Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2022.04.20. 22:01 :: A Tengerész

Hoztam négy talicska csirketrágyát a szomszédból, felástam a paradicsomágyást és beforgattam a trágyát. Jó lehet a föld, mert elég sok giliszta volt benne. Viszont két napig tartott, mert fáradok. Egyrészt a téli tespedés nem tett jót az erőnlétemnek, másrészt alighanem kezd utolérni a korom. Amikor nincs fizikai igénybevétel, még aránylag jól mozgok, de ha például, mint most, ásóval kellett dolgozni, még ha nem is kemény a föld, mert csak a tavaly is felásott, tehát igazából laza, alig kell ráállni az ásóra, szinte kézzel is be lehet nyomni a földbe, de azért forgatni, súlya van, 10 perc alatt elfáradok, muszáj leüljek 10 percre. Nem tudom ez mennyire normális, júliusban leszek 77 éves, talán lehetnék kicsit jobb kondícióban is. Ez a tavalyi műtét az amire hajlamos vagyok sokmindent ráfogni, mert valahogy azóta kezdtem igazán hanyatlani.

pict0064_1.JPG

Mindenesetre a zöldségágyás megvan. Azért volt sürgős, mert a télikertben a palánták egy része már kinőtte a 350 ml-es tejfölös poharat, idén egyszerűsítettem, kihagyom a PET palackba  való köztes átültetés fázist, ezeket egyből kiültettem az ágyásba, néztem az Aigner Szilárd-féle (tudom rég halott, de nekem őrökre ő marad "A METEOROLÓGUS") Eumet.hu kéthetes előjelzést, nem lesz mínusz, már csak a jégesőtől kell tartani. Ahogy mennek felfelé a zöldség árak (meg minden árak) jó befektetés a paradicsom ültetvény. Paprikát is ültettem, bár már harmadik szezon, hogy próbálkozok vele, de eddig még soha nem volt termés, elképzelni nem tudom hol rontom el, egy biztos, parasztnak... na jó kertésznek csapnivaló vagyok. A paradicsom az valami magától is termő elronthatatlan növény lehet, hogy még nekem is sikerül.

Vaszilij Grosszman Élet és sors c. könyve nemcsak a tartalmát tekintve nehéz könyv. Az ezervalahány oldal még vékony papíron is egy dögnehéz vastag könyvet ad ki, ledőlve szoktam olvasni, most, hogy a közepe táján tartok ( néha két-három, olykor négy könyvet is szoktam párhuzamosan olvasni) kifejezetten nehéz kézben tartani is. Nagyon egybevág ez a könyv a most folyó háborúval. Nincs kedvem magyarázni, de nem az az irodalom, ami ilyen napi háborús háttérrel vidám hangulatba ringatja az embert. Nem biztos, hogy jó az az egyénnek, ha elkezd túl sokat megérteni az életről. Április 3.-a óta sokat romlott a kedélyállapotom. És valahogy nem érzem azt, hogy a "győzteseké" meg valami sokat javult volna. Kapcsolgatom a TV csatornákat és azt látom, hogy mindenki ugyanazt a sz@rt rágja. A megélhetési elemzők elemeznek, csak épp MINEK, a vesztesek nem látom, hogy levonnának tanulságokat, a győztesek meg nem látom, hogy előállnának a terveikkel, melyek megvalósítása immáron nem ütközik semmiféle akadályba. Kéne valamit kitaláljak, hogy egyrészt a fizikai kondícióm javuljon, másrészt a hangulatomra is ráférne holmi javulás.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8317812613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fruka1 2022.04.20. 23:12:01

Én kiadós sétákat javaslom, nekem pl. használ a hangulatomnak, és kondiciónak is. (bár jóval fiatalabb vagyok, de ettől függetlenül használnia kell mindenkinek)

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2022.04.21. 12:18:33

Navigare necesse est... ...mostanában szél is van hozzá, nem úgy mint a Kékszalagon (évek óta).

sefotos 2022.04.22. 07:58:43

Szervusz Tengerész!
Itt egy cikk a HVG-ből, Grosszmann stb. témáról:
mega.nz/file/ac1GgKoL#dZb697c8MEI_pl9dvBpckkp0lCTpEsoKTBAsmxVJ3qU
Üdv.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.04.22. 08:58:54

@sefotos: Tömény borzalom. Komolyan mondom, nem tudom, hogy jó e ez nekem, hogy lassan Szovjetunió-Oroszország szakértővé válok. Persze most már mindegy, benne vagyok és nem tudok kimászni belőle, mert valahogy ragad rám a téma. (vagy én a témára?) Például hallgatok a Klubrádióban egy rendkívül érdekfeszítő civil beszámolót az ukrán menekültek kapcsán egy nőtől akiről eddig fogalmam se volt hogy a világon van és hogy kicsoda, de minden szavából sütött egyfajta szakértelem. Na ma reggel utána podcastoltam, ő Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész. Akarok róla írni egyet, ha ilyen szar lesz az idő a mai nap pont alkalmas lesz rá.
süti beállítások módosítása