhasználás előtt. (az edzős pár óra múlva "megromlik"...:( ) Amúgy tényleg olyan erősen ragasztja a fát, hogy ha el is törik, csak a ragasztás mellett jóval! Egyszer rossz helyre ragasztottam egy lécet, le kellett vágni/csiszolni az egészet, mert nem tudtam lefeszegetni!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.20. 21:47:15

@sanyi65: Valóban kissé komplikált keverni, mérleg kell hozzá, de hát úgyis ott van az epoxi keverés miatt kéznél (amiért"J" egyfolytában nyaggat, hogy hozzam már vissza a műhelyből). És amit bekeverés után nem használ fel az ember az másnapra olyan pudingszerűvé duzzad, egész kedvem lett volna megkóstolni, mert olyan gusztusos falusi aludtejkinézete volt. De aztán mégse tettem. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a ragasztót ingyen kapom a Syntexkertől.

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2012.02.21. 12:02:01

@A Tengerész: Úgy azért könnyebb egy fokkal! Nekem meg kellett vennem egy vödörrel (12kg), az volt a legkisebb kiszerelés. (18ezer...) Viszont a hajóm elkészülte után még megmaradt majdnem a fele! Ezt odaadtam a bútorasztalos unokatesómnak, nagyon örült neki! (Legalább azok a bútorok akár szabad ég alatt is használhatóak...:) )
A konyhamérleggel mázlim van, mert a feleségem nem használja: észre se vette, hogy lenyúltam:)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.02.21. 13:33:42

@sanyi65: "..Úgy azért könnyebb egy fokkal!..." Vagy egy grósszal! Fözésálló konyhaszekrény...kifejezetten stílusos.

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2012.02.21. 21:34:53

@A Tengerész: Ha már grósszal, akkor inkább fockkal:)) Amúgy tényleg jó, ha a konyhabútorra ömlött forró tea hatására nem esik szét a szekrény!:)
süti beállítások módosítása