Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2021.05.02. 13:17 :: A Tengerész

10:15 Micsoda idő lett! Reggel 7-kor szélcsend, tápászkodó napsütés, 16,5 ° C, vidáman bandukoltam a kutyákkal a szokásos útvonalon amerre sétáltatni szoktak engem. MOST, 10-es keleti szél, tarajos hullámok, kimentem a hajóra ránézni a rángatódzó ponyvára, kötelekre, kapaszkodni kellett, hogy ne lökjön be a járóról a vízbe. Viszont a levegő egyelőre nem hűlt le.

Mindig megvisel amikor egy-egy olyan komolyabb politikai eszmefuttatásba bele kell rakjam a lelkemet, mint a legutóbbi volt. Az amatőr firkászok betegségének mindegyikében szenvedek, nekem ihlet kell az íráshoz és ahányszor átolvasom, mindig eszembe jut valami amit kihagytam, nem így kellett volna írni stb. Mindig megkísért a gondolat, mért kell nekem falra hánynom a borsót, hagyom a fenébe az egészet, hiszen úgyse fogok változtatni semmin az égvilágon. Mert semmilyen racionális indok nincs erre a tevékenységemre. A SAJÁT sorsomat, egzisztenciámat semmiben nem érinti az amin változtatni szeretnék, csak az időm megy rá a mentális kondícióm romlik tőle, kivívom vele a mások haragját, kell ez nekem?? De hát olyan ez mint a többi szenvedélybetegség, egy darabig megy az absztinencia aztán az ember visszaesik. Most is mindjárt mert egy fontos dolgot kihagytam.

Miért pártolja a mindenkori hatalmat, legyen az bal, vagy jobboldali, vagy csak egyszerűen maffia, a söpredék? A populáció azon része, amelyik nélkül soha semmilyen "izmus" nem tudott volna dominálni? Írtam én már erről, de az előző összefoglalásom nem lenne teljes, ha nem fűzném most hozzá.

Minden társadalomban a természetes működés folyamán kialakul egy hierarchia az állampolgárok közt. Egy hosszú létra, aminek a különböző fokain elhelyezkednek az emberek, vagyoni helyzetük, társadalmi megbecsültségük, sikerességük, elismertségük, elfogadottságuk szerint. Ez az oka például annak, amitől a korábbi idők disszidensei -kevés kivételtől eltekintve-, soha nem voltak boldogabbak mint elhagyott hazájukban, mert hiába bizonygatták (maguk előtt is), hogy mennyivel jobban élnek mint "otthon", hiába voltak gazdagabbak, volt házuk, nagy TV-jük kettő, szép autójuk, de az "ottani létrán" egy fokkal se kerültek feljebb, sőt többnyre nem érték el azt a "fokot" sem amin itthon álltak. Mert nem beszélték jól a nyelvet, mert a többség szemében másodosztályú "migránsok" voltak. És EZT érezték, nem azt, hogy az ottani harmadik fok mennyivel magasabb abszolút értelemben mint az itteni ötödik. Ha rövid időre hazalátogattak, nem győztek "szerénykedni", hogy mennyire jól megy OTT nekik, de amint visszamentek megszűnt a varázs. ( Emlékszem egykori Vegyterves kollégám a link és mihaszna, de életművész Révész András amikor disszidálása után 5 évvel hazalátogatott mekkora pofával hencegett, hogy kint mije is van, de a körmei alatt fekete kosz volt és Napóleon konyakot hozott be kínálgatni, amiről AKKOR nem tudtuk, hogy a leghitványabb égetett szesz kategória, amikor meg kérdezgettük, hogy mit is csinál "kint", valahogy nem adott szembenézős válaszokat, említette, hogy nagyjából ugyanazt mint itt, de most utólag, hogy azóta sokat láttam a világból, halál biztos vagyok benne, hogy a magyar technikusi oklevelével tutira nem lehettet tervező egy komoly német intézetben.) Szóval amit kinyögni akarok (ez is az amatőrök hibája, nem tudnak ellenállni a mesének), a "létra" meghatároz egy életre, nagyjából maradsz a fokon amelyikre születtél, ha nagyon kemény és elszánt vagy, tanulsz, melózol, mész felfele kettőt, viszont ha elhagyod magad akár a földre is lecsúszhatsz.

