Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2014.05.25. 08:07 :: A Tengerész

Mai ajánlatom   http://orulunkvincent.blog.hu/2014/05/23/vagyunk_tisztelve#more6197500

Külön örömömre szolgál, hogy a zseniális és méltatlanul feledésbe merült Parkinson egyik "sarkalatos" törvényét idézi. Annakidején faltuk a könyvet, melynek minden szava örök. Olyan mint Confucius.

Miközben e sorokat pötyögöm, a rádióban az "Aczélsodrony" szól, Aczél Endre a néhai Burgert Róbertről beszél aki a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát mindenhatója volt. Annakidején az átkos rabság képes volt kitermelni ilyen zseniket, most a dicsőséges szabadság csak földhözragadt torgyánklónokat alkot.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr826205357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonathan 2014.05.26. 08:56:45

Kedves Hajostarsak (ha szabad magam igy titulalni)
Elnezest, hogy beleronditok a blogba, egy erdekes kis szösszenetet szeretnek megosztani veletek, melynek mozgatorugojat magam sem ertem egeszen, de ugy meselem el, ahogy velem megesett.
Mint talan tudjatok egy nagyobb felületü hajo belsö (es reszben külsö) burkolasahoz keresek megoldast, igy akadtam ra az un. "folyekony parafara". Ez egy vizbazisu parafagranulatummal kevert epoxi massza szerüseg, allitolag nagyon elönyös es kellemes tulajdonsagai vannak.
Nosza baratunk a guugli, es mint megrögzött patriota elöször mindig a .hu oldalakon keresek. Igy akadtam ra a folyekonyparafa.hu oldalra, ahol a ceg ügyvezetöje ecsetelei szavakban es tettekben az anyagot. Tenyleg meggyözö oldal, picit huzos az ara es csak 12kg-os vödrökben kaphato. Mivel esetemben majd 80 m2-röl van szo, gondoltam jo lenne kiprobalni, mielött belealdozok felmilio Forintot. Az ügyvezetö nagyon batorit, biztat, biztosit a technologia alkalmassagarol, de amikor mintat kerek, - vagy ha nincs, akkor egy vödör anyagot, mely hallgatasba burkolozik. Többszöri unszolasomra, telefonalasomra megtudom, hogy nem tudok egy vödör anyagot rendelni, mert nincs egy huncut gramm sem, a minimalis rendelhetö mennyiseg 1 raklap, kb. fel tonna, közvetlenül Spanyolorszagbol szallitva telephelyre. Elszontyolodva keresek a nemet oldalakon... Talalok egy Flüssigkork nevü ceget, ami gyakorlatilag ugyanaz. Irok a megadott cimre, erdeklödök... Fel oran belül valasz a postamban, persze lehet barmennyit, ara ugyanaz mint otthon. Mondom pompas, mintat tudnek e venni, vagy legalabb egy vödörrel? Mondjam a cimet hangzik a valasz, maris postazza dijmentesen az 500 gr. mintat, aztan ha probak pozitiv kimenetelüek, szivesen ad barmennyit, barmilyen szinben. Fel oraval kesöbb ujabb email, hogy a kert mintakat sikerült meg pentek delutan feladnia(!), igy varhatoan hetfön-kedden megkapom.
Hat nem egy nagy törtenet, de van nehany mozzanat, amit nem ertek. Adott egy ceg, amelyik nem kis energiat fektet egy jo termek bevezetesere, reklamozasara, idö, penz, energia. Kiepit egy orszagos viszonteladoi halozatot, majd kiderül, hogy csak a legfontosabb hianyzik, maga a termek! Persze tudom az lenne a tökeletes, ha egy kamionnyi raklapot rendelnek, elöre fizetve, de egy marhat se veszek meg 10 deka parizsiert! Miert eri meg a nemetnek, igyen küldeni orszaghatarokon at mintat, miközben egyenlöre csak költseget jelentek szamara, a bevetel bizonytalan! Miert kapok minden kerdesemre kielegitö valaszt a nemet oldalon szinte perceken belül, es miert hallgat hetekig a magyar forgalmazo? Miert eri meg a nemetnek törnie magat ugyanazert az arert, amiert egy magyar kollegaja meg a emailemre sem valaszol? Csodavaras, vagy a 'nagy üzlet' remenye vakitja el a magyar forgalmazot, aki mellett ugy ereztem, hogy minden morzsanyi informaciot 'ki kell könyörögnöm'. Venni szeretnek, vasarolni, kemeny munkaval szerzett penzemet szivesebben adnam magyar kezbe, mert annak talan kis resze visszafordul es valakiknek kenyeret ad az asztalra. Nem feltetlenül adnek oda, ahol ugyis böseggel van teritve, de nem tehetek maskent, mert hiaba jo a termek, hiaba jo az ar, hiaba reszemröl a bizalom, az a bizonyos bananhej... Miert?

halaloszto 2014.05.26. 09:10:32

@Jonathan: mert nem vallal kockazatot. semennyit.

