Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2023.01.06. 13:52 :: A Tengerész

Emlékezetblog első fejezet. Nagyszüleim.

Anyakönyvi kivonat van a kezemben. Kiállító Szalóky Béla református lelkipásztor, kelt 1942 június 22. Bakonyszentkirály. A bal felső sarokban felirat: "Az 1939 évi IV. tc. végrehajtása céljára illetékmentes.". Utána kellett googlezzak, bár sejtettem, ez volt a második zsidótörvény. Mindenkinek igazolnia kellett a származását. Ennek köszönhetően tudom most, hogy anyai dédszüleim Závori József és Gombás Katalin református földművesek voltak, akik 1874 október 5.-én született nagyapámat (precízen betűvel is kiírva a dátum) október 8-án kereszteltették Lajosnak. Színről színre sose láttam, meghalt 1945 március 16.-án négy hónappal az én születésem előtt és csak pár nappal azután, hogy a szovjet csapatok teljesen elfoglalták Budapestet. Sokat szenvedett előtte, a prosztatája vitte el amire azokban az időkben, amikor az utcán hevertek a hullák, semmiféle orvosi segítségre nem számíthatott. Szóval alig több mint 70 éves volt.

20230106_113048.jpg

Apám aki akkor már itthon volt mint katonaszökevény( erre majd még részletesen visszatérek), lőszeresládákból csinált neki koporsót, amit egy kézikocsin kitoltak anyámmal és nagynénémmel a temetőbe elásni. Közben rettegtek, hogy nem futnak e bele egy szovjet járőrbe, akik épp "málenkij robot"-ra gyűjtenek embereket és már viszik is apámat. Így mentek akkoriban a dolgok. J nézi a képet, azt mondja hasonlítok rá. Hát a nagy orrom bizonyosan, de szerinte az állam és a füleim is. De boldogult apám szerint a természetem különösen, mintha őt hallották volna kicsengeni egy-egy megszólalásomból. Olyan nagyon nem örülök ennek, bár minden tulajdonságnak megvannak a pozitív és negatív  megfelelői, a céltudatosság és erőszakosság, a határozottság és a konok fafejűség édestestvérek, mindenesetre édesanyám egyszer azt mondta "rossz ember volt, önző, erőszakos, kurvázós és egyfolytában politizált. Ez utóbbiból magamra ismerek, a többire remélem, mások nem feltétlen ismernek rá bennem. Mindenesetre az iratokból semmiféle bizonyítékát nem látom annak a családi legendáriumnak, hogy a Závoriak valaha ipszilonnal írták a nevüket kurtanemesi származás okán, szóval paraszti ivadék vagyok, ez a modoromon látszik is.

Závori Lajos nyomorékként tért vissza az első világháborúból. Rohamra vezényelték a szerb fronton, ahol szuronnyal átdöfte egy "ellenség" (milyen ellenség az akiről nem tudsz semmit???) mellkasát. A szerb (horvát?) miközben kiszállt belőle a lélek, kezeit vérző mellkasára szorítva azt suttogta "bože moj", ami annyit tesz, hogy "jaj Istenem". Lehet, hogy nagyapám nem volt jó ember, de ettől megrendült, amin cseppet se csodálkozom. Az ember nem emberölésre teremttetett. Elhatározta, hogy soha többé nem öl embert. Ezt csak úgy tudta megtenni, hogy átlőtte a saját karját. Ez persze öncsonkítás és súlyos büntetést von maga után, HA kiderül. De nem derült ki. Ez a kép a kórházban készült, alighanem gyógyultan befogták szanitécnek, hordágyat cipelni úgy is tudott, hogy nem hajlott a karja, a felső sor bal szélén kereszttel megjelölve vöröskeresztes karszalaggal az ő. 

pict0136.JPG

Závori Lajos egyik karja (sajnos nem emlékszem melyik) béna maradt, hazaküldték a frontról. Ettől kezdve abból tartotta el a családját, hogy a piacon segített  hazacipelni a kosarat a cselédlányoknak, akik a nagyságáikkal jártak bevásárolni. Az ezért kapott aprópénz nem tett lehetővé dúskálást, erre is vissza fogok még térni, itt is függőben hagyok egy bekezdést.

A másik, hasonló célból kiállított anyakönyvi kivonat az anyai nagyanyámé. Ő Vágán Mátyás és Nagy Verona római katolikus zsellérek gyermekeként jött a világra a Heves megyei Pélyen, 1877 október 21.-én. 23.-án  Marcella néven megkereszteltetett (látszik, hogy abban az időben nem sokat vártak a kereszteléssel, miután jelentős volt a gyermekhalandóság, fontos volt, hogy ha "nem él meg" az újszülött legyen megkeresztelve, különben pogányként hal meg), nála is fontos volt megjelölni a keresztlevél megfelelő rubrikájában, hogy "törvényes" és nem törvénytelen a státusza. A keresztszülőknél még azt is beírta Pöstyéni István a plebános (így ékezet nélkül), hogy Vavrik Rozál és Vágán Istvánné "földes", ami nyilván különb volt a zsellérnél. Vágán Marcella nagyanyám se élt hosszú életet, úgy hogy őt se láttam színről színre, 1941 március 29.-én halt meg tüdőgyulladásban, még 64 évet se élt.

20230106_131127.jpg

Így lettem én nagyszülők nélküli gyerek, mindig irigyeltem azokat az osztálytársaimat, akik nanypapával nagymamával büszkélkedhettek, akiknél nyaralva szünidőben vidéken fantasztikus dolgok történtek velük, amikről hosszasan meséltek, miközben velem nyáron a szünidőben se történt más mint nemszünidőben. Egyszer megpróbáltam én is mesélni, kitaláltam magamnak nagyszülőket és hozzá nyári történetet, ami bár szerintem nem volt rosszabb mint az övék, de olyan ügyetlenül hazudtam, hogy kinevettek érte, azóta nem hazudok (csak ha muszáj, nagyanyám mondását idézte néha édesanyám, "tisztességes hazugság nem szégyen"). Talán ezért (is), szóval az olvasással eltöltött nyarak miatt lettem könyvmoly, ami a mai napig tart. De magamról majd később, ez itt most az ősök ideje.

Folyt. köv.

Hogy ne csak én legyek https://vizenjaro.blog.hu/.../06/vadaszkalandom_vad_tajakon

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr618019758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása