Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2012.12.10. 14:02 :: A Tengerész

Kicsit várni kell az ebédre, addig blogolok. Elbringáztam kenyérért, ivóvizet hoztam, aztán nekiálltam fát vágni. Mostantól valahányszor sötötveres izzással sugározza a meleget a parázs a kályha ablakon át, melegítve napi tevékenységben megfáradt tagjainkat Mihalik Péterre fogunk gondolni, mert hogy beállt a keményebb zimankó, a fűtés rendje a következő: betüzelés puhafa raklapaprítékkal és amikor az már beizzott, egy tőle kapott kemény(ebb) tuskót rádobok, azt elrágcsálja a tűz egy jó darabig. Amikor még csak ilyen mínusz kevesek vannak, ezzel napi két begyújtással elvagyunk. Ha bejönnek a mínusz tízesek akkor át kell térnem a napi három begyújtásra.

Ezt a linket most kaptam a Rácz Tamástól http://www.explainingthefuture.com/3dprinting.html  Eszem megáll. Lehet, hogy nyomtatnom kéne a vereteket?

Mai második ajánlatom  http://termeszetbaratikor.network.hu/video/versek_enekes_versek/szeretnek_neha_visszajonni_meg 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr334957835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tabulator 2012.12.10. 16:10:22

Képzeld Vili!
Nekem is nagyon elegem lett a szerszámok elektromos tápvezetékeinek sorozatos töréseiből.
Ezért a kis sarokcsiszoló vezetékét lecseréltem egy 2.5 m-es villanyvasaló vezetékre. 1600 HUF. A "sikító" kettős szigetelésű, a vezeték három eres. A ződsárgát nem kötöttem be és a megtévesztő földelt villásdugót is rajta hagytam.
Szabálytalan de még mindig jobb mint ha egy védőföldes mosógépet kötöttem volna át kéteresre.(persze ilyet soha se tennék)
A puha, kívűl hőálló pamut bevonatú vezeték érpárja szilikongumi burkolatú. Ez hőálló. És nagyon hajlékony még mínusz 18 fokon is (mélyhűtőben tesztelve).
Egy bosszantó gonddal kevesebb.
Üdvözöl, TabuLator.

spray 2012.12.10. 16:17:35

Ezek a 3D Printerek csak a szemnek készülnek hogy a megrendelönek legyen elképzelése egyébkén olyan mint a vattacukor

rgranc 2012.12.10. 16:49:51

@spray : ez nagyon nem igaz ám... Bár felénk még meglehetősen a megfizethetetlen kategóriába tartoznak, a dekadens nyugat jelentősebb vásárlóerővel rendelkező "geekjei" már nem csak játékra használják, lásd akár itt: fns.csokolade.hu/

Grigorij Sandorovics 2012.12.10. 17:00:17

@tabulator:
+1
En is hasonlo megoldasokhoz fojamodok.
Biztositashoz pedig "aramszoko" automatat tennek be, nem tudom a magyar nevet :((

Mihalik Péter 2012.12.10. 18:22:48

Örvendezek,ilyenkor...! Egészségetekre! (begyújtós van még?)

halaloszto 2012.12.10. 19:07:50

@spray: annyira nem, hogy a 3d printerek elso nagy kutatasi/felhasznalasi terulete a hadihajok voltak. egy nagy hajon ugye van lakatosmuhely, eszterga, marogep, hasonlok. viszont meg igy is baromi sok alkatreszt visznek magukkal. amit lehet nyomtatni, azt nem kell raktarozni, kisebb a pakk, es amig van "tinta" nem fogy el semmi. (mert ugye viszel 10 hatosanyat meg 10 nyolcasat, es lehet hogy 12 hatosra lesz szukseged...)

amikor kovettem, akkor ott tartott a dolog, hogy valmai femporbol lezerrel olvasztottak ossze retegenkent az alkatreszt, es utanna a kapott porozus targyat felizzitottak es felitattak sargarezzel vagy hasonloval. igy egesz strapabiro fem alkatreszt kaptak.

persze ez baromi draga, ilyet nem latni mindenhol. a muanyag alapu cuccok kezdenek leerni a hetkoznapokba. usaban mar van csomagkuldo ceg. kuldesz 3d tervet, es postas hozza a nyomtatott alkatreszt. sor, asszem egy holland ceg jelentette be, hogy copy general szintu halozatot kezd epiteni.

