Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2011.01.09. 09:14 :: A Tengerész

Itt az új versenyző.

Kifejezetten junior kategória, keresztben elfér a csapdában.

19:46 Két perce csattant a csapda. Újabb , hasonlóan kifejletlen példány a csapdában. A reggelit még elvittem bringázni, de megmondom őszintén megelégeltem a dolgot. Ezt holnap agyonvágom.

Ma amúgyis jelentősen csökkent az ingerküszöböm rágcsálóúgyben. Az történt, hogy lévén fogytán az édesvízkészlet, kihasználtuk a langyos időt és kigöngyölva a 100m slaugot betankoltuk a hajót. Megmondom őszintén nem rajongok ezért a munkáért. Na amíg folyt a víz elmentünk és hoztunk egy kézikocsi fát, ami a büfés Misi stégjéből maradt és neki már nem kellett. Mondom délután felvágom, újabb kétheti tüzelő megvan belőle. Na megyünk a hajóra ebédelni, "J" felkiállt, áll a víz a cockpitban! Valóban, 10-12 centi víz a padlón, szerencsére a küszöb 15 cm magas, nem folyt be a szalonba, de MINDEN elázott ami a padládákban volt, plusz a tüzifa ami ott volt, úgy egyheti adag. HOGYAZA!!! Az történt, hogy szarul csináltam meg a deck töltőnyíláshoz menő csőcsatlakozást, egészen pontosan nem tettem rá bilincset, csak rátoltam, jó szoros volt, idáig sok töltés során kitartott, most lecsúszott, így a víz nem a fenéktankokba, hanem a cockpitba folyt. Elemi hiba, nem is értem, hogy nem figyeltem oda. Mindent kipakoltunk a deckre száradni és bebújva a ládákba kinyitottam a kifolyónyílásokat, a víz kifolyt, ezután mindent amennyire lehet leszivacsolni, elpakolni éjszakára, tán holnapra kiszáradnak a dolgok. Elmondani könnyű, de ráment a délutánunk és holnap is lesz pár óra amire minden a helyére kerül, ha egyáltalán kiszárad addigra. Mert vizesen nem akarom visszarakni a padlódeszkákat, meg rá a cuccokat, kész gombafészek lenne. Szóval semmi se megy olyan egyszerűen, ahogy az ember gondolná. Pl épp nyúlkálok a metsző hideg vízben, hogy kinyissam a lefolyónyílást, ajkaim közt piros karikában 18-as szavakat mormolva, cseng a telefon. Szegény jó Antymix a kezdeti siker után másodszor kezd neki a laptopomnak, mert a végén, amikor már minden úgy tűnik, hogy jó, akkor kiderül, mégse. Nyugtatom, hogy ne hajtsa magát, és hogy borzasztó hálás vagyok neki, hogy a szarommal szúrja el a hétvégéjét. Elbúcsúzva kellemes hétvégét kíván, mit mondjak nem éppen úgy alakult, de csak magamra haragudhatok. Hibáztam és ez, kivált hajón, visszaüt. És most jönnek a rágcsálók. Egérfészket találtam a tágulási edény tetején, sok egérszarral, összerágott papírból és "J" hosszú hajszálaiból (ezeket a deckről kellett összegyűjtse, mert ott szokott fésülködni) készítve. Egér nem volt már benne, mert gondolom a patkányok elűzték (halálos ellenségek), de ezek szerint tanyázott ott. Aztán a padlódeszkák alatt napraforgóhély egy csomó. Fene tudja mennyi ideje fosztogatták a madáreledeles zacskót. Szóval elegem van a csirkefogókból! Ha belegondolok, hogy ezekből az egyívású kölykökből akár több tucatra is számíthatok, lehet, hogy több csapdára is szükségem lesz és hosszú háborúnak nézünk elébe. Azért is kell, hogy áttérjek a legyilkolásukra, mert ha továbbra is kerékpáral hurcolásznám őket távoli tájakra, a végén még indulhatnék az "IronMan"-en.

Ja és mivel magas volt a víz a cockpitban, túlfolyt a tágulási edény tömlőjének nadrágcsövén, le a gépházba, ott is áll vagy 2-3 centi víz. Ma már hozzá se nyúltam, de holnap kiszivacsolom.

