Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2014.10.15. 11:20 :: A Tengerész

Megint esik az eső.

Az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának hatására mérhetetlenül elszaporodtak a kertben a meztelencsigák. Eltekintve attól, hogy ellentétben a csinos "házas" rokonaiktól gusztustan jószágok, mindent összerágnak, J karalábépalántáinak esélyt se hagytak a kifejlődésre tavasszal. Naponta fogok 1-4 egeret a sufniban. Az egértetemeket rendszeresen ugyanarra a helyre dobom ki. Nem gondoltam volna, hogy a meztelencsiga hússal is táplálkozik, egy egy nagy kövér világosbarna példány (ezek valami újfajták, korábban csak sötét-tarkákat láttam) szinte beborítja testével az egérhullát, napokig rajta van és amikor távozik, csak a puszta csontváz marad utána. Sajnos baj van, C megbetegedett. Lehet soha többé nem fog egeret, magamra maradtam a rágcsálók elleni harcban. Egy hete csak teng-leng, tegnap voltam vele orvosnál, magas láza volt és alaposan kiszáradt. Az infúzió és injekciók után elaludt, a pesti lakásban vizet, villanyt és gázt kellett szerelnem (még jó, hogy több "közmű" nincs bevezetve) eközben végig aludt, csak hazafelé a HÉV-en kezdett ébredezni. Megérkezve az innenpartra, aránylag vidáman ugrott ki a csónakból, éjjel barangolt valahol, de reggel bágyadtan tért haza, ha nem lenne ivartalanítva másfajta megpróbáltatásokra gyanakodnék, de magas láza (41,7 C) van, adtam neki antibiotikum és lázcsillapító injekciót, az orvos ellátott ötnapi adaggal, de nem sok jóval biztatott, azt mondta a jelek súlyos betegségre utalnak komoly az esély, hogy gyógyíthatatlan. J-t kizavartam a piacra, kicsit terelődjenek el a gondolatai, mert csak sírdogál itt a jószág mellett, de az én hangulatom se rózsás, komoran cipelem lefelé a padlásról és rakom a könyvszekrénybe a jónéhány mázsa idáig dobozokban szunnyadó olvasnivalót, ebben a randa időben épp megfelelő elfoglaltság, bár nem javít a kedélyállapotomon. Igazából azért is ültem le írni , az ember panaszkodni vágyik, én most ezt teszem.. 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr216794571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dismay22 2014.10.15. 11:32:14

Szia,

lehet, hogy megmergeztek. volt egy kosztos macskank MouMous (voros-feher, levagott rovid farokkal) aki feljart kajalni meg ijesztgetni Roxy-t. Amugy az elkoltozott szomszed dobta ki, de jo el volt, de mar kint elt fel eve igy ki kellett engedni, mert nem birta a bezartsagot. De ilyen szelid kis allat volt.

Mult szerdan halt meg a kezunk kozott, mert egy barom fagyallot ontott a kajajara, az egesz utca etette. Nem tudott mar felallni sem, remegett vegig. Elvittek a macskamentos sracok, de ok mondtak ma ez a divat, edes a cucc, a cica meg nem tudja mit eszik.:(

Na az ilyen bunkokat kinoznam meg baromira.

abraxas 2014.10.15. 15:16:35

Remélem jobban lesz, ha mégsem, akkor is szép élete volt mellettetek, és szebbé tette a tiéteket is. Sajnos a világjáró cicák két végén égetik a gyertyát :-(

Jonathan 2014.10.15. 18:57:44

Remelem C. jobban lesz es ez csak atmeneti macskalaz. A mezetelen csigakban nagy szakertönek szamitok, lanyom szerint hasznositani lehetne öket, mint csevapcsiga.... Nos a fiatal peldanyok vilagosabbak, nehany het leforgasa alatt valnak sötet ragadozokka es mindent megesznek, karalabet, ceklat, napraforgot, rozmaringot, petuniat, örökzöldet es talan meg a kötögetö nagymamat is...

akiga 2014.10.15. 20:37:31

Jobbulást a C-nek! és kitartást nektek!

Borzasztó miket kell nektek megélni ezekkel a kedves jószágokkal. Mióta nincs velünk a mi cicánk, azóta nem is hoztunk újat. Szegény rákban pusztult el 13 évesen. A végén inkább elaltattuk, hogy ne kínlódjon. Már légzési nehézségei is voltak, és éjszaka többször felketünk hozzá, gondozni, naponta 2 infúzió... Mire megmondta egy végre lelkiismeretes orvos tapintásból, (Központi Állatkórház) hogy borzalmasan rákos, hagyjuk inkább szegényt. A sintér orvosok 2 különböző helyen, 2 ultrahang után is fizetették a sok pénzt, és bizonygatták, hogy meg fog gyógyulni. Biztos, hogy csak a pénzért kínlódtattak embert, s állatot.

@dismay22: Sajnos ilyen mérgezést mi is láttunk már. De amióta nincs cicánk mi is a megoldáson őrlődünk a szomszédok macskái ellen. Mert az, hogy a szomszéd cicája minden áldott nap az ajtónkra, és teraszunkra pisál, az sem tartható állapot. Az, hogy minden héten szedem a szarát a gyepről, még elfogadható, de hogy a cipőmre hugyozik, az már nem. Próbálkoztunk mi macskariasztóval, meg minden szarral, mert törvénybe és becsületbe ütközik megmérgezni őket. Tudjuk, hogy valaki hazavárja, és szereti éppen úgy mint mi a miénket. Akkor most fogadjam el, hogy más neveletlen dögje a teraszunkon az asztalon mászkál, ráfosik a falra (láttuk) és lehugyozza cipőmet. A miénk meg volt nevelve, nem ment asztalra, székre, és elkaparta a szarát. Az utcában van vagy 10 macsek, de csak ezzel az eggyel vagyunk harcban.

Most akkor mit kéne tenni amikor már elegünk van? fogjam meg, és vigyem el menhelyre? vagy dobjuk ki valahol messze? Vagy mégis mit csináljunk? Nagy dilemma ez. Adjatok tanácsot!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.10.16. 00:21:39

@akiga: A nem ivartalanított macskák a vizeletükkel jelölik a területüket, legalábbis a kandúrok biztosan. Szóval ez nem nevelés kérdése, ez a fajfenntartás rítusa. Ivartalanítással ez megszűnik. Rá kellene beszélni a szomszédot. Aztán ha nem megy és rendszeresen ugyanarra a helyre vizel, rakj a földre fémlemezt, a falra egy másikat és köss egy trafót 12V-al a kettő közé. A vizelet elektrolit, az áramütés le fogja szoktatni az állatot. Legalábbis egy tengerész kollégám mesélte, hogy annakidején Egerben bevált a módszer a segédmunkásokkal szemben akik a raktár mögé jártak hugyozni. Lett is belőle botrány, a munkavédelmisek vizsgálták a dolgot, mert a paliknak állítólag megereszkedett tőle a töke. Később egy filmben is feldolgozták a témát, a Rajz János csinálta, csak kicsit durvábban, meggerrel. (az 1000V)

csaba03 2014.10.16. 04:38:47

A macskák testhőmérséklete magasabb, mint az emberé, a 41 fok náluk még nem olyan magas láz. Reméljük, C is jobban lesz

devton 2014.10.16. 09:01:05

A múlt héten a mi macskánknak is volt valami baja. Csak gubbasztott nem evett 3 napig. Negyedik nap elkeztem "megtömni" meg itatni , elég volt egyszer utánna már elkezdett enni. Pár nap böjt nem árt meg nekik.

devton 2014.10.16. 09:04:03

@akiga: A kutya általában elég jó ellenszer a macskára. Csak ne kan legyen mert az cseberből-vederbe esete.

dismay22 2014.10.16. 16:41:54

amugy ha odaszoktatod a hazhoz, akkor a kertbeszarasrol is le lehet szoktatni hamarosan. volt Szalkszentmrtonban 2 ilyen kerti-benti macska. nyilvan tavasszal meg jobb idoben toltak kint, de raszoktak az alomra. aztan egesz telen doglottek a kalyha melletti kuckoban. de mindig kaptunk ajandek egeret es mas egyeb szornyet.

a miskarolas kandurnal kotelezo mert a huggyal szetszedi a lakast, mert jelol. a lany macskanak meg ugye ha nem akarsz a Noe Allatmenhely helyi kirendeltsege lenni azert. igaz manapsag kb. 20-25 kilo egy ilyen mutet es volt olyan ismerosom, akinek elbasztak, a macska hasa logott. sot meg szulettek gyermekei is pedig ugye a mehet es a petevezeteket szedik ki. fu macskanal csak a hereles a lenyeg, bizanci eunuch lesz, nem szabad tuleteteni mert malacra hizik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.10.16. 18:44:29

@csaba03: Sajnos a 41 az már nagyon magas, 39-ig normális.
@dismay22: Az Argay Gyuri (www.allatorvosabc.hu/budapest-ix-kerulet/ferencvarosi-rendelo-allatorvos.html) 10ért herél és 15-ért ivartalanít nőstényt. (Mondjuk nekem kevesebbe került, mert csak az eszközöket kellett megfizetni tekintettel a 40 éves barátságra.)Mindkét macskám nőstény volt, Kormit a szülés után, C-t néhány hónapos korában ivartalanította, elképzelni nem tudom hogy csinálta, egy olyan pici lukon nyúlt be a hasába, hogy alig fért be az ujja, aztán kihúzott egy-egy kb gombostűfejnyi izét, én alig láttam, mondta ez a petefészek, ez meg a méh, elkötött, kimetszett ezt-azt, bevarrta, a macska a fércekkel a hasában két nap múlva már fára mászott. Egy hétre rá a varratot már mi szedtük ki itthon álmában. De ő is mondta, hogy bizony van olyan állatorvos aki csinálja, de nem mindig sikerül neki. Hát nem csodálom azután, hogy láttam. Amúgy az ivartalanítás nem csak a nemkívánatos szaporulat, hanem a nemi úton terjedő betegségek, pl macska aids ellen is fontos. A kandúr vizelete meg rettenetesen büdös, pont ez a célja, megjelölni a felségterületet.

abraxas 2014.10.16. 21:15:39

Hogy vagytok mindnyájan?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.10.16. 23:40:22

@abraxas: Mi jól. C még x-re áll az életért folytatott harcban, bár ma nem volt láza és pár falat szárazkaját evett.

whale 2014.10.21. 11:14:15

@A Tengerész: Én akkor tapasztaltam ilyet az anyósom macskájánál, amikor kullancsot találtam benne. Érdemes lenne megnézni, hátha...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.10.21. 11:20:49

@whale: Van kullancsnyakörve és működik is. Néha ugyan van a bundájában kullancs, de nem fúrja bele a fejét a bőre alá, egyszerűen leszedhető a szőréről. Nem tudom hogy hat, de működik. Amúgy már jól van, eszik, dorombol, játszik nincs láza, szóval gyógyultnak nyilvánítom.
süti beállítások módosítása