Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Kedd.

2013.10.29. 18:30 :: A Tengerész

Az a fehér izé a beállás ahova a szennyvízátemelő nyomóágával csatlakoznom kell. A  "profik" még egy zárókupakot se raktak rá annakidején amikor az utcai gerincet fektették és minden telekre beálltak egy ággal, még szerencse, hogy alaposan eltömődött földdel, különben elöntötte volna a munkagödrömet a nyomott fővezeték szennyvize. Biztos ami biztos egy nylonnal lezártam amit szigetelőszalaggal jól körbetekertem.'13, okt.29. 001.jpgReggel nekiálltam és estére 15 méter árokkal készen voltam a 21- ből. Még csak azt se mondom, hogy különösen megerőltető volt a dolog. Gyönyörű idő volt ma is, egy szál pólóban lehetett dolgozni. Na persze volt segítségem. '13, okt.29. 006.jpg'13, okt.29. 003.jpgCikcakk Cili  (cikázik mint a villám ezért kapta tőlem a vezetéknevét {is}) imádja a földmunkát. Igaz, többnyire betemetni akarta az árkot. Korán sötétedik, az óraállítás miatt gyorsabban lett este mint a múlt héten, a lenyugvó nap utolsó sugarainál készült ez a kép már vakuval. '13, okt.29. 007.jpgA flikk-flakk nem azért van az árokban, hogy a betörő ellenség ne tudja végiggéppuskázni, hanem mert kikerültem a levendulákat. Tegnap befejeztem a hajón a szabadtéri farészek, korlátok, gunwale szegélyek lazúrozását, ezzel a hajó felkészítve a télre. Ezekben a percekben megy a köztévében a híradó, nyomják a fiúk a sikerpropagandát, sok éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség (ja a kényszermunkások és a külföldön dolgozók, meg még akiket belehazudnak), megy a hülyítés a rezsicsökkentéssel ( ugye se a benzin, se az építőanyag, se a kaja nem része a rezsinek,  ááá nem, ezek úgy 30 %-al mentek fel a Fidesz uralkodása alatt) Orbán meg legnagyobb ellensége, az EU pénzéből rendbetett Zeneakadémiával henceg a képernyőn. Hát ennek az embernek nincs bőr a pofáján az biztos. Szóval igazi politikus, erre tapsol a hülye többség.  Mielőtt még a kétharmad bűvöletében feredőző jobberek lekomcsiznak, a másikak is kimutatták a foguk fehérjét 23-án. Szó nincs az orbánrezsim nemzetvesztő politikájának kijavításáról, egy hang nem esik gazdaságpolitikáról, valódi elképzelésekről az ország jövőjét illetően,  kizárólag hatalmi harc folyik a koncért "ellenzéki" oldalon. Meghallgattam a beszédeket, siralmas a helyzet, de ami utána jött a sz@rrágás a szocik, az együtt 14, meg a DK közt az még borzasztóbb, azt mutatja hogy együttesen és külön-külön is alkalmatlanok bármire is. Más meg, a Jobbikot kivéve be se fog kerülni a parlamentbe. Én kínomban egy Bokros-Dopeman kormányra szavaznék, de ennek ugye kicsi az esélye.  Lesz még pár év orbánokrácia, meg is érdemeljük, eltékozoltuk a rendszerváltást, a banánköztársaságok sorsa a miénk.  

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr615605074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihalik Péter2 2013.10.29. 20:13:49

Szerintem ez a csatorna még nem működik..ha működne, nem ásnál...nyugodt szarmentes talajban... vagy van egy központi gyűjtő akna, ahova gravitációsan megy le a szutyok...esetleg előtte egy Petz tolózár...stb...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.30. 06:50:11

@Mihalik Péter2: Muszáj, hogy működjön. Az utcában több ház amit állandóan laknak alattam és felettem is, rá van kötve. És nem gravitációs, mert nincs hely lejtetni, ez egy nyomott rendszer, ami valahol az aggok háza (ha majd már nem bírom az ásót oda költözünk be, nem kell messze menni innen 1 km)környékén lévő gyűjtőre dolgozik. A Vízművek főmérnöke a Sági János személyesen tekintette meg a helyszínen a leágazást amit kitúrtam, ő is csóválta a fejét, mert 75-ös a kiállás ami azonos átmérő a gerinccel, máshol mindenütt 50-essel álltak ki annakidején az építők. Most vakarják a fejüket, mert ehhez nekik sincs 75/50-es idomuk, én a boltban is kerestem, de ott sincs, nem egy járatos dolog azt hiszem.

whale 2013.10.30. 09:09:36

"ja a kényszermunkások és a külföldön dolgozók, meg még akiket belehazudnak"

A legújabb szemétség ez év eleje óta azt hiszem, hogy aki nem fogadja el a felkínált kényszermunkát, azt TÖRLIK a munkaügyi központ nyilvántartásából. HA tartós álláskereső volt, ezzel elveszíti azt az előnyét, hogy a reménybeli munkáltató adókedvezményt kapjon utána, ha esetleg felvenné, ezzel nyilván csökken az esélye az elhelyezkedésre. Illetve -és ez az igazi haszon a fijuk propagandája szempontjából- simán kikerül a statisztikákból, mint munkanélküli...
Komolyan kíváncsi lennék egy fideszdroid véleményére, hogy mi a búbánatos lófaszért szopkodja még mindig ennek az elmebetegnek a faxát?!?!?
A birkamenetes idióták nem számolgatják a pénzüket a tárcájukban, hogy mennyit vett ki belőle az alcsuti Maradona?
Vagy a "rezsicsökkentésért" szopnak-nyalnak-gombot varrnak? Eszem megáll...

Mihalik Péter2 2013.10.30. 09:24:50

@A Tengerész: Nálunk is ugyanez van... gravitációs rendszert nem a hely hiánya miatt, hanem a talajvíz ( Duna közelsége) miatt nem lehet kialakítani, csak teljes szigeteléssel. Az 50-75-ös kiállást nem értem, mert nem, szabványos, min 110-es kellene szerintem. De ezek szerint neked kéne kialakítani a nyomást, hogy a gerincbe táplálja a zagyot? Darálószivattyút kell beépítened? nem értem az egészet....

csaba03 2013.10.30. 11:21:05

@Mihalik Péter2: @A Tengerész: a nyomás alatti csatornahálózatban a szennyvizet a keletkezési helyén (telkenként) telepített szivattyúval nyomják a gyűjtővezetékbe. Minden szivattyú után kell lennie egy visszacsapó szelepnek is, hogy ne jöjjön át a szomszéd által a hálózatba pumpált anyag. Tengerésznél ezt a földdugó helyettesíti. A hálózat egyébként nincs állandóan nyomás alatt, csak amikor valamelyik átemelő dolgozik, viszont nyugalmi állapotban áll benne a matéria. Nem szükséges gravitációs vezeték, gyűjtőakna és központi átemelő. A nyomott rendszerben kisebbek a csőátmérők, a házi bekötések jellemzően DN50-es csövekből készülnek.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.10.30. 19:32:15

@Mihalik Péter2: Így igaz. Ahogy @csaba03: írja. Minden rácsatlakozónak, így nekem is, egy szennyvízaknát kell építeni, amiben egy aprítókéses szivattyú van. addico.hu/index.php Amikor az aknában egy szintet elér a szennyvíz, a szivattyú beindul és az általam kiépítendő NA 50-es KPE csövön keresztül az utcai csatornába pumpálja a szennyvizemet. A szivattyú utáni visszacsapószelep megakadályozza az anyag visszaáramlását amikor az áll, de a közcsatorna épp nyomás alatt van, mert valaki(k)é az utcában működik.
süti beállítások módosítása