devton 2014.05.26. 10:29:30

@Jonathan: Amikor megnéztem az oldalukat nekem rögtön az jött le, hogy ettől a cégtől aztán semmit nem vennék.
A bemutató video is szinvonaltalan. A fotók sem saját munkát mutatnak. Kivéve amelyiken (szerintem saját) házát megcsinálta.
Ha megnézed Bikkes Csaba megjelenését előadását, szerinted ilyen komoly ügyvezető?

spray 2014.05.26. 10:30:04

@Jonathan: www.amazon.de/BAX-Spritzkork-Fl%C3%BCssigkork/dp/B00H3HK9K4 Erre gondolsz én parafa lappal oldottam meg és ragasztottam Jo szelet Üdv Pali

Jonathan 2014.05.26. 10:47:44

@devton: Nos, akarmilyen is a bemutato, csak energiajaba került valakiknek megcsinalni, fentartani...
B.CS. nem eppen a retorika mestere, a filmecske inkabb joszandeku amatörseg... de a termek jo, masnal nincs (Magyarorszagon). Illetve neki sincs! :)
Csak azt hinne az ember, hogy azert kinalja, mert csinalni akarja...

Jonathan 2014.05.26. 10:50:45

@spray: Hasonlo anyag, az altalad belinket inkabb fugatömitö, rezgescsillapoto, kiszerelese (es ezzel ara) sem az ilyen felületekre ajanlott. A jarofelület nalunk is ragasztott parafalap lesz, de a falakat kell boritanom, mert a jelenlegi ocsmany es a hajon elni csak normalis körülmenyek között lehet hosszabb tavon. (Ez jövö nyaron lesz aktualis)

silvermoon 2014.05.26. 15:21:43

@Jonath@Jonathan: Kedves Peter ! Talan meg valaki emlekszik it a tavalyi hercehurcamra mikor is itt amerikaban vasaroltam egy autopilot-ot a hajomra csekely 1600 dollarert. A csomagon nagy betukkel feltuntetve: magyarorszagon keszitett osszeszerelt es kiprobalt termek. Mikor el kezdtem be epiteni, kiderult, h meg ez is es meg az is hianyzik amik nelkul nem mukodik. Visszavittem az eladohoz aki karjat tarogatva mentegetozott, h nincs kapcsolata a gyartoval, h nem beszelnek angolul nehez az elerhetoseguk es nem az elso eset, de vissza adja a penzt. Igy vettem egy honkongban gyartott autopilot-ot ami mai napig is jol mukodik. A minap rendeltem a volvo penta motoromhoz egy javito keszletet az uzemanyag pumpahoz.Filleres dolog ! Valahonnan svedorszagbol kuldtek, Az igert 14 nap helyett 11 nap alatt itt volt. So no komment.....!Nem alitom, h minden maqgyarorszagon mukodo ceg link, de jobb utanna nezni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.26. 19:10:09

@Jonathan: @halaloszto: @devton: @silvermoon: Szerintem a történet messziről indul. Ki az aki arra törekszik, hogy tisztességesen kiszolgálja a kuncsaftot? Aki általában tisztességes, alapos, megbízható. Namármost. Magyarországon úgy alakultak a vállalkozások, hogy "vállalkozni" túl a szokásos üzleti rizikón extra rizikókkal jár 1. Adott egy teljesen kiszámíthatatlan jogszabályi háttér,pl. még nem volt két olyan egymást követő év amelyben azonosak lettek volna az adózásra vonatkozó szabályok. 2.A vállalkozó tökéletesen kiszolgáltatott a szabályokat be nem tartóknak,ha valaki nem fizet, tisztességtelen üzleti magatartást tanúsít, nem reménykedhet egy hatékony igazságszolgáltatásban, kára nem térül meg, még ha sok év utáni meg is nyer egy pert, jóra nem számíthat, viselheti az összes kárt. Ezért aztán aki vállalkozik, a kockázata minimalizálása érdekében igyekszik "nagyot kaszálni", hogy az őt az 1, 2 pontokban részletezett balszerencsét átvészelje. Ez leginkább azoknak megy akik amúgyis könnyen teszik túl magukat a pénzügyi korrektség idejétmúlt szabályain. Ez beindít egy kontraszelekciót. Különösen azokon a területeken ahol sokan nyomulnak, nagy az esélye, hogy kihullanak a szemérmesek, a makacsul tisztességesek, az adott szóban hülyemód megbízók, maradnak a gengszterek. Nem mondom, hogy mindenki az, de a lazaság mind a megbízói, mind a vállalkozói oldalon gyakori. Leglazább az állam, ez az a fej amitől bűzlik a hal. Vállalkozó barát mesélte sok éve, hogy amikor ő kezdte a kisipart (40 éve) ha valamely cég nem fizetett időre, nem győztek elnézést kérni. 15 éve meg már csak megvonták a vállukat, "Ja... nem fizettünk? Elfogyott a pénz! Nem is fogunk! Talán pár hónap múlva." Nekem örök példa az "Onedin család" filmsorozat. Ha még emlékszik valaki,James kapitány elment a tőzsdére, megállapodott valakivel, hogy hoz Chiléből salétromot köblábját 3 pennyért, semmi szerződés csak lejattoltak, aztán felszállt a Charlotte Rhodesra, körbehajózta a földet, százféle kalandba keveredett aztán visszatérve eladta a salétromot, köblábját 3 pennyért. Nabazmeg EZ a megbízhatóság hiányzik. Elég pár szót váltani vállalkozó ismerősökkel, mindenki tele van történetekkel ennyi-annyimilliós behajthatatlan tartozásokról. Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke (!!!)csak azért fizette ki az alvállalkozóit, mert égett a képe amikor azok a Príma Primissima díjkiosztó előtt tüntetéssel fenyegették meg! Hogy ne jótékonykodjon, mecénáskodjon az ő pénzükből!! Itt tartunk és EZ minden kormány alatt így volt, ugathat bárki bármit "vállalkozásbarát" kormányzásról. Tehát ha a vállalkozáshoz egyszerre kell oroszlánnak és hiénának lenni, akkor törvényszerű, hogy kihullanak a rostán a méhek, hangyák, akik türelmes szorgalommal akarnának érvényesülni. Ezeket a hazai kormányzás "söralátétes adóbevallással" kecsegteti, de megvalósítás szinten inkább adókkal és egyéb Chemotoxszokkal "segíti" . Itt az eredmény.
Válasz erre

