Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.
  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.

Linkblog

Szombat.

2012.11.10. 21:38 :: A Tengerész

'12 nov.10. 001.jpgHála Istennek senki nem halt meg tavaly óta az osztálytársaim közül. Ettünk ittunk, csak a végén rontott egy kicsit a hangulaton, hogy "Satya" felháborodott, vette a kabátját ás elszáguldott. Hát....igen ő Fideszes. Neki valahogy olyanra egyszerűsödött a világ, hogy aki nem ért egyet a Viktorral, az nyilván szemkilövető gyurcsánnyik. Pedig a helyzetet legjobban a Kelemen Feri jellemezte. " A szocikat csak utáltam...ezektől már kezdek félni is".


Amúgy szinte valamennyi osztálytársam  nagyjából a pályán maradt, ha nem is a villamos szakmában, de mindenféleképpen a műszaki életben talált megélhetést, legtöbbünk már nem aktív, de vannak igazi kemény legények, akik még mindig "csúcsra járnak", a bal oldalamon a sötét zakóban pl Viszoczky Rezső, aki minden villannyal működő fővárosi tömegközlekedési eszköz és főleg azok villamos energiával való ellátásának  szakértője, legyen az Combino, vagy éppen a most érkező Alstom metrókocsik. Kérdezgettem a 4-es metróról, pl megtudtam, hogy az a bizonyos fúrópajzs ami a lukat csinálja a város alatt 5MW teljesítményű (!!!) és a segédüzeme (csillesor, rakodók, stb) még plusz 1,5MW. Csak úgy tudják egy hosszú nyomvonalon energiával ellátni, hogy a városi középfeszültségű 10kV-ot feltranszformálják a duplájára, hogy minél kisebb legyen a feszültségesés és így a fél város alatt át tudtak fúrni egy betápról. Rengeteg problémával kellett megküzdeni az építés során, ez egy kiszámíthatatlanságokkal és állandó kihívásokkal megtűzdelt mérnöki feladat, hol vízbetörés ( érdekes megoldás, pl a japánok ez ellen úgy védekeznek, hogy mindent lefagyasztanak amerre a fúrás halad, így gyakorlatilag vízbetörés nem fordulhat elő, mert csak akkor hagyják felmelegedni a környezetet amikor már bent vannak a tübingek szigetelve), hol sziklás részek hátráltatják a munkát, egyszerűen csak az outszájderek agyában fordulhat meg olyan gondolat, hogy egy ilyen munkát, pláne korlátoltan rendelkezésre álló pénzalapokkal, pontosan határidőzve lehetséges megtervezni. Ez nem a politika játszótere ahol az van amit éppen az hazudik aki erősebb. 


Miután ma hajnalban a Keletiből indult a vonatom Miskolcra nem jöttem haza a hajóra aludni, hanem J lakásában aludtam, a pályaudvartól párszáz méterre. Hát, egész éjjel forgolódtam, pedig az ágy kényelmes, matrac párnák minden kifogástalan, korábban évekig laktunk ott, de én mostanra már csak hajón tudok aludni. Itt leteszem a fejem, lecsukódnak a szemeim és reggel kinyitom őket. 

Fél hétkor elindult velem és Kata lányommal a vonat és mentünk a csontkovácshoz. A vonatozás nagyon kellemes volt, végre hosszan hallgathattam gyermekemet, alaposan kibeszélgettük magunkat, nem sürgetett az idő, bár vittem úti olvasnivalót, de bele se néztem, mert folyamatosan áradt belőlünk a szó, már ezért megérte elmenni vele. Viszont megérkezvén jött a "fekete leves". Hát ez valami kegyetlen dolog.  Ropogtak a csontjaim...  mit mondjak...soha nem volt ilyen kezelésben részem és alighanem ez volt az utolsó is... hogy röviden és plasztikusan fogalmazzak (Emlékszik valaki amikor a masszőr Chaplint dögönyözte a gőzfürdőben? Na az jutott az eszembe.) a félórás kezelés alatt több ízben ennél közelebb sz@r a lukhoz csak reggel volt. Hazavonatozás után még megtoldottuk az együttlétet egy közös ebéddel, aztán elbúcsúztunk. Mindent egybevéve szép nap volt, bár a kezeléstől az egy hete tartó nyakfájásom, ami már kezdett szűnni kiújult (csoda, hogy a fejem nem szakadt le, amikor megcsavarta, mint Steven Seagal amikor kinyírja a rosszfiúkat), de hát végülis nincsen öröm üröm nélkül, továbbá amibe nem halsz bele attól erősödsz, és egyéb ilyen marhaságok...

'12 nov.10. 003.jpgHazatérve egy hajót daruztak ki mellettünk, én nem szeretek beleszólni más manőverébe, most se tettem, de idemásolom, igy NEM SZABAD hajót daruzni. A csúcspélda ez, https://www.youtube.com/watch?v=Qv8W4W-iJvE  .Mi a hiba? Nos az, hogy az emelőbrágákat (azokat a hevedereket amik az emelést tartják) MINDIG ki kell kötni előre és hátra, hogy a hajó fenekén nehogy össze-, szét-, elcsússzanak. Ilyen egyszerű, mégis a "profik" gyakran elhanyagolják.

Más. A vonaton beszélgetve jutott eszembe egy vicc amit nemrég olvastam valahol a neten. Zanzásítva: Megérkezik egy panzióba egy külföldi vendég, a panziós bizalmatlan, előre kéri a húszezrest. Megkapja, rohan vele a henteshez kifizetni a tartozást, hentes megy a lakatoshoz aki megjavította a zárat a bolton, lakatos viszi a pénzt a a városka szajhájához kifizetni a tartozást, szajha viszi a panzióshoz megadni a legutóbbi fuvarok elmaradt szobadíját. ( A viccben hosszabb volt a lánc, de a lényeg szempontjából nincs jelentősége.) Ekkor azonban megjelenik a vendég, hogy nem marad, miután nem is használta a szobát, kéri vissza a pénzt, amit a panziós készségesen vissza is ad. A vicc közzétevője azt a következtetést vonja le a történetből, hogy "ilyen egyszerű a körbetartozás felszámolása". Én nem gondolom, hogy ennyire egyszerű lenne, de egyszerűen nem tudom arra a kérdésre a választ, hogy HOVA LESZ A PÉNZ A VILÁGBAN? Merthogy legtöbb ország adósságteher alatt nyög (vagy vigyorog nemzeti karaktertől determináltan). De ha mindenki tartozik mindenkinek akkor hova tűnik el a pénz? Akik kiássák a földből a nyersanyagot, pénzt kapnak érte, de elköltik azoknál akik a nyersanyagból előállítják a termékeket, a pénznek cirkulálni kellene oda-vissza. De ezek szerint ez nem így van. Erre mondta Kata lányom, hogy mondjuk ha valaki festményt, műalkotást vesz belőle, akkor nem kerül vissza a pénz a termékelőállításba. De ez se stimmel, mert akár a festő, akár a galériás a kapott pénzt elkölti. Ha meg  nem költi el akkor bankba teszi, amely azt kihelyezi kölcsön formájában. DE AKKOR MÉGIS HOVA TŰNIK EL A PÉNZ? HOGYAN LESZ BELŐLE KIFIZETHETETLEN ADÓSSÁG? Ki az aki ezt a láncot megszakítva  nem költi, nem teszi a bankba, hanem mondjuk egyszerűen a seggébe tömi? Én úgy gondolom, hogy ez egyszerűen matematika. Márpedig a matek az egyetlen dolog ahol nincs lacafaca, kidumálom, átpolitizálom, rá-. bele-, alá-, föléhazudom. Ezért imádom. Drága olvasóim én egy paraszt műszaki agyat tartok a koponyámban. Elmagyarázná nekem ezt a közgazdasági rejtélyt valaki?

Hehe. Látom a kommentekben, hogy többek fantáziáját megragadta a madáretető. Nos köszönöm, sokat tanultam. Szóval eszkalálódni fog a projekt, ezek szerint kell csináljak oldalt nyitott, felül fedett  etetőtálcát is. Amúgy ez a házikó sincs még egészen készen, bár a Mákvirág hulladék főzésálló minőségi nyír rétegelt lemez anyagából készült, de le lesz kültéri lazúral kezelve, szóval nem fog kicaflisodni a teteje. Jövő nyárig biztos itt maradunk, tehát lesz időnk gyönyörködni a madarakban. Viszont lesz egy csúnya, de fontos feladat is. Mérhetetlenül elszaporodtak a szarkák és a szürkevarjak és miután fészekrablók, az énekesmadár populációt szinte teljesen kipusztították. Valamit ki kell találjak a gyérítésükre. Lehet csapdázni őket és ha nem lenne tilos melegvérű állatra légpuskával vadászni, az is számításba jöhetne, de valami miatt ez még ilyen dúvadakra is tilos. Vagy legalábbis tilos blogban írni róla...

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr274900983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2012.11.10. 23:01:34

Nem ismerem ezt a pénzes dolgot, de logikusan végiggondolva, a vendég 20.000-ére nem volt szükség ahhoz hogy a körbetartozás megszűnjön.

Szóval nem tűnt el semmi. :)

vitrioldave 2012.11.11. 08:40:01

Ajánlom figyelmedbe a Zeitgeist Addendum című filmet a youtube-on. Mindent megmagyaráz a pénz működéséről.

scharlie 2012.11.11. 09:45:02

Ez a körbetartozás egy misztifikált dolog. Szó sincs arról, hogy mindenki tartozik mindenkinek. Ha valahol megszakad a fizetés, ott bűntény történik. Egyszerűen lenyúlják a pénzt. Lopás!!!!! A beruházó kifizeti a teljes költséget a fővállalkozónak,aki csak részben fizet tovább, nagy részét megtartja (ellopja). Már előre tudja, kit nem fog részben, vagy teljesen kifizetni. És a politikai elit ezt tudja,mert ő is benne van.
Ja!!! és törvény védi őket. Mert ha valaki reklamál, és úgymond odamegy "pampogni", akkor a zaklatás, és önbíráskodás bűntettét követi el, ami büntethető. És itt ellehet gondolkodni a további lehetőségekről. Ki hogyan folytatja?
Erkölcstelenné vált a mi világunk. Tiszta maffia stílus.

Mihalik Péter 2012.11.11. 10:10:18

@scharlie: Létezik és létezett is körbetartozás, csak a hitelek megléte miatt nem került felszínre, mivel volt a gazdaságban pénz. Most, hogy a bankok visszafogták a hitelezést, a gazdaságból egyre jobban eltűnt a pénz, ami nem más, mint a gazdaság vére. ha nem áramlik, nem él a gazdaság, legalább is ilyen formában. Az ember logikus aggyal él, ezért egyre jobban előtérbe kerül a csere, ha nem lenne pénz. Nyilván való ez sokkal nehézkesebb, mint egy gombnyomásra pénzt átutalni valakinek, de járható út.Nálam például egy vállalkozó nem tudta kifizetni a darus teherautója felújítását, ezért pénz helyett lebetonozta a telephely egy részét. Év végül, de szerintem a legfontosabb, hogy a túlhitelezés és ezáltal a fogyasztás megnövekedésének üteme, meghaladta az újra előállítás ütemét, quasi a parasztnak előbb kellett hitelrészletet fizetnie, mint hogy be tudta volna takarítani a termést és azt eladva pénzhez jutni. Ugyebár a föld, mint fő erőforrás csak 365 nap alatt fordul körbe a nap körül, így évente többszöri aratásra nem sok lehetőség van. Létezik megoldás, de nem kifizetődő.

scharlie 2012.11.11. 10:50:29

@Mihalik Péter: Másképpen látjuk a dolgokat. Én mindig mindent a saját erőmből képeztem. Tudtam, hogy ha egy munkát megrendelek, azt ki tudom, és ki is fogom fizetni. Olyan egyszerű a képlet, csak be kellene tartani.
Persze megvan a kockázata, amit nem szívesen vállalnak fel. Jobb a más pénzével játszani.

Kis ember 2012.11.11. 18:13:30

@vitrioldave:
Kérlek ne!
A Zeitgeist az egyik legnagyobb csúsztatás, amit világ életemben láttam. SEMMIT nem magyaráz el, csak tetszetős összeesküvés-elméleteket gyárt pénzügyileg képzetlen analfabétáknak. Mielőtt (vagy most már miután) megnézted, ajánlott olvasmány: Karl Marx: Bér, ár, haszon. (Budapest, Szikra, 1949)
Az a halálom, mikor félművelt emberek vadul érvelnek a Zeitgeisttel és közben fogalmuk sincs az érték, értékteremtés, profit stb. fogalmáról, ami gimnáziumi harmadikos anyag.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.11. 20:48:52

@scharlie: @Mihalik Péter: Bár a vicc a körbetartozásról szól, amit mint hazai jelenséget (vagy nem csak nálunk??) ki lehet emelni, de én a világra vetítettem. Nézzetek a térképre! www.ujratervezes2010.hu/files/HP.pdf Én nem hiszem, hogy a világ országainak 80 százaléka Oroszországnak, Chilének, Egyiptomnak, vagy Zimbabvénak van eladósodva. Merthogy a többiek mind tartoznak. A Zeitgeistet nem néztem meg, mert akkora anyag, hogy elfogy rá a havi adatforgalmam, de ezek szerint nem is érdemes ahogy a kisember írja, márpedig neki hiszek. Továbbra is megválaszolatlan a kérdésem; HOVA TŰNIK EL A PÉNZ A VILÁGGAZDASÁGBÓL? Az oroszok ráülnek?

szlo 2012.11.12. 01:52:17

A Youtube-os kidaruzásnál konkrétan két daru tartott egy-egy brágát. Csak annyi kellett, hogy az egyik darukezelő lassabban engedje a kötelet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.12. 07:37:35

@szlo: Látszik a felvételen, hogy egy hajóról rakják ki a motorost. Nyilván egy fedélzeti daru nem tudta sem terhelhetőség, sem gémkinyúlás okból megemelni. Ezért lett volna különösen fontos dolog kikötni mindent mindenhez. Így van az amikor a szakértelem eltűnik mert spórolnak a személyzettel, a bérekkel. A régi Mahart hajókon minimumfeltétel volt az érettségi és valamilyen szakma. Azóta úgy alakult a világ, hogy képzettség csak a tiszti állományban kötelező, de a legénység a legolcsóbb színesbőrű. Viszont a rakodásért az első tiszt a felelős. Szóval elég érthetetlen a dolog.

Mihalik Péter 2012.11.12. 08:42:58

@scharlie: Persze, normál és egyszerű eseteknél így kellene működnie egy dolognak. De ha van egy korszak alkotó ötleted, vagy találmányod, ami kicsit nagyobb horderejű (pl. rákellenes gyógyszer) nyilván való, hogy pénz kell hozzá, és nem is kevés és azonnal, mielőtt valaki párhuzamosan (más pénzéből, azaz hitelből) az orrod előtt feltalálja azt, amit Te már régen feltaláltál.Olyan meg nincsen szerintem, hogy saját erő.Mindent amit tudsz, tanultál, vagy ellestél, vagy örököltél, vagy rádragadt , az mind előző emberi generációk eredménye. Ha legálisan profitot termeltél, az sem saját erő, mert valakin, vagy valamin kerestél, ami emberi erőforrás. természetesen értem a saját erő kifejezést, ami itt azt jelenti, hogy nem kellett kölcsönkérni az ügy lebonyolításához.

Mihalik Péter 2012.11.12. 08:58:13

@A Tengerész: Nem tűnt el a pénz a világgazdaságból, csak passzívvá vált a fogyasztás mérséklődésével. Pont ez a baj, hogy eddig, (amit mi láttunk)indokolatlanul sok pénz volt kihelyezve. Gondolj csak bele, hogy pár éve egy Szig. és egy utolsó közüzemi befizetett sárga csekkel adtak egy Suzuki szgk-t. Ez butaság és felelőtlenség, valamint a fogyasztás mesterséges generálása. Olyan is kapott Suzukit,akinek köze sem volt a hitel visszafizetéséhez, de pár hónapig feszített a kocsiban. Az adós bukta a hitelt, a bank kapott egy használt kocsit, aminek az értéke a fele sem volt az eredetinek. Így a hitel kihelyezés generálta a devalvációt, azaz a pénz vesztett értékéből. A pénzzel való kereskedelem, azaz banki tevékenység, nem más, mint egy legalizált pilóta játék...a végén páran jól járnak és sokan buknak mindent. A mai helyzet kezd közelíteni a hiánygazdasághoz, azaz szerintem nem sokára lesz egy nagy durranás (mint volt 1929-1931 ben) és söpörhetjük az EUR-t a járdán, mert nem fog érni semmit. Tehát a pénz nem tűnt el, csak nem ér annyit, mint régebben.( Pár éve 1 CHF 145.- Ft volt, ma 230.-Ft körül van)vajon mi az oka?

egeresz 2012.11.12. 11:44:21

"énekesmadár populációt szinte teljesen kiírtották"

Kellene alkalmas hely az énekesmadaraknak, és lennének.
(fészkelő odu, földig érő sűrű koronájú cserje/bozót stb). A túl nyílt helyen lévő etetőtálca a ragadozómadaraknak (vagy macskának stb) is etető.

Más körből is van hasonló probléma. Itt van pl. a bálványfa (kínai származású, ecetfaként is ismert) meg üde erdeink gyönyörű fája, a bükk. A bükk 20 évig csak nő, és utána hoz pár magot, 120 évesen kezd igazán élni. Ezzel szemben a bálvány szapora, invazív, gyökérről is sarjad. Komoly probléma, hogy a bálvány elönti az erdeinket (bálványfa-fertőzés) hová lesznek bükk erdeink?
Hát egy frászt a bálvány tehet róla, ha a bükkerdő nincs kiírtva, felszabdalva nyiladékokkal, tarvágva a fele, kiritkitva, akkor a bükkerdő koronája összezár. Magasan a bálvány felett. A bükk egy hónappal hamarabb hoz lombot, mint a bálvány. Egy egészséges bükkerdőben a bálvány szinte életképtelen, hiába ellenálló és szapora.

Ilyesmit érzek a énekesmadaraknál. Nem a szarka tesz nagy kárt, hanem a fészkelőhely hiánya, búvóhely hiánya, nameg a vegyszeres szunyogírtás.
süti beállítások módosítása