Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2021.09.29. 20:20 :: A Tengerész

Már vasárnap elkezdtem írni ezt a blogbejegyzést, de aztán valahogy elkedvetlenedtem.  Határozottan rossz passzban vagyok, ilyenkor nem megy semmi. Ott kezdődött, hogy pénteken megvolt az utolsó logopédiai gyakorlat, a szakasszony szerint javult a hangom, szerintem meg nem. Ráadásul kishíján megfulladtam az ultrahangos idegmasszázs közben beállt légcsőgörcstől, ha nem szedem össze magam, ott fulladok meg a klinika alagsorában, mert mire leért volna valaki a sebészetről gégemetszeni már késő lett volna. De amikor konstatáltam, hogy a levegő csakis kifelé megy belőlem, befelé semmi, abbahagytam a pánikolást és a hápogást és nagyon lassan és nagyon-nagyon kicsiket próbáltam az orromon át beszívni az éltető levegőből, közben minden mozdulatot leállítva, hogy legalább az agyam kapjon némi oxigént. A logopédus is, akire szerintem a frászt hoztam az elkékült fejemmel, megnyugodott, meg is jegyezte, "kezd visszajönni a színe". Úgy, hogy abba is hagytuk a masszázzsal elegy szógyakorlatokat, abban maradtunk, hogy majd otthon. De csak másnap mertem folytatni.

Ezután meglátogattam a sebészt aki operált, aki (mire nagysokára sorra kerültem a rengeteg betege közt, eszméletlen az orvosok leterheltsége) megragadva a nyelvemet és kihúzva, benézett a torkomba, miközben magas hangok kiadására bíztatott, ha nem is ezekkel a szavakkal, de megállapította, hogy "ez bizony lóf@x". Vallatóra fogtam a doktort, hogy végülis mi ez, hogy lett, mire számítsak és mi az amit tehetek én személyesen sorsom jobbrafordulása érdekében.  Nos leegyszerűsítve, idegbénulás ami érinti a gégét, mindent amit ideg mozgat, beleértve a baloldali hangszálat. (azt hiszem kettő van belőle egy bal és egy jobb oldalt) Úgy lett, hogy a 35 évvel ezelőtti pajzsmirigy műtét során eltávolított pajzsmirigy lebeny a hegedéskor befonta az ideget, amiről most aprólékos munkával le kellett fejteni. Ennek során ismételten megújuló vérzés lépett fel az ideg környékén, ezt az erek folyamatos elégetésével lehetett csak lokalizálni, különben elvérzek az asztalon. Ezt a  macerát az ideg zokon vette és ezek szerint megszűnt funkcionálni.  Ettől nem vagyok képes sem frekvenciatartományban, sem hangerőben megfelelő hangképzésre, valamint gátolt a nyelési funkció. Például egy pohár italt csak kortyokban és másodperces szünetekkel, különben félrenyelek és jön a fuldoklás. Étkezésnél is ugyanígy, nagyon kell vigyázni a falatokkal. Beszéd csak megfontoltan, közben a torkomban állandóan gusztustalanságok képződnek, amiket felköhögök, krákogok és állandóan ki kell köpjek, emberek közé menni nincs kedvem, mert a magam számára is gusztustalan vagyok. Tenni nem tudok semmit, ma beszéltem a logopédussal telefonon, azt mondta szorgalmasan csináljam a beszédgyakorlatokat, aztán majd két hónap múlva megbeszéljük. A sebész meg azt mondta, egy év ami a gyakorlat szerint az az idő amikorra le lehet mondani a gyógyulásról. Ha ez alatt semmi se változik, lehet fontolgatni többféle műtétet is, de az eredmény nagyon bizonytalan. Bár volt már akinek másfél év múlva jött vissza a hangja, de ez a csoda kategória. Na ez úgy megalapozta a hangulatomat a hétvégére. Nem mondom, hogy el vagyok kenődve, mert van az a szerencsés természetem, hogy bemesélem magamnak, hogy mekkora mázlim van, lehetnék sokkal rosszabb helyzetben is, végülis a technikumi osztálytársaim közül az egyharmad már nem él, hozzájuk képest én... stb. De azért rányomja a hangulatomra a bélyegét a dolog. Bár remek volt az idő és dolgom is tengernyi, mégse csináltam semmit, olvasgattam, lógtam a neten, bambultam egyszerre 30 TV csatornán, amit ha nagyon ámítom magam akár pihenésnek is hazudhatok magamnak, de hát nekem a "pihenés" az mindig valami lázas céltudatos tevékenység, na ennek mostanában nyoma sincs. 

A továbbiak apropója, hogy a Klubrádió elbukta a földi frekvenciáért indított utolsó perét is immáron jogerősen. Nem megyek bele a bolsevik kormánypárt minden aljas cselekedetét vallásos hittel helyeslő barátaim elméleteinek cáfolatába (tökfelesleges a hit ellen érvekkel harcolni), de egyet azért kiemelek a bíróság ítéletének indoklásából. Azért nem kaphatta meg a közkincs frekvencia használatát, mert a gazdasági működése nem megalapozott. Ugyanis 10 éve kizárólag a hallgatói adományából működik, szóval a többi kereskedelmi rádióval szemben amik "biztos" reklámszerződésekkel bizonyítják a stabil működésüket, nem elég biztos a gazdasági alap. Na most 10 éve EZ MŰKÖDIK. Azoknak meg akik kizárólag reklámból élnek, mennyivel biztosabb a "lábuk"? Hogy kötöttek szerződést az őket eltatró állami cégekkel, amiknek kiadták parancsba, hogy tartsák el őket? Hacsak így nem... Miközben olyan aki a Klubrádióban, a második leghallgatottabb kereskedelmi rádióban reklámozni merészelne, soha többet közbeszerzésen nem nyerne, EZT meg senki nem meri kockáztatni. EZ persze nem olyan diktatúra mint amikor elvitték a Sztálin út 60-ba a pincébe félholtra verni aki nem tetszett, de a különbség csak mennyiségi, nem minőségi. 

De én megteszem ami tőlem telik, hogy ne legyek csőlátó. Említettem, hogy amióta a Klubrádió csak a neten szól, a hajón a Kossuthot hallgatom, pedig megtehetném, hogy ott is a telefonon hallgatom a klubrádiót, mint kutyasétáltatás közben, de nem teszem. Ez reggel felkelés, a pipere, öltözködés, este meg a zuhanyozás, lefekvés közben van, ENNYI untig elég is a Kossuthból, mert komolyan mondom elviselhetetlen az a primitív elméket vezetőszáron tartó egyoldalú hazug propaganda amit nyomnak. De kínzom magam vele, mert nem kerülhetek abba a helyzetbe, melyben sok honfitársam van, hogy bezárom magam egy buborékba. És kedves  hívő barátaim MOST hagyjátok abba a hülye dumát, hogy "debezzeg a Gyurcsány" mert én akkor is szóltam, bár IGAZ nem ilyen hevesen (bár hevesebben mint amekkora mennyiségi különbség van a Nokiás doboz és a néhány vasúti szerelvény közt), de azért a Klubrádióból is kihessegettek, amikor a Bajnait lebaldóvereztem.

Na de hogy jön ez ide...? Tegnap éjjel kivételesen felkaptam a fejem, mert irodalmi műsor keretében Heltai Jenő karcolatokat adott elő a zseniális Rajhona Ádám (Isten nyugtassa, emlékeztek még az "Egészséges erotikára"?). Már az maga is beszédes, hogy éjjel kettőig kell várni, mire nem hányingerkeltő műsort ad a "közszolgálati", de bevallom Heltai Jenőről idáig legfelejebb a "Néma Levente" kapcsán hallottam, de munkássága nem volt számomra ismert. De fejemet felkapva és az álmot szememről elűzve egyre nagyobb élvezettel hallgattam a műsort. Még az éjjel rágoogleztam a telefonon a szerzőre, és ráéreztem mekkora zseni is volt.

Most megint hátrálok kicsit és nekifutok a témának. Ebben a nagy katyvaszban amit úgy általában "politizálásnak" neveznek, én a fogódzót nem pártokban, pláne nem vezérekben, vagy izmusokban, elméletekben, történelmi múltban való elmerülés alapján kialakított hitekben, és egyéb mankókban gondolom megleni, hanem az alapértékekben. Becsület, tisztesség, emberség, igazság, logika, matematika és végül a legfontosabb az egyén szabadsága ( IGEN, ha úgy tetszik a liberté azaz liberalizmus. Ami PONT addig tart amíg a másik egyén szabadságát nem sérti). Ezek amik alapértékek, nem relativizálhatók. Az összes "izmus" úgy lett, hogy elkezdett ezektől eltávolodni. Kijelölt fontosabbakat és elhanyagolhatókat. Akár mindet nem figyelembeveendőnek nyilvánította. Ebből MINDIG baj lett.  A pillanatnyilag regnáló hungarikum, bonsai Leninutánzat egyenesen azt hirdeti, hogy a valóság érdekeink szerint hajlítható, ami akkora marhaság, hogy csak 2,5 millió magyar hiszi el. Pedig 10 millióból 9 millió magyarnak csak annyi esze van, hogy nem ül be háttal a moziba, de ezek szerint 6,5 még ehhez is túl okos. Visszatérve Heltaira, a Wikipediában szíven ütött egy verse.

Ahogy a szintén megboldogult és felejthetetlen Raksányi Gellért mondja a "Vánnnyadt bácsi"-ban, "Igaz, igaz, mintha csak magam mondtam volna" (https://www.facebook.com/watch/?v=829069527130636)

MINDENBEN amit gondolok, amit vélek, amit leírok ezeket az értékeket keresem, gondolom védeni. Nem mérlegelek, hanem ehhez mérek. Biztos hibázok is, nem gondolom magam az orákulum letéteményesének, de soha nem fogok az alapértékekkel szembemenő elvekben, személyekben hinni és nem fogom befogni a pofámat (kiterítenek úgy is)

azért, mert azt mondják, "Maradj csöndben! Ne gyűlölködj!" És nem érdekelnek a következmények személyes jövőmet illetően. Mert az már úgy sincs. Múltam van, volt, olyan amilyen, leéltem az életem szabad vagyok. Az alapértékek szembeköpőit nincs az az indok amiért elnézően kellene kezelnem. Mert bármikor bárkik megtették, lettek volt akár sokmilliónyian, abból baj lett. 

Amúgy a Klubrádió a legjobb valamennyi közt. És a Pesti TV-n HÍR TV-n vagy a "közszolgálatin" szocializálódott barátaim sajnálhatják, hogy nem hallgatják. Mert nem csak éjjel élvezhető. Vasárnap a reggeli kutyázás közben lebilincselt az "Utcafront" szombat délutáni adás ismétlése (https://podcasts.apple.com/us/podcast/utcafront-2021-szeptember-25-szombat-17-00/id1582818818?i=1000536587317), amiben ilyen csodák voltak mint ez 

https://falanszter.blog.hu/2020/11/04/ezek_a_kupolak_epulnek_vissza_hamarosan_budapesten#gallery-1604457562_2

vagy ez.

 https://lepcsok.eoldal.hu/cikkek/olvasnivalo/a-kettos--harmas--spiralis-lepcsok.html

És még számtalan műsor van a bugrisdiktatúra kultúrfölénye jegyében kiutálva az FM hullámsávról, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a "drága jó Bolgár úr"  műsorában kaffogó, fogatlan komcsi és pszeudonyilas betelefonálók fóruma. UFF.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr7816700636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása