Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2011.10.08. 07:45 :: A Tengerész

 Ahogy boldogult anyám szokta mondani, "foga van az időnek". Mármint az időjárásnak, a hőmérsékletnek. Ő megélte gyerekként, fiatal felnőttként azokat a nyomorúságos időket (a hülye hobbimagyar fiatalok mostanság igen sztárolják), amikor nem volt rendes ruhájuk cipőjük és a hideg belemart a testükbe. Szóval szégyenszemre be kellett fűteni, mert fáztunk idebent. De a reggel gyönyörű. A tegnapi rút vizenyőt szikrázó napsütés váltotta fel, idebent a melegben szép az élet, ha meg majd kimegyünk a "csittába" (Temtom, Harpi 4, meg ha még van tengerészolvasóm emlékeztek még a régi tengerésszólásra?) beöltözünk téliesbe, hálistennek nekünk van mibe. Csak az a szokatlan, hogy nem a hajó jobb, hanem a baloldalán lévő ablakokon árad be a finom napsütés. Mindegy nekünk, csak süssön! Szóval ismét egy gyönyörű napnak nézünk elébe.

21:48 

Kis hajónk a Viza oldalára kötve, mögötte a Balabán hajó, helyi híresség. Átvágtunk a városi parkon a Savoyai kastély előtt és a Kossuth utcán mentünk a belváros felé. A valaha valószínűleg egységes, zárt beépítésű utcai front házsora mára elég vegyes képet mutat. Régen leginkább a régi Óbudára hasonlíthatott, alacsony ablakos, főleg vályogházak (egy levert vakolatú házat láttam az Eötvös utcában tegnap, ha vakolat van rajta bizisten nem hittem volna vályognak), ma már alig van belőlük, ha elmegy egy kakas az ablak alatt, a bent lakók azt hiszik vonul a legújabb Jobbik kosztümös csapat. 

A régi házak nyilvánvalóan még a társzekerek által használt út rezgéseire voltak tervezve , alapozva, 

minden fal reped, hullik a vakolat, 

 

 

 

 

 

pedig van néhány csinos, máshol nem látható díszítés, épületelem a házakon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A régi moziépület (legalábbis annak nézem) is elég romos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nekem ilyen szép régi kapum lenne, egy kicsit jobban tartanám karban. Bár ha kihalnak a gazdák, jön majd valami újgazdag csirkefogó és kicseréli egy modern OBI termékre. ("J" ruházatán látszik, hogy ellentétben a tegnapi nyárral ma már tél van)

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Ez ugyan nem a mai "minimal art" (olyan mindegy milyen, csak szép ne legyen) de

 nekem meg kicsit túl cifra (fene a gusztusomat, nekem semmi se tetszik), itt is állhatott valami régi ház ás az új tulajdonos akart helyette valami ütőset. Ez lett belőle.

 

 

 

 

 

 

Egy műemlék jellegű épület falán ez a remek tábla van.

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután kiderült, hogy Ráckeve az egyetlen amelyik joggal viselheti az Árpádsávos lobogót, megörökitettem a Tűztorony épületét a piacra haladtunkban.

 

 A piac akárcsak szerdán, a másik piacnapon (Tudtátok, hogy az egész országban szerda és szombat a "piacnap"? csak Budapest olyan zaklatott, hogy muszáj minden nap vásárolni? Én nem tudtam.) is zsúfolt árusokkal és vevőkkel.

 

 

Egy halomban vannak a ruhások, cipősök, egyéb göncösök, ezeknél "J" mindent áttúr és néha megpróbál barátkozni dolgokkal, szerencsére sikerül lebeszélni róla.

 

 

 

 

A második kép azért érdekes, mert a háttérben magasló omladozó ház "J" korábbi papájáé volt (neki ilyenből is kettő van), ma szemmel láthatóan lakatlan, ez a hátsó front a Dunaparti piactérre nyílik, az első, a főbejárat a párhuzamos Molnár u. 3 szám. Ma itt egy ilyen házhely sokmillióba kerül, szerencsére az én arám boldogult nemzőatyja még idejében alkoholba fektette a háza árát, így megkímélt engem attól, hogy egy multimilliomos legyen a feleségem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ruhásoknál kiegészítettük a zoknikészletünket, a szerszámosoknál fúrógépbe fogható ráspolyt és a kuktafazék nyomás alá helyezéséhez szükséges pneumatika csatlakozót vásároltunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A piacsor másik felén a kaják vannak, gyümölcsöt vettünk és a pecsenyésnél sült tarját lakmároztunk mustárral, friss foszlósbelű ropogós héjú kenyérrel, a látványt nagyjából tudom mutatni, az illatát és ízét sajnos nem tudom prezentálni.

Aztán hazatértünk hajócskánkra. Időközben ismét befelhősödött, de eső szerencsére nem esett, kivéve azt a pár cseppet, ami akkor esett amikor jól megérdemelt délutáni álmomat aludtam. Az égbolt valami csodálatos volt. Szóval ilyet csak az lát akit nem vesznek körbe épületek. A vakítóan halványkéktől a kék és szürke valamennyi árnyalatát a feketéig magába foglaló hullázó, kavargó firmamentum, több mint 180 fokos panoráma a hajóról tekintve maga a csoda. Nemcsak lefényképezhetetlen (befog belőle az optika 30-40 fokot...), de leírhatatlan is.

Ha nem is dolgozom, így pihenősben, azért az agyam fűrészel, folyamatosan készülök már fejben a dinghi készítésre, ma délután sebtében kiszerkesztettem egy lehetséges változatot csak úgy gyakorlatként, még azt kell kiólumlálnom, hogy lehet ebből palánk szabási tervet csinálni. Amúgy ez a minta  http://www.clcboats.com/shop/boats/wooden-sailboat-kits/eastport-pram/eastport-nesting-dinghy.html#line_drawings azzal a különbséggel, hogy nem lesz kettéfűrészelve.

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr563286848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harpi4 2011.10.08. 12:31:52

Hát persze, hogy emlékszem amikor kimentünk a "csittába". Némely helyen, pl. a hőskorban Bejrútban, az ember jól bevásárolt, és amikor a hajóhoz érkezve, elindult felfelé a cuccokkal a járón, mindig akadt ott valaki, aki azonnal így szólt: "Na jól átvertek (ez kissé vulgárisabban hangzott)! Mennyi volt? Mit vettél?" Igen, ebben a sorrendben. Ezt néha úgy előzte meg az ember, hogy már a járó aljából felordított, hogy "Tudom! Jól átb...tak!" Mindamellett a "csitta" az tág fogalmat jelentett, és abba minden belefért, amit inkább nem részleteznék. Más. Az időjárás előrejelzés szerint csütörtöktől már melegedni kezd az idő, és nem látom be, miért ne pihennétek addig ott a Viza mellett. Ha kaja kell, azt ott is vehettek, és ha nincs sürgős elintézni valótok, akkor meg minek sietnétek. Uszadék fa valószínűleg arrafelé is akad, befűteni.

temtom 2011.10.08. 21:58:39

"Csitta" - város, belváros, city. Persze, hogy én is emlékszem.
Viszont pontosítanék: (kellő tisztelettel)
A legendás kérdés a járóhoz érkező "csittá"-ból megtérő marinájónak a kanizsella alól így hangzott:
*Mitvetté'mennyié'átbasztak?* Ami így, egyben volt elmondandó, szóközök és levegővétel nélkül, az utolsó szótag kissé énekelve-elhúzva. Ez jelezte azt, hogy ez -bár kérdés- de igazából mégsem kérdés, hanem afféle kollegális üdvözlés, összekacsintó jellegű szivatás-kezdemény. Utána lehetett együtt nevetni, mégha már századszor is hangzott el. :)

abraxas 2011.10.08. 23:04:35

Ha volt valaha szeretni való ebben a kis-nagy országban, épp ez a hozzáállás. A derék rácok olyannyira magyarrá akartak lenni, hogy az árpádokig visszanyúltak csak hogy bizonyítsák.
Valaha mindegy volt ki jött, jász, német vagy vallon, magyarrá lett ha az akart lenni. A többség hozott valamit: téliszalámit,rácpontyot vagy Tokaji bort.
Pont ez köpik ma szemen az ösmagyar múltra hivatkozva gyűlölködő műmájerek! Pedig az ő őseik éppúgy társzekereken jöttek, mint az enyéim, vagy bárki másé ebben az országban. Ja, bocs, nem is!
A rácok éppenséggel sajkán jöttek :o)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.08. 23:41:45

@temtom: Nincs ellentmondás. A szólások alakulnak az idővel. Mint a jó bor "nemesednek". H@harpi4: arpi4 20 évvel korábban hajózott mint te.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.08. 23:45:31

@harpi4: Ó tüzelővel remekül el vagyunk látva. Mondjuk a maradás mellett az időjáráson kívült több dolog is szól, pl. a Savoyai kastélyban minden vasárnap svédasztalos ebéd van 2500-ért. Ha most elkezdünk koplalni, akkor fejenként akár ötezret is leehetünk holnap...

Kis ember 2011.10.08. 23:59:37

Hú, a tarjához nem is kell leírás, csorog a nyálam, ha így látom. Ne menjetek ti onnan sehova, jó helyen vagytok. A város szép, a hajóról a kilátás pazar, a levegőt harapni lehet. Esténként gondolom áldott csönd. Na meg szerintem nem árt egy olyanfajta vizsga sem, hogy elszakadva a honi kikötőtől mennyire vagytok önellátóak.
Mindjárt nekiállok én is hajót építeni.

abraxas 2011.10.09. 09:19:40

Szia!

Megadod a szerkesztőbordák méreteit, és én szállítom a paneltervet :o)
Ha megengedsz egy építő kritikát, a vízvonal-metszeted nem egészen pontos. Ilyen tojásprofilt a kerek bordájú hajók adnak.
Egy ennyire felhúzott lapos aljú forma elől/hátul merőlegest ad ki, ami lemetszi a tojás tetejét és alját. Mint az OP-nél.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.09. 10:09:30

@abraxas: Szuper! Mert pillanatnyilag a négy oldalpalánk kiszerkesztésére nincs használható elképzelésem. Amúgy azért írtam a blogban, hogy "gyakorlat" (így esős időben unaloműzőként) amit rajzoltam még nincs "kiszögletesítve", meg nem is lesz, mert már változtattam a méreteken.(továbbá később se lesz, mert ha egyszer kerekre jó a forma, ha felpalánkozom utána már nincs jelentősége a vízvonalmetszetek tényleges formájának, azok persze sokszögek lesznek) De amint visszaérünk Csepelre rákezdek az 1:1-es bordametszetek és a hosszirányban 1:2-esre torzított (kevés a helyem rajzolni) felül- és oldalnézetek kiszerkesztésére. Természetesen ezek is kerek formák lesznek elsőre, utána kell a széles fenékpalánkot és a négy oldalpalánkot kiosztani a bordákon. (amik persze csak szerkesztési bordák, igazából nem léteznek, kivéve azt az egyet, amelyik a swerkasznit és ülőpadot tartja)Ugye értelemszerűen a palánkok szélessége a bordametszeteken kiosztható, azt le tudom mérni pontosan, csak az a gondom, hogy hogyan lehet pontosan kiszámítani a "kiflik" hajlását? Na ez amit akkor te tudsz! Na ha fent leszünk Kvassayn megbeszéljük.

Mihalik Péter 2011.10.09. 13:11:45

@Kis ember: Szuper! végre egy újabb hajóépítő! A tarja meg tényleg finom a Dömsödi Iminél..én is bizonyíthatom...Itt kell megköszönnöm Vili Bának és Juditnak, hogy blogba foglalta a város sérülékeny és erős pontjait. Persze mindent nem láttak, de a fotók nagyon jók. A www.rackeveforum.hu oldalon kőkemény hajózási és idegenforgalmi kérdésekről értekezünk..gyertek, olvassátok és Ti is szóljatok hozzá, főleg a víz felől nézve! Megfelelő vízállás esetén motorcsónakommal "titkokba" is beavatlak Benneteket!

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.10.09. 14:55:50

ÉS ELKEZDŐDTEK A VÁRVA-VÁRT VÁROSISMERTETÉSEK!! Remélhetőleg mind több és több helyet fogunk tudni megismerni Rajtatok keresztül!

Kis ember 2011.10.09. 15:42:29

@sanyi65:
Jaja, itt van nekem a konkurencia. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.09. 18:15:34

@Mihalik Péter: Muszáj regisztrálni? Ahogy nézem igen. Megmondom őszintén jobb szeretem azokat az oldalakat ahol lehet nézelődni anélkül, hogy beiratkoznék. Ha meg úgy döntök, hogy muszáj hozzászólnom akkor persze regisztrálok, de hogy a nézelődésért is bekerüljek valak(k) adatbázisába az valahogy nem kedvemrevaló. Pedig itt csak a bolhapiacot nézegethetem, ami bevallom nem érdekel.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.09. 18:18:23

@sanyi65: Na aztán ezzel idénre vége is. Ha csütörtökön felfelé vesszük az irányt ezzel vége is a csalinkázásnak idén. Betelelünk, mert nagyon úgy néz ki, hogy itt a tél.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.09. 18:24:23

@abraxas: Azt a rosszul sikerült ceruzavázlatot amit beraktam a blogba?? Fantasztikus. És a programod tudja a kiterítését is a palánkoknak? Mert ez a gyenge pontom. Mondjuk kár volt a fáradságért, mert már rég túlvagyok rajta, minden méret változott azóta, de a következő már végleges lesz, az a pram lesz lemodellezve, amit fent mutattam.

abraxas 2011.10.09. 18:34:40

@A Tengerész: Azzal is haladok :o) Van hozzá egy jobb nézeti rajzom, majd átküldöm. Az még nincs eccerűsítve a szétfűrészeléshez.
Megmondom ahogy van, ez a csapat is csupa kitanult gazember, mert a netre felrakott rajzaik csupa torzított vackok, nehogy a böcsületes koppintónak könnyű dolga legyen. Nincs két összevágó méret. Aki pontos rajzot akar, perkáljon! De velem törököt fogtak, nem ma kezdtem a szakmát ;o)
Ja, és nem fáradság, unaloműző :o)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.09. 18:43:07

@abraxas: Hehe. valljuk be őszintén igazuk van. Mi se csinálnánk másként, ha abból akarnánk élni, hogy vegyék meg tőlünk a termékünket. Bevallom kicsit szégyellem is a dolgot, egyszerűbb és talán becsületesebb is lenne megrendelni a tervcsomagot. De ahogy nézem 100 dollár ami ma több mint 21ezer (azért mondom hogy ma, mert mondjuk holnap kinyitja a Szíjjártó a pofáját és 24 lesz)egy szabásmintáért NEKEM sok.

whale 2011.10.10. 01:28:40

Szívesen mondanám, hogy irigy vagyok, mint állat, de akkor az elmúlt évek gürijét is irigyelnem kellene, így inkább azt mondom, EGÉSZSÉGETEKRE, MEGÉRDEMLITEK!:))

Mihalik Péter 2011.10.10. 09:36:39

@A Tengerész: Szerintem regisztráció nélkül is lehet olvasni, max. nem tudsz hozzá szólni.
süti beállítások módosítása