NADE! Mindez borul, ha jön egy jó kis diktatúra. (Ahogy Fábri Sándor fogalmazott "Új seggek a horizonton!" Ő csak tudja...) Micsoda mámorító érzés az, ha beindul a mindent elsöprő társadalmi felfordulás és megnyílnak a lehetőségek a felemelkedésre! A jobbágy aki a szemét se vethette urára, csak lehajtott fővel, kalaplevéve állhatott elé, ha  csatlakozott Dózsa György "keresztes" seregéhez megélhette, hogy a zongorába szarhatott felkoncolt ura kastélyában. Susztersegéd, aki korábban csak a cselédlépcsőn surranhatott ha kivitte az elkészült lábbelit, ha  nyilaskarszalagot öltött, géppisztolyt akasztott a nyakába, jancsiszöges csizmában csattoghatott kegyelmesék intarziás parkettáján és kedvére turkálhatott hazafiasan a finom holmik közt a komódfiókban éréktárgyak után kutatva, de még büntetlenül benyúlhatott a remegő zsidólány bugyijába is. Mekkora diadal az a korábbi villamoskalauznak, ha ÁVÓ-s pribékként gumibottal kedvére "talpalhatja", vagy pláne tisztként a korábbi szabósegéd talpaltathatja gumibottal a fájdalmában nyüszítő korábbi államtitkárt? Tessék? Hogy azért ettől mesze vagyunk? Elragadott a fantáziám? Egyrészt hála Istennek. Másrészt a különbség csak mennyiségi, nem minőségi. Ha annyi "kommentet" olvasnátok mint én, látnátok ahogy a helyesírást csak messziről ugatók fürödnek a libsigyalázásban a különféle fórumokon. A győztes csapatnak szurkolás csábító kielégülést okoz. A primitív gőg, "velem a hatalom, nektek coki".  Igazából állati ösztön, kutyámon látom, ha pórázon van sokkal bátrabb, mert ott vagyok VELE én.  Személyes bánatom, hogy azok akik feltehetően ugyanoda fognak szavazni mint én, sem sokkal különbek. Amiért harcolni kell, hogy ha bukik a jelenlegi bolsevik hatalom, nehogy hasonló legyen a másik oldalról, mert akkor csöbörből vödörbe estünk, belekerülünk egy lefelé szűkülő spirálba. A demokrácia feladata lenne, hogy minél előbb úriemberek (asszonyok) dirigálják a Hazát.

Tegnap Emailt kaptam barátomtól M Gyulától. Itt fogok neki válaszolni, ugyanúgy, ahogy Emailben is szoktam, az ő levele dőlt betűvel, az enyém *** -al beleintarziázva hogy párbeszéd legyen belőle és ne kelljen örökké csúszkálni és ne legyen félreértés, félremagyarázás soha.

Kedves Vili!

Végigolvastam kimerítő eszmefuttatásod. Azért írok itt, mert változatlanul le vagyok tiltva a blogodról. Talán túl logikusak az észrevételeim? Nem férnek bele a panel proli nyugger képedbe?

*** Gyuszikám, könyörgöm, hidd el nekem ártatlan vagyok a dologban! Semmiféle ráhatásom nincs az Indamedia kommentárkezelési mechanizmusára, én ugyan le tudok tiltani, törölni olyat ami MÁR felkerült a blog alá, de olyat nem tudok, ami még nincs fenn. A sok éve működő blogomban a sokszázból mindössze kétszer fordult elő, hogy valakit letiltottam és nem azért mert nem egyezett a véleményünk, hanem mert gusztustalan volt. Ezt bizonyítandó ide rakom a teljes leveledet, az oldalra. Fogalmam sincs az Indamediának, a blog.hu üzemeltetőjének mi a baja veled.

Te sem jutottál többre, mint ami az úgynevezett baloldal célja: Váltsuk le (újabban vessük börtönbe - netán végezzük ki(?)) OV-t, azaz szerezzük meg a hatalmat.
*** 1. Ezt nemcsak az úgynevezett baloldal akarja, hanem pillanatnyilag az ÖSSZES ellenzéki párt, tehát a jobboldali Márki-Zay-féle tömörülés, a jobboldali Jobbik, az oldaltalan Momentum, LMP és a  Párbeszéd. 2. Az, hogy egy parlament párt hatalomra akar kerülni (én inkább úgy fogalmaznék "szolgálatba akar lépni") nem ördögtől való dolog, mégis mi a fenéért ülnének ott, ha nem szolgálni akarnának? Díszletként szolgálni a hatalomnak? IGEN, azt akarom, hogy bukjon meg a rabló és gyilkos feudálbolsevik orbánizmus és IGEN kerüljön börtönbe aki bűnös!
Ha már a lopásról beszélünk: Kik lopták el az egész magyar ipart, benne a szolgáltató ipart, kik a mezőgazdaság mozdítható részeit, a kereskedelmet, az ingatlan vagyont (csak egy apró példa az Apró villa), a közlekedést (a MAHART-ot)
***  Ezek szerint mégse olvastad el amit írtam, idemásolom: A "felszabadult" országokban a legkülönfélébb módokon számolták fel a KGST gazdasági rendszert, azzal, hogy Gorbacsov a lovak közé dobta a gyeplőt, kicsúszott a talaj a kommunista gazdaságirányítás alól is, iparágak tűntek el kézen-közön, a gyári melóstól a miniszterig vitte mindenki haza törvényesen (privatizáció) vagy törvénytelenül, amihez csak hozzáfért. A "népvagyon" úgy olvadt el mint a hó áprilisban, ha valaki 1989-ben azt mondta volna, hogy a teljes álamadósságot elengedik nekünk, amennyiben odaadunk érte  minden állami tulajdont, azt keresztre feszítik a rendszerváltók, aztán néhány év múlva szinte minden magánkézbe került, miközben az államadósságunk megduplázódott. Sajátos magyar kompromisszum, a kecske is éhendöglik, de a káposzta is elfogy.
 Ez volt az ára a vértelen rendszerváltásnak, hogy Antall Józsefet (ő is kommunista volt?)  idézzem, amikor ugyanerről nyafogtak a párthívei "Ja kérem.Tetszettek volna forradalmat csinálni!". De 11 éve a FideszKDNP magántulajdona MINDEN közjogi hatalom. MINDENKI jogász benne. A legfőbb ügyész mért nem emelt vádat ezalatt a hosszú idő alatt a bűnösök ellen? Értem én az "apró" nyelvi leleményt, de Orbán Viktor mumusa, álmatlan éjszakáinak okozója Gyurcsány Ferenc, egykori KISZ-es elvtársa mért van akkor még szabadlábon? Rajtam kéred számon? MIÉRT??? DE! Túl ezen. MI KÖZE mindennek ahhoz ami most van? Ahhoz, hogy pillanatnyilag egy rabló, gyilkos uralja a hazánkat, amin feltétlenül változtatni KELL ha nem akarjuk, hogy eladja kilóra Kínának, Oroszországnak?! 
Kérdéseim: A felsorolt kategóriák közül Te melyikbe tartozol
*** 1-es.(reméltem, hogy egyértelmű, de ezek szerint mégse)
Kire bíznád az ország vezetését? Melyik tömörülés amelynek győzelme az ország érdekét szolgálná? Van-e olyan erő a az u.n. baloldalon amely egyedül tudná vezetni az országot az anarchia veszélye nélkül? Van-e olyan személy, aki felelős államférfi(nő)ként az ország élére állhatna?
*** Úgy tűnik ebben nem sok lehetőséget hagyott a feudálbolsevik állampárt nekem, meg neked, meg senkinek AKKOR amikor eldöntötte a kétharmadával, hogy a választások egyfordulósak lesznek. Mert ezzel eleve kizárta, hogy mindenki a neki szimpatikusabbra, vagy ahogy fogalmaztam korábban, a kevésbé kártékonynak gondoltra szavazzon. Miután egyesült ellenzék van és előválasztáson fog kiderülni, kik indulnak. AKI KORMÁNYVÁLTÁST AKAR, TEHÁT ÉN IS, csakis az egyesült ellenzék jelöltjére szavazhat, még ha amúgy személy szerint utálja is. Ez matek és nem én akartam, hogy így legyen, hanem Orbán Viktor. Mindnyájan az ő kottájából játszunk. ANARCHIA jelenleg van és a következménye eddig 27000 halottból legalább 20000. Mert az Orbán által mintának tekintett Ausztriában csak 7000 van, pedig nem is oltanak kínai vakcinával. Úgy hogy Orbán megkímélt minket attól, hogy személyekbe kelljen gondolkodnunk, azt kell eldönteni neked és nekem, hogy azt akarjuk e, hogy EZ a negyedosztályú futballista képzettségű, ügyvédbojtár képesítésű kontár bűnöző vezesse tovább az országot, vagy nem. Nekem könnyű a válasz. Amúgy ha arra az amúgy nem releváns kérdésre (hisz nem indul az előválasztáson) akarnál választ kapni, hogy  Orbán vagy Gyurcsány, akkor IGEN Gyurcsány! Mert ő nem hibázhat, neki még a sajátjai se nézik el a századát se mint amit Orbánnak a hívői. Nem vagyok, olyan naiv, hogy abban bízzak, hogy azért lesz jó, mert zseni, mert nem lop, mert szép, elég ha azért teszi a dolgát mert fél, hogy leváltjuk és seggberúgjuk. EZ a demokrácia lényege. Hogy meg lehet bukni. 
  
Nem csak gyűlölködni kell, annál jobb reálisan gondolkodni.
*** Mintha csak én mondtam volna. EHHEZ kívánok neked jó egészséget és tiszta gondolkodást!
Üdv. Gyula
*** Egészség. Vili

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr116519794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomRed · http://www.deauville.hu 2021.05.02. 13:52:20

Korrekt válasz. Kár, hogy nem fog belőle semmit megérteni a NERtárs...

MaKata 2021.05.02. 16:37:29

Hello Vili ! Én mindig élvezettel végigolvasom az elmélkedéseidet. Tetszik, hogy átátlátod az összefüggéseket, főleg ahogy történelmi távlatokba helyezed azokat.
A történelem nem az erősségem és már a gyenge tudás is csak gyengül a romló memóriával. Ha van beleszólásom, ne hezitálj, írd le, amit ki akarsz írni magadból (úgy képzelem, hogy amikor egy ilyen írás végére pontot teszel, az olyan, mint egy nagy, mély sóhaj) és nem elvesztegetett idő !! Kis túlzással, majd ez is a történelem része lesz. De arra is jó, hogy - a sok fizikai munka mellett - az elmédet is foglalkoztasd. Remélem, vagyunk még páran, akik olvasnak.
Tudja az M.Gyula, hogy a hozzászóláshoz be kell regisztrálni?
Ölellek

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2021.05.02. 22:59:52

@TomRed: Én ennél többet nem tehetek érte.
@MaKata: 1. Hát már nem nagyon végzek fizikai munkát, ellustultam. 2. Gondolom tudja. Csak azt nem hiszi el, hogy ehhez nekem bármi közöm lenne. A blog.hu egy rendszer amit az Indamédia üzemeltet, ráadásul, hogy az Indexet kiutálták, teljesen kormánypárti kezekbe került a szerver üzemeltetése is, mert a korábbi informatikusok is felálltak és átmentek a Telex-be.
süti beállítások módosítása