Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szombat.

2020.02.01. 21:17 :: A Tengerész

Ismeritek a mondást: "öreg kutya nem tanul új trükköket". Na itt tartok. MEGINT rámszakadt a hétköznapi informatika. Eszembe jut, hogy a "régi" öregek mindig mindenen mérgelődtek. Na én most olyan dühös vagyok, hogy egyszerre két okostelefononon szeretnék szöges bakancsban táncolni. Lányom kitalálta, hogy felvesz egy Viber csoportba, mert az milyen frankó. Ehhez nekem is mindenféle trükköket kell elkövetnem. Azzal kecsegtetett, hogy lehet asztali PC-n is művelni . Lóf@xt lehet. Kell hozzá az okosteló. Az is van, de utálom, mert nem fér el az erre a célra szolgáló zsebemben, ezért nem használom. Na jó kipiszkáltam J tabletjéből a SIM kártyát és beraktam a Samsung smart telefonomvóba és megtettem amire képes voltam. Letöltöttem, beírtam nevem, születési dátumom, telefonszámom, jelezte ott vagyok, de semmi használhatót nem tudok utána lépni, ki kellene jönni egy QR kódnak amivel tovább lehetne lépni, nem jön ki. Mindezen közben percenként jelenik meg J, mert elakadt a Hauveiével.(Én marha, miután bevállaltam újabb két év hűséget a Tcomnál, ingyen kaptam, J régóta rágja a fülem, hogy neki is kell okosteló, hát most lett neki) AZT SE ÉRTEM MIT KÉRDEZ a telefon, nem hogy válaszolni tudnék. Felhívni már tudjuk, de arról hívni még nem, mert ha a listából akarok hívni, arra nem ad ikont amit meg kell bökni. És ez még csak az egyszerű telefon üzemmód, szó sincs "okos" funkciókról. Nézem a dobozban lévő "használati utasítást". Azt már tudom, hogy tűzveszélyes (persze ezt nélküle is tudom, hogy a Li ion akku az az), de a konkrét használatra egy szó se. nyilván ma már az általános műveltség része, minden hülyegyerek tudja csak én nem. 

Apropos hülyegyerek. Nézem az RTL Klub híradót, diákok verik a tanárokat. Van amikor késelik. MI A LÓFASZ megy itt emberek??! HOVÁ JUTOTTUNK??? Oly korban élek én e Földön, melyben az ember úgy elhülyült, hogy hittel vallja, hogy a futballstadion sokkal fontosabb mint egy rothadó közúti híd (mely mellékesen történelmi ereklye),  felújítása a főváros kellős közepén.

Hogy legyen valami vigasztaló is.

006_59.JPG

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr4015450380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefotos 2020.02.02. 06:24:25

Ahogyan én tudom, a Viber akkor működik, ha mindkét végén aktív internet elérés van. Éppen ezért én nem használom. 1-2 okos telefont cipelek állandóan, de az internet elérést csak szükség esetén kapcsolom be. Pedig a céges SIM kártyám havi 16 GB-ot ad, nekem nem kell érte fizetnem. A másikon DIGI SIM-et tesztelek, egy évre, közel ingyenes tarifával, még adat roaming is van rajta, tehát Angliában is működött. (Mivel DIGI internet elérés van a lakásomon, a DIGI adott 4 db SIM kártyát 1 évre kipróbálásra, ingyenesen). Amikor olcsón akarok telefonálni, akkor VoIP alatt kezdeményezek drótos vagy mobil telefonra kimenő hívást, az egész világra, a mobilomon vagy laptopról vagy asztali gépről. Pl. a szibériai nagymamának csak drótos telefonja van, az is elérhető. A Skype-nak is van Skype-out hívása, de jóval drágább, mint a VoIP.

táncoslábú laces 2020.02.02. 12:17:34

google-ba írd be a telefon márkáját tipusát ott lesz pontos használati leírás

KAMA3 2020.02.02. 21:59:49

Szia Tengerész!

A Viber a telefonszámmal azonosítja a felhasználót. Fontos, hogy először a telefonra/tabletra kerüljön fel a program, és utánna lehet PC-re telepíteni. PC-n is a telefonszámot fogja kérni, annak az eszköznek a számát, amire először telepítetted. Utánna jeleníti meg a PC a QR kódot, amit a telefonnal kell beolvasni. A QR kód beolvasásával köti össze a gépedet a telefonnal. Több gépre is telepítheted ezekután.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.02.02. 22:21:40

@sefotos: A lányommal megállapodtam, hogy nem lesz Viberem. Eddig is elvoltam nélküle ezután is elleszek.VALAHOL meg kell húznia határokat!
@táncoslábú laces: Már gondoltam rá, de még nem szántam rá magam. Az a bajom az összes ilyen informatikai izével, hogy eleve olyan nyelven beszél amit nem értek, bár magyarul van (esetleg). És akkor minden szót külön külön meg kell guglizni. pl a franc tudta idáig, hogy a desktop az az asztali számtógép.
@KAMA3: Ez mind megvolt, de hiába töltöttem le a telefonra a QR kód kezelőt, a boga istennek se tudtam rájönni, hogy kell vele leolvasni a monitoron lévő QR kódot. Hiába mutogatom, nem eszi, és hiába fényképezem, a fényképek közül se hajlandó előszedni.Viszont állandóan idegesítő reklámokkal bombáz. Nyilván valami apróság, de nem tudtam rájönni micsoda. Nem szégyellem, megfutamodtam, ott egye meg a fene a Vibert! Barátom ismerőse mamájának akartak venni Karácsonyra ajándékba a ygerekei modern háztartási konyhagépet. Kikelt magából: "Nem kell nekem SEMMI mindennel csak a baj van!" És IGAZA volt. Ha 70 éven át késsel aprította a zöldséget deszkán, a robotgép teljesen felesleges a tízféle késével és a mosogatnivalóval meg a hibalehetőségével, meg azzal, hogy 20szor akkora.

KAMA3 2020.02.02. 22:46:40

@A Tengerész: jaa! Amikor a PC-n megjelenik a QR kód, akkor a telefonon a Vibert kell kinyitni, és az fogja beolvasni. Nem kell semmilyen plusz program.

sefotos 2020.02.03. 10:01:34

Ellenállok a tömeghisztinek (Viber), ezért ha kell, VoIP-n hívok bármilyen számot a világon, igen olcsón. Vagy ha Kínában vagyok, VoIP-vel telefonálok haza. A célország internet ellátottságától függ a percdíj (amely jelképesen kicsi), így az USA olcsóbb, mint Szlovákia.

HarryPotter 2020.02.03. 10:07:45

hehe... jó ez az informatika, csak néha nem. Ne érts félre, de a hiba sajnos a te készülékedben (hogy stílszerűen írjam) van. Ez generációs kérdés, én 47 évesen, némileg konyítva a témához, is egyre gyakrabban kerülök hasonló helyzetekbe, amit aztán a 18 éves nagyobbik fiam 15 mp alatt old meg. A helyzet az, hogy ezek a technikai dolgok szélsőségesen intuitívak, éppen emiatt ahhoz, hogy értsd, képben kell lenned, mert ha nem vagy, akkor hiába az intuíció. Vagyis mindenképpen kell egy erős alapismeret, ami birtokában szinte ráérez az ember a megoldásokra, de ha nincs alapkészség, akkor minden hiába. A feleségemen is ezt látom: teljesen nyilvánvaló dolgok megakasztják, mert nincsenek meg az alapok. A megoldás: ásd bele magad egy kicsit az androidba, a windowsba, és olyan nyilvánvaló lesz minden, hogy nem is fogod érteni, hogy nem értetted (pl. az, hogy a desktop az asztali gép, hát hogy is mondjam udvariasan...szóval ez nagyon alap. tényleg.)

