Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2013.12.08. 06:49 :: A Tengerész

Tegnap ahogy kisütött a nap visszatért a viharos szél. Gyakran megfigyeltem ezt, ahogy a nap "belesüt" a napfelkeltébe, az előző napnyugtával, vagy az éjszaka fogytával némileg megalmult szél újra feltámad. Most is ez történt, tarajos hullámok döngették a hajó fenekét (szerencsére komoly méretű hullámzás a túlpart relatív közelsége miatt nem tud kialakulni, gyakorlatilag egy nagy kikötőmedencéhez hasonlít a hely) és  majd feldöntött a légvonat ahogy a kapuba leborított sódert a talicskába lapátoltam. Merthogy a következő betonozás alá terítettem a feltöltést a konyha részen. J ijedezett is, hogy "jaj mi lesz velünk, elfúj a szél", amikor a boltba biciklizünk. De aztán gond nélkül abszolváltuk a bevásárlást, igaz nem merészkedtünk át a hídon a túlpartra, az innensőn elintéztük a szükségeseket. Vettünk kolbászt a Mihalik Peti kedvenc boltjában, meg tejet a Liedl-ben, hideg ide, hideg oda én még fagyiztam is. Egyébként a szabadban végzett munka engem kifejezetten megedzett, illetve az, hogy nem állandó hőmérsékleten élem az életem. 30- 34 fokra fűtött hajóban fekszem ami reggelre 12-15 fokra hűl le, ebben pucéran intézem a reggeli piperét, kimegyek alkalmasint ingujjban a kinti nulla fokra tüzelőért, bemegyek a 20 fokos házba, dolgozom, néha izzadva az 5 fokos faházrészben és igazából nem fázom és nincs olyan mértékben melegem, hogy ez különösebben zavarna. Visszaemlékszem, amikor még többek közt épületklímáért voltam felelős, ha télen 23 foknál hidegebb volt az irodákban a lányok már nyafogtak, viszont nyáron ha már 25 fok volt akkor agyonszekíroztak, hogy "nem megy a klíma, megfőlünk!" Így rontja el a komfort a "vadembert".

20:20 No. Hát kész az aljzatbeton a konyha alatt is. '13, dec.8. 004.jpg

'13, dec.8. 005.jpg

'13, dec.8. 006.jpg

Ahol a képen fa padló látszik az alatt is beton van már, csak vissza kellett rakjam amíg köt, hogy lehessen rajta járkálni, meg talicskát tologatni. A faház rész alapterülete 27 m2, ennek a fele alatt lett így kitöltve az üreg, ahol korábban a szél süvített a padló alatt, belement kb 4,5-5 m3 anyag, nagyrésze sóder, a felső 6-8 cm pedig az aljzatbeton. Erre jön két réteg fólia, arra 10-12 cm Thermobeton ( http://www.masterplast.hu/thermobeton ), arra 1-2 cm cementsimítás, arra önterülő felületkiegyenlítő, arra az előszobában, átjáróban, konyhában, fürdőszobában kerámia járólap, a szobákban hajópadló. A fürdőben a cementsimításra ragasztom a fűtőkábelt, eltakarom az önterülővel majd arra ragasztom a padlócsempét. ( https://www.youtube.com/watch?v=9B1jTqcnmx4 ) Nem egy olcsó cucc, kivált a padlóhőmérséklet érzékelő termosztát költséges, de nagyon szeretnék télen meleg kövön tapicskolni a meztelen talpammal. A szükséges teljesítmény 200-300 W a fűtendő felület kevesebb mint 3 m3, merthogy a mosógép alá nem rakok.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr475605073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2013.12.08. 20:42:29

Az irodában dolgozó hölgyeknek nem is hőmérséklettel lehetett bajuk. Inkább azzal, hogy nem volt szakszerű és igazán hozzáértő karbantartójuk :))

akiga 2013.12.08. 23:27:40

@ A Tengerész
Ez thermobeton nem tudom milyen, de mi a barlangokban járatbiztosításra, és tartószerkezetek készítésére, lenn a barlangok omló részein évek óta használunk sima hungarocell golyókat. Semmi bevonat nincs rajta. És így is nagyon jó.

akiga 2013.12.08. 23:50:59

Ezt úgy értettem, hogy sima hungarocell golyókat keverünk a betonba. Csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen túl híg, hanem földnedves legyen (mint a jó beton), és akkor a golyók nem jönnek fel a tetejér.

silvermoon 2013.12.09. 13:39:55

Az "elkenyelmesedes " piszok ronda dolog ! Jobb edzetten maradni, a napi trening sohasem felesleges. LAm olyan vagy mint az acel. Ebben a korban ez igazan bamulatos !! Proballak kovetni, de nem konnyu !

