Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2019.09.28. 18:02 :: A Tengerész

A gépházban az összes beoxidálódott csatlakozást motorindító akkutól  az önindítóig, horgonycsörlő késes olvadóbiztosítójáig, generátorcsatlakozóig, szóval mindent ahova vastag, nagy árammal terhelt vezetékek mennek, kikötöttem, megcsiszoltam, csavarokat kicseréltem szóval az összes olyan helyen ami a rövid víz alatt állás ellenére is zöld réz- és vörös vasoxiddal borítódott, eltüntettem a nyomokat. Ez azért fontos, mert 12 V-on, tehát alacsony feszültségen, pláne nagy áramerősség esetén, a legkisebb átmeneti ellenállás is komoly feszültségesét és melegedést okoz. Erre rá is ment a nap nagyrésze. Tegnap és ma elég sokat írtam a Fb-ra, három részben ismertettem a ráckevei Fidesz választási nagy-gyűlés eseményeit. Ezt írtam:

Tegnap:

Most értem haza a Fidesz -KDNP lakossági választási gyűlésről, fórumáról, nevezze aki ahogy gondolja.(elmentem volna a DK-éra is, de hát egyszerre két helyen nem lehettem) Hát kétségtelen nagyobb csinnadratta volt, mint KEVE egyesületé, sok lámpa égett (akár a kultúrház, akár a párt állja a számlát mindenféleképpen nekünk kerül pénzünkbe) nem félhomályban beszélgettünk....várjunk csak ...nem volt beszélgetés, kinyilatkoztatások voltak és álkérdések, az is csak egy pár, de haladok sorban.
A rendezvény hazafisara volt hangolva. Ráckeve fiók-kormánypártja követte a fővonalat, itt csak ők a magyarok, a hazafiak, aki nem ők az nem is magyar. Hazafias dalt énekelt a széphangú énekes és Hevesvári Zoli bácsi is hazafias verset szavalt. Eddig semmi baj, magam is hazafi vagyok, csak hát nem fideszhitű, Ady jut eszembe 1902-ből, "Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különbözik tőletek. …", TÉNYLEG nem sok változás volt itt a fejekben 117 év alatt.(https://www.breuerpress.com/2015/07/12/ady-endre-nagyvaradi-naplo-1902-januar-31/) Pánczél Károly Fideszes országgyűlési képviselő nyitotta meg a gyűlést, majd tapsvihar mellett következett Deutsch Tamás EP képviselő, ki az ki e nevet nem ismeri!? És elkezdte hosszan és kétségtelenül lebilincselő, humoros, jósvádájú beszédben ecsetelni Európa szomorú sorsát, amit egyre jobba meghatároznak az illegális bevándorlók. Akikkel szemben immáron egyedül Magyarország védi Európát, de nagyon rosszul állunk, mert mindenki ellenünk van, különösen azok a magyar EP képviselők, akik nem a Fidesz. Dobrev Klárának a nevét is csak egyszer ejtette ki, alighanem véletlenül, ellenben folyamatosan "gyurcsánynézett". Ők nem is a Fideszt, hanem Magyarországot támadják. Máltán össze is ültek a nagyok és döntöttek, hogy kvóta lesz mely alapján minden EU tagországnak be kell fogadnia valamennyi migránst. Ekkor nem bírtam magammal és beszóltam, hogy "NEM IGAZ! Minden országnak be kell fogadniuk azokat akik menekült státuszt kapnak és kitoloncolhatja azokat akik meg nem menekültek." (ami egyébként tökéletesen kvadrál a sok éve érvényes menekültügyi szabályokkal, amiket Magyarország is aláírt) Erre sokmindent mondott a Tamás (bocs, hogy csak így keresztnévvel, de ismerem őt még prágai bikaborjú korából, csak azért nem fogadtam el az invitálásukat a zuglói szervezetbe, mert akkor még apjukkorabeli voltam, szerencsére mostanra már ők az öregebbek), nagy közönségsikert és gyakori derültséget keltve, én persze nem szólhattam közbe, pedig szívesen elmondtam volna, hogy annak a 600000 illegális bevándorlónak, akiket jogszabályilag kitoloncoltak Németországból, de fizikailag nem tudják őket kitoloncolni, mert eltűntek Európában, a jelentős részét a Fidesz vezette Magyarország exportálta nyugatra, miután előtte, ahelyett hogy valahol a határ közelében megállította volna, a keleti pályaudvar előtt kempingeztette, kizárólag kampányijesztgetés céljából. Mint Deutsch hosszas beszédéből kiviláglott ezzel az ijesztgetéssel azóta se hagytak fel, jószerivel ez a kenyérkereső fegyverük, miután Sorosból és a rezsicsökkentésből kifogyni látszanak.
Későre jár és én éhes vagyok, holnap folytatom.
Ma:

Na akkor folytatom....reggeli előtt éhhomra. (nem biztos hogy szelíd leszek, jóllakva barátságosabb vagyok) Szóval ott tartottam, hogy Tamás folytatta a migránsozást, folyamatosan összemosva az illegális bevándorlókat, akiket jogosan toloncolnak ki, a menekültekkel, akiket viszont a Magyarország által is aláírt ENSZ egyezmény alapján be kell fogadni. Nagyjából ettől kezdve leginkább hozzám beszélt, különösen miután befejezve beszédét, dr Keresztúri Zita felolvasta az általánosságokat tartalmazó programját és hangsúlyozta, hogy ezt mind a kormány támogatásával fogja megvalósítani, bemutatta a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit ( vártam volna, hogy megszólalnak, ismertetik egyéni elképzeléseiket a választókerületükben való teendőkről, hisz ezért jöttük nem? NEM,mindenki felállt és megmutatta magát , ENNYI), Pánczél Károly felszólította a közönséget , hogy lehet kérdezni, mindjárt fel is raktam a kezem és szót, valamint mikrofont is kaptam. Mindenekelőtt bemutatkoztam, Bartyik Vilmos vagyok 5 éve lakom Ráckevén, szóval gyüttment vagyok, úgy is hívnak sokan, hogy A Tengerész. Mindenkit megnyugtattam, hogy 1. semmilyen pártnak nem vagyok, voltam sem tagja, sem szimpatizánsa, 2. nálam kevésbé senki nem akarja, hogy Magyarországra betelepüljenek a betolakodók. Itt a teremben, Deutsch Tamást is beleértve összesen nem látott senki annyi arabot mint én, ráadásul a legszörnyűbb fajtáját a kikötői arabot. De ez az európai közösség házi feladata, benne Magyarországé. Ennek a témának SEMMI köze az önkormányzati választáshoz. Tele a Fidesz jogvégzett emberekkel, a Fidesz frakció-szóvivője Halász János mégis azzal riogatja a népet, hogy ha most nem a Fidesz-KDNP-re szavaznak, akkor a nemfidszes városvezetők majd jól betelepítik a városokba a barbárokat. Micsoda aljas hazugság ez? Egy polgármester nem adhat ki útlevelet, tartózkodási-, letelepedési engedélyt, ez közönséges ijesztgetés, milyen dolog már ilyen hazugságokkal kampányolni? Deutsch Tamás EDDIG semmit nem mondott ami hozzátett volna az önkormányzati választás témához, kizárólag migránsozott és azokat sározta, akik ugyancsak magyarok, ugyancsak megválasztattak az EU parlamentben ( el is hiszem, hogy utálja Dobrev Klárát, hiszen most büntették őt félmillióra, mert Dobrevről hazudozott). Volt hurrogás, meg beszólogatás, de hát elnézve a megjelent hívőket nem vártam mást, igazából még rosszabbat vártam. De ettől kezdve az a kevés "kérdés" amit a hallgatóság feltett az előadói kör felé, kitért az én alázásomra. Mindjárt az első néni (olyan 20 évvel lehetett nálam fiatalabb) keményen odamondta NEKEM, hogy ő bizony magyar és ellenzi a bevándorlást. Egy aranyos bácsi elmondta, hogy hiába kapott 9000 Ft rezsiutalványt, mindjárt be kellett fizetnie ingatlanadóba a városnak ennek a többszörösét, az mégse járja, hogy a Fidesz az egyik kezével ad, a másikkal meg elvesz. Kb ilyen szintűek voltak a "kérdések". A legvégére jutott a kedves Fodor Cecília, aki elmondta, hogy ő KDNP tag és idáig meglehetősen tehetségtelen volt a város vezetése ( mondjuk 15 éve Fidesz-KDNP többségű a testület, a polgármester pedig mindig fideszes volt), de most végre jó kezekbe fog kerülni a város, persze ha győz a Fidesz-KDNP. És a végén engem is "leleplezett", hogy hiába mondtam azt, hogy semmilyen párthoz nem tartozom, de én a Vereckei Zoltán szomszédja vagyok! ( Akik nincsenek képben, Zoltán a KEVE egyesület polgármesterjelöltje, 5 évvel ezelőtt pont a Fidesz kereste meg, hogy mint olyan ember aki sokat tett Ráckevéért és sokak előtt bír tekintéllyel, legyen kerületi jelöltjük, amit ő két feltétellel fogadott el, 1. nem lép be a pártba, 2. nem fogják pártszempontok vezetni a képviselői munkájában, hanem mindig a város érdekeit fogja szem előtt tartani. Bekerült, sőt alpolgármester lett, de hamar kiderült, hogy amit mondott komolyan gondolta, ezért előbb megpróbálták leváltani, majd miután ez nem sikerült kiszorították az információs, döntéselőkészítő belső körből, ő ezt finoman úgy fogalmazta meg, hogy "ellenszélben kellett dolgoznom a városért". Ja, Zoli amúgy nem a szomszédom, csak egy utcában lakunk, ha már ekkora bűn valakinek a szomszédja lenni aki önálló gondolkodó, véleményalkotó és merészel elindulni mint polgármesterjelölt, ettől függetlenül megtisztel barátságával ) Erre a fontos leleplezésre hatalmas tapsviharral reagáltak a jelenlévő hívők, akik előtt immáron minden megvilágosodott.

8:50 van, megyek reggelizni, meg van egy csomó dolgom, este folytatom.

Harmadik, befejező rész. Ott tartottam, hogy lezárultak a "kérdések". Igazi kérdést én nem hallottam és összesen velem együtt talán ha öt kérdező volt. Nem titkolom, én itt és most a KEVE egyesület támogatója, október 13.-án szavazója vagyok, ami nem jelent örökös elkötelezettséget de őket látom eddigi tevékenységük és kvalitásaik alapján Ráckeve vezetésre a legalkalmasabbaknak. ( de ugye Cilike lerántotta rólam a leplet mint sötétben bujkáló ellenforradalmárról, igazából az ok, hogy a szomszédja vagyok Vereckei Zoltánnak) Ezután ismét Deutsch Tamás lépett a pulpitusra és innentől kezdve kizárólag velem foglalkozott. Felvette a szemkontaktust és időnként még rám is mutatva hozzám intézte szavait. Sokmindent mondott, könnyed humorral, maró gúnnyal és apró félrevezetéstől a komoly csúsztatásig mindenféle, vagy nem helytálló, vagy vitatható dolgokat, de csakis és kizárólag a migrációval kapcsolatban, aminek ismétlem a legkisebb köze nincs ahhoz, hogy Ráckeve kit választ meg az elkövetkező öt évre a város vezetésre. Ügyesen elsiklott kérdésem azon része felett, hogy mért kampányol hazugságokkal Halász János a Fidesz frakció-szóvivője, de hát ő politikus, a hazugság, csúsztatás, terelés, félrevezetés a kenyere, amit eufémisztikusan "kommunikációs technikának" neveznek. Még arra is kitért, hogy Demszky Gábor 20 éven át vezette rosszul Budapestet, holott NEKEM személyesen közöm nincs egykori liberális harcostársához. Beszéde nagy közönségsikert aratott, még én is kénytelen voltam elismeréssel adózni neki, ahogy mint egy beolajozott kígyó siklik a tényeket kerülgetve és egész használható poénokat elsütögetve. Persze ha ez vita lett volna akkor elég sok mindenben tudtam volna cáfolni, de hát ez a gyűlés a hazafiasság mellet iskolásra volt hangszerelve, ahol is a buta diák kérdezhet, aztán az okos tanár megmondja neki a frankót és attól kezdve kuss van. Halványan jeleztem, hogy vitába szállnék, de ez már nem volt benne a protokollban, így zavartalanul kiélvezhette a hallgatóság elismerését frappáns (és az önkormányzati választással továbbra is köszönőviszonyban nem lévő) záróbeszédében. Ezután oszlásnak indultunk.

Summa summárum. Ellentétben a KEVE egyesület gyűlésével, ahol sok kérdés volt és mindenki kapott választ, visszakérdezhetett és akár vitatkozhatott is, ahogy erről korábban beszámoltam, ez a gyűlés nem ilyen volt. Sem a résztvevők nem érdeklődtek, sem a jelöltek nem álltak elő helyi témákkal. A szokásos Fidesz típusú "erősek vagyunk, sokan vagyunk, mindenki minket bánt" őrsi gyűlés volt, ahol mindazok akik amúgy esetleg gyengék és kiszolgáltatottak, élvezhette az "erő velünk van" mámorító érzését. De ennek a gyűlésnek köze nem volt az október 13.-i választáshoz mely elvileg indokolta.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6015180944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihalik Péter2 2019.09.29. 07:13:35

Szia Vili! Létezik egy kontaktzsír nevű szer, érdemes a csatlakozókat bekenni vele, megakadályozandó a korróziót...ráadásul vízálló és hőálló is...a többöt olvastam a FB.-on...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.09.29. 08:37:52

@Mihalik Péter2: Szia Peti! Köszi, nem ismertem, de szilikonzsírt használtam mindenhova. Ha megállom, hogy többet nem engedek be vizet a hajóba akkor nem lesz többet ilyen bajom, hogy víz alá kerül minden a gépházban és elindul a galvanikus korrózió a feszültség alatt lévő dolgokon.
süti beállítások módosítása