Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Paduc: :) Utólag nem lesz gumis. (2024.09.13. 23:37) Csütörtök.
  • hitvantanyitto.blog.hu: Ezzel kapcsolatban: "viszont SEHOL, még itt a piacgazdaság és a pénz feltalálóinak szülőföldjén s... (2024.09.13. 12:22) Szerda.
  • A Tengerész: @whale: :) Vénségünkre! (2024.09.12. 21:44) Kedd.
  • A Tengerész: @sefotos: Sanyikám EZ IS AZ! Olyan amibe négy fajta SD kártyát is be lehet(ett) dugni. sandberg.hu... (2024.08.29. 23:05) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Műszaki: Az ötlet onnan jött, hogy kaptam ajándékba egy doboz datolyát és lett 50 magom. Tél meg ... (2024.08.29. 20:17) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2024.08.11. 21:10 :: A Tengerész

Tegnap itt volt látogatóban a Tilos rádiós csapat. Két kenuval + egy autóval + két biciklivel érkeztek tizenegyen, plusz egy kutya és egy 8 év körüli tüneményes kislány. Jólesett, hogy bár  már 11 éve nem vagyok a műsor rendszeres hallgatója amióta kiköltöztem az adáskörzetből, és amióta eloperálták a hangszálamat betelefonálni se igazán tudok, de mégse felejtettek el. Elbeszélgettünk.. bár igazából csak suttogni tudok, ezért kerülök minden társaságot, de mégis többnyire engem hallgattak. Amikor menni készültek keresni kellett a kutyát és a kislányt aki eltűnt a hajóban, mert nagyon tetszett neki, mondtam a kutyát vihetik, de a gyereket nem bánnám ha itt hagynák, mert az összesen négy gyerekünk közül a legkisebb is már 36 éves, jó lenne ha megint lenne egy ilyen csöppség  a háznál... de sajnos elvitték.

t3-1.jpg

t2_1.jpg

t1.jpg

t_4.jpg

Visszatért a hőség, szerencsére nincs semmi olyan munka odakint amit muszáj lenne csinálni. Ma vége az olimpiának, elég is volt belőle. A magam részéről maximálisan elégedett vagyok a sportolóink teljesítményével. A fanyalgókat nem értem, a többiek is győzni mentek oda. Sajnálom, hogy az öttusában most volt utoljára lovaglás, az indok ugye, hogy a lóidomítás állatkínzásnak lett kikiáltva állatvédőék által. Magam is állatvédőnek tartom magam, bár a lovakhoz nem értek, de szerintem ez valahol álságos. Igazából ló csak azért létezik még mert tenyésztették, és csak azért, hogy dolgozzon az embernek. Ahhoz képest amit valaha a bányában dolgoztak, a sportlovaknak arany életük van. 1984-ben ott voltam Szilvásváradon a négyes fogatok világbajnokságán, én állítom, hogy a lovak legalább annyira aktív résztvevői voltak mint az emberek. Ami viszont valóban elgondolkodtató, egy versenyző ha "rossz" lovat húz a sorsoláson, sok év munkája veszhet kárba. Ez megtörtént már magyar öttusázóval is, hogy végigrombolta az akadálypályát így lovasát "kicsengették" és kiesett a versenyből, most is volt rá példa, pont egy korábbi világbajnok esett ki emiatt tegnap. Szóval a verseny nem válhat szerencsejátékká. Persze borul a sztori, ami ugye arról szólt, (idézem a Wikipediából) Egy katonai futár fontos küldetésre indul, egy levelet kell eljuttatnia a folyó túloldalán elhelyezkedő szövetségeseknek. Lovon indul útnak, de az ellenség felfedezi, ezért karddal majd pisztollyal kell utat vágnia a harcmezőn. A lovát az ellenség kilövi, ezért úszva kel át a folyón végül futva juttatja el az üzenetet a címzettnek. De ezt már korábban összekuszálták, mert a célbalövést belekeverték a futásba, gondolom a biatlont véve példának, most meg a lovaglás helyett lesz valami amit akadályversenynek neveznek e pillanatban, de még nem lehet tudni valójában mi lesz az. A lényeg a látványosság, mert ma már minden arról szól, hogy hogy lehet a TV-n a reklámokat eladni mellette. Ha csak ez számít, lehetne sörivás és célbapisálás is időre. Szóval én sajnálom a lovakat. Nem azért, mert a botrány úgy indult, hogy valaki mérgében rácsapott egy ló seggére, mert az azt meg se érezte, hanem hogy emiatt kevesebben lesznek. 

Hónapok óta társam egy kaszáspók. Előrebocsájtom, szeretem a pókokat, Arakhné legendája óta elbűvöl a tevékenységük. Ez, mint az alábbi kép mutatja itt lakik a PC monitorja mellett

pict0023_3.JPG

mutatom közelről

pok.jpg

hálóját a tapétázott fal, a monitor, a lámpa vezetéke és egyéb tereptárgyak közé kifeszítve, és szorgalmasan fogja a muslincákat, szúnyogokat, amiket a fény idecsal amikor irkálok a PC-n. Elvagyunk kettesben, a múltkor  a porronggyal lecsaptam egy aprócska legyet, pont belezúgott a pókhálóba, azonnal megkötözte. Nem tudom mit csinált vele, de másnapra nem volt ott a légy. A stégről a hajóra vezető járó korlátján is van egy, az odaszűrődő utcai lámpák fényére röpködő szárnyas rovarokra vadászó jó nagy keresztes pók, azt se bántom, igyekszem  úgy közlekedni, hogy ne szaggassam le a hálóját. De az "esernyő" ( a műhely-kocsibeálló) alatt partvissal közlekedem, mert az azért túlzás, hogy a hajamat, képemet állandóan összepókhálózzák, azért mindennek van határa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr9918464611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása