Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szombat.

2020.06.13. 22:34 :: A Tengerész

Tegnap reggel csöng a telefonom, Kutasi Balázs (https://www.facebook.com/balazs.kutasi.1 ) kérdezi, erre van dolga a környéken fogadóképes vagyok e. Hát PERSZE mindig szívesen látom aki jó szándékkal közeledik, miután úgy alakult, hogy függetlenül a járványtól, nem járkálok én már innen sehova. Egyszerűen nincs hozzá kedvem.

Új könyvének mintapéldányát hozza megmutatni. Balázs végighajózott Európán egy Hollandiában vásárolt hajóval, aminek végül Keszthelyen talált kikötőt. Eseménydús útjáról írt egy könyvet most jön ki a nyomdából. Akit érdekel a története, itt https://www.jaratlanutakon.hu/vitorlashajoval-europa-folyoin/ és a fent linkelt Fb oldalán olvashat róla, pár hét múlva lesz tudomásom szerint megvásárolható.

kutasi_balazs_konyv.jpg

Ha lehet, még a kerítéscsinálásnál is "nemszeretemebbebb" munkába kezdtem, nagytakarításba Amapolán. Először is lehúztam az ágyat... azt hiszem ideje volt már még karácsony előtt húztam tiszta ágyneműt, aztán kiporszívóztam az összes matracot a szalonban és a hálókabinban is és átköltöztem aludni friss tiszta ropogós ágyneműbe, vékony nyári takaróval a hátsó hálókabinba. Kicserélem az olvasólámpa kapcsolóját, okoulva a korábbi tapasztalaton, mindjárt négyet vettem belőle  a boltban, mert sajnos ezek a kis nyomógombos kapcsolók csak 2 A-t bírnak ( elvileg) azt is váltakozóáramon, egyenáramra a 20 W-os hidegtükrös halogén fényforrások 12 V-on határeset, nem is bírják sokáig. Sajnos a 12 V-os LED-ek, amiket próbáltam helyettük használni, sorra tönkrementek, mert az akkutöltő 13,8 V-on tartja a hálózati feszültséget, ami tönkreteszi őket. Szóval csapdahelyzet, vagy a kapcsoló megy tönkre vagy a LED-es fényforrás. A kapcsoló olcsóbb és valamivel tovább tart, a LED-ek pár hét alatt kipurcantak.

Az igazi munka csak ezután jön, fel kell szedjem a padlódeszkákat és utána kell nézzek egy újabb vízszivárgásnak. Nem kintről jön, bentről az édesvízrendszerből, szerencsére nem valamelyik tank, hanem valamelyik cső. Sajnos olyan helyen megy a csövek egy része ami nem látható.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8015808056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2020.06.14. 19:11:47

Ha 12 V 1 A elég neked, akkor erre van szükséged:

www.dsbolt.hu/spd/ME-12-1A/CCTV-kamera-segedtap-12V-1A-ME-12V-1A
Árat itt nem látsz, mert csak riasztó telepítő szerződött partnereknek jelenik meg, de ha kell, megírom privátban, és be is szerzem neked, mert nem egy ló ára.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2020.06.14. 21:42:05

@Advocatus Diaboli:

Sőt!

Kevesebb, mint a lónak a micsodája...

Advocatus Diaboli 2020.06.15. 19:19:34

@Paduc: Nem tudom értelmezni, mit akarsz mondani! Mi kevesebb, és mi van azzal a bizonyos lóalkatrésszel?
Egyébként pedig nem neked, hanem Vili bácsinak, a Tengerésznek, a bloggazdának szólt, amit írtam. Miért szólsz bele? Ha nem inged, ne vedd magadra!

Advocatus Diaboli 2020.06.15. 22:26:01

Vili bácsi!
Van még ez a lehetőség is, ez 1,8 A-t tud, viszont 9-28 V-ig bármennyit adhatsz neki.
www.dsbolt.hu/spd/ME-22-12-1-8A/DC-DC-konverter-18A-ME-22-12-1-8A

Ez kb. a négyszeresébe kerül az előzőnek, de még ennek is kibírható az ára.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.16. 11:32:03

@Advocatus Diaboli: @Paduc: Elnézést, nem néztem napokig a naplót elfoglaltak az egyebek. (sajnos a vízfolyás még nincs meg) Na szóval. Gondoltam én 12V DC feszültségstabilizátorra, bár egyszerűbbre, amit autósboltokban lehet kapni (előszeretettel használok autós cuccokat a hajóra, mert ugyanaz a 12 V Dc rendszer
mint a hajóm, csak autóra minden olcsóbb mint ami hajósboltban kapható, csak az is megenged 14 V-ot autofejlesztes.hu/feszultseg-stabilizator-12v-af14988) A másik gondom, hogy van egy rakás 12 V-os dugaljam, meg fogyasztóm, amikből csakis a négy olvasólámpa ilyen érzékeny, ha LED-et rakok bele, a többi világítás fénycső, annak nem árt, ahogy a dugaljakba dugott eszközöknek ( telefontöltő, kameratöltő stb). De egy áramkörön vannak. Tehát csak mindet lehetne stabil tápra kötni, de akkor kellene valami nagyobb, mert mondjuk 12 V-os fúrógéphez ezek a kütyük nem valók.Most az, hogy külön vezetékezni a négy lámpát....burkolatokat bontani stb semmi kedvem hozzá. Ami még talán járható, hogy a lámpák elé közvetlenül beépíteni egy IC-t , valami ilyet www.tme.eu/hu/details/7912/szabalyozatlan-feszultseg-stabilizatorok/, hu.farnell.com/on-semiconductor/mc7812ctg/ic-v-reg-12v-7812-to-220-3/dp/9666109?MER=sy-me-pd-mi-alte Ezt valahogy bele lehetne applikálni a lámpák talpába. Nem tudom kinek van vele tapasztalata.

