Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2023.12.17. 10:47 :: A Tengerész

Reggel 7 óra. Kint a decken -1,6°C, bent a szalonban 2,3°C, gyorsan kibújok a hálózsákból, bebújok a kabátomba és bevonulok a parti házba. Itt 21 °C van, de a cserépkályha már csak langyos. Szmájli kutya már türelmetlen, úgyhogy a fürdőszobai pipere és öltözködés után sétálni indulunk. Kissé csípős a szél a szántóföldön, de elmegyek a szokásos "nagy tócsáig", addigra Sz is kirohangássza magát (egyfolytában egereket keres, még soha nem kellett a körmeit levágnom annyit ás), érdekes, hogy a vadászvér mire van benne "kihegyezve" a tökésrécék a Dunaparton egyáltalán nem érdeklik, de ha meghallja a fácán károgását, azonnal rohan a hang irányába, a darvak énekétől, pedig azok magasan a fejünk felett szállnak teljesen lázbajön, szóval a "nagy tócsánál" már fordul is vissza. 

A Vitorla utcában találkozunk a Sári Pistával, aki vasárnapi műszakot tart, az utca kátyúit javítgatja önkéntes útkaparóként. 

410499121_1376760593238063_4098221312236465276_n.jpg

Közben beszélgetünk múltról, jelenről és jövőről. Többek közt az eljövendő önkormányzati választásról. Mondhatnám, hogy "furcsa ez a város" de semmivel se "furcsább" mint az ország. Borzasztóan sajnálom, hogy a jelenlegi polgármester (aki amúgy a barátom) nem fogja vállalni az újabb megmérettetést, és bevallom, hogy azzal a szándékkal kezdtem vele a múltkor beszélgetni, hogy ettől a szándékától eltérítem. De miután elmondta az okokat, nem tudtam vele nem egyetérteni. Anélkül, hogy részletezném, mert erre nincs felhatalmazásom, egyszerűen ez a város nem érdemli meg, hogy valaki a saját életét is felégetve áldozatot hozzon érte. Amikor emberek képesek egy eső után kirohanni az utcára és a murvás utcákon a tócsákat fényképezve elárasztani a Fb-ot acsarkodó kommentekkel, miközben arra képtelenek, hogy kimenjenek egy kapával és lapáttal bekaparni a gödröket, legalább a saját házuk előtt.... kár minden önfeláldozás. Amikor a hangadók úgy gondolják, hogy a közhivatal vállalás azt jelentim hogy "beülnek a húsosfazék mellé", az kizárólag azt jelenti, hogy ŐK hogy gondolják, mit tennének ha ők lennének a vezetők. Ahol a közömbös többég meg kussol, ott ezt érdemli a város. Hogy ne legyen aki kiáll érte, hogy olyan legyen aki vállalja aki nem a közért, hanem csakis magáért vállalja. "Ezért a népért úgyis mindegy, ebsorsot akar hát akarja" 

https://www.facebook.com/watch/?v=671002836686253

Este folytatom a mesét.

17:04 Tegnap a városi Karácsonyi ajándékozási estre voltunk hivatalosak. Ez úgy működik, hogy az óvónők összeírják a rászoruló gyerekeket, akik bediktálják, hogy mit szeretnének kapni karácsonyra. És a város azon lakói akik tehetséget éreznek hozzá, ezeket az ajándékokat megvásárolják és ilyenkor Karácsony előtt egy kis ünnepség keretében átadják a gyerekeknek. Tavaly is így volt, ahogy idén is. De jóval kevesebben voltunk, mint 2022-ben. Hogy ennek az az oka, hogy kevesebb a rászoruló gyerek, vagy az ajándékozó a kevesebb.... találja ki akinek kedve van hozzá! Amúgy nagyon jó hangulatú rendezvény volt. Jack Sparrow kapitány fogadta a kis vendégeket. Akinek volt hozzá bátorsága jelentkezni

pict0016_9.JPG

még a színpadra is felmehetett bűvészkedni... akarom mondani varázsolni.


pict0013_6.JPG

A kalóz hóesést is varázsolt szabbanbuborékokból, amikért a gyerekek sikongatva ugráltak a színpad előtt

pict0026_4.JPG

pict0027_3.JPG

volt fényvarázslat is

pict0024_7.JPG

pict0025_6.JPG

de a legnagyobb sikere a tömeges hógolyózásnak volt, melyben részt vett a teljes közönség kortól függetlenül.

pict0032_8.JPG

pict0031_6.JPG

pict0028_5.JPG

Z a polgármester rövid beszéde után

pict0020_5.JPG

elkezdődött a színpad előtt sorakozó ajándékok

pict0014_6.JPG

kiosztása. Az ajándékozók személyesen adták át ajándékaikat a gyerekeknek. 

Itt épp J Mirellának

pict0034_5.JPG

Icuka meg Zselykének

pict0033_5.JPG

Volt egy kicsi aki úgy döntött, hogy nem vár ő addig amíg sorra kerül, kiment és kiválasztotta a legnagyobb dobozt és el is indult vele vissza, csak nehezen volt hajlandó lemondani róla, viszont, PONT az volt az ő ajándéka, úgyhogy nemsokára meg is kapta "hivatalosan".

 

M ( Z felesége aki az egész rendezvényt megszervezte és a végére már eléggé elfáradt) be kellett érje egy kölcsöngyerekkel.

pict0019_5.JPG

 Bár a végére maradt volna "háromra" az ajándékbontás, de hát a gyerekek fele nem bírta ki odáig, amint a helyére ért a csomaggal, már tépte, szaggatta a csomagolást.

pict0040_5.JPG

pict0038_4.JPG

pict0041_2.JPG

Volt mézeskalácsépítészet bemutató

pict0044_5.JPG

pict0045_4.JPG

pict0046_3.JPG

 pict0047_5.JPG

pict0043_4.JPG

és szerényen terített asztal.

pict0049_2.JPG

Aki eljött érezhette az igyekezetet és a szeretetet. Hogy jövőre mi lesz, azt majd kiderül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8118282809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása