Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2011.12.04. 10:21 :: A Tengerész

 Úgy tűnik tegnapelőtt elérte a Duna vízszintje az idáig mért minimumot. (51cm Budapestnél http://www.hydroinfo.hu/Html/GRAF/Elore/elore_Budapest.html ) Mostantól emelkedni fog, jövő hét végére akár egy métert is. Tegnap délutántól egész éjjel esett az eső, persze nem az a lényeg ami itt esik, hanem ami odafent a vízgyűjtő területen. Na ahogy nézem "J" kezdi összeszedni magát,még megkérem, hogy vágja le a körmöt a jobb kezemről, aztán megyünk raklapot fűrészelni, 3,5 kézzel csak könnyebb a dolog.

18:13 Felvágtuk és elpakoltuk a három raklapot, majd kihasználva a jó időt (a nap szinte látszott a felhők mögött és bár minden nedves volt az esőtől, de az idő szinte langyos volt, szél semmi. Amúgy immáron bő három hónapja nem volt semmi számottevő légmozgás, ami kevés mégis az délies irányú, szóval az uralkodó északias szelek, a csapadékkal együtt  egyszerűen eltűntek. Ma reggel hallgattam egy rádióinterjút Aszódi Attilával aki a hazai atomerőmű szakértő és kérdezték az alternatív energiákról. A kérdés ilyen viccesen volt feltéve, hogy "Ha majd uralkodóvá válik az alternatív energiatermelés, mihez kezd majd az életével, miből fog megélni?" Mondjuk ez egy vicces kabaréműsor volt, Aszódi mégis megállta, hogy ne nevessen, merthogy alighanem az ökofundamentalista Greenpeace fanokon kívül minden épeszű ember tudja, hogy Magyarországon az alternatív energiatermelés, hacsak valami  zseni ki nem találja hogyan lehet emberi hülyeséggel szinkrongenerátort hajtani, egy szép nagy kerek humbug. Na szóval Aszódi is azt említette, hogy nem  fújt szél, nap nem sütött hetek óta, azt meg már én teszem hozzá, hogy a biomasszához az egyetlen magyar energia alapanyaghoz tervszerű, kiszámítható, szóval életképes mezőgazdaságra lenne szükség (arról nem beszélve, hogy ugyanolyan levegőszennyező, mint a szenes erőművek), ahogy Aszódi levonta a tanulságot, nemcsak neki, de a most tanuló mérnökhallgatóknak is biztos kenyerük lesz még pár emberöltőig. Azért eljátszottam a gondolattal, hogy  a kedvenc pubukban hideg sört szopogatva hepeningeket tervező gínpíszes bölcsészhallgatók milyen pofát vágnának, ha azt mondanák nekik, hogy "Modellezzük az elméleteteket! Most addig nem lesz hideg sör, mosógépetekbe áram, víz a csapotokba, amíg ki nem süt a nap és nem fúj legalább 4-es szél!" Na de elkalandoztam. Szóval kifektettük a slaugot és betöltöttünk 1110 liter vizet (ilyen szép kerek számot mutatott a vízóra), most, hogy ezzel ismét teli minden édesvíztank, egy bő hónapra levan a gond erről is. Ennyi elég is volt mára a munkából.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr723435763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akiga 2011.12.04. 20:52:44

Az a baj, hogy nálunk leginkább a napenergiát lehet valamire használni. De azt is főleg nyáron, illetve ősszel, és tavasszal. Mivel a télen nálunk kifejezetten gyakori a köd, és a párnafelhőzet, emiatt télen alig valamit termel.
Viszont amivel fel lehetne szívni sok munkaerőt, és csökkentené az orosz gázfüggést az a geotermia. Magyaroszágon képeznek egy halom geológust, meg geofizikust, akik mennek külföldre dolgozni, mert itt nincs számukra munka. Pedig hát...
Ahhoz, felmérések, próbafúrások százai kellenek. Elég komoly, baj, ha kész egy rendszer, és nem ad elég meleget.
Most ha minden igaz geotermikus erőműhöz végeznek próbafúrásokat Gödöllő mellett. A Mol zalai projektjéről hallgatnak évek óta. Állítólag, ott nincs elég meleg.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.12.05. 09:56:32

@akiga: Tudod ez mind-mind rendkívül dicséretes. Nálam is itt vannak a decken a solarok, Balatonon a teljes nyári időszakban napkollektor adta a használati melegvizet. De ezek csak járulékos lehetőségek, amik akár napokra biztosíthatják a teljes energiát, de aztán jön a felhős ég, a hideg és máris semmi. A geotermikus energia attól tartok egy olyan lehetőség, amibe 10 évig rakni kéne a pénzt, aztán lehetne talán valamit kivenni, na ami egy cikluson túllóg arra nincs politikus aki rábólintana. Szóval ugyanaz mint a vízerőmű, szabad préda a méregzöldeknek. Marad a sárban fetrengés, az egyik fele fasisztázik, a másik fele zsidózik, ez kell a magyarnak ezt érti, AZ a bűnös, azért drága minden!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.12.05. 10:01:00

@akiga: "...képeznek egy halom geológust, meg geofizikust, akik mennek külföldre dolgozni, mert itt nincs számukra munka. ..." Na aki meg itthon maradt az a Hajósy Adrienn. Szegény embert ág is húzza!

teddybear01 2011.12.15. 18:26:46

@akiga: A Mol zalai projektje bukás. 3-5 MW hőteljesítményt szerettek volna elérni, összejött kb. 300 kW. Ennyi nem elég energiatermelésre, de mondjuk befűt egy paneltömböt.

Ami Gödöllőt illeti, ha igaz, akkor az izlandi specialisták nem találják azt a melegvíz-réteget, amelyet a környéken mindenütt megfúrtak a magyarok. Mogyoródon, Veresegyházán, stb.

Gödöllőn különben is a veresegyházihoz hasonló fűtőrendszer akartak kiépíteni, a helyi lakótelepek hőközpontjait rákötve az izlandiak által kifúrt kútra, és arra, amelyiket az Alsóparkban még az ötvenes években fúrtak ki a kőolajosok.
Perpillanat ez utóbbi termálkutat bérbe adta a városvezetőség egy vállalkozónak, aki termál kristályt állít elő a vízből.

akiga 2011.12.16. 21:25:30

@teddybear01: Elég szomorú a helyzet akkor. Pedig én is híve vagyok a zöld energiáknak. Viszont ész nélkül nem érdemes ezeket erőltetni. Ez az, amit sok zöld nem ért meg.

abraxas 2011.12.17. 08:46:36

Az izlandiaknak is rengeteg bajuk van ezekkel a rendszerekkel. A víz gyakran sós, vagy ciános, vagy mittomén, élővízbe nem engedhető. a tisztítás, ad absurdum a visszatáplálás pokoli drága. A kalciumos vizek meg annyira vízkövesítik a rendszert, hogy az ellen is költséges időnként a védekezés.
Az a gond a jelenlegi alternatív technológiákkal, hogy pokolian alacsony a hatékonyságuk.
Az a baj, hogy mindenki a jelenlegi centralizált energia ellátásban gondolkodik, de ahogy teddybear olvtárs is írta, leginkább lokális ellátásra alkalmasak. Az is valami, becsüljük meg a kicsit!
Számomra sajnálatosnak tűnik, hogy az Oláh György professzor által felvázolt metanol-techonógiát érdemben nem is vizsgálják kis hazánkban. Pedig azt is érezhetnénk magunkénak annyira, ment Bíró Imrét, vagy Naumann-t. Lehet persze vitatkozni vele, de elhallgatni szerintem vétek!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.12.17. 18:23:50

@abraxas: Szerintem a képlet aránylag egyszerű. Igazából semmi nem teszi szükségessé az azonnali erőfeszítéseket az alternatív energiaforrások kutatásához szükséges, komoly pénzeket igénylő innováció irányába. A világot a pénz mozgatja, a többi csak duma. Márpedig a pénz a kőolajban van, tökmindegy mennyire drágul, annyival nagyobb rajta többek közt az állami adóhaszon. Miért törekedne bárki is több évtizedes, bizonytalan megtérüléssel kecsegtető kutatásokba pénzt nyomni, amikor itt a jól bejáratott szénhidrogén alapú energiatermelés? Sőt! Meggyőződésem, hogy a méregzöldek valamilyen áttételes módon még támogatást is kapnak az olajalapon termett pénzekből, hogy fűrészeljék az atomenergiát és a közfigyelmet szétforgácsolják, elkoptassák ostobaságokra. Hallasz te megfontolt, kiérlelt koncepciót, értelmes hangot állami szinten energiapolitika ügyben? MINDENKI a kisebb ellenállás irányába indul meg. Egy politikus meg pláne csak az egy ciklus alatt megtömhető rokoni zsebekre és betömhető választói szájakra koncentrál. Látsz te egyet is ott a parlamentben, amelyikből kinézed, hogy a kicsinyes harcán a mellette ülővel messzebbre tud tekinteni? Ez a világ (és benne kis hazánk,az elmúlt 100 év legostobább kormányával) a vesztébe rohan, de csak akkor fogja észrevenni, ha már ott lesz. Aztán ha a tőkének érdeke lesz változtatni az irányon, mert egy liter ivóvíz drágább lesz mint egy liter benzin, akkor hopp, máris megindul a nagy megtisztulás. Hogy addig az emberiség fele elpusztul? Na és, úgyis sokan vagyunk! Most léptük túl a 7milliárdot, amikor meg születtem én voltam a kétésfélfélmilliárdik. Amúgy az emberek nem attól boldogok, hogy jó nekik, hanem attól, hogy a mellettük lévőnek rosszabb náluk. Így lettek boldogok azok, akik háztulajdonos, bankár korukban szenvedtek attól, hogy a szomszéd gazdagabb volt, most viszont a lágerban nekik jutott a nagyobb marharépa.
süti beállítások módosítása