Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2016.04.06. 21:54 :: A Tengerész

Kész a munkacsónak. Ez a projekt is kipipálva, ma már a piacon is jártam vele. Előrebocsátom, titkos reményem, hogy ezzel a kicsi öreg Tomos motorral egy személlyel meg fog siklani, nem jött be, de sokkal gyorsabb, mint volt korábban, naná, nem cipel plusz 90 kilót. Először is csináltam a hablemezhez egy vágót ellenálláshuzalból. Mint a szalagfűrésszel tudtam szabni az XPS táblákat, az egyenes darabokat vezető mellett, 002_21.JPGaz ívelteket meg csak úgy kézzel kanyargatva.
007_7.JPGHa meg szögbe kellet vágni, azt a tárgyasztal egyik fele alá rakott fahasábokkal oldottam meg, szóval mindent egyszerűen, azzal ami épp kéznél van.006_9.JPG
A felhevüléskor megnyúló ellenálláshuzalt az asztal alatt rugó tartotta állandóan feszesen. 004_14.JPGA tápegység a régi jól bevált toroidtrafó volt amit még a szocialista gazdaság széthullása idején vettem 50 forintért a híradástechnikai kutatóintézet felszámolásakor. 003_17.JPG(pár biztonsági őr ült a bejáratnál, ha valaki valami nagyobb darabot cipelt kifelé azt mondták rá, hogy 100 Ft, ha kicsit akkor 10 Ft), komplett gépek voltak ott, amik milliókba kerülhettek valaha amikor a Cocom lista miatt mindent magunk akartunk gyártani, ezt hordta szét a nép, keresztkomám mesélte, hogy valaki a csiszolt üvegdugós literes laborüvegekből sorra öntötte ki a vegyszereket a földre mert neki csak az üveg kellett pálinkának. Na visszatérve a mára, a hablemez csíkokból hosszbordákat ragasztottam a fenékbe, melyek közé keresztbordákat raktam. A téglák a hablemez darabok lesúlyozására szolgáltak a ragasztóhab megkötéséig.008_7.JPGA sarkokat kivágtam,010_3.JPG hogy a fenékbe jutó víz egy helyre, a legmélyebb pontra folyjon össze a hátsó pad tövébe. A padló visszaragasztása után így néz ki az a zsomp, ahonnan ki lehet merni, szivacsolni a vizet014.JPGKapott egy fedelet, így néz ki az egész készen.015.JPG

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr898574752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sün77 2016.04.06. 23:07:22

És már sokkal könnyebb volt vízre rakni. Az a plusz 6 dm, ami két hete érkezett, remélem Amapolát is életre keltette. Milyen vizi turisztikai terveitek vannak az idei évre? Szép napot! Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.04.06. 23:26:54

@Sün77: Ó úszunk mint a fene! Rendes nyári vízállás van, mondjuk itt a szabályzott vízszint nem igazán függ a kinti vízállástól, a belvizek miatt apasztják le minden télen kb 80 centit a Kisdunát. Valamerre megyünk, ha nem jön közbe semmi, pl marad a vízszint odakint, még nem tudom merre és mennyi időre vannak egyéb gondok. :(

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.04.07. 07:04:52

@Monte Christo cselédje: Vigyázz nem PUR hab, hanem PUR RAGASZTÓ hab! Amúgy epoxival még jobb lenne ragasztani, mert sajnos ez is szív vizet, bár kevés van értelemszerűen belőle a hajóban, de beáztattam a lefaragott darabokat egy tál vízbe és bizony két nap alatt beszívott belőle valamennyit. Az epoxi azért jó, mert oldószermentes így nem oldja fel a Stirol lapot. Amúgy az Austrotherm kb annyira osztrák, mint magyar, a balatonfűzfői Nitrokémiát, aminek a Hungarocell a terméke volt, ők vették meg a privatizáció során, ha jól emlékszem. EU van, meg piacgazdaság, ezeknek a dolgoknak alig van jelentősége, mindig csóválom a fejem amikor a szlovákiai magyarok "gyártotta" tejet ellenzik a Liedlben megvásárolni, nem tudom mi a különbség megítélésben e között és aközött, hogy a francia parasztok tiltakoznak a magyar libamájbehozatal ellen. Mindenki csak a mazsolát szeretné magának kipiszkálni a kalácsból, a kenyér héját egye meg más!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2016.04.08. 08:15:34

@hitvantanyitto.blog.hu: Kösz... mint mindig. Ha jól belegondolok egész (mostanra tán azt is elmondhatom "hosszú")életemben a fantáziámból éltem. Állandóan agyaltam a megoldásokon és soha nem tudtam ellenállni ha a "nemszokásos" megoldásokat gondoltam jónak. Miközben magamat kifejezetten konzervatívnak gondolom. Nehéz nekem magamat is megmagyarázni magamnak, de hálistennek nincs is bennem rá kényszer. Én egy ilyen konzervatív liberális anarchista rendpárti fazon vagyok és ahogy öregszem ahelyett hogy belesimulnék a megszokott rendbe, egyre kevésbé izgat a mások elvárásának való megfelelés. Bár mondjuk egy csónak kitatarozásában túl sok hagyományfelrúgás azért nem volt. Csak ki kellett találni és megcsinálni abból ami épp van a háznál, meg a közelében. Ja és persze a barátok. Mert SP autója kellett a tüzépremenéshez a rugót meg E adta kölcsön.
süti beállítások módosítása