Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Kedd.

2019.07.02. 23:12 :: A Tengerész

Gyakran emlegetem itt és máshol, hogy mennyire szomorú, hogy alvizi ország létünkre szenvedünk hol a szárazságtól, hol belvíztől. Hogy a "vízgazdálkodás" a Vízüggyel mint intézménnyel együtt kihullott az idők rostáján, felfalta a gengszterváltás, aminek a trójai falova  Bős-Nagymaros volt. Hogy miközben megy az ökofundamentalista rémisztgetés a klímaváltozással, amiről kétségtelenül nap, mint nap bizonyosságot nyerünk, ugyanazok a "mélyzöld" véleményformálók elítélnek a klímaváltozással  szembemenő minden AKTÍV mérnöki tevékenységet.

Szerény véleményem szerint ezt csakis az emberi tevékenységnek felróni egyrészt helytelen (miután a különböző földtörténeti korokban emberi beavatkozás nélkül is folyamatos volt a klímaváltozás, mért pont MOST maradt volna abba?), másrészt azt várni, hogy ez a folyamat majd attól a visszájára fordul, ha nem használunk autót, villanyt, szóval csakis passzív módon reagáljuk le a feltartóztathatatlannak tűnő folyamatot, nagy hiba. Tavasszal telezokogtuk az országot a katasztrofális zöldségárakkal, melyek a száraz április-májusnak voltak köszönhetők és jelenleg is magasak, csak már megszoktuk (mint a béka az egyre melegedő vizet a fazékban, mielőtt megfő), miközben mindez öntözéssel megakadályozható lett volna. Ha a földek csatornázva lennének, akkor se a szárazság, se a belvizek nem okoznának ekkora kárt és árakat. De mi mintha imára kulcsolt kézzel (frászt inkább ökölbe szorítva és anyázva, az inkább felel meg a nemzeti karakterünknek)teljes passzivitásban szemlélnénk sorsunk alakulását. "Hogy elsivatagosodik az Alföld? Hát istenem, így jártunk!"

Amikor öntözésről beszélek nem feltétlen kell hatalmas drága berendezésekre gondolni, a talaj, a növények néhány csepp vizet is meghálálnak. Egyiptomban kézzel, állati erővel  hajtott csigás vízemelőkkel vezették a Nílusból a vizet a kerti csatornákba, de a kínaiaktól se szégyen tanulni, valahogy látszik rajtuk, hogy 3000 évvel nagyobb múltra tekinthetnek vissza mint mi, hogy már akkor tűzijátékban gyönyörködtek és porcelánból itták a teát amikor Európában még embert ettek. Ez ennek a videónak a kapcsán jutott most épp az eszembe. https://youtu.be/YhiojJU3nDw?t=293 Érdemes az egészet végignézni. 

Fentiekből látszik, hogy a hőség ismét bezárt a házba, ilyenkor a neten lógok, vagy olvasok. A dísznád paradicsomkarók gyanánt való felhasználása beindította a fantáziámat, elkezdtem bambuszban gondolkodni a kert végébe, ahova korában kerítés helyett egyszerű őshonos nádast szaporítottam a Balabán csatorna partjára. De bármibe kezdek előbb körbenézek a neten. Meg is győztem gyorsan magam, hogy ez a növény nem nekem való. Valószínűleg megölne, mert rosszabb mint a borostyán, vadkomló  együttesen, pedig az is kemény volt.

https://gardenista.hu/2018/04/16/ultess-bambuszsovenyt-ha-eleg-bator-vagy/

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2614920764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rónarider 2019.07.04. 13:02:14

Üdv!
Sövénynevelés a cél, vagy paradicsomkaró-növesztés? :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.07.04. 13:26:24

@Rónarider: Szia! Igazából mindkettő. De elborzadtam a macerától. Nem kell még egy invazív gyilkos növény a meglévő életerős, szúrós, elképesztően gyorsan növőek mellé. A hagyományos nád békés, minden télen kiszárad, levágom eltüzelem, tavasszal szépen újrasarjad, szóval tökéletesen betölti a sövény funkciót. Karónak meg jó a szomszéd óriás dísznádja, még örül is neki ha helyette levágom.

Rónarider 2019.07.04. 14:50:44

@A Tengerész:
A turkesztáni szil kb. 10-(12) évig tud sövény lenni, utána (közben) újítani kell. (amúgy ez a "csodasövény" néven reklámozott, igazából fa-faj). A kiültetés utáni harmadik évben akár 3-5 m magas sövényed is lehet. Cserébe nyírni kell :) (lehet nem árt beszerezni hozzá valamiféle gépet)
A lényeg, hogy két sorban érdemes elültetni őket, a tőtáv mindkettőben azonos (azt mondanám 40-80 cm, hely és igényfüggő), de féleltolással.

Vagy ott a puszpang. Sajnos annak pár éve lett már Magyarországon is komoly károsítója, én szégyen nélkül permeteztem, persze nem állandóan, mert fészkek voltak benne, tojástól kirepülésig nem tudtam/akartam mérgezni még melegvérűekre ártalmatlan(nak) tartott permetszerekkel sem, ősz végére szárazra ették a hernyók. Amikor kihúztam a növényeket, téli álomra bevackolt lepkék ezrei hullottak a nyakamba. Nem tartom jónak (már).

Néztem a linkelt bambuszt, és engem bevonzott. De egészen biztosan valami fémdobozt süllyesztenék alá, lehetőleg rozsdamenteset, ami viszont drága mulatság. Ha jól értem, semmiféle átlapolás nem játszik, és további utánajárást igényel még, hogy pl. tejesrekeszben elég vastag talaj tud-e neki lenni a fejlődéshez. (Ez lenne a "b"-terv).

A paradicsomkaróhoz csak titkos tippem van, és az sem valami organikus, cserébe tartós.
Egy villanyász barátomtól kaptam egyfajta telefonkábelt, ez kb. 8-10 mm átmérőjű üvegszálas botot jelent, hosszában végig futó "núttal", amiben a hajszálnyi kis vezetékek foglalnak helyet, és az egész be van vonva fekete, műanyag szigeteléssel. Ilyenből kaptam kb. 20 éve 15db másfél méteres szálat, azóta ez a 15 paradicsom/uborkakaróm van, elpusztíthatatlan. Ha a blogot olvassa villanyismerő, vagy távközlési szerelvényekkel foglalkozó szakember, vagy neked van ilyesmivel foglalkozó mesterember a baráti körödben, talán ráismer a leírásból (ha még használják), és akkor meg van mentve a karó-projekt is.

A sövényből karót nevelni dolgon agyaltam kicsit, a bambusz nekem szimpatikus, mást pedig nagyon nem tudok.
Most elfásodó szárú, de egyéves (gyom)növényeken gondolkodom, de akkor azok veszik át az uralmat a kertben (ha sikerül magot érlelniük).
Esetleg napraforgón. A szára egy évet talán kibír karóként, viszont egy sor nem nevezhető sövénynek, talán három. De jó illata tud lenni, bevonzza a pillangókat/lepkéket/szendereket/méheket/dongókat. Csak nem évelő.

Kender! Most esett le. Semmi hallucinogén, sima magkender! Csodás illata van, a szára elébb karó, később tüzelőnek is kiváló. és rengeteg lombja tud lenni. Viszont ez sem ével.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.07.04. 17:52:14

@Paduc: Már rajta volt a lájkom, de kösz!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.07.04. 18:00:47

@Rónarider: Kösz a spekulálást, A kender érdekes, de nincs tapasztalatom, majd megguglizom. De ahogy írtam Rónaridernek, az "igazi" nád nagyon jól működik quasi kerítésnek, őshonos, az egész parton az van, a dísznád meg több évre alkalmas karónak, 3 m magasra nő a paradicsom rajta.

whale 2019.07.08. 10:00:43

Voltunk vízitúrázni Baján, a gemenci öreg Duna ágban. Beszélgettünk sok mindenről a többiekkel, többek között a szúnyogok és az áradás, illetve a mostani kisvíz és a sarkantyúk mögötti limányok "dögvizek" viszonyáról. Mondtam nekik, hogy nagyvíznél iszaposodik a part, kisvíznál meg a saját Grand Canyonunkat ássuk a medermélyüléssel. Hogy a paksi üzemvízcsatornába kisvíznél SZIVATTYÚZNI kell a vizet, mert a meder már alacsonyabban van, mint a csatorna torkolata! Mondtam, hogy DUZZASZTANI kellene! Nagymarosnál, Adonynál, Fajsznál, ahogy azt több, mint fél évszázada elterveztük már. Üveges szemek és hümmögés volt a válasz. És ezek VÍZI emberek voltak, akik rendszeresen járják a vizeket, ismerik a helyzetet elég jól, mégha csak "alulnézetből" is....

Egyébként Baja még mindig az egyik legjobb dunai "vízi város", pezsgő vízparti élettel, gondozott, ápolt partszakaszokkal. Szuper hely, érdemes meglátogatni!

teddybear01 2019.07.08. 19:49:27

@whale: A Bős-Nagymaros körüli herce-hurcában a sötétzöldek ráültek a vízgazdálkodásra, és mindent tönkretettek, amit előtte évtizedek munkájával elterveztek és folyamatosan építettek. Sajnos ezek nem igazán jó szakemberek, akik értenek a szakmához azt meg nem engedik szóhoz jutni.
Ami az eltervezett duzzasztásokat illeti, azokat előbb-utóbb meg kell építeni, mert ahogy egy öreg szaki mondta: ha egy folyót gátak közé szorítunk és szabályozunk, akkor nem lehet abbahagyni, folyamatosan kell felügyelni.

Sün77 2019.07.11. 10:07:22

Olyan rég volt igazi Amapolás sztori.
Készült új 3D nézetes google műholdkép a születési helyéről.
Itt kezdődött Vilivel az ismeretségünk. Amikor még egygyermekes apa voltam.
Már az ikrek is 9 évesek.

https://www.google.hu/maps/@47.4579858,19.074528,180a,35y,39.46t/data=!3m1!1e3

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.07.11. 12:48:47

@Sün77: Tényleg... de rég volt! Elsőre nem ismertem rá mit is mutat a kép, mert az Emailedben néztem a csatolmányt, csak most ugrott be hogy olvasom a kommentárt.
süti beállítások módosítása