Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2022.08.02. 00:31 :: A Tengerész

Na szóval, hogy mindenki értse politikai szimpátiától és nemzeti érzelmi becsípődésektől függetlenül, mi is az én bajom a kormánnyal! 

12 éve azt látom, hogy az egyetlen szempont VALAMENNYI kormányintézkedés meghozatalakor, a szavazatmaximálás. Nem lenne baj ezzel, ha a nép eleve értelmes becsületes és szorgalmas lenne. Vagy legalább a többsége. Ebben az esetben a többség akarata azonos lenne a mindenkit előrevivő, a NEMZET  felemelkedését célzó intézkedések akarásával. De a nép TÖBBSÉGE ostoba, becstelen, irigy és lusta, egyszerűen csak mindig kapni akar ingyen, jól akar járni akkor is ha ez más rovására történik és ha valakinek sikerül valami azon nem örvendezik, hanem utálja a másikat. Orbán Viktor remekül érzett rá a nemzeti karakterre és hatalmi játékában kommunikációjában, szóval a mindennapi rutinná vált örökös mesterkedésében briliáns módon alkalmazza többségi hülyéit a kisebbségben lévő gondolkodók leuralására. És hagyjuk a blablát, hogy "bezzeg a másikak ha lennének akkor ez meg az lenne", egyrészt egyáltalán nem biztos, másrészt most EZ a szar van, ezt kellene ellapátolni.

Amíg hullott az ingyenpénz az országra és valódi prosperitás volt Európában, ment a szekér anélkül, hogy különösebb nehézségekkel kellett volna megküzdeni. A kapott pénzből lehetett bőven lopni, osztogatni, szavazatot vásárolni határon belül és kívül. A hülye is eltudott kormányozni egy országot, de aztán jöttek a bajok. Kezdődött a Coviddal, ebbe sikerült beledögleszteni 41000 magyar állampolgárt, meg még további jópárezret, akik a Covid miatti hiányos ellátás miatt haltak meg idő előtt más bajukban. TERMÉSZETESEN ha ennél sokkal jobb lett volna az ellátás akkor is meghalt volna legalább a harmada, de a kétharmad a kontárkormány lelkén szárad, ahogy az a sokmilliárd adóforint is amit elbasztak felesleges lélegeztetőgépre hatástalan kínai vakcinára erősen túlárazva, gyaníthatóan lopás céljából. De még mindig ment a szekér, sőt lehetett ismét választást nyerni 3 millió érzéketlen, Kossuthrádió hallgató, HÍR-TV  néző rinocérosz  segítségével.

Nade megjött az esze a dinoszauruszhoz hasonlatos (ha már állatokkal példálódzunk) "Brüsszel"-nek is 12 év után, merthogy az a baromnagy jószág lehetett olyan a jura korban, hogy valamely rágcsáló ami amúgy a székletében lévő ehetőkből él, de féktelen nagyzolásból beleharap eltartója farkába és akkor 12 év alatt eljut annak az agyáig, hogy hát ez a kis mitugrász ENGEM harapdál??? Hát akkor majd nem szarok neki, had látom mire megy nélkülem!  NA hagyjuk a képes beszédet! Orbán 10 éven át etette a népét azzal a dumával, hogy 'Európa motorja vagyunk". Példa mindenki számára. A gazdaságunk szárnyal. Tetszenek még emlékezni? Idemásolom  "2010 az összefogás éve volt, amellyel létrehoztuk a minden további remény alapját jelentő változást, 2011 a megújulás éve, amikor átszervezzük és új alkotmányos alapokra helyezzük Magyarországot, 2012 pedig az elrugaszkodás éve lesz, amikor az ország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét. 2013 az emelkedés éve lesz, amikor láthatóvá válik, hogy Magyarország megindult felfelé, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz, amikor az emberek kézzel fogható bizonyítékot kapnak arra, hogy az erőfeszítéseknek volt értelme. "  Miközben az államadósság folyamatosan nőtt, a forint folyamatosan értéktelenedett, ÉS ami a legszörnyűbb, az AB lakosság folyamatosan áramlott kifelé az országból, mint a vér a testből. ( Kis magyarázat, a tengerészetnél  az AB, azaz "able body" jelenti azt a tengerészt aki szakképzett, aki minden munkára alkalmas, kormányozhat, kezelhet gépeket, régen vitorlákat, döntésében a tiszt megbízhat, alkalmas komplex feladatok megoldására, szemben az OS-el azaz "ordinary sailor" -al aki meg olyan segéd-, esetleg betanított munkásféle, annál lejjebb már csak a "deckboy" van, rá már kétbetűs rövidítést se pazarol a szakma) És akkor Brüsszelben elzárták a pénzcsapot és kiderült, hogy a szárnyalásból hirtelen szarnyalás lesz. Példa a változásra maga a vezér, aki néhány hét különbözettel az alábbi mondatokat bírja kimondani a szokásos pénteki Kossuth rádióbeli beszédében.

