Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2011.01.17. 10:37 :: A Tengerész

Szép dolog mondhatom.... Hatkor keltem és még mindíg a gép előtt ülök és tangóharmonikát hallgatok. Először is végighallgattam ennek az Alexander Khrusztevics gyereknek az összes számát, amit whale mutatott a kommentjében. Valóban leesett az állam. Aztán öszevissza barangoltam és találtam pl ezt: https://www.youtube.com/watch?v=kA3L7x7t2mI&feature=related  Nos amikor a berlini fal leomlott, 23 éve az Átrium Hyattban voltam villanyszerelő és gyakran átjártam a Vörösmarthy téren. Amúgy nem sok figyelmet szentelek az utcazenészeknek, mert általában alacsony a játékuk színvonala. de időnként kint volt egy srác, aki előtt mindíg megálltam és még a zsebembe is nyúltam, hogy némi fémpénzt dobjak a hangszertokjába, annyira lenyűgözött a játéka. Sose maradt sokáig, játszott pár számot, aztán eltűnt. Magasan a legjobb zenész volt a téren. Nos esköszöm ez az Orosz Zoli gyerek volt! Ha már harmonika, megmondaná valaki, (Kisember?) hogy miért van az, hogy a keleti népeknél, pl az oroszoknál a jobboldal gombos, a nyugati játékosok harmonikáján meg billentyűs? És hogy mi a különbség? Vajh aki az egyiken tud játszani az tud a másikon is? Van balkezes harmonika is? Most abbahagyom, mégiscsak munkanap van, de este mesélek még harmonikás történetet.

22:39 Gondot okoz ilyenkor télen, hogy amikor átalakul a "franciaágy" szófa-étkezőasztal kombinávióvá, nincs hova rakni az ágyneműt. Gyürögetjük,rakjuk ide-oda, de igazából baromira útban van. Azt találtam ki, hogy gumikötelekkel kifeszítek egy hálót a mennyezetre és mint a vonaton az ülések feletti csomagtartóba a bőröndöket, táskákat, felkelés után egyszerűen felpaszírozom ide a takarókat, párnákat. Ott szellőzik és alatta  felszabadul a hely, pl arra, hogy megforgatva napközben átszellőzzenek a matracpárnák is. Délelőtt ezért ementem a Czucor utcába és vettem 2m2 hálót és 10m gumikötelet. Délután nekiálltam a kifeszítő fa szegélyeket elkészíteni, de befutott a Marton Gyula, akivel a könyvét lektoráltam és átbeszéltük az utolsó kb 250 oldalt. Sokat dolgoztam ezzel a könyvvel és nagyon remélem, hogy nem hiába, szóval talál rá valami rendes kiadót, megérdemelné ez a könyv, mely hűen számol be a magyar tengerhajózás tündökléséről és bukásáról és bár a helyszínek, hajók és emberek kitaláltak, és ahogy szokták mondani, a valósággal való egyezés csak a véletlen műve, de nagyjából így hajóztunk és azt is tudom, hogy pontosan így lopták szét a tengerhajózást, amikor 2 forintért(!!) adták el a hajókat és milliárdos ingatlanokat tettek zsebre azon a bizonyos spontán privatizáció során.

Na és a történet a harmonikáról, amit igértem. Ugye köztudott, hogy az oroszok amikor bejöttek zabráltak (szabiratty= gyűjteni, szüretelni) mindent amit értéknek gondoltak ("davaj csaszi" , aki nem tanult oroszul, "ide az órát") és zsebrevágható (jelen esetben karra csatolható) méretű volt. De egymástól is loptak, szóval a zsákmányt gyakran könnyebb volt megszerezni, mint megtartani. Én akkoriban anyám hasában parkoltam és ez némi tiszteletet ébresztett a ruszkikban, akik szerencsénkre a "rendesebbek" közé tartozhattak. Másik szerencse volt, hogy mellettünk volt a kenyérgyár, ahová azonnal beköltözött a szovjet tábori pékség, Alexander a fehérorosz "major" (őrnagy) civilben tanár, kemény fegyelmet tartott, a gyárat és így bennünket is szigorúan őrizték, bár amikor anyám elment hozzá panaszkodni, hogy a katonák ellopták a csirkéit, csak széttárta a karját és annyit mondott, hogy "vájná, vájná", ami kb annyit tesz, hogy "elestek a csirkéid a háborúban b.meg". Na szóval minden ruszki dugdosta azt a kis szajréjéát a másik elől, amivel haza kívánt térni a háborúból, ezért egymás után keresték fel anyámat, kézzel lábbal magyarázva, hogy "mamka ezt tedd el nekem és senki másnak ne add oda!". Így lett a mutter a rablott jószágok megőrzője. És itt jön a harmonika. Egy nap megjelent az egyik koma egy hatalmas harmonikatokkal, benne egy csodás kivitelű tangóharmonikával. A fiatalok nem ismerik már a bőröndcimke fogalmát, kiment rég a divatból, de valaha minden szállodában ragasztottak egy egyedi cimkét a vendég bőrönjédre, akinek sok volt rajta az rangot, sokat utazott, világlátott embert jelentett. Nos ezt a hangszertokot elborították a különféle külországok szállodáinak cimkéi, nyilvánvaló, hogy komoly művésztől "szüretelte"  a katona, aki szószerint megeskette anyámat, hogy ezt aztán senkinek! Megmutatta neki a hangszert, aztán kulcsra zárta, a kulcsot eltette és bár játszani egy hangot se tudott rajta, de minden nap eljött megnézni, hogy megvan e még  kincse. Anyám mesélte, hányszor gondolt rá, hogy mennyire sirathatja a kenyérkereső eszközét az a zenész akitől elvették. Csak remélni tudom, hogy ennek a Khrusztevics gyereknek a nagypapája volt a katona, mert akkor tán mégse került rossz helyre a hangszer.

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr192589743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - KERINGŐ 2011.02.22. 09:42:30

– Nagyon szép. Mi ez?– Sosztakovics. Második keringő – felete a kipirult arcú férfi, és megigazította a kottát.Csakugyan nagyon szép volt. Másnap is meghallgattam számítógépről, szimfonikus zenekar előadásában, de az már nem volt ugya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2011.01.17. 11:12:22

A "nyugatiak" harmonikája sem feltétlenül billentyűs, gondolj csak a bandoneon-ra (hu.wikipedia.org/wiki/Bandone%C3%B3n).

Rengeteg különböző rendszerű harmonika van.

Bővebbet itt:

hu.wikipedia.org/wiki/Harmonika

abraxas 2011.01.17. 13:27:44

Az igazi tangóharmonika, mármint az argentin eleve csak gombos.
Persze ők déliek ;o)

akiga 2011.01.18. 00:08:35

Egy-két éve este, kezdtem lapozgatni, egy kedves ismerőstől kölcsön kapott, Dr. Schláth János: Tengerész a szívem, tengerész... könyvet.
Először csak bele-bele olvastam, majd látva benne a rengeteg felháborító történetet, elkezdtem előlről elolvasni rendesen.
Olyan este 10-től éjjel 3-ig tüzetesen ki is olvastam elejétől a végéig. Egészen megdöbbentő! Nem tudom, vajon mi minden lehet még amit nem tudunk. Ismeritek a könyvet? Valami hasonló lesz ez az új könyv is?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.18. 09:06:49

@akiga: Sajnos nem olvastam a Schlát könyvet, így nem tudok nyilatkozni. De úgy egy bő éve meghívtak egy volt tengerészkollega és jóbarát meglepetéspartijára ahol mellettem ült a "D N" szintén volt Mahartos, aki bent ült a központban és nagyon közelről látta a cég szétlopását és mesélt dolgokat. Én a privatizáció idején már évek óta szállodás voltam, szóval időben menekültem el a süllyedő hajóról, így nagyon ismeretlen és új volt nekem a dolog, leesett az állam és ha lett volna bicska a zsebemben biztos kinyílt volna. Ahogy szokták mondani, ha csak a fele igaz...Azok a dolgozói remények, amiket csírájában tépett szét a kíméletlen mohó rablás. Még a hajógyár dolgozóinak szívében is feltámadt, ráadásul eleinte "felülről" is táplált remény....Aztán egyszercsak hopp, ki voltak rúgva és már vitték is a gyárat a seggük alól, majd felépült a pláza.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.18. 09:09:41

@akiga: Amúgy a könyvnek csak kis része, majdhogynem az epilógus szól a cég elmúlásáról, a nagyrész egy érdekes izgalmas út története.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.18. 17:40:25

@Kis ember: Azt mondja sokan akartak rajta segíteni, aztán jól zavarba jöttek. De jó lenne ha tényleg elsüllyedne és közelről néznék ahogy fuldoklik, hogy jéé, már megint hülyéskedik ez a jópofa fickó.
süti beállítások módosítása