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr492571128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2011.01.09. 09:33:10

Ajjaj, Tengerész, sokat fogsz te még biciklizni... :)

IQ_nuku 2011.01.09. 10:25:51

Aranyos, csak a farka ronda. A biciklizés pedig jó sport! :)))))

temtom 2011.01.09. 12:25:23

Az nem a farka, hanem egy rugó. :)

IQ_nuku 2011.01.09. 13:33:58

Jaaaaaaaaaaaaaa :)))))))

merges ember 2011.01.09. 16:46:12

Tengerész : patkánysereg 2-0

Advocatus Diaboli 2011.01.09. 16:49:01

Remélem, ezt már nem engeded el. Bár a vízbefojtással, a "ma nekem, holnap neked"-del ne legyen bajod. Ha jól tudom, a tengerjárókon is minden további nélkül vízbe dobják a patkányt.
(Ha csak meg nem próbálják jutalom fejében még egyszer "eladni".)

sevylor 2011.01.09. 17:03:40

Megírtam: most jönnek sorban az árvák. :(

Gáz Géza 2011.01.09. 17:31:23

Az öböl többi lakója éhesen várja a finom falatkát és nem kell bringáznod.

temtom 2011.01.09. 21:05:03

Én nem tudnék megkülönböztetni egy "egérfészket" egy "patkányfészek"-től. Nem lehetséges, hogy az újabb foglyok (talán Dezső kölykei) ott születtek?

Bár.... a származásukról filozofálgatva... hát szóval ez nem oszt és nem szoroz a hajón okozott bosszúságot tekintve. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.09. 21:14:15

@temtom: Nem nehéz megkülönböztetni. Az egérszar akkora mint a köménymag, a patkányszar meg mint a feketebors. És ez egy kicsi fészek volt, úgy 10cm átmérőjű, patkány nem fért volna bele.

phaidros 2011.01.09. 21:16:41

Szerintem egy macska megoldaná a problémát véglegesen, és lelkiismereti gondokat sem okozva. Egy hajón meg nem is problémás egy cica szerintem, főleg ha a kutya nem okozott gondot.

whale 2011.01.09. 23:01:50

Én eddig nem mertem ebben az ügyben megszólalni, olvasva a sok állatbarátot-akik közé egyébként magamat is sorolom-de hasonló esetben, amikor egyszer a pincénket elözönlötték az egerek, szemrebbenés nélkül raktam ki patkánymérget nekik. Utána ugyan össze kellett szedni a dögöket-szám szerint vagy tízet!-de SOHA TÖBBET nem motoszkált senki a pincében...
Úgyhogy a javaslatom: PATKÁNYMÉREG.

abraxas 2011.01.10. 07:57:46

@phaidros: Hehe... annó a Velencei Signoria is pont erre a következtetésre jutott :o) Ők per darab meghatározták, mekkora hajón, mennyi macseknak kell lennie. Ugyanis akkoriban számos hajó süllyedt el amiatt, hogy a patkányok nagyon rákaptak a faggyúval ízesített kenderkötélre. Viszont az állókötélzet pont ebből volt. Az eredményt a hajósok el tudják képzelni :o)

Mai leszármazottjuk, Chibley cica a Picton Castle-n teljesít szolgálatot:
t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRJ1fIE5XV4C_q8tDFDhAC9ZecK7yWfBsk4THd8FuqOyTnq48Sd :o))))

nord47 2011.01.10. 08:55:43

Messzire mentél tengerész! Országos probléma lett a pakánykérdés. Ne csodálkozz, ha az állatvédők bíróság elé állítanak gaztetteid miatt. Minden előfordulhat és annak az ellenkezője is.

merges ember 2011.01.10. 09:11:26

Határozottabb fellépés szükségeltetik az Amapola végleges és visszafordíthatatlan megrág(almaz)ásának elkerülése érdekében!

Missa 2011.01.10. 10:08:21

Én magam is kedvelem az állatokat. Egy részüket tányéron is. De egy patkány, az általa hordozott betegségeivel... Hmmm, hát a humánus halála mellett szavaznék. Valaki írta, hogy beledobni a vízbe. Tengeren ez OK. De egy folyón, hamar kiúszik a partra. Sajnos nem tudok ötlettel szolgálni.
Csak egy tanács. Óvatosan ezzel az állat "kinyírósdival", mert előbb-utóbb szemet szúr a blog, valamilyen állatvédő szervezetnek. Aztán most nyakunkon az EU elnökség, a média után elkezdenek "rugózni" az állatvédelmen is. Aztán Ice-T után Tengerész is közellenség lesz. Meg én is... :-)

Kis ember 2011.01.10. 10:23:22

Egyszerűen nem tudom elképzelni Tengerészt, hogy egy ásóval agyoncsap egy ilyen állatot. Lesz itt még sport...

abraxas 2011.01.10. 11:58:51

Ajaj! Csak nem bírtam megállni, és tovább gondoltam a dolgot :o/
Kérdés: vajh mennyivel humánusabb macskával/kutyával levadásztatni a rágcsálókat, semmint ásóval hókon nyomni?
Ilyen esetben kinek drukkoljunk?

Kis ember 2011.01.10. 12:30:51

@abraxas:

Természetesen amennyivel humánusabb a hóhérral kivégeztetni valakit, mint magunk agyoncsapni. :)

Kis ember 2011.01.10. 12:32:26

@abraxas:
De itt egyébként nem hiszem, hogy a humánum játszana szerepet. A macska meg tudja fogni az egeret, az a dolga, egyszerűbb, mint bármilyen csapda. Arról nem is szólva, hogy megelőző jellege van, gondolom ahol macskaszag van, onnan nagy ívben menekülnek a patkányok.

akiga 2011.01.10. 13:22:39

A macskákkal azért vigyázzunk, mert egy kifejlett sokat látott városi patkánnyal szemben általában a macska húzza a rövidebbet, de legalábbis könnyen megsebezheti, és megfertőzheti a cicát.
Igazi patkánygyilkos a snauzer típusú kutya ami ami kettesével roppantja össze a kis rágcsálókat. Emlékeim szerint, dédszüleimnél háború után a foxi volt az, ami egy éjszaka alatt 10-15 patkányhullát tett le a teraszra. Ott a macskák konkrétan menekültek a patkány elől.

abraxas 2011.01.10. 13:50:14

@akiga: Main Coon-t köll választani, vagy Norvég erdei macskát. Azoknak nem áll ellent még egy foxi sem :o) Egy jó kondiban lévő MC kandúr alapból kb. 15kg, abból kijön két foxi is ;o)

ftm 2011.01.10. 15:41:31

Nekem meg az 50 (vagy több) kilos labrador kutyám irtotta ki nálunk a patkányokat nem ezek a mai macskák...
3 macskánk van egyik se lett elkényeztetve és a legöregebb amikor meg hallja hogy a padláson dolgozunk és jön egeret keresve... meg van egy 2éves macskánk ő még meg se eszi...

Amúgy én falun lakok állatokat tartunk és elegem van ezekből a rágcsáló dögökből amikor szétrágnak mindent... Szemérmetlenül bele fojtanám a vízbe...
Pl.: Nálunk van kívül futó vezeték hát nem elrágta a dög és úgy hogy épp áram alatt volt...

ftm 2011.01.10. 15:43:03

Ja igen a leg beváltabb módszer nem a macska nem a kutya hanem a vadászgörény a hosszúkás testével hajlékonyságával szerintem ő lenne a nyerő csak ami vadászatra van tanítva azt nem lehet dajkálni ő harcol "túlélésért"

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.10. 19:01:15

@Kis ember: Nem is tettem ilyet!Pádlival csaptam tarkón.

Antymix 2011.01.10. 19:05:31

Szerdán viszek egy sportléget jó hosszú csővel az a leghumánusabb. A gép javul, már csak office kell rá. A piszok nem fogadja el azt, amit eddig, de rajtam nem tol ki. Bevallom annyira utálom az ámítógépeket, hogy szeretek velük foglalkozni.
süti beállítások módosítása