Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2014.04.28. 21:06 :: A Tengerész

Hát összeállt a konyha munkapult.'14, ápr.28. 001.jpg

Ahogy boldogult Somogyi Gyula bácsi, a siófoki Vízügy SC mindenese mondta "le van lagozva". Viszont a vízbázisú lakk nem működik együtt az epoxi résjavítással. Arra számítottam, hogy mint korábban, amikor máshol oldószeres lakkot használtam az epoxis foltok eltűnnek a lakkozáskor, mert a fa ugyanolyanra színeződik el. De a vizes lakk abszolút natúrban hagyja meg a fát, semmit nem sötétít rajta. Most nem nyúlok hozzá még egyszer, mert nyom az idő, de majd ha már nem lesz sürgősebb dolog, leszedem a fogantyúkat átcsiszolom szalagcsiszolóval az ajtókat és valami oldószeres lakkal átkenem.'14, ápr.28. 003.jpg

'14, ápr.28. 004_2.jpg

 

'14, ápr.28. 006.jpg 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr686096811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grigorij Sandorovics 2014.04.29. 15:45:08

Vicces.
Az en pultom is eppen az ablak elott huzodik :))
Jo munka!

halaloszto 2014.04.29. 16:07:15

kellett volna ala tolni lenolajat vagy netan valami pacot. a mai modern lakkok kulon gyurnak arra, hogy nem sotetitenek, sot, idovel sem sargulnak.

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.04.29. 20:51:21

@halaloszto: Lenolajjal kacérkodtam, van is itthon, de féltem, hogy a vízbázisú lakk nem fog utána tapadni rá.

halaloszto 2014.04.29. 21:02:04

ilyen gondom nem volt. en regen minden ilyen aprobb melot selyemfenyu nitrolakkal toltam, mert habar budos, de allati gyorsan szarad. az alatt a fenyo is szepen erik, meg a lakk is sargul.

mostanaban köber vizes parkettalakkot tartok itthon, ez is igen gyorsan szarad (1-2 ora mulva mehet a masodik reteg), de allati sargulasmentes. Van konyhaban hokedli ami vagy 6 eves, es szinte hofeher. nadeszoval ez alatt is van lenolaj.

Vajk

Műszaki 2014.04.30. 09:33:03

Ha már fa és lakkok lehetne egy kérdésem?
Bükk fa lépcsőlapokat szeretnék beton felültre ragasztani. Mivel érdemes csinálni? Kell -e előtte a betont kezelni valamivel?
Aztán jön a lakkozás. Én vízbázisú lakkot még nem is láttam (bár sokat még nem lakkoztam). Most itt két véleményt is olvasok pro-kontra. Érdemes előtte lenolajozni ezt is?
Mondjuk én pont nem szeretném ha nagyon sárgulna a bükk.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.03. 08:24:18

@Műszaki: Bocs elfelejtettem válaszolni, ma reggel jutott eszembe a kérdésed. Itt a válasz ARTEIT a te ragasztód. amapola.blog.hu/2014/03/22/szombat_699 Fogazott glettvassal felkened, rácuppantod a lépcsődeszkát és 24 óra múlva járható. A betont szerintem nem kell semmivel kezelni előtte, feltéve hogy nem porlik a felszíne, ha igen akkor azt előtte valamivel ki kell javítani, mondjuk legolcsóbb a vízüveg, ha simítani kell akkor meg csemperagasztó. Vízbázisú remek ha nem akarod hogy színt kapjon. A lenolajtól kap egy enyhe sárgás színt, de én még mindig nem bíznék lenolajra vízbázisúval, valahogy nem tudom kiverni a fejemből, hogy az olaj és a víz nem testvérek.

Műszaki 2014.05.04. 22:36:47

Köszönöm a hasznos tanácsokat.

Műszaki 2014.05.05. 07:39:32

Jónak tűnik ez a ragasztó és mivel te már kipróbáltad így ezt fogom használni, találtam is egy üzletet ahol 9000 Ft-ért adnak 10 kg-ot ami pont elég kell legyen.
Gondolom a PUR hab kinyomóhoz használt tisztítószerrel ezt is le lehet mosni a szerszámokról.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.05. 10:22:10

@Műszaki: Persze. Vagy akár acetonnal, etilacetáttal,tán benzinnel is. De én csináltam egy külön szerszámot a falburkoló dekorit hulladékból, egy levelezőlap nagyságú lap, aminek az egyik oldalába sikítóval csináltam 5 mm átmérőjű félköralakú bevágásokat egymástól 2 cm távolságba és azzal kentem a nagyobb sík felületekre. Persze akármilyen lemezhulladékból is jó. Használat után nem kellett a drága oldószerrel lemosni, hanem egyszerűen spaklival lehúztam a felesleget. A spakliról meg a maradékot a bak lábán. Oldószer inkább a kéz megtisztításához kell, bár én azzal se foglalkozom, pár nap alatt lekopik.

Műszaki 2014.05.05. 16:13:46

Elképesztő a hozzáállásod a dolgokhoz, pozitív értelemben.
Én is reszeltem fél évig kalapácsot a villamosipari technikumban, és amikor megkérdeztük a gyakorlat oktatót, hogy mégis villanyszerelő tanoncokként miért kell nekünk egész nap kalapácsot reszelni, akkor azt mondta azért, mert egy villanyszerelő nem állhat le a munkával ha nincs szerszám, hanem csinál magának.
Most ragasztottam le vagy 50 m2 padlószőnyeget, jól összecseszve a kedvenc glettvasam, amit aztán (vizes bázisú ragasztó ide vagy oda) egy órán keresztül súroltam, hogy újra glettelni tudjak vele. Eszembe nem jutott volna amit mondasz, hogy csináljak egy darab lemezből egy eszközt, amit aztán eldobok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.07. 21:14:59

@Műszaki: Na hát én is reszeltem hasábot, kalapácsot, csavarhúzót, párhuzamszorítót legalább egy, de lehet, hogy másfél évig ugyancsak a Villamosenergiaipari Technikumban az Üteg utcában. És lehet, hogy még most is reszeltetik a srácokat különféle ipari iskolákban. Szerintem egy nagy marhaság és az oktatótok is csak kínjában mondhatott ilyen hülyeséget, hacsak nem volt tökhülye, egy villanyszerelő többnyire egész jól elvan kalapács nélkül, viszont 12 féle szigetelt nyelű csavarhúzóra minden pillanatban szüksége van oszt azt mégse tanítottak csinálni. Rendben, tanítsák meg a gyerekeket akár a lakatosszerszámok használatára is, végülis gyakran rászorul az ember, de tizedmilliméterre pontosan síkba reszelni SENKINEK nem kell már az életben soha, még a szerszámkészítőknek sem, mindenre van gép. Inkább tanítsanak meg mindenkit hegeszteni villannyal (bevonatos elektródával és védőgázassal), gázzal, dolgozni plazmavágóval. Viszont azt, hogy megtanítottak dolgozni szerszámgépeken, esztergán, marón, gyalun, vésőgépen, annak sokszor vettem hasznát az életemben.
süti beállítások módosítása