KAMA3 2020.02.03. 13:17:30

@sefotos: Élő embert még nem láttam, aki a Viberen sikeres hanghívást bonyolított volna le. Egyik munkatársam egyszer felhívott viberen és GSM hálózaton is EGYSZERRE! Ezt úgy kell elképzelni, mintha kánonba(vagy mi ennek a pontos neve?) beszélne hozzád valaki, hogy ugyanazt mondja, csak egy ütemmel később. A viberes hívást úgy tudtam megszakítani, hogy újraindítottam a telefonomat. Skype a talán még használható kategóriába esik, de ott is hallózással telik az első fél perc.

Viszont szöveges üzenetváltásra, képek gyors átküldésére használható.

KAMA3 2020.02.03. 13:40:48

@HarryPotter: A hiba nem csak a ti készüléketekben van, sőőt! Eleve a szoftverek sokaságát úgy írják meg, hogy a programozó egy csomó prekoncepciót visz bele azáltal, hogy magából indul ki, és nagyon sokmindent evidenciaként kezel. Hogy "ezt mindenki tudja". Nem tudják. Honnan is kéne tudniuk? A szoftver ergonómia egy külön tudomány, és nem csak abból áll, hogy lehetőleg az OK gombot mindig ugyanoda pozícionáljuk. Igazán fájdalmas szoftvereket állami megrendelésre írnak, már a nevük sem túl csábító. pl KEAASZ, KAÜ, ésatöbbi. Az utóbbi, a Központi Azonosítási Ügynök, csak úgy használható, ha inkognitó módban indítod a böngészőt, belépsz, elvégzed a dolgodat, kilépsz és bezárod a böngészőt! Különben megjegyez valami adatot, és többet nem tudsz újra bejelentkezni, csak ha törlöd cache-t és az előzményeket!

Egy elektronikus aláírás létrehozásához, amire az új eSzemélyi alkalmas, 4 különböző programot kell telepíteni, és ha vissza is akarod ellenőrizni az aláírás hitelességét, akkor a PDF nézegetőben is állítgatni kell ezt-azt.

Ezekre egy átlagos informatikai képzettségű ember egészen egyszerűen nem képes. (de az állam elvárja, hogy azért idővel képes legyen!) Nekem is 40-50 percembe került felkészíteni a gépet egy elektronikus adóelőleg nyilatkozat beküldésére. Úgy, hogy előtte pár hónappal a cégben szakmányba 70-80 gépen kellett ugyanezeket beállítani.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.02.03. 17:39:24

@HarryPotter: Nyilván....elismerem, sőt egyetértek, talán kicsit szégyellem is, de valóban hiányoznak az alapok. És nincs is kedvem "beleásni" magam. Mert nem hobbim és magamtól eszembe nem jutott volna, hogy nekem kell ez a Viber. És megállapítottam, hogy NEM IS KELL. Amióta nyugger lettem, kerülöm a kihívásokat. Azt teszem amihez kedvem van. EHHEZ nincs kedvem.Egy rakás kellemes dolog van amivel eltölthetem a maradék éveimet. Az Internethasználat napi változásainak követése nem tartozik bele. Ahogy nem fogok már megtanulni sugárhajtású vadászgéppel repülni sem. Pedig azt még jobban is szeretnék, mint kiokosodni Viberből.

HarryPotter 2020.02.04. 12:55:00

@A Tengerész: oké, tiszta sor, ez teljesen "valid" érvelés, a Te időd, a te energiád, legyen már szabadságod eldönteni, hogy mire használod. Én sem bújom a szoftvereket, mert azért annyira nem érdekelnek, és én is azt gondolom, hogy álljon meg a világ, nem én vagyok az informatikáért, hanem az informatika van értem. Ezzel együtt azt látom, hogy ha nem követed ezeket minimum alapszinten, 5 év múlva (de lehet hogy hamarabb) nem fogok tudni szót érteni a világ felkészültebb részével. Azt mondják, hogy az internet a kerékhez mérhető jelentőségű "találmány". Ezt sokáig túlzásnak tartottam, de ma azt gondolom, hogy igaz.
süti beállítások módosítása