Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Péntek.

2020.03.27. 11:18 :: A Tengerész

Tegnap és tegnapelőtt az idáig WC papír gurigákban fejlődő palántákat átültettem a nagyobb kefíres poharakba.

001_208.JPG

Ezekből kerülnek majd át a legjobban fejlődők levágott PET palackokba és onnan a legerőteljesebbek a kinti ágyásba, úgy egy bő hónap múlva. Persze ha az időjárás is úgy akarja, mert  ma reggel is még nulla fok volt, arról nem is beszélve, hogy két napja meg hó esett. Most épp süt a nap és délutánra tizenfokokat jósolnak, de már mondják jövő hét elejére az újabb lehűlést, szóval egyelőre marad a télikerti kertészkedés. Addig is megrendeltem a csepegtető öntözéshez az anyagot, futár hozza majd, ha minden igaz ma, szóval nix boltba ugribugri, járvány van, kijárás csak kajáért, hetente egyszer. Tegnap voltam megvettem a kenyeret, péksüteményt.....na jó, lehet holnap kicsónakázok és (szigorúan vegyvédelmi maszkban) becserkészem a piacon a töpörtyűárudát, met tegnap nem kaptam Kiskunlacházán, úgy tűnik ott a vírus miatt megszűnt a piac.

Apropos "JÁRVÁNY" Nagyon elégedetlen vagyok általában a tájékoztatással. Most KIVÉTELESEN nem fogom a kormánytájékoztatást ekézni, van vele elég baj, de aki tudja tudja, aki meg nem nem annak minek? Viszont hiányolom azokat a praktikus tanácsokat, amikkel akár százak(ezrek?) életét lehetne megmenteni. Rengeteg, gyakran egymásnak is ellentmondó álhírt osztanak meg persze tudatlanságból (remélem nem rosszakaratból), miközben a hiteles információ kevés. Itt az első dilemma, a maszk viselése. Tegnap letoltam az egyik Fb partnert, hogy hülyeséget oszt meg, nevezetesen, hogy csak az hordjon maszkot aki beteg. Egészségesnek nem kell. Merthogy ez szamárság, egyrészt SENKI nem tudhatja, hogy egészséges vagy beteg, mert attól hogy nincs tünete még lehet fertőzött és fertőzhet is, másrészt a maszk a legjobb védelem az ellen, hogy az ember önkéntelenül is a száját, orrát birizgálja. Na kiderült, hogy ez a szamárság amit a tudatlan, de jószándékú ismerős megosztott, az országos tiszti főorvostól származik. Most mit mondjak erről?

 Maszkot persze nem lehet kapni. Tegnap SP, aki szintén a veszélyeztetett korosztályba tartozik, megkért, hogy ha már megyek vásárolni, hozzak nekik két maszkot a patikából. A negyedikben kaptam a legegyszerűbb, egyszerhaszálatos papír maszkot

. ( a kép SP Fb oldaláról van)

maszk_2.jpg

Nos az első ötletem volt még jóval a mizéria megjelente előtt, miután láttam, hogy az összes barkácsárúház weboldala azzal nyit, hogy "Maszk nem kapható!", hogy csinálni kell. Otthon, textilből, papírból. Az ötletet tett követte. Ezeket a lányom varrja. 

maszkok.jpg

Mielőtt az a vád ér, hogy reklámozok, nem lehet vásárolni, mert nem itthoni termék. Kint dolgozott Németországban egy filmes produkción, mint bőrművész a különféle kosztümökön, kellékeken, amikor a vírus miatt leállt a produkció és a lezárt határok miatt kint rekedt. Fizetést nem kap, szállást ugyancsak nem fizetik mint eddig, szóval szélnek eresztették őket. Valamiből élni kell, a testét nem volt kedve árúba bocsájtani élelemért, kitaláltuk ezt. A textil maszk kétrétegű, közte cserélhető papír szűrő ( konyhai törlő, vagy WC papír, vagy papírzsebkendőből egy réteg).  A papírt cserélni kell minél többször, a textilt kimosni és kivasalni este, másnapra steril. Kérdezték mennyire jó? Nos a következő tesztet csináltuk. Rálehelt tükörre maszk nélkül, bepárásodott, Rálehelt maszkban, nem párásodott be. TEHÁT a kilélegzett aerosot ami a fertőzést hordozza kiszűri. Ha kifelé kiszűri koncentráltan akkor a befelét alacsony koncentrációban meg pláne. Ennyi. Mindenki meg tudja csinálni. Ha naponta elad tízet a németeknek, megkeres annyit, hogy nem hal éhen.

Korábban írtam, most magamat idézem, mert nagyon fontosnak gondolom: "Itt jegyzem meg, hogy bár valamelyest növekedett azoknak a száma akik maszkot viseltek, de miután ugye kapni nem lehet, eléggé elkoszolódottakat láttam, ami többet árt mint használ. Ugyanis ezeket a szelepes ipari  papírmaszkokat nem lehet kimosni, kivasalni, a nemszelepesek meg pláne veszélyesek, mert a kilégzéskor lerakodó baktériumok  feldúsulnak belül, remek táptalaját alkotva a felsőlégúti fertőzésnek, amitől elkezd fájni a torok, egy gyulladás elkezdi legyengíteni az immunrendszert és AKKOR jön a koronavírus. Legalább akkor amikor valaki otthon leveszi, ki kellene rakni a napra, az  UV sugárzás minden bacit vírust elintéz, vagy berakni a mikróba, mellé egy pohár vizet (enélkül kigyullad a papír maszk) és félteljesítményen addig "sütni" amíg a víz nem kezd el forrni. Ez betesz baktériumnak, vírusnak egyaránt." Ma ki is próbáltam. Beraktam a mikróba az enyhén nedves, nem túl tiszta rongyot amivel a mosdó pultot szoktam letörölgetni a fürdőszobában kézmosás után, mellé egy pohár vizet. A legnagyobb teljesítményre kapcsoltam, mert nem volt kedvem sokat várni, 4 perc alatt forrt a víz, a rongy jó meleg volt, MÉG A SZAGA is eltűnt, kifejezetten kellemes gőzös "tiszta"  illata lett a rongynak. Még emlékszem gyerekkoromban amikor anyukám  bespriccelte a vasalnivaló ágyneműket és vasalás után milyen kellemes szaga volt, na OLYAN)

Az, hogy sálként hordod a maszkot azért rossz, mert amikor meg magadra veszed, pont azzal takarod be a szád, orrod, ami korábban ki volt téve a cseppfertőzésnek. A maszkot, úgy vedd le, hogy ne nyúlj bele, mert még esetleg 5 perc múlva újra fel akarod venni. Miután kapni nem lehet, talán ha házi készítésű maszk szabásmintáját terjesztenék a köztelevízióban, Interneten. Ez csak néhány példa volt, de ilyesmiket hiányolok.

Aztán. Érdemes megnézni ezt. https://www.youtube.com/watch?v=sk6IMI5Cv8c (meg az előtte lévő két ismertetőt ugyanettől a szerzőtől). Már írtam, hogy vicces lenne, ha nem lenne nagyon sajnálatos, hogy pont egy állatorvos az akitől a leghasználhatóbb ismereteket szerezhetjük egy emberjárványról. De hát végülis nem sokban különbözünk a gerinces emlősöktől. Ma reggel a szokásos kutyasétáltatás közben elmélkedtem Csányi Vilmos " A kutyák szőrös gyerekek" könyvében leírtakon. Írja, hogy korábban a tudósok az állatoknak nem tulajdonítottak érzéseket. Kifejezetten elmarasztalták azokat a szakmában, akik olyan tulajdonságokkal ruházták fel a kutyákat amik amúgy emberre jellemzők. Hát elég hülye tudósok lehettek. Tapasztalatból tudom, hogy a kutyák érzelmes lények. Tudnak szeretni és gyűlölni, sőt hazudni és színlelni is, határtalanul tudnak örülni és magukat szégyellni, szóval egy cseppet sem antropomorfizálás az, ha olyan szavakat használunk ezekre a fejlett kognitív intelligenciával rendelkező lényekre mint amilyet az emberekre szoktunk. 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr9515563182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2020.03.27. 21:19:57

Szia Vili bácsi!
Egészségesek maszk viselése/nem viselése témában a WHO honlapján is azt írják, hogy egészséges ember csak akkor viseljen maszkot, ha fertőzöttet ápol.

If you are healthy, you only need to wear a mask if you are taking care of a person with suspected 2019-nCoV infection.
Wear a mask if you are coughing or sneezing.
Masks are effective only when used in combination with frequent hand-cleaning with alcohol-based hand rub or soap and water.
If you wear a mask, then you must know how to use it and dispose of it properly.

KAMA3 2020.03.27. 21:43:24

Szia Tengerész!

Dolgozni kocsival járok, mert a jelenlegi munkahelyem így közelíthető meg gazdaságosan. Amit látok minden reggel, hogy emberek ülnek egyedül a volánnál és rajtuk a maszk, többnyire egyszer használatos. Na ez az igazi luxus. Ott ül egy légmentesen zárt kabinban, a szellőzőrendszerben évente kicserélt HEPA szűrő mögött, (ismertebb nevén pollenszűrő) ÉS MÉG ráveszi a maszkot, amiből így is kevés van.

Én meg vehetek 30e ért 4 darab P3-as szűrőlapot, hogy tudjak miben dolgozni 3-4 hét múlva is. Csak tudnám, hova a francba került az összes 3M 6000, meg 7500 sorozatú maszk, és a hozzá való szűrők, mert az utcán, a boltokban, egyetlen egyet sem láttam szembe jönni. Megveszik, aztán szégyellik fölvenni?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.03.27. 23:09:07

@Advocatus Diaboli: Én már semmit senkinek nem hiszek el amit nem támasztanak alá érvekkel. Mert ARRA még senki nem mondott érvet, hogy AZ mitől ártalmas, ha valaki maszkot hord. Ha pedig "ártani nem árt" akkor csak hasznos lehet. Továbbá SENKI nem lehet biztos benne, hogy nem fertőződött meg, csak épp nincsenek tünetei. És mindenki birizgálja az orrát, száját. Csak épp észre sem veszi. Nekem úgy tűnik, hogy a vírus gyakorlatilag kizárólag cseppfertőzés útján terjed, mert a kézre, tárgyakra is onnan kerül és a légutakon jut be. Ide értem a könnycsatornát is, mert az is össze van kötve az orral. Fertőzhet még széklettel is, de azt, hogy valaki székletet ken a metró mozgólépcső korlátjára kizárnám. Tehát ha védem az arcot akkor megvédtem magam és másokat.
@KAMA3: Szia! Szerintem olyan kevés volt azokból a maszkokból, hogy azért nem lehet észrevenni az utcán a használóikat. Pláne ha a kórházakba kerültek. (Mármint a maszkok.)

KAMA3 2020.03.28. 10:43:06

" Rálehelt tükörre maszk nélkül, bepárásodott, Rálehelt maszkban, nem párásodott be. TEHÁT a kilélegzett aerosot ami a fertőzést hordozza kiszűri. "

Jajj ezt eddig észre sem vettem!!! A tüdőből kiáramló levegő páratartalmát ne keverjük az aeroszolokkal! A tükrön megjelent páralecsapódás maszk nélkül nem aeroszol jelenléte, hanem hogy a tüdőből kiáramló levegő relatív páratartalma jóval magasabb mint a környezeté, ezért a hideg üvegen lecsapódik. Ettől még a maszk felfogja az aeroszol részecskéket, de a páradús kilélegzett levegőt csak lelassítja, eltéríti, ezért van ideje elkeveredni a környező levegővel, és emiatt nem látszik meg a tükrön. És a kilélegzett pára gőz halmazállapotú(emiatt a vírust nem is tudja hordozni!), az aeroszol pedig folyadék. Nagyon apró vízcseppek, de mégsem pára, ezért tudja a vírust hordozni, és életben tartani. Aerosol beszéd közben is, de inkább köhögéskor és tüsszentéskor képződik rengeteg.

A Magyar Orvosi Kamara ajánlása logikus. mok.hu/koronavirus/allasfoglalasok/tegyunk-valamit-a-szank-es-az-orrunk-ele
A tünetmentes ember is fertőzhet, észre sem veszi, mert összekeveri esetleg az allergiás tünetekkel.

ik260t 2020.03.31. 15:53:14

@A Tengerész: Jobb az óvatosság, de a túl sokáig tartó maszkviselés is vizesíti a tüdőt...

ik260t 2020.03.31. 15:55:19

@ik260t: + az átnedvededett maszk sz@rt sem ér, cserélni kell 4 óránként.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.03.31. 23:20:45

@KAMA3: Szóval a lényeg, se pára, se aerosol, tehát a mosható textilmaszk, cserélhető papír betéttel jó.
@ik260t: Utcán nem hordom, csak addig van rajtam amíg a boltban vagyok, vagy a piacon emberközelben. Nem tud átnedvesedni, mert szilikongumiból van. Tökéletesen zár az orr és száj körül, a két szűrő pedig ilyen www.misk.si/en/katalog/personal-protective-equipment/respiratory-protection-eye-and-hearing-protection/scott-safety-pro2-a2p3r-filter-cartridge-pack-of-2/ Nem hiszem, hogy valaki is jobbat használna. Hogy ne kapjak fals levegőt még a szakállam is leborotváltam. Ha elkerülhetetlen az emberközelség a védőszemüveget is felveszem.

ik260t 2020.04.01. 09:20:10

@A Tengerész: Persze, a gázálarc más téma. A sima maszkokkal lehet gond.
süti beállítások módosítása