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.12.10. 19:30:59

@tabulator: Most azt képzeld el, hogy a nyavajások úgy csinálták meg az egyik sikítómnak a kábelét, hogy fixen bele van sajtolva, vagy öntve, vagy miafene a kapcsolóba a drótok vége. Tehát ha a kábelt cserélni kell akkor a kapcsolót is! Magyarul kuka az egész gép, mert ugye ilyen cucc sehol, meg ha lenne drágább lenne mint a gép. Viszont van egy olyan 30valahányéves elsőgenerációs kétfordulatos B&D fúrógépem, még fémházas a hajtómű, annak bezzeg hajlékony a kábele, akármilyen hideg is van. Gondolom meg is bánták, hogy ilyen elnyűhetetlen szerszámot csináltak (megépítettem vele az első hajómat és egy házat). Csak azért vettem azóta még négy másikat (kettő belőlük kuka már), hogy ne kelljen csereberélni a fúrókat, ha sokat furkálok különféle átmérőket.

stüszi 2012.12.10. 19:41:26

Ha van reá időd csinálj egy képet erről a vörösen izzó kályháról. Majd nézegetem a hidegben. Előre is köszönöm. (Itt a panelban úgy sincs ilyen):))

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.12.10. 19:42:22

@Grigorij Sandorovics: Gondolom erről van szó. www.villanyszereles.onlineceger.hu/aramvedo-kapcsolo-FI-rele Fí-kapcsoló.(vagy Fí-relé) A görög "Phí" betűből, ami ugye egy karika függőlegesen áthúzva, ahogy egy gyűrűs vasmagon átmennek a drótok, de ha valahol testzárlat van, nem annyi jön vissza mint amennyi bement. De kéziszerszámoknál nincs jelentősége, mert azok kettős szigetelésűek, legalábbis az újabbak, de pl az a régi fűrógép, meg volt egy aluházas Skil körfűrészem is amit leégettem házépítés közben, azok földeltek, azoknál jó ha van ilyesmi. Láttam valaha monumentális szovjet körfűrészt, na az is csupa vasból volt, ha még ilyet használsz akkor bölcs dolog a fírelé. Viszont ez az "ármszökő" ez nagyon szemléletes, a lényeget tükröző meghatározás. Csak neked: Milyen a szovjet törpe? Óóóóóriási!!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.12.10. 19:48:13

@stüszi: Most éppen lángol, nem olyan "igazi", de ha visszanézel az elmúlt , vagy azt megelőző télre, volt néhány jólsikerült ilyesfajta kép ilyenkortájt. Mindenesetre gyakran szívesebben nézem, mint a TV-t.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.12.10. 20:00:31

@spray: @rgranc: @halaloszto: Szerintem is műanyag vonatkozásban leválthatja a rendkívül drága szerszámigényes extrudálást, fröccs- és centrifugálöntést, mert ezek gyakorlatilag ugyanabból a PVC, PET, Polistyrol présporból, granulátumból készülnek. Különösen kis darabszám esetén, ahol a szerszám nagyon megdrágítja az egységárat. De (legalábbis én így gondolom) a különféle speciális fémötvözetből készült dolgok még jóideig CNC gépeken lesznek megmunkálva, vagy odorba kovácsolva. Mondjuk nem tudok elképzelni egy szamurájkardot ezzel a technológiával. Ez meg www.explainingthefuture.com/bioprinting.html végképp a scifi kategória, de ha belegondolok annakidején Jules Verne is scifit írt...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.12.10. 20:05:47

@Mihalik Péter: Van, köszönöm. Bár mostanában ritkán használom, mert kaptam egy rakás fekete/fehér újságpapírt és van egy csomó puhafa gyújtósom.

Mihalik Péter 2012.12.11. 08:31:30

@A Tengerész: Megnéztem a zacskón: A Holotrade kft. gyártja ezt a begyújtóst, de gyártanak koromtalanítót is. Érdemes lenne a neten utána kutatni, hátha Pesten is lehet kapni, mert itt a beszerzési forrásom kezd pofátlan árakat kérni érte. Mostanság magam is fát aprítok begyújtáshoz, a Tesco és Tsai. meg gondoskodnak a papírról..

apiesze 2012.12.11. 14:26:53

@A Tengerész: Nem emlékszem, hogy volt-e már itt szó róla:

www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c

Hát így jártunk...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.12.11. 19:14:55

@apiesze: Itt nem, de ismerős a dolog, a Tilos Rádióban kitárgyaltuk.

abraxas 2012.12.11. 20:05:55

@A Tengerész:
A minap láttam a dobozban, hogy 3D-ben forgatható hegesztőfejjel "nyomtatják" az Airbus aluminum szárnyalkatrészeit. Konkrétan a csűrőlap mozgató zsanérféléket.
süti beállítások módosítása