Grigorij Sandorovics 2013.12.09. 16:39:25

Na - kovetkezo adag okos gondolat :)
Nekem a furdo-wc 1.70x1.70. Kb mint a tied. Eppen ~300 wt kabel van benne. Meghozza ket hejen surubben - a zuhanyzonaban es a mosdo elott.
Nekem is az iranyitoegyseg volt a legdragabb - es bosszanto - mivel filleres vacak az egesz.
Eppen nemregen levettem (meg 3 hejisegben van futott padlo) es polcra tettem. Hejette egy olcso dimmert tettem be, es mivel van arram-teljesitmenymerom - bekalibraltam szazalekban. 30-60-70.
A tapasztalatom - kituno!
Nyaron 50 eleg, telen 70-80 korul. De, allandoan!
A homeros vacak ijen kis hejen szarul mukodott, vagy tul meleg volt - vagy erosen lehult...

Műszaki 2013.12.09. 19:50:46

Én is hozzájárulnék egy gondolattal.
Ha a fürdőben padlófűtés lesz (még ha időszakosan működik csak), a zuhany ill. ha lesz padlóösszefolyó bűzzár mechanikusan (is) záró legyen. Nehogy elpárologjon belőle a víz mert akkor nem működik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.12.09. 20:53:11

@Műszaki: Szállodás koromban egyszer megsokasodtak a panaszok a nyilvános vécékben a bűzre. Utánanéztem, a takarítók nagyon takarékosan bántak a felmosóvízzel, kiszáradtak a padlóösszefolyók. Nálunk ilyen gond nem lesz, naponta zuhanyozunk. A kiszáradást amúgy egy kis olaj betöltésével meg lehet akadályozni, az egy úszó réteget alkot a víz tetején és megakadályozza a párolgást. Szóval ez egy automatikusan működő mechanikus "zár". Amióta panelben laknak az emberek megszűnt a fürdőszobákban a padlóösszefolyó. Én egy korábbi lakásomban amit felújítottam ahogy már meséltem a zuhanyt ilyennel oldottam meg. És nagyon gyorsan bebizonyította, hogy jó ötlet volt, a mosógép elárasztotta a fürdőszobát és a víz simán lefolyt anélkül, hogy az alattam lakó bármit is észrevett volna a dologból. Igaz én 1. a padlót mielőtt leraktam volna a járólapokat bitugéllel háromszor kikentem, fel a falra is vagy 10 centit, 2. ellentétben a profi burkolókkal a padlót nem a mosógép, bútor, legtávolabbi falszöglet stb felé lejtettem, hanem az összefolyó felé. Merthogy hosszú pályafutásom során az iparosok az összefolyót MINDEN esetben,a legmagasabb pontra rakták.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2013.12.09. 22:22:22

@A Tengerész: Néhány éve azt hittem, hogy az a burkoló, aki nem tud megfelelő "lejtést" készíteni az összefolyó felé, az éhen hal. Mint kedvenc uszodám zuhanyozóinak felújításánál tavaly tapasztalhattam, rosszul gondoltam.

1 x 1 méteres járólappal kirakott zuhanytálcák (3 db) mindegyikében áll a víz, nem folyik le. Ugyanez a helyzet az előtte lévő "kilépő" részen, ami annyival bonyolultabb, hogy ott 3,5 x 1,5 méteres felületről kellene elvezetni a vizet a középen lévő összefolyóba. Nem sikerült.

Ami a legérthetetlenebb, hogy a megrendelő ennek ellenére fizet a teljesítésért. Miért is???
süti beállítások módosítása