Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Sün77: Teljesen igaz. Sőt ha belegondolok abban sincs, hogy 80 éves koromra negyedére fogyott az ... (2024.10.04. 09:06) Kedd.
  • A Tengerész: @hitvantanyitto.blog.hu: Mindazonáltal valami nem stimmel, mert most nézem a térképen, túl messze ... (2024.10.01. 08:50) Vasárnap.
  • A Tengerész: @aiolosz: Hát IGEN. Ugyanakkor tudtam, hogy eljön ez az idő, SŐT lesz ennél még sokkal szomorúbb i... (2024.09.26. 08:39) Szerda.
  • A Tengerész: @Omega zero: Köszönöm Omega! (2024.09.18. 02:26) Hétfő.
  • A Tengerész: @Paduc: :) Utólag nem lesz gumis. (2024.09.13. 23:37) Csütörtök.

Linkblog

Péntek.

2024.07.05. 17:40 :: A Tengerész

Tegnap úgy döntöttem, hogy nem várok a bőrgyógyászattal a jövő hétig. Egyrészt elfáradtam a gazhúzgálásban (különben is valami más módszert kell találjak, mert szétvakarom a lábszáraimat annyira összecsíptek a szúnyogok), úgy döntöttem kell egy pihenőnap, másrészt izgatott, hogy mi lesz a szakorvos végleges diagnózisa, harmadrészt meg volt egy olyan érzésem, hátha pénteken nem lesznek olyan sokan, mintha a jövő hét elején megyek. 

Nem volt nehéz korán felébredni (azt kitapasztaltam, hogy a Mária utcai bőrklinikára csakis korán érdemes érkezni, akkor nem megy rá az egész nap), velem szemben a túlparton tegnap délután óta zajlik a négynapos fesztivál (https://dunapartfeszt.hu/) nincs műszerem, de saccperkábé 150 Db körül lehet az induló zajszint, zeng az egész környék. J attól tart, hogy betörnek az ablakok a parti házban, ehhez képest én, aki a vízen alszom a hajóban, hát a basszust érzem az ágyamban alattam. De amúgy szerencsém van, egyrészt én ha kellőképpen  álmos vagyok, alszom mint a bunda zajban is, másrészt oldalt fekszem, a jó fülemet rakom a párnára, az csillapítja a zajt, a süket fülemen meg nem igazán hallom, szóval düböröghetnek. Kicsit korán feküdtem le, mert hajnali 3-ra állítottam be a telefonébresztőt, hogy kialudjam magam, dübörgés ide vagy oda, azonnal el is aludtam. Így hát fel is ébredtem 1:23-kor, szóval ahogy szoktam, max kb 4 órát alszom egyhuzamban. Próbáltam még aludni 3-ig, de nem is a ricsaj miatt nem ment (zenének nem nevezném, az NÁLAM megállt a Pink Floyd-dal és a Santana-ával valahol 1980 tájt), hanem  beindult az agyam és olyankor már nem megy az alvás. Háromkor fel is keltem, pont akkor maradt abba a zajongás, amikor a HÉV végállomás felé autóztam még összefutottam a bulizók maradékával ahogy járdán, úttesten imbolyogtak. Hát mit mondjak, nem irigylem Ráckeve dolgos népét akik ott laknak a Kossuth Lajos utcában a tetthely közelében. A polgármester mondta J-nek, ő nem akarta ezt a fesztivált itt, de a testület, amiben neki is csak egy szavazata van, leszavazta, fő a bevétel a városnak.

Na bejött a koránkelés, ilyen jó rajtszámom  még nem volt soha a klinikán, harmadik voltam a sorszámkiadó ellőtti sorban. Mert az nem úgy van, hogy csak úgy odamész és téped a sorszámot, előtte sorba kell ülni (olyan korán még van ülőhely) és amikor 6 óra után beindul a sorszámosztó gép, akkor téphet a kuncsaft sorszámot, ami szerint majd szólíttatik 7 óra után a betegeligazító ablakhoz, ami után mehet a megfelelő rendelő ajtaja elé ücsörögni, ahol majd 8 óra után szólítják valamikor. Naszóval egy beteget még bevitt a mentő előttem, meg egyet még hívtak, de fél kilenc körül már én következtem. Az eredmény várakozásomnak megfelelően kedvező volt, miután a szövettani lelet vonatkozó része:
Kifejezetten aszimmetrikus képlet. A hám változó mértékben lentiginosus, több
helyen inkább ellapult, focalisan regressios területek is felbukkannak. A
basalis hámsorban atypusos, hámsejtekre emlékeztetõ melanocyták jelennek meg. A
pagetoid terjedés kifejezett, dermalis invázió azonban nem kerül látótérbe (ezt azért emeltem ki, mert szerintem ez a lényeg) . A
dermisben mérsékelt, melanophagokban bõvelkedõ kereksejtes beszûrõdés látszik.
In toto excisio 5 mm ép szegéllyel.

Diagnózis
In situ melanoma malignum, focalis (10%-nál nem nagyobb) regressioval

saját amatőr értelmezésem szerint abszolút kedvező, ezt az orvos kislány megerősítette, azt mondta nincs tennivaló, időben elkaptuk a rákot, egy év múlva menjek bőrgyógyászhoz megnézetni a bőrömet és napozni csak napvédő kenőccsel. Ez utóbbit nem szoktam és nem is fogom magamat kenegetni. Inkább beöltözök. Hosszúujjú fehér ing és sapka, de gyakran vékony hosszúnadrág is. Már vagy 10 éve. Ezért is gondolom, hogy ez a támadás a hátamon nagyon régi keletű lehet, abból az időből, amikor még nem voltam ennyire óvatos és néha valóban leégetett a nap.  Annakidején, ennek is már több mint 40 éve, a tengeren, pláne trópusokon gyakorta muszáj volt  a decken dolgozzak, na akkor kentem magam. Ami bevált, akkor még létezett úgynevezett "napégés elleni kenőcs" amit a patikusok csináltak valami régi recept szerint, belekerült vagy 3 Ft-ba egy tubussal. Na azzal ha az ember bekente magát, akármennyit lehetett a napon, nem égett le, csak nagyon lassan lebarnult. Ma már se patikus nincs igazán, se kenőcsöt nem csinálnak, vedd meg jó drágán a gyári akárhányfaktorosat! Na ezért inkább öltözök, ha muszáj napon lennem.

8:48-kor már kifelé jöttem a klinikáról, megérte korán kelni. Miután a HÉV-en reggelizem fél ötkor egy szendvicset, farkaséhes voltam, ezért fél tízkor megebédeltem a Fehérvári úti piacon, pech, hogy a szalontüdőevőhelyem szabadság miatt zárva volt, de a szomszéd standon volt vadas marha, sajnos a zsemlegombóc még nem készült el hozzá, de a nokedli is jó volt, becsaptam még utána egy somlói galuskát, szép az élet!

Mindent összevéve mázlista vagyok ezzel a bőrrákkal is, mint annyi mással az életemben... le is kopogom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6618441331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása