Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2018.12.16. 20:14 :: A Tengerész

Reggel Pestre mentem  a lányom kádcsaptelepét  egyenpotenciálra hoznia  a káddal. Eveztem a túlpartra, mert a csónakmotort szervizelnem kellene, de nem volt még hozzá ingerenciám kint a hidegben, idebent meg nincs rá helyem. Amúgyis alighanem vége a csónakázásnak egy időre, visszafelé este 7-kor már törni kellett a jeget, mert a szélcsendes hidegben pár milliméter jég lett rajta. Olyan nagyon nem volt vészes, az evezőket kicsit jobban oda kellett csapni, a csónak meg nem igazán csusszant, minden húzás után megtorpant. Inkább a köd miatt aggódtam, mert a parti fények 50 m után eltűntek, de szerencsére a hold mutatta az irányt. Indulásnál emlékezetből iránylatot vettem és anélkül, hogy hátranéztem volna (sokat amúgyse láttam volna, legfeljebb  csak az utolsó 50 méteren), úgy 3-400 evezőcsapás után ott voltam Amapola mellett a stég lábánál.

A feladat megoldva. leszedtem a  fali kádcsaptelepet, kifúrtam a takaró rózsa alatt a falat át a konyhába és egy 2,5-es rézvezetéket bilincseltem az excenterre.

eph_5.jpg

eph_2.jpg

A konyhai oldalon egy dobozon megy át az 6-os EPH vezeték ami rá van kötve a fürdőkádra, azt megblankoltam egy darabon és hozzáforrasztottam a vezetéket ami átjött a fürdőszobából.

eph_3.jpg

És kész.

eph_1.jpg

Látszani nem fog mert a konyhai fiókos munkapult lesz előtte. A dugaszolóaljzatokat meg takarja a mosogatógép.

 Aztán felfúrtunk még négy polcot  a volt nappaliba azaz a  jövendőbeli bőrműves műhelybe, szóval eredményes nap volt.

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6714491524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2018.12.17. 08:03:55

Itt tennék fel egy (fél)szakmai kérdést.
A helyzet a következő:
Egy olyan helyen áll most az akusztikus zongorám (ilyen: www.pianoshop.co.uk/pianodetails/u0015001/Upright-piano-for-sale-Eavestaff-Mini-Royal-Upright-Piano--Mahogany-Satin ), hogy egyik oldalról kapja a hideg kinti levegőt. Máltán ez kb 15-17 fok, de nagyon humid. Emiatt aztán egyes billentyűk beszorulnak.
A zongorahangoló azt a megoldást javasolta, hogy tegyünk bele valamilyen melegítő szerkezetet, max. 15 W erősségűt, amelyik folyamatosan melegen tartja és szárítja.
Miféle olyan megoldást tudtok elképzelni, ami
- olcsó
- valahogy nem csak pontszerűen melegít, hanem a pianínó egész hosszában
- Nagyon nem tűzveszélyes, még akkor sem, ha sokat van magára hagyva és egy öreg, lakkozott fa doboz belsejében van?

Egyelőre dobozban sót teszünk bele, de szerintem kevés lesz.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.17. 08:27:31

@Kis ember: melegito-parna.arukereso.hu/ Ezek gyógyászati segédeszközök, tehát a lehető legbiztonságosabbak. Több fokozatban kapcsolhatók, a zongorához biztosan elég lesz a leggyengébb fokozta is. Nem tudom Máltán mi kapható. A legkisebb teljesítményűt kellene belőle venni. Amikor zongorázol a székedre is rakhatod és jó meleget ad a fenekedre.
A másik ez www.conrad.hu/hu/ciposzarito-30x60-cm-25w-arnold-rak-fh21018-612699.html?altOf=AN ennek pont jó lenne a teljesítménye. Azt, hogy egész hosszában adja a meleget, az nehezebb ügy, azt csak csinálni lehetne, de ha veszel egy fűtőpárnát, ügyesen felboncolod és a kb 30 X 40 cm-es felületen tekergő fűtőkábelt ami benne van kiteríted mondjuk 15 X 80 cm-re, alárakva az ilyen méretre átszabott textilt, ráteríted a billentyűkre, mégse pontszerű lesz a hőterhelés.

Kis ember 2018.12.17. 08:50:51

@A Tengerész:
Zseniális ötlet a melegítőpárna!
Nem a billentyűkkel van a baj, hanem a kalapácsokkal, a tompítószabályozóval és az egyéb apró alkatrészekkel.
kipróbálom a melegítőpárnát egymagában, szerintem a szekrény elég zárt, hogy működjön.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.17. 09:04:27

@Kis ember: Na akkor örülök ha tudtam segíteni. Amúgy én is használom ( az ötlet is innen jött), most, hogy villannyal fűtöm a hajót, ahhoz szűkös a nyugdíj, hogy 25 fokot tartsak, csak 15-17 fok van, rohadt hideg az ágy belefeküdni este. Vettem egy 80 x 1,50-es ágymelegítőt, amit a lepedő alá teszek és príma meleg tőle az ágy, a legkisebb fokozaton be van kapcsolva egész éjjel amíg rajta alszom.

Kis ember 2018.12.17. 10:42:48

@A Tengerész:
Én az asszonyt használom erre a célra.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.17. 10:50:12

@Kis ember: Hát.... egész éjszaka rajta aludni sok.

2018.12.17. 12:34:52

@A Tengerész: De legalább nem SOKK. :))

deckard_r 2018.12.17. 14:10:41

@Kis ember: szilikagél? Macskaalom formájában ésszerű áron elérhető...
Tudom, hogy Tengerész villamos szakember, de nekem picit azért borzolná az idegeimet egy villamos melegítőt bekapcsolva magára hagyni egy fadobozban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.17. 15:21:43

@deckard_r: Szilikagéllel szerintem két baj is van. 1. Egyszer beszívja a vizet, de aztán vagy kidobod, mert már többet nem szív magába, vagy a sütőben nekiállsz kigőzölögtetni belőle, hogy aztán hogy sikerül, meg hányszor lehet ismételni azt ne tudom. 2. Alighanem nemcsak a légnedvességgel van probléma, hanem a hideggel, egészen pontosan valószínűleg be se lehet hangolnia zongorát miatta, mert a hőtágulás miatt olyan hőmérsékleten kellene vele játszani, amilyenen hangolták. Nyilván pár fokot nem vesz észre emberi fül, de ha nappal 30 fok van, éjjel meg 15 és ez megtörténik a hangszerrel naponta, az tuti nem jó neki. Amikor építettük a Budapest Kongresszusi Központot, a Steinway zongoráknak (kettő volt, egy nagy koncertzongora, meg egy kisebb, "kamara" remélem nem lopták el őket azóta) klimatizált raktárt kellett csinálni nekik. Tavaly volt itt helyben Ráckevén egy zongoraelőadás nyáron, majd megfőttem a nagyteremben, mert a hangszer közel állt az ablakhoz és nem szabadott rányitni, mert "megfázik". Pedig ez "csak" egy közepes Yamaha volt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.17. 15:45:02

@deckard_r: Ja és persze az ember aggódik. De hát csak azért, mert ha a "villamos fűtés" kifejezés elhangzik az emberben izzó fűtőszálak képe rémlik fel. Holott minden vezeték melegszik az átfolyó áram hatására, csak ezt elkönyveljük hálózati veszteségnek. Miközben egy nádfedeles faház padlásán megy a kábel szalmával borítva és a másfeles vezetéken épp 40 A-t folyatnak át a földszinti kocsma villanytűzhelyéhez. Na EZ sokkal veszélyesebb. A fűtőkábel szilikongumi szigetelésű és felmelegszik max 40 fokra. Ezért javasoltam,hogy nem kell kísérletezni ( mert lehetne venni méterre fűtőkábelt és rákötni a hálózatra, nem egy bonyolult a méretezés, meg van adva minden típushoz, hogy mit bír, pl. www.futokabel.hu/index.php/katalogusok/csftes ) de biztonságosabb egy minősített gyártó engedélyezett terméke, mely normál használatnál a zongoránál sokkal jobban igénybe van véve mechanikailag ( gondolom amikor játszik a Kisember a hangszeren, akkor ki fogja venni belőle, nem fogják a kalapácsok a húrok helyett azt ütlegelni :-), kisebb tűzveszélyt jelent mint a vendéglátóhely dekorációi közé rejtett mindenféle villannyal működő show-elemek. A legkisebb teljesítményűt vásárolva és a legalacsonyabb fokozaton üzemeltetve, csinál majd a zongorában belül mondjuk éjszakánként 25-30 fokot, de ha egy kicsit több lenne, résnyire nyitva hagyva a fedelet beállítható, hogy mennyi legyen.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.12.18. 13:16:38

@carter66: Hogy egy PC veszteséghőjével fűteni? Hát elég furcsa ötlet... de ha már ott van lehet rátenni szintetizátor programot és akkor játszani se kell, lehet rátölteni a netről MIDIben zenéket. Plusz két hangfal és akkor tulajdonképpen zongora se kell. Csak nehogy a bár tulajdonosnak is eszébe jusson!:)

Kis ember 2018.12.20. 13:06:07

@carter66:
Sajnos nem, nagyon kicsi a helyiség.
süti beállítások módosítása