Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2022.02.25. 21:37 :: A Tengerész

Szinte minden más gondolatomat elsöpörte a háború. Azért mondom, hogy "szinte", mert beteg a gyerekem és egyedül van és idegen országban. Nem Covid, de magas láz és gyengeség. És nem tudok rajta segíteni.

Putyin elindított egy háborút. Egy független ország ellen és bármit mond ez akkor is agresszió. Nézem a HÍR TV-t Gajdics Ottó relativizál. Még Gyurcsány is szóba kerül ( naná, majd pont ő nem), meg Kuba és a Hruscsov-i Szovjetunió, Kenedi amerikai elnök idejében az atomrakéta-válság kapcsán. Szóval egy virtigli "jobboldali", a kommunista Szovjetunió viselkedésével mentegeti most Putyin agresszióját. 

Csak hogy felfogjuk mit indított el tegnap Владимир Владимирович Путин.... ma kaptam messengeren egy videót. lementettem és megpróbáltam a Fb-on megosztani, egy perc se telt belé és letiltottak, valamint megfenyegettek, hogy ha mégegyszer akkor végleg. Mondjuk engem előbb-utóbb mindenhonnan klitanak, de ez az első, hogy igazából egyetértek vele. A tartalom TÉNYLEG FELKAVARÓ, ELBORZASZTÓ. Ez is volt vele a szándékom, de nem öncélú, hanem oktató jellegű. Hogy ha valaki még nem érezné, akkor lássa a saját szemével, hogy ez nem videojáték. Ez HÁBORÚ. Öldöklés és embertelen. Valamelyik olvasmányélményemből rémlik fel. "A háború mindannyiunkat szörnyeteggé tesz." Miután nem akarok mégegyszer bajba kerülni, csak elmesélem. 

Egy Lada Niva csomagtartójából lábuknál fogva holttesteket húzgálnak ki a földre. Katonák. A szöveget nem értem, bár nyolc évig tanítottak nekem orosz nyelvet. De elküldtem valakinek aki érti az egészet és megírta, hogy a véres  hullák ukrán katonának beöltözött oroszok. Térdelő orosz katonákat hallgatnak ki elég durván. Érezni a félelmet és a nyomást. Aztán megint a hullák. Fiatal szép arcú katona... csak a bal szemétől fölfelé hiányzik a koponyatető, pár bőrcafat, mellette a kifolyt agyvelő.

A HÍR TV-ben egymást túllicitálva viccelődtek a "Térjünk a lényegre" műsor résztvevői a hülye  USA-n, hogy bemondták, hogy melyik nap fogja megtámadni Oroszország Ukrajnát. Kvázi a világ bohócának állították be, hogy másnap se, meg harmadnap se. Hogy épeszű ember nem gondolhatja komolyan csak ugye a hülye "baloldali", "liberális". Hát tényleg, lehet négy napot is tévedtek ezek a buta usákok a támadási időpontjában. És a második nap már Kijevet támadják. Nézem a TV-t egy harckocsi hirtelen irányt vált valahol Kijev egyik széles főútvonalán és legázol egy vele szemben közlekedő személyautót. 

Most a TV képernyő elől jövök, különféle csatornákon okoskodnak elemzők és politikusok. Miközben ezresével vonulnak a határállomások felé emberek, akiknek annyi maradt az előző életükből, amennyit egy hátizsákban, meg egy kerekes bőröndben magukkal tudnak hozni Magyarországra. A semmibe, ahol nem tudják hol fogják álomra hajtani a fejüket. Te tetted ezt Владимир Владимирович Путин

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr5317766460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefotos 2022.02.25. 22:08:37

Szóval, nehéz pontosan érteni. A holttestekkel nagyon durván bánnak, ezért talán nem a sajátjaik. A beszéd viszont orosznak tűnik a kirakodás során, elmondja az egyik katona, hogy zajlott, 6 halottról beszél. A két térdelő kihallgatás alatt álló katona egyértelműen orosz, a baloldali részletes infomációkat mond el, a jobboldali zubbonyán ukrán zászló felvarrva, meg a videó utolsó pillanatában is egy zubbony látszik ukrán zászlóval, de az nem élő emberen lehet.
Zavaros.
Esetleg félreértettem, és a térdelők ukránok?

