Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2022.03.25. 17:55 :: A Tengerész

Botrányba fulladt a tiroli rétes. 

pict0047_4.JPG

De csak sorjában. Az úgy kezdődött, hogy J tegnap volt 70 éves. A rétes egyszer nagyon ízlett neki amikor SJ-éknél voltam látogatóba és hoztam belőle, azt mondta kell a receptje, mert ő is akar csinálni. Na lett recept, de persze nem csinált, mert.....mert nem...MAJD. Na mondom megköpöm a markom, megsütöm szülinapjára. Persze nem olyan egyszerű. NEM AZÉRT mert olyan hülye vagyok hozzá (persze az is), de az nem úgy van, hogy kimegyek a konyhába és  elkezdek főzni. Mert ott áll mellettem és "NEM AZZAL!....  NE ÚGY!...NE ABBÓL!!.....NE ABBA!!!.... MÉG NEM, MAJD!.... JAJÍSTENEM HOGY FOGOD!!!! Amikor már cafatokban vannak az idegeim, feladom. Végülis igazából csak a gyúrás meg a habverés marad igazán rám, de az is sok kritikával. Viszont semmi se stimmel. A tészta túl lágy, alighanem túlkelt, a töltelék meg kétszer ennyi tésztához is elég lenne, pedig minden a kapott recept szerint lett bemérve, nem fér bele a kinyújtott lepényekbe. Azok amúgyis olyan lágyak lettek, hogy szinte folynak, megfogni nem lehet, a szokásos rétes-sütőfólia hengergetéssel is csak nagyjából ér össze a két széle, de amint elveszem a fóliát máris mászik széjjel. Utólag persze jönnek az okosságok, "a cukrot előtte el kellett volna keverni a tojássárgájával", meg ilyenek, de sajnos amihez nincs kapcsolási rajzom, legyen az halbelezés vagy gyümölcsfa metszés, az nekem nem megy. Na mindegy, nem lett tiroli rétes, lett tiroli lepény.


pict0049.JPG

Viszont FINOM. A tészta habkönnyű, a sütés PONT jó, a töltelék ízletes, szóval ÉN meg vagyok elégedve vele.

Két napja megmetszettem az egyik almafát. Ezzel is úgy vagyok mint a rabbi növendék, ELMÉLETILEG tudom hogy kell. Ugye amikor azt mormolja maga elé "nem értem... nem értem" az öreg tanító rászól: "Kérdezz fiam és én majd megmagyarázom!"... "Nem jó rabbi.....MAGYARÁZNI én is tudom, de NEM ÉRTEM!!!". Szóval tudom, hogy a fa lombjának levegősnek kell lennie, hogy a befelé törő, keresztbe menő ágakat ki kell metszeni, hogy a felnyurgult magasba törő seprűsen besűrűsödött ágakat ki kell ritkítani és visszametszeni néhány rügyre.De amikor ott állok a több év alatt elvadult fa alatt, csak vakarom a fejem. Ráadásul jön J és elkezd tanácsokat osztogatni. NE ÚGY, NE OTT, NE AZT STB" Itt most szigorú voltam elzavartam, a kert azért mégse konyha. Nem mondom, hogy meg voltam magammal elégedve, de a nap végén egy halom levágott ág volt a fa alatt, szóval megtettem ami tőlem telt. J azt mondta a másik fához nem nyúlhatok, azt majd ő. Csak azt nem tudom mikor, mert már jönnek a bimbók. De nekem nem sok bíztatás kell, hogy valamit abbahagyjak amit egyébként is utálok csinálni. Hogy ebben az életemben már se cukrász, se kertész nem lesz belőlem az tuti.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr417789548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefotos 2022.03.25. 18:51:01

Szia Tengerész! Volt 84 ültetett gyümölcsfám Fóton, most már alig vannak. 25 éve ültettem őket, egy szakkönyvet néztem meg a metszés előtt. Most 7 maradék almafámat metszettem könyörtelenül, sok éve nem nyúltam hozzájuk. A rengeteg ágat ledaráltam, vettem egy drága de jó gépet, és visszaterítettem a talajra a kitányérozott helyekre. Durva munka az ágak előkészítése. A darálás csak hangos,nem olyan nehéz. Darálok hamisciprust és akácot is, sajnos rengeteg van. Sokat segít a Makita klón kínai akkumulátoros metszőolló és egykezes láncfűrész. A talajtakarással a gazok növekedését akarom korlátozni, meg egy síkba hozni a területet, hogy a benzinmotoros önjáró fűnyíróval tudjak majd rohangálni. Túl nagy a telek, 1950 m2.

József Sefcsik 2022.03.26. 08:36:49

Juditnak sokat,boldogot és mindenféle jót ! Ölelünk benneteket !
süti beállítások módosítása