Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Vasárnap.

2014.10.19. 08:49 :: A Tengerész

Nem tudom hogy építkezik az aki nem mindent maga csinál mint én.

Szóval akinek magának kell az iparosokat koordinálnia. Én most először futok rá erre az "aknára", hogy hiába szereltem meg a gázcsöveket, csak felkent gázszerelő adhatja át a Tigáznak. A második szerelő hiteget, vág át, hogy majd jön, majd hív. Állok itt készenlétben mint lószerszám  a melegvízben és senki sehol. Közben a konyha polcokat fabrikálom esőszünetben a kerti asztalon. De holnaptól megint esőt jósolnak erős lehűléssel, sietnem kell. Más. Ezt ma kaptam kommentben, aki olvassa azokat is tudja, de olyan fontosnak tartom a dolgot, hogy itt is idézem. http://hirek.tilos.hu/?p=4663 Egészen elképesztő a dolog. Ahogy nézem a dolgokat Orbán Viktor olvashatta Temtom kommentjét, hogy annak dacára, hogy feltétlen híve, mégis "ellenzéki" médiát fogyaszt 2:1 arányban. Kiadta az ukázt, hogy ezen változtatni kell. Tamás neked ez hogy tetszik? Ezt akartad? Vagy ahogy Sztálin mondta "Ahol vágják a fát ott hullik a forgács."? Ennyire kell vágni a fát?

18:58 Egész nap a konyhai faliszekrényt csináltam. Régi találmányom a mosogató felett egy csepegtető szekrény. Nem tudom ki hogy van vele, de mi a legritkább esetben veszünk elő étkezéshez bármit is a konyhaszekrényből, tálalószekrényből, mindig a csepegtető tálcából veszünk elő mindent az étkezéshez, ahogy az előző (vagy az azt megelőző, vagy a mégazelőbbit is megelőző) étkezés utáni mosogatás után belekerült. Lecsepeg, megszárad, ottmarad, várja a következő étkezést. Namármost ez nem kölcsönöz a konyhának rendezett külsőt, ezért korábban a Balatoni házban meg a korábbi lakásomban is csináltam egy olyan szekrényt a mosogató fölé, aminek nincs alja, csak alul egy nagy csepptálca. Felette edényszárító rácsozat. Ide kerülnek mosogatás közben folyamatosan az elmosott leöblített edények, evőeszközök, majd a mosogatás végével ajtó becsuk és rend van a konyhában. A víz a tálca sarkából egy lyukon a mosogatóba csurog, kész. Sietek nagyon a bútorral, mert állítólag holnap lesz utoljára jó idő, aztán megint letakarhatom a kerti asztalos munkapadot, mert jön az újabb eső és hideg. Jó lenne ha holnapután már lakkozni lehetne a famunkát, mert azt idebent is lehet csinálni. Ha a  mennyezet festésével és a polcok és szekrény beszerelésével  végeznék a jövő héten, meg lennék elégedve magammal. Arról nem is beszélve, hogy a jelenleg szerteszét rakásban hentergő, konyhába való holmi végre felkerülhetne a helyére. Például kifejezetten utálom a nappaliban az asztal közepén a kenyérsütő gépet, bár a konyhai munkapult megépültével már az is hatalmas előrelépés volt, hogy végre a mikrohullámú sütő kikerült a nappaliból. (Aztán majd kiderül, hogy mi lesz azzal ami nem fér el így se és mi lesz vele... )

Mai ajánlatom http://kitekinto.hu/bem-rakpart/2014/10/14/feltepve_szobor-installacio_a_budapesti_art_market_alkalmabol/ .

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr376806929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Műszaki 2014.10.20. 09:59:57

Én sem tudom, mert hasonló okok miatt is, próbálok mindent magam csinálni a házon, ház körül.
Ugyanígy jártam mint te kéményessel, fűtés szerelővel. Végül akadt itt a környéken egy kőműves, aki a házamat szerkezetkészre felépített, aztán gépészetet, villanyt, burkolást, stb. megcsináltam magam.
Egyébként már épp el akartam kérni a gázos szerelőd elérhetőségét, mert ilyen felállásban tudtam volna neki több feladatot is, adni, de ezek szerint link a fickó.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.10.20. 13:22:54

@Műszaki: Mind a kettő link. Amúgy a kőműves se különb általában, hosszú életem során itt találkoztam az elsővel aki nem az, igaz Németországban és Svájcban dolgozott évekig. Mindazonáltal a kőművesmunkát meg pláne nem bíznám másra, vízmérték meg spárga mentén bárki tud falat rakni, a kőműves csak arra jó, hogy kihagyja a szigetelést a fal alól, mert neki az fél nap munka, igaz, hogy a ház attól kezdve javíthatatlanul sz@r lesz, kihagyja a függőleges fugából a habarcsot, mert akkor gyorsabban tud haladni, igaz, hogy ettől aztán repedezik majd a fal lépcsősen, kilopja a malterból, betonból a cementet. Az ács még aki teljesen felesleges, már évtizedek óta csak a "dunaújvárosi kötést" ismerik (100-150-es szöggel összeütni mindent sebesen)szó sincs már a gerendák egymásba rovásáról, csapolásról, még a csavart se ismerik, pedig menetes szálakkal, tárcsaalátéttel, anyával 100 évekre lehet gerendákat összeerősíteni, de nekik az is macerás.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.10.20. 22:42:59

@A Tengerész:

"Túl a Tiszán faragnak az ácsok,
Ide hallik a kopácsolások.
Gyerünk lányom, kérdezd meg az ácsot,
Ád-e csókért egy kötény forgácsot."

Túl az Óperencián talán már ácsok sem léteznek. Az Egybesült Álmok néhány tartományán időnként átvonuló viharok, ciklonok, tornádók és egyéb nagy szélsebességgel járó természeti csapások nyomán keletkezett károk fotóit nézve mindig megdöbbenek. Az egy-két emeletes házak vázai 10 x 10 es gerendák kötés nélküli keresztvázaiból állnak, erre szögelik az OSB lapokat. Földszintes épületek tartószerkezete ennél is gyatrább, kb. 5 x 8 sm-es lécekből áll. Az alapozást és a rögzítést soha nem látom, nyilván elfújta a szél...

www.metropol.hu/images/1369114390_tornado_oklahoma_getty.jpg
______________
rewrite.origos.hu/s/img/i/1203/20120303-tornado-usa-amerika-ridgeway.jpg
______________
rewrite.origos.hu/s/img/i/1203/20120305-tornado-usa-amerika-harrisburg3.jpg
______________
www.blikk.hu/data/cikk/2/5/8/41/cikk_2050841/20_o_tornado-4REU-n_jpg.jpg
süti beállítások módosítása