Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Kedd.

2014.01.21. 09:17 :: A Tengerész

Vége a betonozásnak!! Nincs több keverőbe lapátolás, "füstölgő" cementes zsákokból töltögetés, talicskázás inamszakadtából. Tegnap reggel kibringáztam az "ittmindenkapható" boltba ( https://plus.google.com/109182292776233618742/about?gl=hu&hl=hu ) új fandliért, masszív jószágnak nézem, alighanem ebben az életemben már nem kell újabbat vennem. Két keverésnyi, azaz 200 liternyi thermobetont kellett már csak bedolgoznom és délre már a kölcsön betonkeverőt takarítottam. Kivertem belőle azokat a bekötött betonmaradványokat is amiket még az előző generációk hagytak benne, beleraktam a puttonyba egy karton sört bérleti díj gyanánt, ma visszaszolgáltatom a gazdájának. Feltéve, hogy eláll az eső, mert egész éjjel esett. Valami miatt nagyon jól állhat a szénám "odafent", mert az Öreg ősztől kezdve egész mostanáig vaj időt csinált nekem, megvárta amíg befejezem ezt a külterjes érintettségű munkát, holnaptól jönnek a mínuszok, jön a tél, de engem már nem izgat.

17:02 Nem nagyon látszik, de már hosszabbodnak a napok. Legalább 15 perccel tovább van világos mint egy hónapja. Még nincs igazán hideg, de érkezik a front. Feltámadt a szél, befúj a gallér alá, az ember akaratlanul is behúzza a nyakát és meggörnyedve közlekedik. Rút aprószemű eső szitál a fejem felett a deckre, még a tőkésrécék is elrejtőztek valahová a nádasba. Meghordtam délelőtt tűzifával a cockpitban a tároló edényt, aggódva szemléltem a tartalékot a kertben, amikor letutajoztuk Pestről még soknak tűnt, de miután két helyen, a hajóban és a házban is fűtünk eléggé megcsappant a készlet. Ha hosszú lesz még a tél (hosszú.. idáig nem is volt) alighanem kevés lesz, még a Mihalik Péter féle "sohaelnemfogy" fának is a végére érünk, márciusban kell majd utánpótlás után néznem. Mindenesetre mind idebent a hajóban, mind odakint a házban egyelőre minimálfűtéssel is kellemes a hőmérséklet. mai ajánlatom https://www.youtube.com/watch?v=k0dCueS3-Fs  Aki játssza ha jól tudom a Tomsits Rudi, Isten nyugtassa. Alattam járt egy évvel a Gömb utcai általános iskolába.  Ott kezdett el trombitálni. Nemesszegi tanár úr,  komoly iskolai fúvószenekart "üzemeltetett", a zenekar valamennyi iskolai rendezvényen fellépett, sőt egyszer valami  állami szabadtéri rendezvényen egy igazi katonazenekarral is felváltva játszott. Éles volt az  ellentét az aranyosan csillogó hangszerek, díszegyenruhás katonazenészek és a horpadozott, fénytelen trombitás ilyenolyangúnyás csóró angyalföldi srácok közt, de bizisten a nagyobb tapsot Rudiék kapták. Nem tudom a zeneszám nevét amit játszottak, de még mindig itt cseng a refrénje a fülemben. (...a ...hang már visszhangozva harsan és együtt zeng sok ifjú szív e büszke boldog dalban.) 

23:00 Három kép, az "Ezt a nemzetet nem lehet legyőzni" sorozatból.Ezt a nemzetet nem lehet legyőzni!.jpeg

Ezt a nemzetet legyőzni nem lehet 3.jpg

Ezt a nemzetet nem lehet legyőzni 2..jpg

Megjegyzem anno sorkatonaként a virslifőzőhöz hasonló módszerrel, két, egymástól gyufaszálakkal távtartott honvédségi cipőpasztafedélre kötött 220 V-al melegítettük a mosdóvizet a lavórban.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr875773110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2014.01.21. 14:37:48

Talan ez azert van Vilmos, mert sokan drukkolnak neked !!

IQ_nuku 2014.01.22. 09:50:34

Ezek a képek szenzációsak! :) :D

Sün77 2014.01.22. 21:41:49

Köszi Vili, hogy az Ibex oldalát felhoztad.két éve nem olvastam róluk. Jól esett egy kis adriai virtuál hajózás.

