Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2013.03.27. 19:48 :: A Tengerész

Eszem megáll. Nézem a TV híradót a Fidesztévén a Németh Szilárd ( csepeli polgármester) fenyegeti a társasházi közös képviselőket, a lakásszövetkezeti elnököket, hogy eljárás indul ellenük, ha nem csökkentik a közös költséget 10 %-al, merthogy a szolgáltatók már csökkentették a díjakat, de "ezek a hölgyek és urak nem számlázzák tovább" ( szó szerint ezt mondta!!) a csökkentést a lakóknak. Fogalma sincs az embernek, hogy ezeket a közös költségeket közgyűlésen hagyták jóvá, nem a képviselők kénye-kedve szerint kell fizetni azokat, valamint ha netán több pénz van a kasszában mint ami éppen kimegy a számlákra azt nem a közös képviselő teszi zsebre, hanem bent marad a ház kasszájában, ami ugyanúgy a tagoké, mintha ott lenne a konyhaszekrény fiókban. Mondjuk a gázszámla leginkább attól függ, hogy milyen hideg volt az adott hónapban, tehát az nem úgy van, hogy "tavaly januárban fizettem 20000-et akkor idén 18000 lesz. Mert lehet, hogy 10 százalék mínusszal is 21000 lesz, de lehet 15000 is. Harmadosztályú elmék kormányozzák az országot, mert a harmadosztályú állampolgárok ezt szeretik és mivel ők vannak többen demokratikus úton konzerválva van a harmadosztályú  életminőség. Hogy mire futja a harmadosztálytól: http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=190046:az-ocsai-bnteny&catid=65:az-olvasok-irasai&Itemid=101  Ilyenre és ilyen felelőtlenül szórják a szélbe az adófizetők pénzét. 

Na de visszatérek az életre. Egész éjjel, de még reggel is esett a hó,  20 cm mély hóban gázoltam kifelé reggel a hajóról a műhelybe. A közmunkások hólapátokkal ténferegnek, nem akarom feltétlen összekötni a dolgokat, de hallom, hogy egy irodát a zsilipnél totál kiraboltak a hét végén...hát mielőtt idejött volna a "csipetcsapat" ilyen nem volt errefelé, ez már a második betöréses rablás, tavaly az egyik raktárból vitték el a láncfűrészeket némi falbontással.

A lassúnál is jobban belassultam a blokkokkal, most a legnagyobb, 20 mm kötél átmérőig használhatókat csinálom, azokból is a duplákat. Korábban kissé lezseren kezeltem a két görgőt elválasztó válaszfalat, rájöttem, hogy egy rozsdamentes lemez csík kevés oda, legalább  görgő szélességre meg kell szélesíteni, ez elég vacakolós dolog, szabni, hegesztgetni, utánasikítózni...mindegy, határozottan kifelé tartok a projektből, nem merem elkiabálni, mert ilyenkor mindig közbejön valami, de erősen remélem, hogy a hét végén befejezem a dolgot, már ami a fatelítés előtti, olyan 95%-os készséget illeti.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr175176512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Műszaki 2013.03.27. 20:27:37

Na igen. Arról nem beszélve, hogy a közös költség az nem is a csökkentett rezsi (fűtés, víz, áram) fizetésére van, kivéve ahol épület központi kazánnal fűtenek. Mert ezekre a szolgáltatók egyedileg szerződnek a lakókkal. A közös költség az a szemét szállításra, karbantartásokra, gondnokok fizetésére stb. van jellemzően. Ezekhez meg nem sok köze van a rezsi "csökkentésnek".

Néha tényleg érthetetlen, hogy ezek a törvényhozók maguktól ilyen okosak vagy vannak okos tanácsadóik is.

Sosem fogom elfelejteni, amikor Kovács László anno európai uniós biztos akart lenni valamilyen poszton, de nem azt kapta meg, hanem az energetikát. Kérdezte tőle a riporter, hogy ért -e az energetikához. Az volt a válasza, hogy nem, de ahhoz neki nem kell értenie, arra majd lesznek tanácsadók.

Mihalik Péter2 2013.03.28. 14:26:11

A kötelek ára se lesz semmi... mind ezt befűzni, helyre rakni... én bele se merek gondolni...vitorlák...csörlők, ponyvák..stb...kaphatunk egy kis jövőképet, hogy kb.mi a terv?

Takacs66 2013.03.28. 14:46:14

szép jó napot!

kicsit lemaradva de ez az „tervezett avulás” téma szerintem többet érdemelne.
úgy rémlik a női harisnyanadrággal kezdődött , aztán valami cirkusz az izzólámpa körül talán az első kartell is , Osram Úr és társai

fogyassz, fogyassz !
fogyassz mert elromlik, fogyassz mert vágyat kelt, fogyassz mert márkásabb, mert felsőbbrendűnek látszol, fogyassz mert így amúgy értelmetlenül felhalmozhatsz
fogyassz mindenáron, eladósítva magadat, gyerekedet
fogyassz , amit keresel költsd el , igazából nem állítasz elő semmit csak egy nyomógombot nyomkodsz, meg közvetíteni akarsz, a kereseted csökken de semmi gond itt az olcsó argentin csirkemell
aztán amikor a kereseted ép hogy vagy az élelmezésedet sem biztosítja, megérkeztél, a mókuskerékből soha ki nem keveredő
Újkori Rabszolga lettél
de ezt ne vedd észre, inkább hőzöngj valami párt oldalán,
Néhány éve még a kínaiak oh, lenézve rabszolgák, most meg motort autót vesznek, hiszen jobban akarnak élni, az olaj ára ettől az egekben, hiszen ők is fogyasztani akarnak
de a politikus nem ezt mondja, hanem bezzeg az mszmp idejében, na akkor.
Indiai vasgyár, heti bér, nincs TB, nyugdíjjárulék, apeh stb. jól dolgoztál 30 dollár, rosszul 25, áá ezek rabszolgák. Tudsz róla? Nem. Az a jó. Amiről nem tudsz nem is létezik? Mi a média?
Erről jut eszembe hogy témánál is maradjak melyik a Fidesz Tv a Hír vagy M1 ?

Üdvözlettel mindenkinek

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.03.28. 20:30:14

@Mihalik Péter2: A terv; haladni! A cél az út maga. Örvendezni minden napnak és annak amit aznap sikerült elérni. Aki nap mint nap csak azért él, hogy "egyszer" majd ez, vagy azt a távoli célt elérje az gyakran hatalmasat csalódik. NAGYON ajánlom ezt www.youtube.com/watch?v=r3FN-c2L9ng . Korábban optimistán azt gondoltam, hogy nem olyan nagy munka a hajó megépítése, mint amilyennek bizonyult a gyakorlatban. De óriási munka volt és még sok van belőle hátra. Nagyon jó lenne, ha amikor majd úgy ítélem, hogy felkészültem a hajóval egy "nagy megindulásra", még lenne elég erőm meg is valósítani, mert akárhogyis nézem amit teszek az versenyfutás a halállal. Ezért hát nap mint nap mindent megteszek ennek érdekében. De konkrét tervet nem készítek, hogy ekkor meg ekkor itt meg itt leszek és akkor majd aztán tuti, hogy ott aztán roppant boldog leszek ha a fene fenét eszik is. "Nulla dies sine linea". Ez a TERV.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.03.28. 20:41:05

@Takacs66: Mindkettő, de én konkrétan az M1-et nézem esténként. A többi így van. Az emberek megbotránkoznak azon, hogy milyen rabságban tartják az állatkertben az oroszlánt (miközben az állatkerti körülmények közt ötször annyi ideig él mint vadon), miközben eszük ágába sincs belegondolni, hogy nem vadászhatnak szabadon a királyi erdőkben és a túloldalra is csak akkor mehetnek át, ha zöld a lámpa. Sőt, mindent elkövetnek a legsajátabb személyes szabadságuk korlátozására, életüket semmi racionális indokkal nem magyarázhatóan korlátok közé szorítva. Saját választásuk szerint válnak rabszolgájává pénznek, tárgyaknak, káros szenvedélyeknek, ártalmas életmódoknak, celebek majmolásának, mások gondolatainak lusta kritikátlan átvételének.

harpi4 2013.03.28. 20:52:25

@A Tengerész: Az eredeti bejegyzéshez csak annyit, hogy annak csepeli őrültnek úgy látszik nem mondták meg, hogy a társasházak, lakásszövetkezetek stb. rezsicsökkentését még csak most fontolgatják Fidesz berkekben. Ezt különben a rádióban (fidesz és nem fidesz hírforrásban)hallottam. Jelenleg csak az egyéni rezsiket csökkentették. Abban teljesen igazad van, hogy ha a társasház rezsije is csökkenni fog, akkor az bennmarad a közös kasszában, és ha a mértéke elég nagy lesz, akkor a következő évben nem kell akkora közös költség emelést végrehajtani, mert erre is felhasználhatják az összegyűlt pénzt. Különben ez is olyan, mint a vezérürü kolompja. Az egyfülű birkáknál, ha mondjuk bal fülük van, akkor a baloldalról, ha a jobboldali fülük van, akkor a jobbról rázott kolomp után mennek.

Mihalik Péter2 2013.03.29. 08:38:13

@A Tengerész: Korrekt és megnyugtató.Bölcs válasz, élet tapasztalatra építve.Én még csak ott tartok, hogy egy teljes folyamat közben részállomásokat határozok meg célként, de ez sem tartható, az igazat megvallva. Tombolok is néha, de úgy érzem, van még mit tanulnom.

bananarepublica 2013.03.29. 08:49:20

Valojaban a politika nagyon rosszat tesz a rezsicsokkentesi
kampanyaval,nincs ingyen ebed, es meddig tarthato fenn az esztelenseg a politikai haszonszerzes remenyeben.
A zold beruhazasok teljeseggel el lehetetlenultek,amivel nagysagrendekkel nagyobb energia megtakaritasok erhetoek el,
igaz joval tobb idot kell szanni a projektekre.
Sajnos az a baj az atlagpolgar nemlat az orranal tovabb
es nemerzekeli hogy valojaban piszkosul megvezettek.

Takacs66 2013.03.29. 11:09:53

@A Tengerész: @Mihalik Péter2:
szép napot!
nagyapám egyszer azt mondja nekem: "aki nagyon siet, hamar odaér"
kérdőn nézek rá, mire ő: "a temetőbe"
hát akkor inkább ballagjunk, megértve, szeretve a velünk ballagókat

Takacs66 2013.03.29. 11:19:20

a kapitány és a pap történetesen egy napon halnak meg, ballagnak a mennyország felé, a kapuban megállítja őket szent Péter azt mondja:
-a kapitány bejöhet te nem.-
-de ezt hogy gondolod uram, hát én egész életemben téged szolgáltalak -méltatlankodik a pap.
-amikor te prédikáltál az emberek aludtak a templomban, bezzeg amikor ő hajót vezetett ezrek imádkoztak

harpi4 2013.03.29. 14:09:49

Az olasz kikötővároskában élt Fanni, aki régebben nehéz altesti munkásnőként kereste a kenyerét, ezért mindenki úgy hívta "Fanni a k...va". Már 80 évesen ballag a piacra, amikor a gyerekek meglátták, és elkezdtek kiabálni. -Itt jön "Fanni a k...va! Fanni erre keserves zokogásba tört ki, ezt pedig meglátta az arra sétáló 85 éves kapitány. - Miért sírsz Fanni? - kérdezte. Az öreglány elmondta neki, hogy még mindig hogy szólítják, pedig réges-régen felhagyott az iparral. - Sose búsulj Fanni - így a kapitány. - Látod már én sem hajózom vagy 25 éve, és mégis mindenki Kapitánynak szólít. Hiába a hivatás, az hivatás!!!

Takacs66 2013.03.29. 16:20:21

Kellemes Húsvéti Ünnepet

Kis ember 2013.03.29. 16:49:13

"fenyegeti a társasházi közös képviselőket"
Vili,ebből látszik, hogy fogalma sincs a való életről. Megkapja az elméleti ukázt fentről és azt szajkózza, esetleg a saját kútfejéből "továbbfejleszti".Pont, mint annak idején, akik csak könyvből tanulták a marxizmus-leninizmust és utána harcosan kiálltak a röpgyűléseken.
Egyébként most olvastam valahol, hogy a legtöbb ember a számlák kifizetése miatt aggódik. Milyen érzés, hogy neked csak annyi számlád van (na jó, a villanyt leszámítva), amennyit akarsz?

Jonathan 2013.03.29. 21:33:12

@Kis ember: En soha nem aggodom a szamlaim kifizetese miatt. Aggodjon az, aki küldte!!! :D

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.03.29. 22:02:12

@Mihalik Péter2: Ne tombolj! Higgadj le! Amikor százezredszerre se sikerül elvégeznem azt amire korábban úgy gondoltam, hogy képes leszek rá, csak azt mondom: "Ennyi fért bele a napba, én megtettem ami tőlem telt". Próbálj meg ŐSZINTÉN örülni annak amit elvégeztél, nézz gyönyörködve a munkádra, találd meg az alkotás szépségét és sz@rj a határidőkre, még ha magad találtad is ki őket
@Kis ember: ! Sajnos nem így van. Minden embernek kell lakásának lennie, ha nincs lakcímed nem létezel. Most pl a nulla gáz- víz-, villanyfogyasztás után a számla is lemegy 10%-al. Aztán fizetek mederhasználati díjat, telefont, szóval van sárga csekk bőven.

egeresz 2013.03.29. 22:48:34

Miért kell a dupla blokkok két csigája között vastag elválasztás?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.03.30. 06:47:29

@egeresz: Hát nálam nem vastag van, hanem csak egy vékony lemez. Elválasztás viszont azért kell (amiért oldalt is kell, hogy legalább a görgő átmérőjével megegyező széles legyen a blokk fala) hogy ne tudjon fent a görgőről oldalra lejönni a kötél, mert akkor nem áll be húzásirányba, hanem elakad keresztbe, mellette a görgővel. Valami zseni kitalálta, hogy erre fregolicsigánál nincs szükség, megőrültem tőle, állandóan keresztbeállt a csiga és persze megszorult a kötél egyik lakásban ahol korábban laktam.

csaba03 2013.03.30. 12:34:56

@A Tengerész: Nagyon igazad van! Csak az a baj, hogy az én határidőimet szerződések rögzítik, így egy kicsit még mindig parázok miattuk:)
süti beállítások módosítása