anyakrol.jpg

Jelentem megzakkant  a főnök. Mert azt, hogy időutazóként a saját édesanyját kurvázza le valaki három héttel előremenőleg az épp elég ok rá, hogy bejelentsék ma, hogy szabadságra kell mennie. 

A rezsicsökkentés című néphülyítés amúgy a feudálbolsevofasiszta kormány legtökéletesebb idiótasága. Az, hogy az energiaárak mesterséges alacsonyan tartása révén elvettek minden kedvet a házak hőszigetelésétől, az energitakarékos befektetésektől, egyáltalán az energiatakarékossági gondolkodástól, továbbá minden pénzt elloptak amit Európa erre szánt és adott az országnak, MOST keményen visszaüt. Nem akkor kell elkezdeni spórolni, amikor már nincs miből! Kitalálták mindenféle energetikai szakértelmet nélkülözve, hogy lesz fogyasztói helyenként 210 kWh havi villamos fogyasztás és 1729 m3 éves földgáz fogyasztás, amit kedvezményes áron fognak adni a szolgáltatók, aki ezen felül fogyaszt az arra többszörös árat fizet majd. Hogy mért pont ennyit, ez is egy érdekes algoritmus lehet, de okát nem kutatom. Csak azt mondom innen a béka segge alól, hogy milyen következményei lesznek ennek. Illetve, hogy MÁR vannak. Párnapos sajtóhír, az emberek mint az őrült vásárolják a különféle szilárd tüzelőanyagot, vaskályhát szénre-fára, gázkályhát, villanykályhát, a cserépkályhások már csak egy évre előre vállalnak munkát. MIÉRT IS?? A népek beszartak és elkezdték diverzifikálni a fűtésüket. Mert mindenki nézi a számokat amiket a Karmelita kolostorban néhány seggfej hirtelenjében minden tudás nélkül törvénybe iktatott, ami aztán most qrvára ki fogja hozni a kreativitást a népből. Kiből-kiből az anyagi helyzete, lehetőségei és agyi kapacitása szerint fog kivirágzani a magyar "okosban". Ahogy majd az öreg társasházak, még korábbi egyidejűségi tényezővel méretezett belső villamos elosztóhálózatára sorra rákapcsolják a lakók a villanykályhákat amikor lesik a gázórát és hó közepén elkezdik már elzárogatni a gázkonvektorokat, amitől elkezdenek a falban füstölögni a túlterhelt elektromos felszállóvezetékek. Mindeközben Szabolcs vármegyében kizavarja a főispán a botosispánt a perzekutorokkal, vármegyei hajdúkkal az erdőket és közparkokat irtó szérűlakókra.

De persze a kéménytelen panelban nehéz lesz vaskályhákkal fűteni szénnel, fával, ahogy elég röhejes a főnöknek az a pénteki mondata is, hogy kiadta a Palkovicsnak parancsba, hogy kutassa meg, hogy lehet az iskolákban fával fűteni gáz helyett meg hogy lehetne újranyitni a szénbányákat. Mintha gázkéményre lehetne fafűtéses kályhát kötni, a bányát "kinyitni" meg olyan lenne, mint a budiajtót Felcsúton mindjárt a stadion és a disznóól közt. Egy tökéletesen tudatlan ember vergődése a számára mindeddig ismeretlen világban, ami immáron nem a hülyítésről, népbutításról, lopásról és hazudozásról szól.

A panelba, meg a kéménytelen egyéb otthonokba az emberek villanytakarékoskodás okán most épp gázkályhákat vásárolnak, további penetráns módon megjelenítve, hogy ha hülye egy szabályzórendszer, az mennyire kontraproduktív tud lenni. Mert AZT talán még a legostobább fidesz szavazó is megérti (kivéve talán a kormány energetikai szakpolitikusát Németh Szilárdot), hogy a cél az orosz gáz kiváltása kellene hogy legyen, hisz áramunk aránylag van Paksról, de a gáz az 90 %-ban az oroszoktól jön, tehát a gázzal kellene a legjobban spórolni. Ezért aztán az állampolgár utánaszámol, hogy a háztartásában a villannyal a havi 210 kWh-t feltétlen át fogja lépni, mert volt olyan okos, hogy gázfűtésről átállt hőszivattyúra, hogy ahogy a viccben a gróf mondja az inasnak, télen "beengedje kintről még azt a három fokot is",  ezért gázzal kizárólag csak főz, így az évi "engedélyezett" 1729 m3-t meg se fogja közelíteni. Következésképpen  csak a villanyórát nézi, ÉS ha az elkezdi karistolni a szent határértéket, bebörzinti a konyhában a gáztűzhely kiállásra gányolt Siesta gázkályhát és azzal fűt. AZTÁN majd ha a gázkályhák miatt sorra fulladnak meg a népek oxigénhiány, szénmonoxidmérgezés miatt, AZ ugye már nem a kormány hibája. 

 MINDEN f@szkormánynak megvan a maga adószegénységi bizonyítványa. Annakidején az eggyel korábbi elvtársak találtak ki adót a vitorlásokra vitorlafelület négyzetméterarányosan, a motorosokra meg köbcentiarányosan, ennek megfelelően egy 25 m2-es vitorlafelületű túrajolléra rábasztak egy havi fizetésnyi adót, mire aki "gondolkodott" ledobott róla árbocot, vitorlát, rárakott egy 50 cm3-es motort ami adómentes volt, gyorsabban haladt, szennyezte a vizet, a levegőt, felverte a csendet DE nem fizetett adót.

Hogy mutassak némi megértést is a kormány nehézségei iránt, elismerem, igazából nincs jó megoldás. De valamelyest logikus lenne azok számára akik kisfogyasztók, akik szociálisan méltók rá valamiféle kedvezményt nyújtani. Ez lehetne állampolgári jogon valamiféle energetikai kontingens mondjuk Megajouleban ami lehet gáz, villany vagy akár szilárd fűtőanyag, esetleg üzemanyagutalvány, aztán kinek kinek a saját dolga eldönteni, hogy lefűti a lakásban, vagy elautózza, VAGY akár eladja a piacon. De akkor ez egy pénzhelyettesítő okmány amolyan "kenyérjegy" lenne amitől már csak egy lépés lenne hogy kapjon mindenki egy meghatározott mennyiségű PÉNZT. Ez egyszerű, adminisztrációmentes, és univerzális. De akkor ugyanott lennénk mint a németek vagy az angolok, mert ők EZT csinálják.  De hát 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6517894481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

starace 2022.08.05. 16:55:19

Tisztelt Tengerész!

Ebben a tanulmányban - amely egy kiváló haditengerészeti-hadihajótörténeti blogon jelent meg - épp arról ír a szerző, hogy hogyan lett ez az ország ilyen, amilyennek Ön is leírja:

htenger.blog.hu/2022/07/20/off_topic_987

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.08.05. 22:49:46

@starace: Welcome aboard starace! Megtisztelő ha komoly olvasó talál rám.
süti beállítások módosítása