Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • aiolosz: Gratulálok, irigykedek és persze örülök is, hogy mennyi energiád van (y (2024.05.02. 23:19) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Kedd.

2011.10.11. 19:20 :: A Tengerész

  Ma ilyen itthon matatós nap volt. Én végre szétszedtem az olvasólámpát ami már régóta nem világított, de igazából nem nagyon kellett használni idáig, mert nappal még bejött a fény, este meg a nem messze tőle lévő fénycsőarmatúra elég volt. De mostanában hamarabb sötétedik és az asztalnál rajzolgatok, olvasgatok, kevés a fény. Megállapítottam, hogy a kapcsoló a rossz, kinéztem a neten, hogy van egy villanyszerelő alkatrészeket áruló cég az Árpád u. 46-ban, nekiindultam. Na kiadós séta után egy magas kerítéssel lezárt családi házhoz jutottam, boltnak se híre se hamva, csengőre senki nem jön ki, szóval valaki kitalálta, hogy csinál egy boltot, belevágott, regisztrált, netre rakta magát aztán meggondolta. Végülis jó nagy kerülővel a belvárosban találtam boltot és kapcsolót, ki is cseréltem, ismét van világítás a szófa felett. Aztán szekrényajtót szereltem, polcot igazítottam, téli-nyári ruházatot cseréltem, a nyáriak mentek a hálóba az ágy alá, a téliek jöttek elő a készenléti szekrénybe, ilyenekkel telt a nap.

 

"J" délelőtt kelkáposztafőzeléket főzött, de annyira visszakapcsoltunk az evéssel, hogy csak levest ettünk és a főzeléket a maradék marhapörkölttel vacsorára ettük. Ma délelőtt Bélával beszélgettünk, ő a Viza én az Amapola deckjén a régi tengerészes dolgokról. Most, hogy elmúltak az évtizedek, elmentek a ruszki katonák régen és nálunk is változott a világ, azt  mondom át kéne már lendülni a régi sérelmeken. Megmondom konkrétan miről is beszélek. Onnan indítok, hogy különösen manapság sokaknak piszok nagy nemzeti büszkeség feszíti a mellkasát, hogy micsoda tökös népek voltunk mi magyarok, mekkora dicső múlt áll mögöttünk, mi uralkodtunk szerben, románon, horváton, a buta tótok, szőröstalpú mócok, kutya szerbek mind alattvalók voltak a Nagymagyarországban. Nos ha mi ennyire büszkék vagyunk a fegyverrel vagy csellel megszerzett magyar hegemóniára, nem sok erkölcsi alapunk van mondjuk az oroszok Nagy Sándor óta töretlen terjeszkedési politikáját  bírálni. Viszont egy dolgot tudok, tudunk mi régi tengerészek. Ha bármi segítségre volt szüksége magyar hajónak idegen kikötőben, főleg ha szovjet építésű hajó volt amivel problémánk akadt, mindig számíthatott bármely szovjet hajóra. Az oroszok azt kell mondjam testvérként bántak velünk, adtak amijük volt, szakemberük átjött segíteni. Ugyanezt soha holland, német meg nem tette volna, ott már minden akkor is a pénzről és a másik szorult helyzetének kihasználásáról szólt. Piszok büszkék vagyunk szép, koszos, rendetlen, fegyelmezetlen, erőszakos, irigy, ellenséges, tolvaj néppel teli hazánkra. Tegnap szóba került "G F" útja a Tarnával Tiszalöktől Ráckevéig. Ugye ehhez le kellett menni a Tiszán Titelig, onnan meg fel a Dunán idáig. Nos a kutya szerbeknél minden hajózási jelzés világító festékkel lefestve, karbantartva,  rend mindenütt. Mohácsnál belépve a magyar szakaszra minden bója barna színű, merthogy a rozsda ami látszik piros és zöld jelzésen. A Vízügyet az az idióta mozgalmár Illés Zoli uralja, hülyébb kecskére nem bíztak még káposztát soha. Nekem nagyon úgy tűnik sikerrel utasítjuk magunk elé Európa valamennyi nemzetét, mindenben utolsók leszünk, szégyellem, hogy ez a hazám.

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr553295772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2011.10.11. 20:52:42

Igen, amiről a turbomagyarok álmodoznak rántotthúsmatricás Suzukijukban, az nem Magyarország, hanem a Magyar Királyság.
Namostan azt meg a márciusi ifjak akarták megszüntetni 1848-ban, amit meg is ünnepelünk minden március 15-én. Hogy akkor milyen országot is akarnak, milyen államformával?!?!?!:DDD
Akkora katyvasz van a fejekben ezt a kérdést illetően (is), hogy ihaj!:)))

temtom 2011.10.11. 21:26:52

Hogy a "szovjet" tengerész segítőkész volt a magyarokkal, és testvérnek gondolt minket, az hasonló ahhoz, ahogy a törökök néznek ránk. Ők is "tesónak" hisznek minket. 150 év után.
Az oroszok meg 40 év után érzik (érezhetik) ugyanezt.
A másik oldalról nézve -érthetően- minden más. :)

Az utolsó mondatod pedig -szerintem- átgondolásra érdemes.
Van neked, Kedves Tengerész, külföldi barátod? Nem külföldön élő magyar, hanem igazi külföldi? Ha van is, nyilván kevesebb, mint amennyi magyar. És ez is a "hazaszeretet" része...

és még:
Attól tartok, hogy az Illés Zoltán és egyéb hasonszörű "politikusok" iránt érzett mérhetetlen ellenszenved a mindennapjaidat is kezdi megkeseríteni.
Távol álljon tőlem az okoskodás, csak a túlzásoktól szeretnélek megvédeni....

laszló 2011.10.11. 21:33:49

Üdv.!!Tengerész

Lazításképpen egy hirdetés.
Hirdető neve:
Orbán Viktor
Eladó egy HAZA-2011 rendszámú gépjármű. Egy éve vettem, azóta csak
lejtőn hajtottam.
A fékeket kiiktattam. Gáz van, de csak ha tüntetnek.
A kormánnyal van egy kis gond,teljesen irányíthatatlan. Állandóan a
szakadék felé fordul, de én ragaszkodom hozzá. Önfényező funkcióval
rendelkezik.
A sebességváltón öt fokozat van hátra, egy előre. Felkapcsolni lehet,
leváltani nem.
Az ülések a saját ízlésemnek megfelelően vannak kialakítva, 2/3-1/3
arányban dönthetőek.
A GPS-t elnémítottam, nekem ne mondja meg senki, merre menjek.
Extrák:
-motortérben bordázott ékszíjártó (erősen csúsztat),
-narancsillatú Wonderbaum,
-Lézerdetektor rendőrök ellen
-belső tükrön egy kövér bolsi-balsi baba
-kalaptartón bólogató kutya(cserélhető Schmitt fejjel)
-Index,(zsebben)
-CD lejátszó, telepített műsortárral: Handel-Messiás, Horváth
Pista-Hej rugó, rugó, Zorán-Kell ott fenn egy ország, Üzemanyag
fogyasztás:
nem számít, enyém az egész MOL.
Irányár:
IMF hitelre devizakárosultaknak féláron!
Jelige: Ámokfutó
Ui.:Majd' elfelejtettem a csomagtartóban van tízmillió utas,velük nem
kell foglalkozni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.11. 21:55:27

@laszló: Hát...nekem nem vicces. Inkább erőltetett. A kommunista időkben a viccek határozottan jobbak voltak mint a mai posztbolsevistában. Egyébként nem tudom az én világtól elrugaszkodott életemnek köszönhetem e, de nem hallok új vicceket. Ha néha összefutok eggyel, szinte mindig egy régen hallott vicc "remixe". Van olyan politikai vicc amit először Rákosival hallottam.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.11. 22:23:52

@temtom: Az első bekezdés valószínűleg igaz. De továbbra is azt mondom, hogy tökéletesen felesleges rugózni a múlton. A 20 évvel ezelőttin és a többszáz (1000?, merthogy most kezdik a leghülyébbek a rovásírásos antiszentistvánost, fehérlófiásost remixelni)évvel ezelőttin egyaránt. A nagy múltbarévedésre rámegy a jövő. Az a véleményem, hogy legtöbben azért teszik, hogy a mai tehetetlenségünkkel ne kelljen szembenéznünk. Ráadásul nem a tanulságot szűrjük le belőle, hanem a hibákat ismételjük.
Nem nincs igazi külföldi barátom. Csak magyar barátaim vannak. Ez most akkor hazaszeretet, vagy inkább nem az?Merthogy ha belegondolok tulajdonképpen nem szeretem a honfitársaimat, mert Kertész Ákossal (meg Ady Endrével, meg Móra Ferenccel, meg Petőfi Sándorral) értek egyet a megítélésükben. (ez a "genetikailag" persze a tehetetlen düh sugallta túlzás, de belefér nálam a szólásszabadságba)
Ne aggódj miattam, a mindennapjaim rendben vannak, sőt az "ünnepnapjaimat" se keserítik meg ezek a szarháziak. Ami igazán bánt, hogy ezt tudta csak kiizzadni magából drága nemzetem. Hogy ilyen vezetők kitermelésére képes csak, nagyjából 1000 éve. Mert mindig az volt, hogy az ország urai az egymással való civakodásban csak az ország népének sorsával nem törődtek. Szóval amelyik nemzet nem képes ennél jobbat felmutatni az annyit is ér.

temtom 2011.10.11. 22:36:08

@A Tengerész: Pont ezt mondom. Szerintem igenis a hazaszeretet része az is, hogy magyar barátaid vannak.
A lényeges különbség: Az hogy a Kertész mit ír, az engem nem bánt. Sértődött ember, a korára való tekintettel nem szapulom.
Te sok dologban egyetértesz a véleményével én meg nem.
De az ő keserűsége engem nem érdekel.
Az viszont, hogy saját magamat a tágabb értelemben vett barátaid közé sorolom -ha nem veszed bizalmaskodásnak- igenis érdekel. Én sosem mondanék (írnék) olyasmit, hogy szégyellem, hogy ez az ország a hazám. Nem azt mondom, hogy ahogy Te ezt leírtad, az engem megbántott, vagy sértett volna. Még azt sem, hogy rosszul esett. Még az sem, hogy azt írtad, tulajdonképpen nem szereted a honfitársaidat.
Csak inkább ... talán ... elszomorított kicsit ez a gondolat.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.10.11. 22:38:57

@whale:
1) Magyarország = a magyar nemzet országa
2) Magyar köztársaság/ Magyar királyság = Magyarország államformája

3) 1848-ban szó nem volt az államforma megváltoztatásáról, csak a feudális berendezkedést számolták fel/próbálták felszámolni; sőt ezzel ellentétben a legfontosabb pont éppen a Magyar Királyság közigazgatási egységének visszaállításáról szól (Unió Erdéllyel, Partium visszacsatolása), később kimondták a Habsburg-ház trónfosztását.

4) Magyarországon 1918. november 16-án kiáltották ki először a köztársaságot, azt meg tudjuk kik és miért tették.

Nekem ezzel kapcsolatban csak egy kérdésem van, hogy te tulajdonképpen mit ünnepelsz március 15-én? :)

akiga 2011.10.11. 22:46:20

@Tengerész Köszönöm a seklis választ!

Viszont furának tartom, hogy legtöbbször úgy beszélsz kis magyar világunkról, mintha nem lennél a részese. Külső szemlélőként. Ez a régen minden jobb volt dolog meg visszás. Az sem mindegy, hogy honnan szemlélődik az ember, saját környezetében néz körül, vagy belehelyezi magát mások helyébe, és onnan figyel. Habár mérnöknek tanulok, nem nagyon értek a társadalmi folyamatokhoz, de abban biztos vagyok, hogy a társadalom különböző pontjaiból nézve, nem ugyanazt látom, ellentétben a zárt fizikai rendszerekkel. Szerintem nem jobb lett, vagy rosszabb a helyzet, hanem pusztán más. Nem lehet összehasonlítani, hogy mi volt 30 éve, meg most. Egészen más volt az ország, és a "nemzetközi helyzet" társadalmilag, gazdaságilag egyaránt.

silvermoon 2011.10.12. 04:55:24

Szerencsere nem tudom pontossan milyen is az elet magyarorszagon, de ismerve Vilmos munkajat irasait velemenyeit, inkabb igazat adok Neki. Emlekszem gyerek fejjel fel usztunk a "ruszki"uszalyokra es szuper ellatast kaptunk toluk es nagyon is baratsagossak voltak, pedig csoro matrozok mit sem tudtak az akkori hruscsov kadar dolgairol. Emberek voltak csupan.A nemet holand hajokrol pedig rudakkal lokdostek le minket. Ez nem csak politika. De amig itt nekem kb $800 ba krul az autom fenntartasa, addig nem is kerdezem melyibe kerul otthon.Hogy a mai vezetok menyit lopnalk ki a zsebetekbol azt sem tudom pontossan, de arra emlekszem, h Kadar Janinak 1200 forint volt a bankszamlajan mikor meghalt. Es en egy kiemelkedoen jomodu csalad utolso sarjakent is nagyobb biztonsagban ereztem magam a leszolt evekben. Volt kereskedelem hajozas ingyen orvos FOGORVOS is es meg sok minden. Igaz nem jartunk susuki-val de a volgat is tele tudtuk tankolni. De persze boldogok akkor sem voltunk. Es szeretnem en tudni ki boldog manapsag?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.12. 08:20:46

