Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Csütörtök.

2012.09.20. 20:36 :: A Tengerész

Beraktam az új Hardy tárcsát a helyére. Előtte leellenőriztem az egytengelyűséget. SEMMI eltérést nem találtam. Ennél alaposabban nem tudtam csinálni. A tárcsa két tengelykapcsoló fél közt van, melyek két bordás tengelyen csúszva fogják hat csavarral a gumit, három a motor felőli, három az irányváltó felőli homloklapba köt be. Hat csavarral összehúzattam a bordás tengelyeken elcsúszó kapcsolófeleket, ezek egy tengelyre lettek összefúrva, azaz mindkettőn hat furat van nem csak az a három menetes, amibe a Hardy tárcsát fogó csavarok bemennek. Tehát mindkét darabban van három M12-es menetes és  3 db 12 mm átmenő  furat. Így minden menetes lyukkal szemben van egy átmenő furat, össze lehet csavarozni őket lap a lapra, ugye így volt betéve az a bizonyos acél passzdarab amiről apieszének írtam a kommentjére. Ha most "elmentek" volna a csatlakozó tengelyvégek az "egytengelyből"  valamiért, a csavarok egyszerűen nem mentek volna a helyükre. Annyira így van ez, hogy az eredeti csavarokat akármennyire is igyekeztem kiegyenesíteni őket, nem tudtam berakni a furatokba. Új csavarokkal kellett ezt a próbát elvégezni, melyekkel viszont minden további nélkül sikerült a dolog.  Csak azért raktam vissza a régi kiegyenesített csavarokat, mert azok  nagyobb szilárdságúak, még így görbülés után kiegyenesítve is jobban bízom bennük mint a 6.6-osakban amikkel ezt a próbát csináltam. Jó sok időt elvacakoltam  a dologgal a gépházban görnyedve, kevés ott a hely, csak aprókat lehet fordítani az imbusz  csavarokon, hatlapfejű jobb lenne a hozzáférés szempontjából de annakidején ebben a minőségben és hosszban csak ilyet tudtam beszerezni. Ráadásul bevallom, miután összeraktam, konstatáltam, hogy elfelejtettem befűzni a tengelygenerátort meghajtó ékszíjat, szedhetem ki az egészet és kezdhetem elölről. Szóval gond volt utána kiegyenesedni. Aki a kommenteket is olvassa, láthatta, hogy kaptam egy tanácsot egy biztonsági elemre, mellyel egy esetleg később bekövetkező tárcsaszakadás esetén "sántaüzemben" el lehet kerülni a hajóval egy nagyobb havariát.http://racing-bazar.hu/alkatresz/egyeb/hardy_menesztotarcsa_ladara_elado Átláttam, hogy erre nekem szükségem van és felhívtam a hirdetőt. Tárgyalva a problémát megjegyezte, hogy létezik olyan BMW Hardy tárcsa, melyet a versenyzők azért használnak a Ladához, mert sokkal erősebb, viszont csereszabatos a furatkör. Abban maradtunk, hogy utánanéz a dolognak és értesít ha meg tudja mondani hogy juthatok hozzá. Mert akkor ez a megoldás.

Kindle, Tablet, Netbook ügyben totál elbizonytalanodtam. Nincsenek valakinek új szempontjai? Azon kívül, hogy persze legjobb lenne mindhárom, sőt mindenből kettő...ja és okostelefon is..több. :((

Teljesen igaza van silvermoonnak. Elvetve a benzinmotor  gépházba applikálása. A deckre kell tenni valamit, hogy mit és mekkorát az kiszámítandó a mérések után.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr924788943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbikbal · http://www.facebook.com/photo.php?fbid=312647675440551&set=a.144971282208192.19220.100000859632031&t 2012.09.21. 07:37:50

A héten hallottam, hogy volt egy kis didi az egészségeddel! Egy tengerész nem lehet beteg, de ha még is, akkor jobbulást!

www.owanderer.com 2012.09.21. 07:55:50

Kedves Tengeresz,

En kicsit maskeppen kozelitenem meg a laptop, navigacio, bookreader es okostelefon kerdeset. Nem valasztanam annyira kulon a felhasznalasi teruleteket mivel bizonyos felhasznalasi igenyek esetekben atfedesek lehetnek amibol kifolyolag egymast helyettesito illetve hiba eseten beugro darabjai is lehetnek a megfeleloen kivalasztott eszkozok.
Az okostelefon megfelelo meretu kijelzovel alkalmas navigaciora, e-book olvasasra es persze telefonalasra. Nekem meg egy elso generacios Galaxy S van amit meg kozel 3 eve vettem, es tokeletesen mukodik meg mindig. Tobb konyvet is kiolvastam rajta... Kinabol rendeltem hozza direkt vitorlazas celjara egy "kartokot" amibe beteve vizhatlanna is valt es a karomra felhelyezve kezi navigacios keszulekkent is uzemelhet akar viharos korulmenyek kozott is. Szukseg esetenegy "zacskoval" is vizhatlanna lehet tenni :) es a kapacitiv kijelzoje ugyanugy mukodik es reagal az erintesekre ami azert esos paras idoben nem utolso szempont. Laptop helyett is egy 10"-os tab-ot javasolnek mert egy atlag felhasznalo igenyeit tokeletesen ki tudja elegiteni es "vizes jaratban" az is idojaras allova teheto a leheto legolcsobban :) A tab modellek nagyreszeben is van GPS modul, tehat az is alkalmas navigaciora illetve megfelelo kiegeszitovel akar egy nagyobb monitorra is ra lehet csatlakoztatni ha filmet szeretnetek nezni rajta ... Szoval en azt javaslom hogy nagyobb kijelzos okostelefonban (de nem szeretem ezt a kifejezest :S ), es tab-ban kellene gondolkodnod.... mindketto alkalmas ebook olvasasra, navigaciora is illetve a tab teljes egeszeben kivalthatja a szamitogepet is amennyire ismerem a szamitogephasznalati szokasaidat a leirasaid alapjan. Erdemes elgondolkodni rajta hogy mekkora osszeget tudsz raszanni ezekre az eszkozokre es abbol kiindulva megkeresni a megfelelo osszeallitast.

Jo szelet,
L.

tabulator 2012.09.21. 08:14:17

Sárkányom 56 Le-s motorja (ezres Swift)BMW Hardy közbeiktatásával csatlakozik a légcsavart forgató reduktorra.
Csavarok:6 db M8 8.8. Hat éve használom többnyire nagy fordulatszámokon. A fő igénybe vétel természetesen alacsony fordulatszámon jelentkezik, főleg akkor ha a lendkerék ki van könnyítve. Autós boltokban láttam már ilyen Hardyt és Mercedest is amin a furatok osztóköre ugyanaz volt.
Ámulok az elgörbült az M12 12.9-es csavarokon. Kis szakadási nyúlása ellenére se tört el.

vitrioldave 2012.09.21. 08:14:34

A tablet a tökéletes megoldás arra, hogy amikor kicsapsz a csittába akkor magaddal vidd, és ahol wifit találsz felcsatlakozz a netre. Blogot írni nem tudsz vele, illetve tudsz csak nehézkesen, de a másik gépen megírtad fel tudod tölteni. Ebookból a kindle verhetetlen, a legújabb fejlesztésük háttérvilágítást is tartalmaz, tehát sötétben - hajóenergia kímélésével - tudsz olvasni, miközben nem rongálja a szemet.

www.owanderer.com 2012.09.21. 08:40:52

@vitrioldave: Szerintem kulso klaviaturaval (ami akar bluetoothos is lehet) konnyeden irhat blogot is mindenfele kompromisszum nelkul. Erdemes megvarni az oktober vegere igert surface-t. En nem vagyok mac vagy win vagy android fun. A termek valos hasznalhatosagat nezem minden esetben es ez gyenlore igeretesnek tunik de majd kiderul rovidesen hogy mit raktak ossze...
En a galaxy s-vel ejjel sotetben ugy olvastam ebookot hogy fekete hatteret es feher betuket allitottam be a readernel (ez az osszes app-nal megadhato) es nem zavarta a szememet ejjel a megszokott vilagos hatter sotet betuk kombinacio. A kindle tenyleg jo de tablet es egy nagykijelzos telefon mellett felesleges szerintem mivel a tablet es a telefonok is tudjak azt amit a kindle...

ovitomi 2012.09.21. 16:35:15

E-olvasó/tablet kérdésről már elmondtak a többiek mindent, amit én is almondtam volna. Annyit tudnék segíteni, hogy elviszem hozzád a fiam Kindle-jét és akkor meg tudod nézni, tapogatni. Talán ez is segít a döntésben. Ha jól néztem nekünk pont olyan típus (billentyűzet és 3G nélküli, csak wifi-s) van, amit te választottál, csak még a régebbi "szürkébb" kijelzővel. Szerintem hosszú szövegek olvasására verhetetlen, minden másra NAGYON nehézkes használni. (nyilván billentyűzettel a helyzet kicsit javul, de nem nem tudom mennyivel, mert olyat még nem használtam, arról nincs tapasztalatom)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.09.21. 23:07:45

@jobbikbal: Köszönöm, pontosan így van, fél nap alatt meggyógyultam!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.09.21. 23:21:51

@www.owanderer.com: Nem akarok olvasni LCD kijelzőn, csak E-inkesen. Részben a szemem részben a gyakoribb töltésigény miatt. Okostelefon...barátkozom a gondolattal. Mindig olyan flancnak gondoltam, én csak telefonálásra használok (használtam idáig)telefont.Még sms-ezni is utálok. A tablet azért lenne érdekes, mert ha tényleg úgy van ahogy gondolom, hogy nem igényel szellőzést akkor be lehetne nejlonozni a kormányállásban ha ott kell vele navigációs szoftvert használni. Mégiscsak olcsóbb mint egy chartplotter.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.09.21. 23:24:24

@ovitomi: Nagyon megköszönném, ha kézbe vehetnék egy Kindlet. És gondolom a használat tapasztalatairól is tudsz valami infot adni. Ha fent leszünk valamikor a Kvassaynál találkozhatnánk ez ügyben.

www.owanderer.com 2012.09.22. 01:38:08

@A Tengerész: En sokat utaztam es utazom most is. Eleg nehezkes volt regebben mikor kulon kellett telefont, gps-t es szamitogepet (17" 3,5kg :S ) cipelni sok mas egyeb kutyuvel raadasul ezekhez toltoket es kabeleket is vinni kellett tobb napos utakra. Az utobbi idoben mar egy tablet tudja mindezeket egyben sot fotozni es filmezni is lehet vele elfogadhato minosegben igy nem feltetlenul kell magunkkal kamerat cipelni ha fontos a suly es a hely a csomagban. Persze sokan irogatnak a neten gunyolodva hogy "ki az az orult aki egy tabot tartva maga elott fotozik vagy keszit kisebb filmeket". Erre a valszom hogy sokan es egyre tobben, foleg amiota a tabokban (es telefonokban) a kamerak is egyre jobb minoseguek :) Igaz en meg nem azzal filmezek (bar keszitettem mar jeleneteket a telefonommal www.owanderer.com/kreativ/43-kover-cukraszat-klipp-es-honlap ) de nem kizart hogy utazokameranak (tartaleknak mindenkeppen) elobb utobb mar tabot fogok hasznalni.
En most vetem egy komolyabb uj laptopot filmezes miatt mert a regi mar leamortizalodott :( Sajnos filmek komolyabb feldolgozasat olcsobb gepekkel nem lehet bizonyos szint felett kivitelezni de ha csak altalanos celokra lenne szuksegem szamitogepre (esetleg kisebb filmek csaladi vagy szemelyes celra torteno feldolgozasara), mindenkeppen egy jobb minosegu tabot vettem volna a draga laptop helyett.
Termeszetesen a felsobb kategorias tabok ara is lehet hogy soknak tunik (150e korul mar lehet jot venni) de ha osszeadjuk az ezt kivalto sokfele berendezest, ugyanott tartunk arban. Nezzuk csak vegig azokat az elektronikus eszkozoket amiket egy tab ki tud valtani.
Egy alap utazokamera 40e ertekben, gps 30e, ebook reader 30e, netbook 50e ...
Termeszetesen nem akarok senkit sem meggyozni vagy barmire is rabeszelni. Ez csak egy opcio de erdemes mindenkeppen szamitasba venni. Mindenkinek sajat dontese hogy bizonyos celokra milyen celeszkozt vagy eszkozoket hasznal. En a jovo nyaram nagy reszet terveim szerint a foldkozin vitorlazva szeretnem tolteni amihez egy jobb tabot viszek majd magammal es a telefonom ami mar megvan (persze ha addig kibirja :). A mar emlitett 3 eves galaxy s-t en ujonnan vettem de szerintem most mar eleg olcson meg lehet venni hasznaltan. A tab vasarlasat en tavaszra tervezem mert most megvan a laptopom ami mobilissa tesz munka teren is, de tavasszal mindenkeppen veszek egy tabot mielott utra kelek. Mindekettot (telefon es tab) lehet helymeghatarozasra es navigaciora hasznalni igy ket rendszerrel mar biztonsagos kifutni. Mindketto alkalmas meg blogolasra, videoblogolasra, skype, email, ebookok olvasasara (szivesen olvasok a telefonomon), szukseg eseten fotozasra es filmezesre is ha a kamerammal valami tortenne. Ezen tul is mindenre amire egy alap szamitogep ...
Ez csak az en szubjektiv velemenyem de gondoltam megosztom hogy ezzel is segitsem az altalam melyen tisztelt Vilmost hogy minnel tobb fuggetlen velemenyt megismerve donthesse el mi is szamara a legalkalmasabb megoldas az adott feladatokra.
Szep estet es kellemes hetveget!
L.
süti beállítások módosítása