A fotón szereplő wc-t pedig biztosan valami nyugatabbról érkező építő csapat hackelte meg, mert nem volt nékik elég komfortos a helyi lábnyomos-kapaszkodós-pottyantós.

Hallottam egy oroszországi vendégmunkásos történetet, mikor a magyar asztalosok reklamáltak a szállásadónál, hogy nincsen wc papír a budiban. A házinéni gyorsan elmagyarázta:
Szét kell húzni a farpofákat és nagyot nyitni az ánuszon akció közben. Akkor nem is kell az a papír.

Juditkát is üdvözöljük!
Sünék

Jonathan 2014.01.23. 12:43:36

Kellemes Uj Esztendöt elöször is mindenkinek!
Istvant neha birizgaltam, hogy irjon mar az Ibex oldalara, örülök hogy sikerült ujra feltöltenie nehany szep elmenyanyagot.
Es egy villanyaszaszati kerdes: elektromos halozat a hajon a partiaram inverter kombinacioja eseten megvalosithato-e lenyegeben ugyanazon vezetekhalozattal a fedelzet alatt anelkül, hogy esetlegesen az inverter kipurcanna, ha partiaramra kapcsol az ember? (Gondolok arra, hogy egy fogyaszto hibaja folytan a partiaram 'visszataplal' az inverter kimeneten at) Bar az is lehet, hogy felesleges ezen agyalni, vagy erdemes ket egymastol 100%-ban különallo halozatot kiepiteni?...
Megköszönnem, ha okfejtenetek egy kicsit :)
Kivanok mindenkinek tovabbi kellemes telveget es hozza jo egeszseget!
@Silver: hogy vagy Baratom?

Udv mindenkkinek : Jonathan

Sün77 2014.01.23. 20:35:50

@Jonathan: Tegyél egy ilyen automatát a kimenő oldalra és mindkét dolgot megoldja.
www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=513123

Jonathan 2014.01.23. 23:01:12

Köszönöm Sün baratom, nezegetem ezt a ketyeret, valoban megoldas lehet, bar a rajta allo szöveg szerint: halozati feszültseg raadasa eseten, elöször aramtalanitsa az invertert... Akkor ezzel is csak a ki be dugdosas van... :(

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.01.25. 18:23:29

@Sün77: Vallomás. Kicsit irigylem a Varró Pistát, de nem nagyon. Amikor arról szólt a napló, hogy hideg volt, meg eső, meg hullámok, meg idegeskedés a horgonyon, egy cseppet se vágytam a helyükre. Pedig valaha imádtam a rázós erősszeles meneteket, de most még a rágondolástól is olyan "mmmmmm....." szájfintorgatós fejingatós hangulatom lett. Alighanem megöregedtem. Ezzel nem szembenézni önámítás lenne.
@Jonathan: Nem hiszem, hogy két hálózatot kellene kiépíteni, ráadásul akkor a fogyasztókat is meg kéne duplázni, mondjuk két TV, egymás mellett, ez a parti, ez az inverteres, merthogy ha egy van akkor a konnektorban mégiscsak találkozik a két betáp. Biztos lehetne valami elektromos kapcsolást kitalálni, de én egy választókapcsolót tennék a hálózat elejéte, 1-es állás PORT, 2-es INVERTER. Így lehetetlen összekapcsolni őket. Egyszerű és biztonságos. Ha nincs hely neki a táblán máshova is elrakhatod. A legegyszerűbb meg egy konnektor amibe csak egy villásdugót lehet bedugni, vagy egyiket vagy a másikat.

Jonathan 2014.01.25. 18:45:49

@A Tengerész: A TV lenne a legkevesebb, mert az tudja mind a ket feszültseget (12/220), de valoban azt hiszem egy 3 allasu fökapcsolot fogok betenni, 1=inverter 2= semmi, 3= partiaram, igy meg összezarasi idö sincs, teljesen tiszta a helyzet. A legrosszabb ami törtenhet, hogy a.) nincs aram, b.) parton is inverter megy. Ha a kapcsolot a party betap melle teszi az ember, akkor meg elfelejteni is nehez.
süti beállítások módosítása