TomRed · http://www.deauville.hu 2020.06.16. 13:35:21

@A Tengerész: Az is lehetne megoldás, hogy a kapcsoló kímélésének céljából betenni a lámpa áramkörébe egy közönséges autókhoz olcsón kapható relét. Ezt használják például az autófényszórók áramkörében is.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.16. 16:55:15

@TomRed: Nincs neki hely. Egy ilyesfajta lámpában kellene elférjen. www.maritimehajosbolt.hu/termek/lampa-belso-rez-olvaso-lampa-l-be-em-01 Mint írtam már itt Advocatusnak, a talp rézlemezét hűtőbordának felhasználva, feszültségstabilzáló IC-ben gondolkodom. Egy IC és két kondenzátor tán belefér.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.16. 23:02:34

@Advocatus Diaboli: @TomRed: Szóval innen octopart.com/l7812cv-stmicroelectronics-55399303#CadModels úgy néz ki, hogy az L7812 CV alkalmas. Kicsit összevissza adatok vannak a neten, van ahol ugyanerre azt írja az adatlap, hogy 18 V a minimális megszólalási bemenő feszültség, ami már sok, itt meg 14 V. A szokásos bevásárlási helyemen kapható is. www.hrelektronika.hu/ A két kondenzátorral talán még be is fér az olvasólámpa talpa alá, a hűtőborda a réz talpra belülről felcsavarozva. A másik feladat, hogy olyan 12 V-os LED fényforrást kell válasszak ami valami jobb hőleadással van ellátva, mert a túlmelegedéstől is megpusztulhatnak.

KAMA3 2020.06.17. 13:44:27

@A Tengerész: És, ha csak néhány diódát sorba kötnél a leddel? 1n4001 bőven elég, és ejt a feszültségen 0.6 voltot. Kettőt-hármat sorba kötsz, még az is lötyögve elfér a lámpa talpában.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.17. 14:22:47

@KAMA3: Persze. Csak ha nem parti áramról megy a hajó, hanem mondjuk áll horgonyon, akkor meg pont nem kellene ejteni az akkufeszültséget.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.17. 14:23:51

@KAMA3: Egyébként ahhoz ellenállás is jó lenne, a pozíciós lámpákba azt raktam a LED-ekkel sorbakötve.

KAMA3 2020.06.18. 08:39:59

@A Tengerész: Azt nem tudom, ezek miféle LED-ek. Általában 12 voltra kétféle van, az egyik 3-4 ledet tartalmaz és egy soros ellenállást, illetve egy diódát, ennél fontos a polaritás. A másik az áramgenerátoros megoldás, azok 40 voltig is bírják. A tűlábas halogén helyére rakhatóak általában ilyenek. Mivel ezek a halogének 12V váltóról üzemelnek, minden ilyen ledes alternatíva egy graetz híddal indul.

Simán lehet, hogy csak a LED része purcan ki, pusztán azért, mert hitvány, vagy túl meleg van neki a búrában.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.18. 09:03:41

@KAMA3: Lehetséges. Fel fogom boncolni, mert elraktam őket.

Advocatus Diaboli 2020.06.18. 17:58:18

A 7812 családnak kb. 2 V a minimális dropja. (A be és kimenő feszültség különbsége) és szerintem nem tud 2A-t.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.19. 01:00:33

@Advocatus Diaboli: Nem is kell tudnia. ha LED -et használnék az csak legfeljebb 5 W-os lenne, az meg még fél A sincsen.

Advocatus Diaboli 2020.06.19. 11:25:36

@A Tengerész: Ez igaz,de a 2V drop miatt lehet problémád. Javaslom azt a kütyüt, amit az elején ajánlottam, kb. gyufásdoboz nagyságú. Az 1 A-es pont megfelelne neked. HA kell, megírom az árát privátban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.06.20. 01:16:55

@Advocatus Diaboli: Köszönöm, de nem tudok egy olvasólámpába berakni egy gyufásdobozt. Rágódodom a dolgon. Az is lehet, hogy nem is a túlfeszóétségtől, hanem a túlmelegedéstől mentek tönkre a ledes fényforrások. Ha felboncoltam egyet talán okosabb leszek.
süti beállítások módosítása