littke 2022.02.25. 22:21:35

Ez nem az a videó csupán Putyin beszéde, hogy miért is támadta meg Ukrainát. nekem az a véleményem hogy ezt a háborút el lehetett volna kerülni, dehát a felek úgy viselkedtek mint srácok a grundon.

www.facebook.com/100002608562626/videos/1110955559678287

táncoslábú laces 2022.02.25. 23:06:39

A kisebbik fiam Iomi a múlt héten esett át a magas lázon. 2 PCR teszt is negatív lett. Doki látta, lázcsillapítás, mézes tea, mentolos pára. Most már jól van. Állítólag influenza.Jobbulást a Kiskatának neked meg nyugi.
Hasonló vidiket én is láttam, sőt még kegyetlenebbeket is. A háború az arra alkalmasabbakból vagy hajlamosabbakból kihozza a fékeveszett kegyetlen elmehéborodottat. Még az állat sem csinál ilyesmit

Kis ember 2022.02.25. 23:17:29

@littke: Hol van erről a legendáról, hogy "nem terjeszkedik a NATO kelet felé" bármiféle írásos bizonyíték? Mert eddig nem láttam ilyet. Amíg nincs, addig elkönyvelem orosz hazugságnak.
Nem véletlenül léptünk be mi magyarok sem a NATO-ba. Az ugyanis tényleg a "Szövetségbe forrt szabad köztársaságok" gyűjtőhelye, és még az is igaz, hogy a "Nagy Oroszország kovácsolta frigy" - csak épp nem úgy, ahogy az eredeti dalban van.
És nem, nem ezért támadta meg. Hanem az ott lévő ásványkincsek és gázvezetékek miatt. Mint minden háború, ez is a pénzről szól. Egy volt KGB-s tisztet fikarcnyit sem érdeklik az emberéletek.

littke 2022.02.26. 00:47:08

@Kis ember: Ja nincsen írásbeli bizonyíték. De persze egyik nagyhatalom se szereti ha a másik fél fenyegető fegyvereket telepít szomszédságába. Én még emlékszem a kubai rakéta krízisre.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.02.26. 09:34:45

@littke: Valóban. Egyszerű f@szméregetésnek indult, sőt ebben az ukránok se vétlenek, mert PONT ugyanazt a nacionalista bullshitet nyomták az oroszokkal, nyelvtörvény és egyebek, mint a magyarajkú állampolgárokkal, csak az oroszok pármillióval többen élnek Ukrajnában mint a magyarok. Szóval IGEN az ukránok hibásak. Ennek ellenére barbár megoldás a háború. Hogy mi lett "megígérve", az a diplomácia, a nemzetközi megállapodások szintjén, ahol mindent szerződésben rögzítenek, ahol még egy szónak, de még egy írásjelnek, egy vesszőnek is jelentősége van, elég furcsa hivatkozás. Tényleg mint a srácok a játszótéren. Akinek nagyobb a pofája, akinek erősebb a bátyja, az provokál, amíg be nem verik a pofáját. A "tűrők", akár kisebbségi oroszok (mint korábban), akár kisebbségi ukránok (mint most), a végén rosszul járnak. Volt már rá példa történelmileg nem is olyan régen (80 év a történelemben semmi) Hitlert hagyták a békevágyók elszemtelenedni, a franciák kimentek tüntetni Párizs utcáira, hogy "Nem fogunk meghalni Varsóért", ezért aztán meghaltak Párizsért. Kuba azért nem adekvát, mert aki azért von párhuzamot, hogy ugyanaz a nagyhatalmi politika, "nem teszünk fegyvert a másik határára", elfeledkezik arról, hogy a cél az agresszor korlátozása. Az, hogy valaki egyenlőségjelet tesz a demokrácia, az egyetemes emberi értéket védő- és a bolsevik diktatúrát világrendszerré kívánni tévő nagyhatalmi politika közé, egyszerű Stockholmszindróma. Akkor lenne igaz, ha ugyanannyian vándorolnánk ki mondjuk Magyarországról az USA-ba mint Oroszországba.

littke 2022.02.26. 14:28:05

@A Tengerész: Szóval háborút csak az amcsiknak szabad csinálni. Elnézzük, mert ott több a pénz. Érdekes elmélet.....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.02.26. 17:41:21

@littke: :) Tudod te miről beszélek, csak most nyakaskodsz. Mondom egyszerűbben. Hova raksz inkább egércsapdát, a spájzba, vagy a szeneskamrába? Ha valaki csak a kolbászok mellé rakja, úgy gondolod, hogy hibázott, mert a szénhez is kellene? De ha ennyire élére állítod a kérdést, NEM oda ahol több a szabadság. Mert csak az számít.

littke 2022.02.26. 18:33:01

@A Tengerész: Nem akarok én vitatkozni veled. Utálom a háborút, a hideg háborút is. Mindegy hogy ki kezdi. Én a békés együtélést szeretem.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.02.27. 08:22:59

@littke: :) Azt hiszem abból amit leírtam a blogban, abból se az derül ki hogy lelkesednék a háborúért. Szóval egyetértünk.

whale 2022.02.27. 16:59:19

@Kis ember: Azért igaz, ami igaz, a nyugati katonai szövetség az elmúlt 25-30 évben szép lassan és csendben az oroszok nyakára tette a kést a NATO keleti bővítésével. Azt azért én megértem, hogy az oroszok nem akarják megengedni Ukrajna NATO tagságát, mert ez azt jelenti, hogy rakétával a védekezési reakcióidőn belül elérnék Moszkvát pl...

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2022.02.27. 21:07:39

@whale: Ez mekkora hülyeség.

Ugyanis közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával Európa bármely pontjáról kilőhetnék Владимир Владимирович Путин dácsáját.

Ezen túl van két kevésbé pontos (hálószoba helyett a kamrát találja el) megsemmisítő eszköz, a nagy hatótávolságú és az interkontinentális ballisztikus rakéta ami akár 12 ezer kilométerről is eltalálja az aranyozott vécét...

whale 2022.02.27. 23:44:11

@Paduc: Nem hiszem, hogy hülyeség lenne. Nagyon nem mindegy, hogy 12000 km-ről indítasz rakétát, vagy 500-ról....

csaba03 2022.02.28. 00:02:20

@whale: igen, az oroszok folyton ezt ismételgetik, de ez csak egy ürügy, a Szovjetuniónak kezdettől fogva voltak Nato-tag szomszédai (Norvégia, Törökország), azt meg remélem, Te sem gondolod komolyan, hogy a ruszkik érzékenysége miatt pl. nekünk ki kellene lépni a Natoból. A háború valódi oka a cári/szovjet birodalmi politika folytatása (amit sokan megjósoltak 20-30 éve, hogy ha Oroszország ismét erőre kap, vissza fog térni a Nagy Péter óta rendszertől függetlenül követett terjeszkedéshez)

whale 2022.02.28. 02:23:46

@csaba03: Igen, ürügy, de ez nem jelenti azt, hogy nem reális. És nem rólunk van szó (bár annak sem tapsikoltak, anno), hanem Ukrajna csatlakozásáról, ami benne van az alkotmányukban is...
Természetesen elítélem az orosz agressziót, csak arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy a narratíva nem fekete-fehér, hogy csúnyarossz oroszok, makulátlan ukránok/NATO. Az oroszoknak is vannak érdekeik és sérelmeik. Nem tartom kizártnak, hogy ha a "szabad világ" komolyabban vette volna ezeket az érdekeket/sérelmeket és nem csak a sajátjaival lett volna elfoglalva, most nem itt tartanánk...

József Sefcsik 2022.02.28. 20:42:07

@whale: Már bocsánat ! De mi az hogy nem "fekete-fehér " ? Mi történt a szovjet utódállamok azon vezetőivel,akik nem értettek egyet Putyinnal? Mi történt azokkal az emberekkel,akik az emberi jogokért álltak ki .Megmérgeződtek,kiestek jó magasról,közlekedési baleset, börtön,vagy csak egyszerűen eltűntek.Ki csinálta Groznijt ? A délszláv háborút Milosevics az oroszokkal a háta mögött robbantotta ki.Ki bombázta le Aleppót ? Ki kényszerített Európára a menekültek ezreit,hogy az Únió minél gyengébb legyen ? Még tudnám sorolni .Nem tudom mit gondolt Putyin.Vannak akik azt mondják,hogy a nagy Szovjetúniót akarja vissza ,de,hogy sikerült az ukránokat és a gondolkodó világot maga ellen fordtani az bizonyosnak látszik .

whale 2022.03.01. 03:43:26

@József Sefcsik: Ugyanez a felsorolás a NATO-ra, élén az USA-val ugyanígy igaz. Azt kell megérteni, hogy ÉRDEKEK mozgatják a népeket és a politikát. Minden oldalon. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak a nézőpont, a szemszög más. Tudod, ugyanaz az ember egyszerre lehet önfeláldozó forradalmár és terrorista.... Persze mindenki szereti leegyszerűsíteni a narratíváját fekete-fehérre, amiben hogy-hogynem, mindig a másik fél lesz a hibás. Én ebben nem hiszek.

József Sefcsik 2022.03.01. 08:02:43

@whale: Azt gondolom ,ez nem hit kérdése . Ne tegyünk már egyenlőségjelet ,egy velejéig romlott ,hazug rendszer és egy olyan világ között,amelyik mégiscsak az alaovető emberi jogokhoz próbál igazodni.(pl.az Únió) az orosz agressziót egy-két diktatúrán kívül ,mindenki elítéli .

whale 2022.03.01. 18:08:27

@József Sefcsik: Igen, én is elítélem. Annyit mondtam csak, hogy az oroszokat a sarokba szorították és most mindenki csodálkozik, amikor az érdekeit akarja érvényesíteni. Igen, nagyon rosszul...

József Sefcsik 2022.03.01. 19:05:25

@whale: Bocs ,de ma már az oroszok sem ezt mondják .

whale 2022.03.01. 21:03:10

@József Sefcsik: Mindegy, hogy mit mondanak. Az a lényeg, amit tesznek. Ami most történik, ez az expanzió, reakció a "nyugat" elmúlt 30 évi expanziójára. Csak ez nem gazdasági, politikai expanzió, lévén arra nem képesek, hanem katonai, mert arra meg igen.
Szar ügy, de ezerszer szóltak, hogy rossz vége lesz, ha nem áll le a NATO nyugati bővítése, ezért szerintem akik ezt figyelmen kívül hagyták, pont annyira bűnösök az előállt helyzetben, mint az agresszor...

whale 2022.03.01. 21:05:34

Akarom mondani KELETI bővítése, természetesen...

whale 2022.03.01. 21:09:05

@József Sefcsik: Ha hergelsz egy kutyát és a végén megharap, ki a hibás? A kutya? Te? Mindketten? Egyikőtök sem?

whale 2022.03.01. 22:02:04

@József Sefcsik: Kár. Kíváncsi lettem volna a véleményedre.

whale 2022.03.05. 06:03:10

@Paduc: Elolvastam. És? Semmi olyat nem ír, amit ne tudtunk volna eddig is... A helyzet az, hogy az oroszok nem kérnek a NATO-ból. A NATO ennek ellenére kelet felé nyomult az elmúlt 30 évben. Ukrajna volt az utolsó csepp a pohárban. Nem kellett volna túlfeszíteni a húrt....
süti beállítások módosítása