Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2022.03.11. 23:24 :: A Tengerész

 Nem szabad neveket, helységnevet mondanom, mert Ukrajnában hírzárlat van és az ottani magyarok meglehetősen meg vannak félemlítve. Amíg csak hallja az ember "nyelvtörvény" addig nem is érzi igazán, de amikor lát egy videót testvértelepülésünk iskolájából, ahol kizárólag ukrán feliratok vannak mindenütt, mert még a faliújságra is tilos kirakni bármit magyarul, miközben mindenki magyarul beszél, azért megérti miből is lett elegük az oroszoknak. Csakhát egy hatmilliós kisebbséget kicsit nehezebb fingatni mint 150000 magyart. Leírtam korábban mit gondolok a háborús bűnös Putyinról, szóval nem relatívizálni akarok.

Szomszédasszonyom Kárpátaljára ment egy kisbusznyi segélyszállítmánnyal, melyet városunk gyűjtött össze a testvértelepülésünk igényei szerint. Ez már a második fuvar volt és holnap megint visznek egyet. Korábbi üzenetében megrázó szavakkal ecsetelte a kinti állapotokat. Azon már túlvagyunk, hogy csak a kinti magyarok menekülnek. Ezt most én teszem hozzá, aki akart és volt hová mennie, elindult Magyarországra, de a hadrafogható korú férfiakat akik nem kettős állampolgárok, tehát nincs magyar útlevelük, az ukránok nem engedik ki az országból. ELVILEG érthető, csak hát ez "nem a mi háborúnk". A nacionalista Ukrajna vívja honvédő háborúját a nacionalista Oroszországgal. Ezért most a még békés keleti határra, Kárpátaljára érkeznek a  menekültek. Jólöltözött, jólszituált, oroszul beszélő kultúremberek, akiknek tegnap még munkahelyük, otthonuk, biztos egzisztenciájuk volt, ma szó szerint földönfutók, akiknek csak az maradt a javaikból, életük munkájából, amit magukon viselnek és egy kerekes bőröndben maguk után húznak. Van aki még a gyerekét se tudta felöltöztetni, csak felkapta a kiságyból és kiszaladt vele a házból, amit mögötte szétlőttek.

Na szóval szigorúan névtelenül idézem az üzenetét: "Kedveseim! Soha ne tapasztaljuk meg, azt amit itt làtok és megélek. Mindenkinek, aki hülyeségeket beszél, kötelező jelleggel itt kellene néhány napot dolgozni. Nem vagyok képes hazamenni, mert rengeteg a munka, csecsemők, kisgyermekek. Minden felsővezetés hazudik. Szemem láttára zajlanak a családi tragédiàk. Meglett férfiak sírva borulnak a nyakunkba, hogy nekik azt mondták a magyarok szarházi, szemetlàdàk. A nőket nem merték engedtek kiszállni a kocsiból mert azt mondták nekik, hogy a magyarok lelövik. Tegnap ez a család zokogva hozott nekünk virágot. Éjszaka átlagban 10-20 menekült érkezik, sokan egy napra, akinek már nincs háza, de nincs hová mennie több napra. A megérkezés tartózkodó magatartása mára szinte baráti. Kiveszik a kezemből a felmosót, jönnek segítenek. Mondjuk van három bunkó nő is, akik négy napja kiszolgáltatják magukat, tegnap az ukránok estek nekik, hogy mit képzelnek. Hát ennyi. Nagy ölelés. A XXX-i iskola, óvoda vezetői és munkatársaik megállás nélkül éjjel nappal talpon vannak. Nincsenek szavak arra, ahogy ezek az emberek helytállnak, egyetlen panasz szó nélkül. És még kedvességet is tudnak adni az érkezőknek." 

Mire számírott Putyin, amikor ebbe belevágott? Hogy kenyérrel és sóval fogják fogadni azok akiknek előtte szétlövi a fejük felett a tetőt? 1000 éve élnek egymás mellett és nem ismerik egymást. Az oroszoknak alighanem megvan az erejük hozzá, hogy lerombolják a nagyvárosokat, de hogy fogják birtokolni, pacifikálni azt a hatalmas országot? Ha eddig lehetett azt mondani hogy az ukránok "nem is egy külön nép, pláne nemzet" mostantól azzá kovácsolta őket az erőszak. Milyen motivált harcos lesz abból a férfiból, akinek megölték a családját? Nem tanultak Afganisztánból? Hogy fog Oroszország kimászni abból a gödörből, ami mélyebb mint a hidegháború idején volt, amiben elszigeteltebb lesz a világtól mint valaha volt, mert napról napra bizonyítja be emberhalálok százaival, ezreivel, hogy latorabb latorállam mint Brezsnyev idején volt? Hogy lesz ennek vége?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr5917778426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2022.03.11. 23:41:49

Két kimenetel lehetséges. Államcsőd, vagy világháború. Akár mind a kettő, egymás után. Az első már egy hónapon belül bekövetkezhet, a másodikat remélem elkerüljük. De az biztos, hogy egy ekkora Gólemet destabilizálni nem jó ötlet, mert kiszámíthatatlan, hogy merre dől estében és mit visz magával...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.03.12. 00:10:54

@whale: Ugyanakkor engedni neki nem lehet. Mert akkor biztosan bekövetkezik a világháború. Mint a második. Addig engedtek Hitlernek, tűrték, hogy sorra szegi meg az elsőt lezáró békeszerződésben foglaltakat, amíg annyira megerősödött, hogy beindította Lengyelország lerohanását. A történelem kísértetiesen ismétli önmagát.

Énmégújvagyok 2022.03.12. 08:23:48

Árnyaljuk picit:
"Attól tartottam, hogy megkapom a katonai behívót és elvisznek a családomtól egy olyan helyre, amihez nekem semmi közöm. Ez nem az én háborúm. Továbbá nem nem hiszem, hogy Ukrajna bármit is tehet az oroszokkal szemben....
A magyar útlevelemmel tudtam átjönni a határon, mert ha az ukránt adtam volna, akkor katonaköteles férfi létemre azonnal visszafordítottak volna. Reggel elindultam a határra, ahol nagyjából három órát vártam a sorban. Az útlevélhez természetesen más segítségre, mondjuk úgy, hogy az ukrán határőrök motiválására is szükség volt. ...
De ahogy már mondtam, engem ez a háború nem érint, hiszen nemhogy nem tartom magam ukránnak, de még ukránul is alig tudok."
ujszo.com/regio/varosi-muvelodesi-kozpont-szinte-szinultig-megtelt-adomanyokkal
És sok hasonló megnyilvánulás jelent meg, még a magyar sajtóban is. Most a közhellyel élve: Én kérek elnézést! Szégyellem magam, az ilyenek miatt.
Leélte a fél életét a születési helyén egyetemet végzett, lakása, megélhetése volt és az első nagyobb bajnál, menekül mint a patkány, a magyar útlevelét használva, szlovákiába, jattolva az ukrán határőrnek!
Azt kell mondanom, hogy azért tettek az ilyenek nem keveset azért, hogy vastagon utálják őket arrafelé. Sok dologban értünk mi egyet, de egy biztos, tőlem ez a gondolkodás, hozzáállás nagyon messze áll.
Én elhiszem, hogy nyelvtörvény, meg nacionalisták, meg minden. A nyeltörvény nem az ottani magyarok ellen született, hanem leginkább az orosz befolyás csökkentésére, de azt nem tehette meg a törvényhozás (bár a hazai nem egyszer megtette egyéb ügyekben), hogy a magyarságot kiveszi a hatálya alól. Nacionalisták, nézz körül itthon, lásd a hazaiakat. Itt sem különbek!
Szóval asszem az átlag ukrán, ott is leszrja, hogy kinek mi a nemzetisége, ahogy mi is.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2022.03.13. 21:27:27

@whale: Van egy harmadik "eshetőség" is... ...a diktátor megbotlik a küszöbben és beveri a fejét a padlóba. Soha nem derül ki, hogy golyót is kapott.
Nem a padló...

