Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Sunny Days: :-) (2024.04.16. 19:15) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.
  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.

Linkblog

Szombat.

2018.03.17. 23:43 :: A Tengerész

Ismét néhány régi kép. Ez itt Malakka városa. A XIV. században gyarmatosították a portugálok, de később holland gyarmat lett, a végén a mindent felfaló brit oroszlán erre is rátette világbirodalmi  mancsát.20180316120402_03.jpg

Ez egy holland telepesek által épített templom volt. Tele volt a fala az "örök nyugalomra" helyezettek sírköveivel. Olvasva a megkopott  születési és halálozási évszámokat, az elsöprő többség nem érte el a 30 éves kort és senki se élt 40-nél tovább.20180316120402_04.jpg

Sajnos már nem emlékszem melyik város Thaiföldön, a szokásos chinatown néhány magasabb házzal tarkítva, 

20180316120402_10.jpg

aztán az utca végén minden átmenet nélkül a dzsungel.

20180316120402_09.jpg

Kicsit barangoltam benne, ugyanazok a növények mint anyám virágcserepeiben, fikuszok, pálmák, filodendronok, szanzevériák, csak minden sokkal nagyobb, az a  cirmos zöld/sárga levelű futónövény amit "szobai futókának" hívnak és valóban,  itthon pár milliméter vastag szárral kanyarog a falon, a levelei meg legfeljebb féltenyérnyiek, itt combvastagságú és a leveleivel egy 6 éves gyerek betakaródzhatna.

Ugrás egy másik országba, ez a Shatt al-Arab folyó, mely a Tigris és az Eufrátesz összefolyása után vezet a tengerbe.

20180316123152_12.jpg

Felfelé a folyón pálmaligetekkel szegélyezett partok közt.

20180316123152_04.jpg

Ezen hajóztunk fel az M/S Budapesttel 1976-ban a Földközi, tengeren, Szuez csatornán, Vörös tengeren, Arab tengeren, Perzsa öblön át, hogy szocializmust építő arab barátainknak vigyünk a jugoszláviai Ploce kikötőből mezőgazdasági gépként deklarált testvéri kézifegyvereket, légvédelmi ágyúkat, tüzérségi lőszert az iraki Basrahba, hogy eredményesen harcoljanak velük az imperializmus ellen. Odafelé a Földközin egyszer kigyulladt a főgép, kipufogócsöve, amire egy, az adagolóelemről leugró csőből fene tudja  mennyi ideje spriccelt bele a befecskendezés ütemére a nehézolaj. Amikor már a méteres átmérőjű cső hőszigetelése nagyon megszívta magát, miközben folyamatosan párolgott a 350 fokos kipufogógáz hatásra belőle az üzemanyag, a gépház mennyezetéig felcsapó szórólánggal belobbant. Csak a sokadik tűzoltókészülékkel sikerült eloltani az elektrikus műhelyből kihozott CO2 oltóval, mert a tengerésszelepes haboltók sorra csütörtököt mondtak. A hajótűz még kevésbé leányálom, mint szárazföldi, nem lehet elszaladni, legfeljebb kiugrálni  a vízbe. Ez robbanóanyaggal megrakott hajónál  egy kicsit még izgalmasabb. 

Ez itt Alexandria, Egyiptom kikötője. A kőgáton belül a belső kikötő, ahol a gyapotot rakodtuk, a külső kikötő ahol a halászhajók állnak és azon túl "odakint" meg a Földközi-tenger.

20180316123152_07.jpg

Ez meg ha jól emlékszem a 4 tonnás ( vagy 5?) arany Buddha Bangkokban.

20180316123657_10.jpg

Ennyi mára a képekből, kicsit össze-vissza találtattak elő a kacatokból.

És most, ahogy  egyszer korábban ígértem, miután kint reggel óta esik az eső, az lesz most. hogy a demokráciáról fogok beszélni.

 Általános vélekedés, hogy ez a létező államformák legjobbika, amihez valahogy az a képzet is társul, hogy elképzelni se lehet jobbat nála. Én aki gyakran kommentelek ilyen-olyan fórumokon, amikor kritizálom a demokráciát, gyakran kapok a fejemre sommás ledorongolást, hogy merek ilyet tenni, pláne, hogy ugye a Churchill is (aki szerintem is rendkívül okos ember volt) megmondta... Nos álljunk csak meg egy kicsit! Mit is mondott Sir Winston Churchill? Idézem:

"Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…"

Azaz:  "A kormányzás számos formáját kipróbálták, és ki fogják még kipróbálni a bűn és  jaj e világában. Senki nem állítja, hogy a demokrácia tökéletes vagy bölcs dolog. Valójában az állam legrosszabb formája, kivéve azokat az egyéb formákat, amelyeket időről időre kipróbáltunk ..."

Szóval egészen biztosan jobb mint az ősközösség, vagy mint a feudalizmus, vagy mint a diktatúrák. Bár én tudok egy diktatúrát ami állítólag tökéletes, úgy hívják "mennyország" , de hát ott a diktátor az Isten, mindazonáltal még nem vágyom oda, előtte csinálnék, irkálnék még ezt ezt "idelent".

Ha az ember főzni akar, megnézi mi van otthon. Mert ha nincs otthon se ez, se az, nehéz tökéleteset alkotni,  az eredmény nyilvánvalóan függ attól mit talált a szakács a spejzban. Ahogy mondani szokták "mindenki azzal a szarral főz amije van", lófejből nem lehet olyan halászlét főzni, mint többféle folyami halból. Egyáltalában BÁRMIT csinál az ember fontos a minőségi alapanyag. Én aztán igazán mestere vagyok a "szarból várat"  építésnek és rengeteg dolgot csináltam már amiről a kutya meg nem mondja, hogy recicling, de vannak határok. Hogy jön ez a demokráciához? Nos az meg  emberekből készül és ott is fontos az alapanyag minősége. Be lehet vezetni a vizet, a gázt, a villanyt, de a demokráciát azt nem lehet. Annak magától, hosszas evolúció során kell kialakulnia. Hogy mennyire így van az a közelmúlt "arab tavasz" bebizonyította. Majd minden arab országban jártam a '70-es években, amikben valamiféle diktatúra volt. Ezekben az országokban emberek  szaporodtak, boldogultak, vagy nem boldogultak, örültek vagy épp a fogukat csikorgatták, de ÉLTEK. Volt egy diktatúrájuk amihez hozzáidomultak, megszokták, beleszocializálódtak. Lehet róla vitatkozni, hogy miért és kinek volt fontos kiirtani ezeket a diktátorokat. megdönteni  a rendszerüket, de ebbe én most nem mennék bele, mert a mondanivalóm szempontjából nincs jelentősége. Csak annak, hogy miután kitört a "szabadság" az erősek elkezdték megpróbálni betölteni az űrt ami a diktátor hagyott maga után, a rabságba szokott nép meg azonnal hiányolta a "gazdát", mert ahhoz szokott, hogy eltartsák, gondoskodjanak róla, a háta közepébe se kívánta a szabadon éhendögleni alternatívát. Szóval mindenki úgy viselkedett mint azelőtt. Mint a vadállatok amiket az ember a házhoz szoktatott és ha bezavarják az erdőbe ahonnan  származott nem találja a helyét.

De nekünk "szerencsére" nem kell elmenni példáért olyan messzire sem.  Magyarországon igazából nem demokráciára vágyott a többség, hanem egy olyan új Kádár Jánosra aki továbbra is hagyja lopni a fabrikból , belerakja a tyúkot a fazekába vasárnaponként, de attól, hogy immáron polgári demokráciában és  nem proletárdiktatúrában tengeti az életét,  hamarosan úgy fog élni, mint a Joseph  Wassertrüdigenben. És az erősek, akik jókor voltak jó helyen, azonnal rátették a kezüket  a "népvagyonra", a többség meg azt vette észre, hogy neki a demokrácia nem adott semmit, sőt.  Demokráciává vált ettől a rendszer, demokratává váltak ettől az emberek? Aligha.  Az ember azzá lesz amivé alakul, alakítják. A demokráciához hiányzott az alapanyag. A szabad, magáért és közösségéért cselekvő, progresszív gondolkodású felelős  állampolgár. Nem kerülgetem tovább a szitokszóvá vált kifejezést rá, a liberális ember. Addig ment a dolog, hogy a többségi jobbágy sorsának rosszra fordulásáért azokat a keveseket hibáztatja,  öklét rázva fenyegeti, űzi el a hazájából, akik  a haza sorsán jobbíthatnának. Az elégedetlenséget kihasználva feltűntek az új éhesek, akik úgy gondolták, hogy nekik is jár, sőt több jár mint az elsőgenerációs tolvajoknak és magukat nemzeti színű paravánnal álcázva elkezdték kilopni amit csak még lehetett. Olyan ügyesen csinálták és csinálják ma is, hogy jeleseik többet szedtek már össze maguknak, mint a feudalizmus országnagyjai. Ezeket is megválasztotta a jobbágyhad, tehát ugye a demokrácia továbbra is működik. Működik? Ne döntsünk még,  menjünk tovább! Az újéhesek demokratikus (?) többségükkel olyan törvényeket faragtak, hogy gyakorlatilag nem lehet őket demokratikus szavazással leváltani, azokat a hivatalokat amik a demokráciát fékekkel, ellensúlyokkal hivatottak mederben tartani részben lebontották, részben telerakták olyan vazallusaikkal akik kizárólag az egyetlen fővezér parancsának engedelmeskednek. És majd elfelejtettem, bekebelezték a médiát, amiből mindazok tájékozódnak, akinek nincs Internet-hozzáférésük, márpedig ők még mindig többségben vannak az országban. Az ma már teljesen magától értetődő, hogy a "köz"-média amit MINDENKI adójából tartunk fenn KIZÁRÓLAG kormánypropagandával mérgezi a népet és kormánytájékoztatás címen a mi adónkból finanszírozott óriásplakátokon harsogja a képünkbe a hazugságait. Még mindig azt mondja valaki, hogy Ez A demokrácia?  Én mér régóta nem, de ne én döntsek, menjünk tovább!.

Egyetlen igazi egzakt  tudomány létezik  a matematika. A többi "valódi" tudomány ebből ered, a többi amiben nincs matek az csak hohmecolás. (megszerettem ezt a mélyértelmű azt hiszem héber szót). De miféle matek lenne az amiben a dolgokat csak a "számuk" alapján hasonlítjuk össze? A demokrácia sajnos még a legtisztább formájában is rossz matek. Olyan mint amikor a tojást vonja ki valaki a krumpliból. Egyformák az emberek? Nem egyformák. Vannak okosabbak és vannak butábbak is köztük? Igen vannak. Vannak akiket meg lehet hülyíteni, megvenni, átvágni? Igen vannak.  Ezek lehetnek tanult, értelmes emberek amúgy, de mégis megvezethetők. Nem az eszükkel gondolkodnak, hanem érzelmeik alapján döntenek. Gyakran jó az érzelmekre hallgatni, az ember nem robot, attól ember, hogy érzelmei vannak (bár ebbe most belegondoltam a kutyámnak is vannak, igaz ő majdnem ember), de nem lehet mindent érzelmi alapon, különösen nem a racionalitást mellőzve értékelni. Kiváltképpn veszélyes dolog a hit. A hit minden racionalitást  ledob magáról. Szekták hisznek a világvége bekövetkeztében egy bizonyos napon és ha az a bizonyos nap elmúlt megmagyarázzák, hogy téves volt a számítás és új napban hisznek, vagy egyszerűen megölik magukat tömegével, mert az nem létezik, hogy ők túlélték a világvégét. Ha elfogadjuk azt hogy vannak nagyon buta emberek (márpedig vannak), ha elfogadjuk azt, hogy  emberek képesek minden racionalitást minden igazságot helyettesíteni dogmákkal (márpedig képesek), ha képesek a matematikának se hinni, ha az nem a hitüket támasztja alá, akkor megtaláltuk hol hibádzik legigazábban a demokrácia. Márpedig erre is képesek, mert minek nevezzem azt, hogy amikor egy vitában számokkal bizonyítom szektavezérük aljasságát, kivágják a nonpluszultrát, ami olyan mint ultiban a Fedák Sári, hogy deagyurcsányazmeghazudottbeisvallotta és a végén megállapítják,hogy deaznekednemtűnikfel. Pedig egyáltalában nem számít mit hiszek én, ráadásul feltűnt és ugattam is akkor is, meg mindig amikor kellett, de a matek akkor is igaz, ha én egy ótvar büdöslábú exkomcsi pribék vagyok, ennek ellenére van pofám azt állítani, hogy 2 x 2 = 4, mikor neki megmondta a vezér, hogy ez ma már nem igaz, mert ez libsi Sorosista ortodox matek.  Miközben nem engem kell legyőzni a vitában, hanem azt amit mondok. De az hibátlan, viszont egy önérzetes hívő nem viselheti el, hogy nincs igaza, ezért akkor is igaza kell legyen ha nincs. És ha a hívők többségbe kerülnek a gondolkodókkal szemben, akkor a demokrácia a hülyék diktatúrájává válik. Ez volt a hitlerájban is és ez van ma Magyarországon is.

A hívők bármikor hajlandók hozzágörbíteni az igazságot a beléjük plántált hit védelmében bármilyen hazugsághoz. Tegnap nézem a TV-ben a Híradót, azt mondja Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a  sajtótájékoztatóján, hogy Karácsony Gergely vasárnap elismerte, hogy laktanyákba akarják telepíteni a migránsokat. Ez még akkor is a legundorítóbb hazugság ha majdnem igaz. Mert egyrészt nem ezt mondta csak majdnem és mikor is mondta? Amikor a Fidesz remek magyar nyelvű óriásplakátokkal védekezett a bevándorlók ellen és hónapokon át kempingeztette őket a Keleti pályaudvar előtt a Baross téren meg a megboldogult Köztársaságnak még az emlékét is végképp eltörölni kívánó II. János Pál Pápa téren. Tarlós István fideszes főpolgármester szájából hangzott el akkoriban egészen komolyan az a javaslat, hogy akkor már ne a Baross téren tárolják őket, hanem kell csinálni egy tábort a Népsatadionnal szemben a Verseny utcában a volt bolhapiac helyén. Ehhez képest mondta akkor alternatív megoldásnak a nem használt volt szovjet laktanyákat Karácsony Gergely. De a hívő egyrészt olyan buta, hogy elhiszi ami a Hidvéghy szájából az agyába áramlik, mésrészt ha tudja is hogy hazugság akkor is elégedetten csettint  a nyelvével, hogy mekkora pofont kapott most az "ellenség". ENNÉL bármilyen sport különb, mert ott vannak szabályok. még az MMA-bn sem szabad a szemet meg a heréket támadni. A "demokráciában" minden aljas eszköz megengedett a hatalom érdekében  az alattvalók egymásnak ugrasztásában, miközben a Haza, a Nemzet amire folyamatosan minden diktátor hivatkozik, le van szarva. Nem számít, hogy senki nem akarja teletelepíteni arabokkal az országot, azt hazudják, hogy ők tudják, hogy de  igen. Nem számít, hogy a "másik oldalon" is (pláne több másik oldalon) derék magyarok vannak, rájuk uszítjuk a csőcselékünket, mert  ha kiragadják a kezünkből  a kassza kulcsát mit fogunk fosztogatni ezután? Pár napja a FB-on szörmentiben megemlítettem néhány tényt valamely vakbuzgó, ráadásul "finom hölgynek". Mi volt a válasz? "Akkor fogadj be a konyhádba hat koszos migránst!" Amúgy, hogy ne legyen a dolog egyoldalú, minden oldalnak megvannak a maga bugrisai, én aki gyakran kommentelek ide-oda, voltam már fasiszta, náci, komcsi, bolsi, zsidó ( ez különösen szofisztikált volt, arra hívta fel a figyelmemet a derék fajmagyar, hogy vigyázzak, ne hajoljak közel a monitorhoz, mert beleverem a kilincsorromat) , feminista és hímsoviniszta. Tele vagyunk gyűlölettel,ami mérgez, pusztít és gátol mindent ami jobbsorsra fordíthatná a Hazát.

Visszatérve Churchill veretes mondatára. akkoriban kicsit azért más volt a helyzet. Mert nem is volt igazán vegytiszta demokrácia. Az emberek valahogy tudták hol a helyük a társadalmi ranglétrán. Igenis tömegével voltak választópolgárok, akik óvakodtak beleugatni a nagypolitikába és vagy maguknál okosabbakat kérdeztek meg vajh kire is szavazzanak, vagy egyszerűen távol maradtak az urnáktól. Még a magyar szóhasználatban is volt olyan hogy a politika az "úri huncutság"  a nadrágos emberek dolga, jobb abba nem beleavatkozni a gatyás parasztnak. De korunk meghozta a személy korlátlan mindenbe való beleugatási jogát, szóval az IGAZI demokráciát és ez egyrészt az Internet nyilvánosságának ( ahol álnéven minden bugris leugathat egy akadémikust), másrészt annak köszönhető, hogy az agitáció nagymesterei felfedezték a korábban intakt együgyűek hadát akiket életre galvanizálva, mint a bunkósbottal le lehet győzni az örökösen kisebbségben lévő gondolkodókat. és akkor a győzelem után fel lehet kiáltani "Nézzetek a táblára!". Igen, nézünk és zokogunk. A bugrisság ül tort a demokrácia jegyében a POLGÁRI demokrácia felett.

EZ a csapda a demokráciában. Hogy nem gondolkodók vetélkednek az alázatos szolgálatra kerülésért, hanem önző szektavezérek a fizikai uralkodásért, és ha többségben (pláne aljas törvényekkel meghekkelt virtuális többségben) vannak akik nem érettek a demokráciára, mert jobbágyok miközben  megjelennek a mágikus képességű ámítók, a Cipollák,  akik  képesek magukba bolondítani hívőkké tenni a többségi hiszékenyeket, akkor elindul a társadalom vissza  a feudalizmusba. Miközben mindenki azt mondja hogy "hát de hiszen demokrácia van". Pedig  nincs. 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6413747288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2018.03.18. 00:57:45

Sajnos, de. Ez a demokrácia a legtisztább formájában. És bár nekem sem tetszik, ami ebből az országból lett az elmúlt lassan 30 évben és különösen az emútnyócban, de tudomásul kell vennünk, hogy ezt bizony mi mindannyian alakítottuk ilyenné, más szóval ezt akartuk.
Már nem hivatkozhatunk semmilyen megszállásra, már -még- nincs diktatúra, minden amit elértünk, ahová jutottunk, saját kútfőből ered, saját erőfeszítés eredménye.
Ennyire tellett sajnos, ennyit érünk, ennyit tudunk, ezek vagyunk mi.

rgranc 2018.03.18. 07:54:50

Tengerész, nagyon köszönjük a képekete és az írást is!

whale: én nem értek azzal hogy ez a "legtisztább formájában" lenne a demokrácia. Olyan értelemben valóban demokrácia a rendszer, hogy - bár a Fideszesek kb. visszaélnek a választási rendszerrel, mint Trumpék az USÁban vagy Farage-ék a Brexit-szavazással Nagy-Britanniában - demokratikusan kerültek hatalomra. Ugyanakkor szeretném neked ajánlani ezt a nagyon jó oktatóvideót az uralkodásról, tegnapelőtt kaptam, azóta háromszor megnéztem és ajánlom agyba-főbe mindenkinek:
www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs
Azt mondja hogy a demokrácia (mint uralkodási, nem mint választási rendszer) egyik legalapvetőbb ismérve, hogy a vezető(k) érdekei véletlenül éppen ugyanazok mint a népnek: a nép alapvető jóléte, hiszen ez biztosítja a vezető(k) számára a forrásokat a hatalom megőrzéséhez. Ha a vezető számára a források biztosíthatók máshonnan (többnyire nyersanyagokból), akkor nem csak hogy nem érdeke a nép jólétének fenntartása, hanem inkább el kell nyomnia a népet hogy saját kulcsemberei számára különítse el ezeket a forrásokat. Ez igen leegyszerűsített, de a történelemben és a világban körülnézve igencsak jó magyarázat, nagyon-nagyon kevés kivétellel (mondjuk Norvégia).
Magyarországon az EU-s csatlakozás után (és talán némileg már előtte is) a GDP kb 3-4%-át az EU támogatások jelentik. Ez egyrészt ugye nem akkora erőforrás amelyre teljes diktatúrát lehetne építeni, másrészt teljes diktatúrában meg is szűnne a forrás, de tökéletesen elég arra hogy kevésbé muszáj a demokratikus tömeg széleskörű jólétére és felemelkedésére alapozni.
Ott volt Gyurcsánynál az "akinek nem tetszik, el lehet menni", ott van a Fidesznél a közmunkaprogram a valódi munkahelyteremtés helyett (sőt, ellenében), ott van az oktatás következetes leépítése.

*Szerintem* teljesen jól rámutat a videó mint magyarázat arra, hogy miért nincs Magyarországon igazi demokrácia (a "legtisztább formájában", ahogy írtad), hanem valahol a két véglet között lavírozik a rendszer...

/Robi

Missa 2018.03.18. 09:55:26

Én a hajótüzes részhez szólnék hozzá. Még 2004 környékén, a DTSG-nél (egy dunai, német tankhajós cég) dolgoztam, a "Taurus" tolóhajón, mint gépész. Mint tankhajón dolgozónak, kellett hogy legyen ADN-R vizsgánk is. Egy alkalommal menetközben kigyulladt az egyik bárka orrsugár kormány gépháza. Parancsnokunk az orrsugár kormányt nem mint kormányt, hanem mint meghajtó egységet használta, több órán keresztül. Mivel a szerkezet nem erre lett méretezve, a hajtóműve és benne az olaja túlmelegedett, egy tömítést kiolvasztott. A szétfröcsögő olaj begyulladt. A szokásos ellenőrző körúton vettem észre, hogy dől a füst a géptérből, a gépházba lehetetlen lemenni. Természetesen az oltást azonnal elkezdtük, a szellőzők lezárásával, és amennyi CO2-nk volt küldtük be a géptérbe. Látványos eredmény nem nagyon értünk el. Már Ausztria területén voltunk, értesítettük a helyi tűzoltóságot, hogy tűz van a hajón, segítséget kérnénk. Válaszuk az volt, hogy mi a rakományunk és mennyi? Válaszunk: 3000 tonna benzin, és hát ennek tekintetében sürgős lenne a dolog... Az osztrákok válasza az volt, ehhez nekik nincs felszereltségük, próbáljuk meg magunk eloltani a tüzet. Ja és mivel még Schwechat alatt voltunk pár kilométerrel, meg ne próbáljunk Bécs és Lobau közelébe menni. Kössz... Ott bandukoltunk a Dunán, 3000 tonna benzinnel, egy égő géptérrel, elfogyott CO2 készlettel. Most mi a fenét csináljunk? Jobb ötletem nem volt, gondoltam árasszuk el a gépteret, abból kisebb baj lesz. Az árasztást el is kezdtük. Közben figyeltük, hogy a géptér és a rakodótér közötti kofferdam mennyire melegszik. Megmondom őszintén, kicsit ideges voltam. A feszültséget kollégám következő mondata oldotta kicsit, azt mondta nekem: "- Te Laci, nem emlékszel? Mit tanítottak az ADN-R-en? Az meg van, hogy tankhajón tilos dohányozni, de nem emlékszem, kigyulladt tankhajón is tilos?" Egyszerűen elkapott a röhögés. Ő is Laci volt, mondtam neki: "-Tudod mit Laci, szerintem tök mindegy. Ha neked jobb úgy , gyújts rá! Legrosszabb esetben némileg hamarabb jutunk dűlőre." :-) Végül az árasztással elfojtottuk a tüzet, még nagy kárunk sem lett. Persze a hajtómű tömítést cserélni kellett, és a gépháznak is kellett egy alapos tetőtől-talpig mosás.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.03.18. 10:05:54

@Missa: Szervusz Missa! 5 éve nem jártál itt, akkor is jó volt a történeted, ahogy most is. Amúgy hajózol még, vagy már te is csak a neten?
Egészség!

Missa 2018.03.18. 10:53:59

Szia Tengerész! Szoktam azért olvasgatni a blogot. Csak ritkábban, sokkal ritkábban kommentelek. Nem, sajnos már 12 éve nem hajózom. Hozzád hasonlóan épület üzemeltetéssel foglalkozom. Nagyon sokáig, a Novotel szálló közelében levő Alkotás Point-t üzemeltettem. :-) Mostanában inkább a FB-on követlek (Missa = Dudás László). Amúgy ott is vannak jó sztorik. Van egy Legendás hajósok, hajós legendák csoport. Ott sok-sok régi és jó sztori van hajósoktól, tengerészektől. Székely István és Bikkes István (ő sajnos a könyv megjelenése után 1 évvel elhunyt) segítségével könyvben is kiadták a sztorik nagy részét.

TomRed · http://www.deauville.hu 2018.03.18. 11:43:55

@rgranc: Érdekes, hogy mindenki idézi a Fidesz által eltorzított Gyurcsány-féle mondatot: "akinek nem tetszik, el lehet menni"

Ideje lenne már megtanulni, hogy nem az embereknek mondta, hanem a hitvány CÖF-s bunkónak, Széles Gábornak. Ráadásul okkal, joggal.

Meg lehet nézni itt eredeti felvételen:

www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

Hasonlóképpen kiragadt részleteket böfögnek fel az őszödi beszédből is, pedig annak sem pont az volt a lényege.

Ettől függetlenül nem volt jó politikus Gyurcsány, mivel majdnem semmit nem tudott megvalósítani az elképzeléseiből. Továbbá fel sem lépett szigorúan a fideszes önkormányzatok lopásai ellen sem, és az akkor még ellenzékben levő fidesz ámokfutása ellen sem volt hatékony.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.03.18. 13:59:28

@TomRed: @Missa: "Legendás hajósok, hajós legendák" , amikor megjelent (vagy 2 éve legalább) írtam a Székely Pistának, hogy feltétlen rendelek tőle egyet, azóta is küldi. :(
Jó nyuggerkedést Laci!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.03.18. 14:07:30

@TomRed: Igaz. Gyurcsánynak azon kívül az a legnagyobb hibája, hogy képtelen felfogni, hogy nincs humora.

whale 2018.03.18. 14:31:23

@rgranc: Nem a fidesz demokratúrájára gondoltam, hanme ami előtte volt és ide vezetett. De egyébként a jelenlegi rendszer is demokratikus, ugyanis a népnek még mindig megvan a hatalma ahhoz, hogy megválassza a vezetőit. Ezt a bagázst is elküldhetné, ha képes lenne egységes ellenzéket teremteni.
Ugyanis a politikai rendszer nem független tőlünk, mi csináljuk, mi alakítjuk olyanná, amilyen lesz. Az egy nagyon kényelmes önfelmentő, önigazoló álláspont, hogy a politikát mások csinálják, mi csak elszenvedjük. Pont olyan a közélet itthon, amilyet kialakítunk és engedünk kialakulni. Mi ilyet engedtünk, mert valójában ez tetszik nekünk, bármennyire is kínos ez és nehéz vele szembenézni...

Missa 2018.03.18. 19:00:00

@A Tengerész: Köszi, de nekem még 10-12 évem van a nyuggerkedésig. Feltéve ha marad a mostani korhatár, és 3 év korkedvezményemet igénybe vehetem. :-)

Péter Karádi 2018.03.18. 19:04:25

Gratulálok a cikkhez és köszönöm!
Remekül le lett írva a kórisme.

Javaslat körülbelüli megoldásra? Mindenki menjen el szavazni?
Térdre, imára? Húzzunk el olyan országba, ahol túl vannak a feudális harcokon?
Mindenhol van probléma vagy ha nincs akkor lesz....Olyan, hogy abszolút igazság nem létezik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.03.18. 23:11:58

@Péter Karádi: Welcome aboard Péter! Köszönöm az elismerést.
1. Igen, mindenki menjen el szavazni és ne szavazzon a maffiózóra!
2. Forradalomban nem hiszek, ahogy Napóleon mondta, amikor a tüntető royalisták közé ágyúztatott, hogy "csak a korgó gyomrok forradalma veszélyes". Ráadásul semmilyen forradalomnak nincs értelme, mert a hatalma teljén lévő zsarnok leveri, akkor meg minek a véráldozat, a halódó zsarnok meg úgyis megbukik nemsokára, akkor meg minek a véráldozat.
3. Térdre imára hülyeség SOHA nem szabad beadni a derekadat, mert attól csak rosszabb lesz. A zsarnok csak vérszemet kap tőle, te meg szarul érzed magad.
4. Beleírtam, hogy a demokrácia egy lassan kifejlődő folyamat, úgy látszik nem lehet megúszni. Tehát esetünkre lefordítva ha nem győz a Csüngőhasú Maradona 2/3-al, már közelebb vagyunk a demokráciához mint 2010-ben, amikor ezzel tudták átírni az alkotmányt és a kádereiket berakni lebontani a kontrollt és kiiktatni a bizottságokat a törvnyek előkészítéséből, hogy egyéni képviselői javaslatokkal megvalósítsák a quasi rendeleti úton való kormányzást. De ha elmegy 7 millió ember még bukhat is a Fidesz. Én ennek drukkolok, mert szeretném ha összeveszne Orbán Viktor Polt Péterrel azon, hogy ki legyen a sitiprinc.
5. Én biztos nem megyek el, mert nekem egyénileg jó. Gyerekeim felnőttek, nyugdíjamból megélek és a világ legszebb helyén lakom, ahol azt csinálom amihez kedvem van. De másnak se tanácsolom, mert legfeljebb a társadalmi ranglétra ugyanarra a fokára tud elérni az emberek többsége, amin itthon is van, bár a kinti létra magasabb, de egy idő után azt az ember nem érzi.
6. Abszolút igazság, abszolút szabadság természetesen nem létezik, de törekedni kell rá. Lehet kompromisszumokat kötni, de csak végső kényszerből, sose csüggedt belenyugvásból, gyáva kishitűségből. És amint változik a helyzet, azonnal fel kell rúgni.
süti beállítások módosítása