@silvermoon: Hehe. A végérül kezdem. 1. MI vagyunk boldogok manapság. (és remélem holnapság, meg holnaputánság is azok leszünk még)2.NEM AZT MONDTAM, HOGY A KÁDÁR ALATT JOBB VOLT AZ ÉLET (bár persze van akinek jobb...meg van akinek rosszabb, pl aki akkor esztergályos volt most meg munkanélküli annak rosszabb, aki meg esztergályos volt most meg hat feketemunkást dolgoztat a pincéjében és ezzel közbeszerzést nyer annak jobb), hanem azt, hogy a VICCEK jobbak voltak. Hogy egyáltalában VOLTAK. Most mindenki megkeseredett valahogy. Amúgy azt nem írtad, hogy mennyi időre kerül 800-ba az autód és mennyit mész vele azalatt. Szóval adó, szerviz, üzemanyag.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.12. 08:23:40

@silvermoon: Szóval ha pontosan megfogalmazom amit gondolok, akkor ahhoz képest megy rosszabbul a sorunk, az ország szekere meg rosszfelé, amire egyébként esélyünk volt a rendszerváltáskor, amire képes lett volna a népünk alkalmasabb vezetők irányításával.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.12. 08:38:52

@akiga: Teljesen igazad van. Valóban külsősként próbálok viselkedni. Ez önvédelem. Pontosan ahogy temtom mondta, hogy ne tegyem magam boldogtalanná azért amin nem vagyok képes változtatni. EZ már nem az én világom. Kiléptem belőle amennyire csak tudtam, elköltöztem a magam világába, hogy minél kevésbé legyek kiszolgáltatva más hülyeségének. Ha nem hagynak élni arrébb megyek. Én öreg ember vagyok, a harcnak értelmét az én életemben már nem látom. Ha fiatal lennék mint te, talán azzal az energiával amivel a hajót építettem nekiállnék csinálni egy technokrata, minden elfogultságtól mentes, kifejezetten pragmatikus pártot és bekerülni abba a körbe ahol lehetőségem van megváltoztatni a nemzetem sorsát. De "ez a hajó" nekem már elment. Neked is mondom, nem tartozom azok közé, akik azon keseregnek, hogy régen minden jobb volt. Talán rosszul fogalmaztam, régen a VICCEK voltak jobbak. És kifejezetten abból indulj ki, hogy egy jó mérnöknek sokkal több tehetsége van a társadalmi folyamatok átlátására mint egy bölcsésznek, jogásznak, történésznek (akik a rendszerváltás óta irányítják az országot), mert minket megtanítottak rendszerben gondolkodni,a számokat, nagyságrendeket "érezni" ezeket a csőlátókat meg csak dumálni. Azt meg ahogy Moldova mondja fekve is lehet.

Kis ember 2011.10.12. 08:41:20

A politikai viccek azért voltak jobbak, mert a vicc mindig kritikai tartalmú kell legyen, és akkoriban ez volt az egyetlen módja a gőz leeresztésének.

Íme egy - szerintem jó - vicc, amely azért nagyon szomorú, ha belegondolunk.

Honecker reggel felkel, nyújtózik, majd köszön a felkelő napnak:
- Jó reggelt, napocska!
- Jó reggelt, pártfőtitkár elvtárs - köszön vissza a nap

Délben, ebédkor ugyanez.

- Jó napot, napocska
- Jó napot, pártfőtitkár elvtárs.

Este Honecker megint köszönti a napot:

- Jó estét napocska!
De a nap nem válaszol.
- Miért nem válaszolsz, napocska?
- Kapd be, én már nyugaton vagyok!

Kis ember 2011.10.12. 08:43:44

@A Tengerész:

Fiatal vagyok és tele tetterővel. De nem fordítom túl sok energiámat erre. "Aki szörnyekkel harcol, szörnnyé válik maga is" - írja Nietzshe. Én is inkább a "harmadik utat" választom, mint annyian közülünk. :(

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.12. 10:05:21

@Kis ember: De hát régen is így volt. Akkor disszidáltak a népek (nekem ne dumálja be azt senki, hogy mind politikai okokból ment ki, hisz felük párttag volt), hogy most sokuk azért mert kint jobb életet remélt onnan fog a magyar igazolványával dönteni választáson, hogy mi legyen velünk itthon. Amúgy ott meg idegen állampolgárként árvalányhajos délibábos ihajcsuhaly magyar klubokban mereng a dicső múlton. Ha nem siralmas lenne viccesnek nevezném. Egy új Ráth-Vég István majd megírja az emberi butaság történetében.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.12. 10:09:00

@Kis ember: "..aki szörnyekkel harcol.." Nem tudtam, hogy Nietzshe. (ja én nem legyeskedtem bölcsészlányok körül)Én azt olvastam valahol: "A háború mindnyájukat szörnyeteggé tesz".

Grigorij Sandorovics 2011.10.12. 10:41:16

@A Tengerész:
"Amúgy azt nem írtad, hogy mennyi időre kerül 800-ba az autód és mennyit mész vele azalatt. Szóval adó, szerviz, üzemanyag."
Ha jol ertem, ez a 800 az allamal valo kotelezettseg evente. Ado, biztositas, hatosagi engedej stb.
Megmondom mibe kerul ez nalunk mostansag (na ugye a "vadkapitalizmus").
Van ket autom, kicsi es nagy. De penzben majdnem ugyanaz.
Ado - ~50$
Biztositas (a kotelezo) - ~100$
S a legdragabb, balroll vett hatosagi engedej, ebben az evben ~200$. Mert nalunk "egyenesen" ezt megoldani - egy het rohangalas s sorbanallas. Na az ogazsag kedveert. ebben az evben erosen valtoztattak a szabajokon - mi lesz, jovore megnezzuk.

A Politikaba nem maszok bele mejen - mert nem jovok ki. De nalunk is mostansag jon a kijozanodas. A liberal-demokrata dumaval mar mindenunk tele, sot megint a szocialista, sot kommunista erok fele fordul az orszag.

temtom 2011.10.12. 18:28:59

Teljesen politika mentes vicc:

Bemegy a pingvin a kocsmába. Megkérdezi a csapost:
- Nem láttad ma délután a testvéremet?
- Hogy nézett ki ? - kérdi a csapos.
- Szerinted ? .....

:)

Bocsánat. :)

whale 2011.10.12. 20:25:50

@JoeHorseDick: Tényleg nem bántásiból, de nem csoda, hogy kifordult világ a blogod címe.:)))

1. Aha. Akkor elmondanád, hogy a rántott hús matricás (aka. "Nagy Magyarország") hívő turbomagyarok mégis mi a fészkes fenét akarnak a dalmátoktól, tótoktól, románoktól, szerbektől?:))

2. Ez azért nem ennyire egyszerű és főleg nagyon nem mindegy. Mondjuk ha megpengetted volna ezt a témát 1848-ban az utcán, hogy köztársaság, vagy királyság és a rossz választ adod, futhattál volna qrva gyorsan.

3."1848-ban szó nem volt az államforma megváltoztatásáról... ...később kimondták a Habsburg-ház trónfosztását."

Remélem érzed a némi ellentmondást mondaton belül...:DDD
Szerinted ez mégis mit jelent?
Szerinted a 12 pont milyen államformát takar? Csak tán nem "respublikát"?:)))

Mit kiván a magyar nemzet.
Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.
Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
Évenkinti országgyülést Pesten.
Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
Nemzeti őrsereg.
Közös teherviselés.
Urbéri viszonyok megszüntetése.
Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
Nemzeti Bank.
A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk.
A' politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
Unio.
Egyenlőség, szabadság, testvériség!

A gyengébbek kedvéért oda is írták a végére a francia (polgári) forradalom jelszavát.:)) Bizony, hogy polgári demokráciát akartak a márciusi ifjak, az angolok után 200, a franciák után kb. 60 évvel. Tessék csak elővenni a törikönyvet...:)

4) "Magyarországon 1918. november 16-án kiáltották ki először a köztársaságot, azt meg tudjuk kik és miért tették."

Nocsak. Kik? És miért? Kíváncsivá tettél...:)))
süti beállítások módosítása