Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2013.08.14. 11:29 :: A Tengerész

Aug. 12. 9:54 Offline írok a laptopon, ezen nem olyan küzdelmes mint a tableten. Aztán kirakom egy pendrivera és megpróbálom valahol valahogy feltenni a netre a blogba. Ha nem megy, akkor majd akkor kerül fel a netre amikor lesz hajóközelben elérhető wifi. Na szóval. Azért ez a géphavaria hozott némi eredményt is, azon kívül, hogy gyakorlatom szerint minden bajt úgy kell tekinteni, hogy 1. Dejó hogy nem lett nagyobb baj, 2. Tanulni kell belőle, tapasztalatszerzésnek tekinteni. De a fő eredmény, hogy a Rocna horgony koppintás remekül sikerült. Merthogy elsőre a kisebbik Fisherman horgonyt dobtuk le, amin a sodrás csak kacagott. Úgy vitte a kb 6 km/óra sebességgel áramló víz a hajót a fenéken ugráló horgonnyal mint a szél. De amikor lement a Rocna, plusz utána úgy 20-25m lánc, a kezdeti kaparás, majd ugrálás egyszerre csak megszűnt és a partot nézve megállt a hajó és úgy is maradt. Szóval a horgony jelesre vizsgázott. Fontos lehet, hogy a fenék kemény agyagos, kavicsos, a tűző napon másnapra rászáradt iszapot úgy kellett róla leverni folyamatos mosás közben. A főágban az erős sodrás miatt ezek szerint ismeretlen az a híg iszapos mederfenék, ami itt a gyakorlatilag állóvízben megszokott. A magam paraszt agyával úgy gondolom, hogy ha keményebb fenéken jól működött, akkor lazábban is ugyanilyen jó lesz. Aztán. A 10 napos kemény munka amibe a szorongatott körülmények közt a motor megjavítása került, bár a fenének se hiányzott, de sokat tanultam belőle ( lásd fentebb 2-es pont), továbbá miután sikerrel járt, a kezdeti frusztrációk után kifejezetten pozitív energiákat pumpált belém. Nem tudom másképpen magyarázni, de minden dolog ami sikerül, minden nehézség amit sikerül legyűrni olyan elégedettséget okoz, aminél kevés jobb érzés van. Ilyenkor minden bizonnyal néhány rákos sejtet elpusztít a szervezetem örömében. Tehát szuper a horgony és szuper a motor és ezt mind, számtalan nehézség leküzdésével, magamnak köszönhetem. Lehet másnak sekély e kéj, hiszen bemegy a boltba, megveszi a horgonyt, hív egy szerelőt bezavarja a gépházba és megcsináltatja a motorját, kifizeti mindezt, miközben issza a sörét és a fogyókúrája sikertelenségén kesereg, de nekem ezek sokat jelentenek és nem is akarok másképpen élni.

Kevés szebb napot tudok elképzelni mint a tegnapi. Pedig jóformán semmi se történt. Csak jó szél volt a nap nagyrészében és összevissza vitorláztam hol egyedül, hol kettesben J-vel itt a környéken a Mákvirággal. Olyan ínycsiklandó lehetett a látvány, hogy a parton elkezdtek felszerelni egy 470-est, pedig szemmel láthatóan el volt rakva valahova, de kihozták a sufniból és elkezdték összerakni, mert a parti tespedésből, fürdésből kizökkentette a gazdáját a látványom. Ja és addig állítgattam végre a vitorláját a kis hajócskámnak, hogy végre eltűnt róla az a bosszantó keresztránc, pedig már tartottam tőle, hogy muszáj lesz átszabni. Szóval még egy sikerélmény.

 

12:47 Méreg mindig akad. Ugye emlitém, hogy megtelepszünk Ráckevén, ehhez még a mai (állitólag) nyomott ingatlanárakon is egy rakás pénzt kell összekaparni, pedig állítom, hogy az áralku során a legkegyetlenebb, arab világban tanult tengerész módszereket alkalmaztam. Ez olyan 16, 66 % árcsökkenést eredményezett. De hát így se volt kis pénz, ezt több helyről kellett összekaparni, értékpapírokat eladni, két bank is érintett a dologban. Többek közt ma bemegyünk a veltberühmte OTP NAGYONMAGYAR bankba, ahonnan J maradék vagyonkáját kormányozzuk át egy másik bank erre a célra kijelölt pénzeszsákjába (én milliókkal a hátizsákomban nem vagyok hajlandó közlekedni). A pénzek egyrészének lekötése már lejárt, más rész azonnali értékpapírokban van. Miután minden papírmunka kész (innen 8000 lecsípve a banknak valamiért, onnan még valamennyi ami a banknak jár, pedig ezek régi megtakarítások, se kamatadó, se EHO {ha jól emlékszem mindkettő, de az egyik biztosan a nemmegszorítások, a csökkentjükazadókat nagy kitalálójának szüleménye} ) amikor meghúzzák az utca túlfelén a harangot a templomtoronyban. Kis rossz érzésem támad, de azért nagyjából nyugodtan kérdezem az ügyintéző hölgyet, „Ugye ez a pénz 24 órán belül ott van a megjelölt számlán?” Válasz nagyjából: „ Hát a giro (tán kompasz?) meg izé, mostmár dél elmúlt, szóval nem, de holnapután reggelre biztosan”.  Nab@zmeg! Holnap 13 órakor ügyvéd, ügynök, bankár eladó, meg vevő ott van a címzett bankban, a pénz egy része meg ezek szerint holnapután reggel. Még fingom sincs hogy fogom megoldani, de remélem valakik rugalmasak lesznek, mert én már más időpontot ennyi embernek át nem szervezek. Anyád Csányi! (Megmindenki, mert fogadok minden bankban ez van. Bezzeg a boltban amikor beüti a pénztáros a cechemet egyből csipog a telefonom, hogy már viszik is a lét a számlámról. FELÉM miért nem mutat a giro kíméletet??)

 

Aug. 14. 7:35 Tegnap megvolt az ingatlanvétel. Mostantól mienk a telek a kis házzal. Miután amúgyis bezáródtunk az RSD-re (Soroksár-Ráckeve Dunaág, vagy valami ilyesmi a neve ennek a folyamszakasznak, ami a Csepel szigetet keletről övezi), mert ilyen alacsony vízállásnál nem nyitnak zsilipet, tehát ugrott a dunakanyari túraterv, mostantól jó darabig a ház, telek és a kikötőhely alakításával, a fogyasztásmérők, a stég átiratásával, egy rakás dologgal, ami még az eszembe se jutot, de kiderül majd, hogy fontos. fogunk foglalkozni. Tehát ennek a fajta hajóépítő blognak, ami évek óta ezen a helyen működik itt most vége. Lesz egy új blog, a nevét még nem tudom, de a sok komment, Email, telefon  bíztat, hogy legyen, majd itt fogok hírt adni róla. Olyasmi lesz ez, mint egy regény folytatása, ami külön is olvasható, meg együtt is értelme van, mint mondjuk Ransome „Fecskevölgy” c. könyve után a „ Fecskék és fruskák a felfedezők”, gyerekkorom egyik kedves olvasmánya. Szóval ha lesz az új házban Internet akkor indul az új blog, addig mindenkitől türelmet kérek. (Ja és azoktól elnézést, akik úgy képzelték, hogy ez a hajóépítés hamarosan végre kalandos, főleg tengeri vitorlás élménybeszámolóvá fog válni, hát ez biztos nem lesz mostanában.)

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr275460246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolls 2013.08.14. 13:29:18

"Fecskék és fruskák" - de jó is volt!
hu.wikipedia.org/wiki/Fecsk%C3%A9k_%C3%A9s_Frusk%C3%A1k_sorozat
Várjuk a folytatást!
:)

csaba03 2013.08.14. 13:57:30

"Fecskék és fruskák" nekem is kedvencem volt, gyerekkorom egyik meghatározó olvasmánya. Talán még két folytatását is olvastam magyarul, de azoknak a címére már nem emlékszem.

Jonathan 2013.08.14. 16:22:33

Szivem veletek örül Tengeresz, legyen nagyon sok ujabb sikerelmeny az uj telekkel-hazzal-staggel! Mindezekhez a legjobb egeszseget kivanom! Aztan ne varass am minket (kedves Olvasokat) az uj szerzemeny fenykepes-irasos bemutatasaval...
Szeretettel: Jonathan

IQ_nuku 2013.08.14. 17:28:25

Oh a kedvenc könyveim, 6 kötetet olvastam, de látom, be kell szereznem a többit is. Vén fejjel is szeretem, néha újraolvasom :D

Kérlek, ha most nincs is éppen neted és nem is találtad még ki az új blog címét... azért jegyzetelj! Nagyon várjuk a folytatást.

vetojo 2013.08.14. 21:25:27

Vili!

Gratulálok, a vételhez, DE, "az" nem a BALATON! Bár messzebbre lehet onnan menni.

LIDÉRC

temtom 2013.08.14. 22:00:46

Szerintem a bankos-kisasszony volt a gyenge láncszem.
Tudomásom szerint az összes bank átvette már az új "giro" rendszert, amiben az átutalások négy órán belüli teljesítése a követelmény.
...
Észben tartom, hogy szeptemberben kell hitelesíteni a tűzoltókészülékedet. Viszont most nem tudom hol vagytok. Úgyhogy vagy behozod Pestre, vagy privát mailben megírod az új címet, vagy keresel ott helyben egy kollégát, aki megcsinálja.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2013.08.14. 22:05:23

Kedves Tengerész!

Köszönöm azt a sok pozitív energiát, ötletet, emberi érzést és kisugárzást, amit az amapola.blog.hu számomra jelentett. Láttalak néhány tüntetésen, meglehetősen közeli a világnézetünk, de ha kemény fityiszes lennél, akkor is megemelném kalapomat a hajóépítési tudományod előtt, mert az komoly szakmai teljesítmény, minőség.

Nem temetem el ezt a blogot, mert vannak olyan elemei (főként hajózási és vasipari megoldások), amit később magáncélra örömmel használnék!

Sok sikert a kiskerthez, a parti projekthez és mindhármótoknak jó egészséget kívánva várom az elvonási tüneteket, amíg új elérhetőségen megjelenik az RSD Tengerész !!!

egeresz 2013.08.14. 23:48:23

Az új blog nevének javaslom az 'amapola.blog.hu' címet.
Komoly. Különben elveszted az olvasóid felét. (Tapasztalat)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.08.15. 07:32:20

@Jonathan: Azt hiszem azt fogom csinalni, hogy offline tovabb megy a blog es ha lesz net akkor felrakom, szoval mint az elozo bejegyzes.
@vetojo: Fogunk is elni a lehetoseggel, csak most mas a focsapas iranya. Tegnap pl elkezdtem kilapatolni a komposzttarolobol az erett anyagot, mert pupozva volt a tetejen az eretlen kerti szemet. Szerintem 20 eve gyult benne, de senki nem uritette. Elvadult kert, jaz tele kacattal es kell epiteni konyhat furdoszobat rendeset a hasznalhatatlan lukak helyett.
@temtom: 4 oras giro csak internetes utalas eseten van, amugy 11 es 15 orakor utal a rendszer, egyiknel befolyik a penz egy kalapba, a soron kovetkezonel kifolyik az utalas helyere. De szerencsere mukodott idore.
Tuzoltokeszulek ugyben majd jelentkezem privatban.
@egeresz: Hehe. Eddig erre nem gondoltam. Alighanem valami koztes megoldas lesz, mint a filmekben, ha valami kozonsegsikert aratott, akkor let belole mondjuk "Càpa 2", vagy "Meg dragaban add az eleted", megmegannalis dragabban.

sevylor 2013.08.15. 13:54:15

Azért, mielőtt teljes rendet raksz a tanyán, ne felejts el mindent körbe fotózni, hogy majd jobban érzékeljük-értékeljük a különbséget. (előtte-utána)
Mert értékelni szeretnénk!!! :)

dOKi 2013.08.15. 21:26:08

Vili!
Egy mellékághoz kis adalék. Tudod, én vagyok a pult túloldalán a boltos.Amikor neked pittyeg a telefonod, utána min. 48 óra, amire az én számlámon a pénz megjelenik. De ha pl. csütörtök van, mint ma, akkor 2x48. (minimum) Most konkrétan 3x48 óra lesz aug 21-ig. Hogy addig mi van a lóvéval, azt tőlem ne kérdezd. Egyébként az aug. 21 sem biztos. Hogy mitől függ, azt sem lehet tudni.
A "Fecykék és fruskák..." bennem is mély nyomot hagytak. Vajon, hol lehet a könyv... dOKi

IQ_nuku 2013.08.16. 08:40:28

.... én - és gondolom, hogy nem vagyok egyedül - minden nap benézek ide, hátha írsz.

matchbox75 2013.08.17. 18:20:40

@IQ_nuku: Szerintem vagyunk így ezzel páran:-)

Sün77 2013.08.17. 21:06:09

Szia Tengerész!

Nem hiszem, hogy egy Amapola méretű hajóval el tudnál tűnni a ráckevei Duna parton. Majd egyszer arra csónakázok és benézek.
A Felvonuláson ott lesztek 19-én?

Jó munkát!
Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.08.18. 07:21:20

@Sün77: Tervezem. Meg fogalmam sincs hogy kell jelentkezni, meg mik a feltetelek, de mindjart megnezem Rackeve honlapjan hatha ottvannak.

Mihalik Péter2 2013.08.19. 08:23:43

@Sün77: @A Tengerész: Ma lesz a lampionos felvonulás...tulajdonképpen semmi extra: A Savoyai kastély elől indul kb este 8 kor a menet, addig ott vasal mindenki...Át a híd alatt völgymenetben a piactérig, aztán állítólag vagy a strandon, vagy a piac területén lesz buli...A rendőrség ki fog vonulni, nem árt, ha mindenkinek a papírjai rendben vannak. Mi innen 5 hajóval megyünk, ha minden igaz, csak még valami díszítést kell kitalálnom magamnak...talán a tavalyi lampionok meg vannak még valahol, bár nem szeretem, mert pár éve kigyulladt az egyik, csak úgy magától. Este 9 körül vége is a vonulásnak. Nálunk lesz egy szalonna sütés ezek után, ha van kedvetek, szeretettel látlak Titeket!
süti beállítások módosítása