Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2021.10.08. 10:43 :: A Tengerész

10:42 Röpül az idő. Szmájli kutya ma 6 éves. Mintha tegnap lett volna, amikor 5 hónapos kölyökként hazacipeltük nem túl messziről. J aggódott is, hogy visszaszökik a szokatlan új helyről, de felesleges volt az aggódás. Mintha örökké ide tartozott volna, egyből otthon érezte magát. Viszont amikor reggeli sétáinkkor elmegyünk egykori gazdája háza előtt, MINDIG megáll farkat csóválni, ha Gyuri itt van kitörő örömmel üdvözli, nem győznek ölelkezni, még puszit is kap régi gazdájától amit viszonoz is, de pontosan tudja hol a családja.

pict0146.JPG

Gondoltam felköszöntöm, de olyan jól alszik a kályha mellett. Gondoltam írok még ezt-azt, de nincs kedvem, talán majd este.

16:27 Elromlott a bal lábam. Tudom mért. Kivételesen bent aludtam a házban, nem a hajón. A múltkor is amikor két bottal jártam két napig ugyanez volt. J elment Pestre és mivel másnap hajnalban is ott volt dolga, bent aludt a pesti lakásban. Na hogy a kutyák ne érezzék magukat éjjel egyedül, bent aludtam velük. Persze tök fölösleges volt elvannak magukban is. De a bal térdem egyből elkezdett fájni, megint bottal járok, kénytelen voltam reggel kölcsönkérni SP-től egyet hogy a kutyasétáltatásból haza tudjak bicegni. A fene egy meg! Remélem holnapra elmúlik. 

Levettem azt a fahasábot a cserépkályha tetejéről, amit még tavasszal raktam fel száradni, ez volt a próba hasáb abból az ajándék nyárfából amit nagy fáradsággal felaprítottam és hazahordtam. 1352 g volt amikor odaraktam, most 757 g. Ez 56 % -a az eredtinek, tehát 44% volt benne a víz.  Nem túl megnyugtató, mert azt jelenti, hogy a rengeteg fának amit elraktároztam télre csak az 56 %-a (jóesetben) ami fűtőanyag, a többi, ha ugyanígy kiszáradt odakint, elpárolgott. És akkor még tegyük hozzá, hogy ez nyárfa, tehát a fűtőértéke tömegre vetítve vagy 25 %-al kevesebb mint az "igazi" tüzifának. Még ha venni akarnék is hozzá pótlást, akkor sincs helyem elrakni, szóval legfeljebb a tél végén. Ha igaz az (mitől lenne?) amit rebesgetnek, hogy az évszázad hideg tele várható (honnan veszik?) lehet sz@rba leszünk márciusra. Mondjuk három éve nem volt "igazi" tél, statisztikailag elképzelhető hogy most az lesz. Na majd kiderül.

Sajnos az utolsó adag sztrapacskát ettem meg ma délben reggelire. ( elfelejtettem reggelizni) Ez nosztalgia sztrapacska volt. Én főztem. Boldogult apám imádta ezt a juhtúrós "tótgaluskát", ahogy én is imádom. De elég melós dolog csinálni, úgy hogy anyámat nehéz volt rávenni, így hát időnként a "Tatyó" nekiállt megfőzni, ahogy most én is. De utálta szaggatni, ezért hatalmas galuskákat csinált, PONT mint én. Na hát  ezért "nosztalgia" mert pont olyan mint amit drága jó édesapám főzött. Nincs ennél jobb étel tejföllel, sült szalonnakockákkal és sörrel. A világ végéig elélnék rajta, biztos a tót apai ági felmenőim vérének a hatása.

Rossz az idő, hol esik, hol eláll. Nem lehet kint melózni. Bár a lábam miatt úgyse tudnék. Két napom elment egy kapcsolóval való bíbelődéssel, már az agyam se a régi, egy kézi görgős átkapcsolót kellett úgy átvariálni, hogy SP új csörlőmotorjához tudjon egyfázisról ki-be kapcsolni, plusz forgásirányt váltani. Az ember széteszdi, minden szétugrik, se a fejem, se a kezem nem a régi már, nincs türelmem semmihez. Azt hiszem jó lett, de majd holnap összeszedem magam átsántikálok és bekötöm, majd kiderül a gyakorlatban, hogy működik e. Kéne valami sikerélmény...BÁR a szennyvízátemelő búvárszivattyú ( amit télen cserélni kellett mert verte a FI relét) másodikra jó lett (elsőre beázott). Leengedtem a Dunába 48 órára 1,5 m mélyre, nem lett testzárlatos és működik. Szóval van egy teljes értékű tartalék szivattyúm, ha netán az újjal bekövetkezik az ami ezzel bekövetkezett 7 év használat után.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8516714728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Days 2021.10.09. 16:07:10

Biztos én is nagyrészt tót vagyok, mert a sztrapacska az egyik kedvenc ételem! Ősztől tavaszig meglennék csak azon. A káposztást is szeretem, de jobban a túróst. Még jobb lenne a brindzás, de azt más nem eszi.
A készítéséből csak az a macera, mire az ember a krumplit lereszeli. Gyerek koromban az én dolgom volt a reszelés, beleállítottam a tálba a négyszögletű reszelőt és azon gyalultam, sokszor az ujjam hegyével együtt. Teljesen megfeketedett az eleje, mire kész lettem.
Szerencsére felnőtt koromra kitaláltam erre a megoldást: food processor. Nem jut eszembe magyarul. Kockára felvágom a krumplit, belerakom a tartályba, nyomom a gombot és percek alatt reszelt krumplit varázsol. Marad egy-két kis darabka, azt kihalászom. Néhány menet alatt meg is van az összes és a krumpli szép világos színű marad. Utána a szaggatás már gyerekjáték, ha előre felrakom a vizet a nagy fazékban, pont felforr, mire kész a tészta. Apróra szaggatom, mint a nokedlit. Szalonna kockákat olvasztok és annak zsírjába forgatom. Túró, tejföl. Legjobb étel. Még hidegen is, a hűtő ajtóban állva is.
Egyszer Szegeden, egy magát szlovák étteremnek mondó helyen rendeltem, az volt az egyetlen étel amit valaha étteremben visszaküldtem. A tányéron dió méretű csiriz gombócok voltak, amik krumplit nem is láttak. Mondtam, szívesen elmesélem a szakácsnak, hogy kell készíteni, de ezt se megenni, se kifizetni nem fogom. Szó nélkül törölték a tételt a számláról, én meg éhen maradtam.
süti beállítások módosítása