whale 2022.03.14. 05:32:21

@Paduc: Ez nem személyfüggő. Akkor majd lesz másik Putyin, Biden, Orbán, Kim, BoJo, Salvini, a sor tetszés szerint folytatható. Az érdekek és a konfliktusok megmaradnak, mivel rendszerszintűek, nem emberfüggőek, emberléptékűek...
A fennálló globális társadalmi-gazdasági status quo fenntarthatatlan, ez teljesen nyilvánvaló. Természetesen együttműködve is megoldhatnánk a KÖZÖS problémáinkat, de a történelemből látszik, hogy ilyenkor egy dolog jut az eszünkbe, a háború. Most is ez történik. Putyin és többi bohóc ebből a perspektívából teljesen érdektelen senkik...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.03.14. 07:30:47

@whale: "Az emberfaj sárkányfog-vetemény:
Nincsen remény! nincsen remény!"
(Vörösmarty)

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2022.03.14. 08:56:07

@whale:

Abszolút személy- és személyiségfüggő, hogy kiből lesz diktátor. Kevesen alkalmasak rá, de aki „ügyes” és a körülmények is megfelelően alakulnak, az sokéves módszeres munkával eléri gonosz céljait.

Méghogy nem emberfüggő? Azt írtad, hogy egy dolog jut az eszünkbe, a háború. Kinek jutott eszébe az agresszió? Neked? Nekem? Zelenszkijnek?
Putyinnak. Tehát személyfüggő. Sakkban a többi bábuval ellentétben a királyt nem lehet levenni a tábláról. Ha ez megtörténik, vége a játszmának. Erről írtam. Persze, szerencsétlen körülmények között jöhet majd egy új diktátor, de ahhoz évtizedek kellenek (kivéve néhány az Egyenlítőtől délre fekvő államot).

Biden helyett Trumpot kellett volna írnod! Putyin bohóc lenne? Ezt mondd egy ukrán menekültnek a Nyugati pályaudvaron. A válaszon nem fogsz röhögni, mert nem bohóctéfa lesz.

whale 2022.03.14. 09:29:40

@Paduc: Egyrészt Zelenszkijnek is eszébe jutott. Igen, velünk szemben is. Úgy hívják, hogy nyelvtörvény, biztos hallottál már róla... Másrészt a NATO-nak is eszébe jutott. Nézd csak! www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=960US_bases.jpg Az USA mit szólna hozzá, ha a mexikói és a kanadai határt teleraknák orosz/kínai/BÁRMILYEN támaszpontokkal????
Ez a háború nem (SEM) a semmiből jött, volt előzménye bőven. Csak MINDIG egyszerűbb a fekete-fehér narratíva, vö. Orwell: Állatfarm, "Négy láb jó, két láb rossz", Zelenszkij,USA, NATO jó, csúnyagonoszputyinbácsi rossz. Ennél lényegesen bonyolultabb a helyzet...

whale 2022.03.14. 09:43:13

@A Tengerész: Pedig ezt se mostanában írta. A helyzet azóta annyit változott, hogy tízszer annyian lettünk ugyanarra az élőhelyre, erőforrásra és lényegesen hatékonyabb fegyvereink vannak, hogy életteret szerezzünk magunknak, természetesen a másik rovására, mert máshogy nem megy.
Ehelyett akár együtt is működhetnénk, hogy a mindannyiunkat sújtó GLOBÁLIS problémákat megoldjuk, de eszünk ágában sincs ezen gondolkozni, nem látunk ki a fejünkből, az orrunknál tovább, a saját VÉLT érdekeinknél...

hitvantanyitto.blog.hu 2022.03.14. 11:23:48

nem sokat tudok a magyar - ukran helyzetrol, de erdekes hogy most itt ezt olvasva tisztara az itteni, erdelyi helyzet jut eszembe. Csak romanokkal. Tudok olyan esetrol, hogy a magyarorszagi magyar nem mert eljonni, mert felt hogy itt erdelyben a romanok meg fogjak olni. S tudok olyan romant is a hegyen tulrol, aki nem jon szekelyfoldre, mert a magyarok megolik ... Segitek. Egyik sem igaz. Megvannak mind a 2 nemzetben a problemas egyedek, s valamiert keltik a feszultseget

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2022.03.14. 21:47:32

@hitvantanyitto.blog.hu:

Medve a málnásban... Etnikai jellegű probléma. Az állat volt ott előbb, otthon érzi magát. Őshonos.

Ezzel ellentétben az oroszoknak Ukrajna épp oly idegen föld, mint a medvéknek a magyar Alföld.
süti beállítások módosítása