Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szombat.

2020.03.21. 15:15 :: A Tengerész

Vírus ide, karantén oda, "maradj otthon vénember" amoda, menni kellett, mert  elfogyott a kenyér. Plusz szombat piacnap, "hamár", akkor óvatosan megközelítettük a piacot. A fertőzésveszély minimalizálására csónakkal mentünk, friss szellő lengedezett az RSD felett, ha létezik biztos távolság minden fertőzéstől, akkor csónakban a parttól 100 méterre, az biztosan az. Piac... gyakorlatilag a téli minimálpiac, az ilyenkor  szokásosnak negyede.. sem. J nagy bánatára az az árus se jött el akinél megrendelte a mexikói fűszerkeveréket, pedig azért rágta leginkább a  fülemet, hogy AZÉRT aztán feltétlen ki kell menni a piacra akármilyen veszélyes is. Szerencsére tömegnek, ami ilyenkor már velejárója a szombati piacnak nyoma se volt, alig lézengett valaki, szegény árusok, már az a kevés aki kijött nem csinált ma nagy forgalmat.

J maradt a csónakban, én meg elmentem az OTP-be a Papa nyugdíját felvenni (hogy hogy juttatjuk el neki még fogalma  sincs, mert a bentlakásos  otthonban tilos a látogatás és ettől eltekintve én J-t fel nem engedem Budapestre az összeköhögött vonaton, ott meg a BKV-n közlekedni), meg a Pennyben megvenni a kedvenc francia Camembert sajtomat, aminek az illatától J a falra mászik. Újabb meglepetés. Csütörtökön rettenetes tömeg volt, pedig az ugye hétköznap. Most szombaton, a normál hétköznapi vásárló mennyiségnek úgy nagyjából  fele. Tejesen normálisan lehetett vásárolni, sőt betartani a két méter biztonsági távolságot egymástól a pénztár előtt a sorban. Utcán a maszkot a mellemen himbálva tartom, a védő-szemüveget meg feltolva a sapkámra, de mielőtt bemegyek valahova felveszem mindkettőt és csak a távozás után veszem le megint. Visszafele még kikötöttem a Lidlnél, ott is alig volt valaki, lecsengett a nagy beszerzési pánik. Muszáj volt oda is menni (persze védőfelszerelésben, J ki se szállhatott a csónakból), mert akciós volt az ír vaj és J nem hajlandó mást megenni. Itt jegyzem meg, hogy bár valamelyest növekedett azoknak a száma akik maszkot viseltek, de miután ugye kapni nem lehet, eléggé elkoszolódottakat láttam, ami többet árt mint használ. Ugyanis ezeket a szelepes ipari  papírmaszkokat nem lehet kimosni, kivasalni, a nemszelepesek meg pláne veszélyesek, mert a kilégzéskor lerakodó baktériumok  feldúsulnak belül, remek táptalaját alkotva a felsőlégúti fertőzésnek, amitől elkezd fájni a torok, egy gyulladás elkezdi legyengíteni az immunrendszert és AKKOR jön a koronavírus. Legalább akkor amikor valaki otthon leveszi, ki kellene rakni a napra, az  UV sugárzás minden bacit vírust elintéz, vagy berakni a mikróba, mellé egy pohár vizet (enélkül kigyullad a papír maszk) és félteljesítményen addig "sütni" amíg a víz nem kezd el forrni. Ez betesz baktériumnak, vírusnak egyaránt.

Hangulatos volt hazafelé csónakázni a Dunán, rajtunk kívül talán ha egy csónakkal találkoztunk és a piac máskor zsúfolt kikötőjében se volt rajtunk kívül csak két csónak. Az emberek kezdenek észheztérni. Többen leköltöztek a nyaralójukba és ez teljesen érthető. Tegnap néztem a TV-ben, különféle helyi és országos  hivatalos személyek ( beleértve Orbán Viktor tiszti főorvosnak nevezett egészségügyi szóvivőjét) ezt nagyon helytelenítették, merthogy lehordják vidékre a vírust. Nos erről is (szokás szerint) egészen más a véleményem mint  a "hivatalosoknak". Először is. Azt, hogy valaki el akar menekülni a fokozottan fertőzött nagyvárosokból nem lehet elítélni. Persze, mindenki elkezdett félni,  de az, hogy "mindenki dögöljön meg ott ahol van, csak ide ne jöjjön senki", eléggé egoista megközelítés. (Beleértve azt is, hogy a sok román meg ne menjen haza Magyarországon át csak azért mert Németországban megszűnt a munkahelye és nincs miből megélnie, majd akkor lófráljanak itten ha  visszaadták Erélyt, addig ott rohadjanak meg Hegyeshalomnál!) Mígellenben  a lopott pénzből kitartott propagandatelevízióban a hülye kormánytájékoztatások helyett olyan okosságokat kellene mondani, hogy ha valaki ki akarja vonni magát a vírusgócokból és ezt megteheti, ezzel csökkentve a városok veszélyes zsúfoltságát,  mert van nyaralója vidéken és mert iskola sincs és mert ő meg távmunkát végez, vagy épp a járvány miatt elvesztette a munkáját. akkor úgy vonuljon el, hogy érkezés után két hétig ki se dugja az orrát  a nyaralóból és ha tünetmentes akkor biztosan nem fog járványt okozni Kiskunbivalysegglyukán, ahol a helyi lakosság egyébként meg van róla győződve, hogy a gyüttmenteknek egy dolguk van, fizetni helyettük állandó lakosok helyett az ingatlanadót.

Amúgy alakul a tavasz. A kertben egyszercsak megjelentek a virágok. Tulipán,

001_2.JPG

nárcisz,

004_104.JPG

primula

002_172.JPG

másfajta primula,

011_30.JPG

kankalin,

012_19.JPG

 jácint,

008_51.JPG

és másféle jácint.

007_50.JPG

És ezek a kedves növények csak úgy kinőnek itt-ott és talán még J sem emlékszik már hogy mikor  és hova ültette őket, csak nekem kell(ene)  nagyon vigyázni, mert miközben elmélyülten alkotok valamit a kertben időnként rátaposok valami teljesen lehetetlen helyen kihajtott szépségre és olyankor rettenetesen le vagyok b@szva. A kutyák is ilyesmikért kapják a szidást, sőt ők még ásnak is, de nem veszik zokon a dolgot... ahogy én sem. És hogy ne csak szépség legyen de hasznos is, ez itt medvehagyma és petrezselyem.

006_60.JPG

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr915541180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sevylor 2020.03.22. 13:36:29

Ismerünk olyan idős-otthont, aki hajlandó kezelni a bentlakók pénzét oly módon is, hogy a lakó nevére címezve, az otthon számlájára küldik a hozzátartozók, mind a díjakat, mind a bentlakó "költőpénzét".
Lehetséges, hogy hasonlóra (különös tekintettel a mostani helyzetre) nektek is van lehetőségetek?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.03.23. 00:05:11

@sevylor: Hát valami ilyesmi lesz. Amitől tarok, hogy ha beindul a járvány a díjak kifizetése lesz a legkisebb probléma.
süti beállítások módosítása