silvermoon 2014.05.26. 21:18:59

@A Tengerész: Haat ez bizony eleg szomoru.Vajh milyen jovoje van ennek.??

teddybear01 2014.05.27. 04:10:13

@silvermoon: Visszatérünk a hoci-nesze üzleteléshez, vagy a cserekereskedelemhez.

Ami azt illeti, mostanában én már senki vállalkozó szavát nem hiszem el. Ha valamire szükségem van szigorúan készpénzre vásárolok, ha nincs pénzem eszembe sem jut részletre venni valamit. Ha valamit javítani kell, vagy keresek egy ismerős, megbízható iparost, vagy még inkább megcsinálom magam. A magam munkája esetén legalább nem élhetek kifogással.
Lassan a banki szolgáltatásokat is leépítem, mert egyre drágul mind. Marad a készpénz. Amíg el nem indul egy a háború utáni inflációhoz hasonló infláció.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.27. 06:37:23

@teddybear01: Elegáns neve is van "barter". De ha beütöd a Google fordítóba, menten kiírja, hogy "cserekereskedelem". Nem véletlen, hogy én mindent magam csinálok. Megspórolok munkadíjt, ÁFÁt és még perverz módon élvezem is az alkotást. Beszéltem postással. A hülye banki terhek miatt egyre többen kérik kp-ban a nyugdíjat. Milliókat visz a táskájában segély, nyugdíjfizetéskor, rettegve a rablóktól. Fordulunk visszafelé a kőzépkorba a sok f@sz pénzügyér miatt, miközben a technika meg az eget karistolja. Ha meg beüt a száguldó infláció, a bankban lévő pénzünket is b@szhatjuk.

csaba03 2014.05.27. 09:58:15

@A Tengerész: nem tudom, lehet, másik országban élek, de szerencsére hiénákkal csak ritkán találkozom. Sőt, ritkábban, mint 10 éve. A legtöbb megbízómmal én is csak lejattolni szoktam (bár ezt néha kemény alkudozás előzi meg), és ha kész a munka, szoktak fizetni is. Amit az állam szerepéről írsz, az viszont sajnos teljesen igaz

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.27. 13:02:34

@csaba03: Szerencsés vagy. Nem tudom miben utazol, de pont tegnap autóztam a kőműves utcaszomszéddal Szigetbecsére nekem sarokhálóért (kohazy.hu/?id=termekek&product=elvedo-haloval-25-m-muanyag&art_id=20205&hj=0&nyelv=hun)neki gipszkarton lemezprofilokért és csak úgy dőltek belőle a történetek töbmilliós tartozással kivéreztetett vállalkozásokról. Mondjuk főleg az építőipar ezek gyűjtőhelye, a péknek talán egyszerűbb, csak annak ad kiflit aki lerakja érte a pénzt a pultra.

csaba03 2014.05.28. 12:15:42

@A Tengerész: műszaki tervezéssel foglalkozom. Abból a szempontból biztos szerencsés helyzetben vagyok, hogy a dolog természetéből adódóan általában egyfajta bizalmi szerepben kell együttműködni a megbízókkal, és ezzel a normális emberek nem szoktak visszaélni. Persze minden évben van 1-2 bebukott munka, de ezek miatt nem akarok paranoiddá válni, inkább bízom továbbra is az emberekben. Ez a hozzáállás lehet, hogy okoz néha valamennyi anyagi veszteséget, de életmód szinten mégis jobban megéri.
süti beállítások módosítása