Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2012.10.05. 09:03 :: A Tengerész

Tegnap remek szél és napsütéses idő volt. Beültünk a Mákvirágba és összevissza vitorláztunk és egyáltalán nem volt kedvünk semmi máshoz, pedig már olyan éhesek voltunk mint a fene. Aztán mégiscsak kikötöttünk Amapolára és megebédeltünk a zsákmányolt gombából tojással. Ebéd utáni alvásból telefon riasztott, Golenár Feri zakatolt a Tarna nevű hajójával Amapola mellett és esti sütögetésre hívott meg bennünket. Úgy, hogy összeszedtük magunkat, átalakítottam a Mákvirágot vitorlásból motorcsónakká, meleg gúnyát öltöttünk és zsákoltunk, mert az esték már hidegek és harmatosak és elcsónakáztunk beszélgetni sülthúsok és elágazó vörösborok mellé. Ennek egyenes következményeként GF-ék elaludtak és lekésték a hétórási kompot (volt képe hozzá, hogy engem okoljon) amivel mentek volna az M7-es felé, merthogy ma még vitorlázni akarnak Olaszországban.

Más. Segíítséég! Szükségem lenne képernyőfotózó izére. (bevallom korábban ilyesmit a magam paraszt módján úgy intéztem, hogy igazából lefényképeztem a képernyőt) le is töltöttem egy ScreenshotCaptor 2.47.01 nevű szoftvert, de iszonyatosan komplikált és csak néha sikerül vele "ehető" PNG képet csinálni, mert többnyire megnyithatatlan PCX fileokat csinál, amikkel képtelen vagyok bármit is kezdeni.  Tud valaki okosságot írni a vilmosbartyikkukachotmailpontcomra? És könyörgöm valami megalázóan szájbarágós stílusban ha lehet, szóval úgy vagyok vele, mint amikor az egyszeri kertész imádkozik. "Ó Istenem, adj esőt.. de ha már adsz akkor olyan csendes szemerkélőt...és ha már olyat akkor csak éjjel, nappal süssön a nap...és ha már... akkor azért ne olyan perzselően, hanem csak olyan barátságosan...." és így tovább.

16:41 Juhé! Rámzuhant a levélözön, a ma este- éjszaka képernyőfotótanács értelmezéssel fog eltelni. 

Más. A tegnap megpedzett Illés Zoltán riportra személyes Emailben jelentkezett rcpt. Az ő hozzászülását némileg szerkesztett változatban közlöm, mert úgy ír, hogy abból vájtszemű olvasó kikövetkeztetheti kilétét, márpedig a világért se szeretném, ha ezért valahol, valakik (na kik) betartanának neki ha netán pályázik merthogy neki is élnie kell valamiből, nem olyan szerencsés ingyenélő mint én.

A konkrétumok ismerete nélkül egy ilyen ötletrohamból hülyeségek és akár jó dolgok is kisülhetnek. A hülyeségnek nagyobb az esélye, mert kilóg a "lóláb" : a 10 nagy tározó eleve esélytelen, mert 10-15 Mrd Ft-ot a jelenlegi helyzetben szinte kizárt, hogy a kormány erre megszavazzon, tehát a legvalószínűbb közvetlen cél leginkább egy 2-3-4-5-6 Mdr-os keret megszerzése, amiből egy kicsit "osztogatni" lehet. De azért köz-haszon is származhat, de fenntartásra pl. az ilyen kampány programok soha nem tartalmaznak se pénzt, se elképzelést, tehát az átadás után 3-4 évvel általában már nem működnek.
Jó szakmai előkészítés nélkül a "kampány-programok" pénzpocsékolássá szoktak válni több évtizedes tapasztalatom szerint.
Ettől eltekintve a vízvisszatartás a tájépítészet alapelvei közé tartozik, de ennek korántsem egyetlen és elsődleges eszköze a tározó-építés - inkább a leglátványosabb (Szalag átvágható). Létező jó példa egy mesterséges tórendszer Székesfehérváron egy nagy lakótelep mellett, amit az ott lakók azóta "belaktak" és ma már természetes tó képét mutatja. Ilyenekből jó lenne minél több, tehát nem csupán "műszaki tározó"-ként, hanem "emberi" funkciókkal ellátva (semmiképpen sem bekerítve "belépni tilos" táblákkal).
 
Ehhez én még ennyit fűzök hozzá. Székesfehérvár lakótelep mellett van két mesterséges tó. Gondolom nagyjából állandó vízmélységgel. Ez az "állandó" nyilván nem jelent egy feszített víztükrű medencét, de gondolom van valami természetes be- és kifolyása, bár a műholdképen nem nagyon látszik ilyesmi, a hódok szoktak ilyet csinálni Kanadában, azaz a  legtermészetbarátabb dolog a világon, a hódokat aligha lehet vádolni lobbitevékenységgel ( habár vegytisztán az, a hód valószínűleg magasan leszarja a többi faj érdekeit). Viszont ez nem az a kategória szerintem, mint egy olyan víztározó , amiben állandóan változik a vízmennyiség, mert csak  egy olyan egyetlen befolyással rendelkező lapos (nyilván ha mély lenne akkor rettentő nagy pénzbe kerülne a kiásása)medence, amiben amikor nagyvíz van beáramlik a víz aztán onnan később kilocsolják és akkor marad egy repedezett sártenger és ami netán megfogant benne élet az elpusztul. Szóval ezt egy nagyon komoly ökológiai komplex tervezőmunka kéne megelőzze, amire majd lesz valamennyi szétszórnivaló pénz, amire majd lesznek jelentkezők aztán berakják az anyagot a fiókba mint eddig is sokszázat és marad a pofázás.
 
17:06 Hurrá!! Mégse megy rá az éjszaka! Össznépi összefogás nyomán kiderült, hogy ezen a szemét német billentyűzeten  a felső sor jobbról a harmadik "Druck/S-Abf" rejtélyes gomb az exponáló, Shifttel egyszerre megnyomva kirakja "vágólapra"(azt is most tudtam meg mi a fene, bár 1000 éve használom a funkciót) és onnan Wordbe kopyzható. Bár azt még nem tudom, hogy mondjuk JPG, vagy PNG  fileként elmenthető e.
17:21 JPEG-ként már tudom menteni úgy, hogy egy eredeti eltárolt képet a Windows szerkesztőprogramban kitörlök és odakopyzom a helyébe, azt  elmentem save-as-el új címmel, de ennek az a hátránya, hogy az ikonok közt marad az eredeti amúgy kitörölt kép, csak persze alatta az átnevezett címből lehet tudni, hogy mi ez, szóval olyasmi mint amikor az ember a jobb kezével vakarja a bal fülét. Működik... de...

19:35 Hosszas Skipeolás (Zoli Debrecenből) után már az Infran View képszerkesztőbe amit közben "megmagyarítottunk", tudom kezelni, menteni a képernyőfotót. Már csak azt nem tudom, hogy hogyan lehet a Hotmail szövegbe elegánsan betördelni, mint azt a Makovsky Zsolt felvonószakember teszi . (A liftesekkel mindig jóba voltam, szegény jó Kuchta Feri, hiába ugattam neki, hogy ne bagózzon annyit...) De rajta van, hogy beidomítson!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr94821154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devton 2012.10.05. 11:31:07

Printscreen gomb nincs a billntyűzeteden? Megnyom,- vágólapra kerül,- képszerkesztő megnyit,- új kép beilleszt,- szerkeszted olyanra mint szeretnéd.
Nem kell hozzá külön progi. Ha valamit félreértetten akkor bocs.

devton 2012.10.05. 11:34:07

@devton: Printscreen gomb általában F12 mellett jobbra az első gomb

devton 2012.10.05. 19:30:39

A palotavárosi tavak a Galyából nyerik a vizet. A horgászok belakták lenne ajvékolás, ha abból szeretnék a vízhiányt pótolni. A méretük is elég kicsi , rengeteg ilyen tó kellene ami nem biztos ,hogy olcsóbb. Ott a pátkai víztározó amit konkrétan a Velencei-tó vízpótlására hoztak létre, mára ezt a funkciót korlátozottan látja el, mert önálló tóként kezdett funkcionálni, és érdekeket sért a leengedése. Fehérvár jó hely, bő esztendőkben minden úszik , szárazság esetén meg szárazság van .:) Bő vizes időben nehéz "eltenni" itt a vizet.
Nem értek hozzá,de volt/van vmiféle Vásárhelyi terv azt kellene befejezni, vagy továbbfejleszteni, úgyis elsősorban az alföldön jelentkezik a legsúlyosabban az aszály....

HöZsö 2012.10.05. 19:49:53

Ha megvan vágólapon a kép, akkor simán az asztalon jobbgombot nyomsz, "Új", menüpont, ott pedig "bitmap", vagy "BMP" vagy ilyesmit kell találnod.
Erre rányomsz, kapsz egy üres fehér lapot, erre beilleszted a vágólaopról a képernyőképed. Itt jön a trükk, mert "Mentés másként"re kell nyomni, címet megadni, ÉS ami nagyon fontos a formátumot célszerű JPG(jpeg, programja válogatja)-re átállítani, mert a BMP formátum felett eljárt az idő.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.05. 19:52:18

@devton: Hát ez az! Ha csinálunk egy mesterséges tavat az szerintem rettenetesen jó dolog. De akkor az nem víztározó, amit aszálykor öntözésre lehet használni. Az rekreációs, horgász, gyönyörködőhely, ha kiöntjük a kukoricaföldre na abból lesz csak nagy balhé. Az én paraszt agyam szerint a víztározónak egy baromi mély gödörnek kéne lenni, amiben még akkor is van annyi víz ami az odakerült életet fenntartja, amikor aszálykor ezerrel öntöznek belőle. De ez alighanem hatalmas költség. Szóval amit Illés államtitkár úr emleget, hogy semmipénzből tározzuk a vizet, szerintem nem működhet.

elizal 2012.10.05. 21:09:42

@A Tengerész: Jól értem, hogy jó megoldás lehetne mesterséges tavak létrehozása? Ami a "bő" esztendőkben gyönyörködőhely, a "szűk" esztendőben meg locsolóviz? És azért lenne balhé, mert a gyönyörködők nem akarják, hogy a vizüket locsolásra használják? Na csak azért kérdem ilyen "bután", mert ha ez tényleg jó megoldás lehet, akkor nem kell foglalkozni a "gyönyörködőkkel", a vizet ki kell önteni és kész. És ha éppen jó kedvében van az illetékes, esetleg két értelmes mondatban felhívhatja a T. figyelmet, hogy mi végre is van az a bizonyos tó.... meg még meg lehet tekinteni a mindenféle oktatási terveket, hogy ezzel a témával kellőképpen foglalkozik-e ....meg még van néhány kapcsolódó ötletem. Jut eszembe, próbált volna valaki tiltakozni a Nílus áradása ellen ... Jó-jó, tudom azt állítólag nem emberek intézték, de ha tényleg ilyen egyszerű lehet a megoldás, akkor ... mi a kérdés?!

Kicsit más!
Nem olyan régen hallottam a rádióban valami okos műsort, ahol mint "érdekességet" említették, hogy még régen, az uradalmi időkben a alföld bizonyos részén működő uradalmak arra felkent "alkalmazottai" minden év kora tavaszán (?!) (na pontosan nem emlékszem mikor, de nem is az a lényeg)találkoztak és jól megegyeztek abban, ha áradás várható (mert a megelőző hónapok időjárásából vélelmezni lehetett az), mikor és milyen ütemben kell feláldozzák földjeiket/legelőiket a többi védelme érdekében. (Csak nem valami közérdek került egyéni érdek elé?!? Akkoriban?) Igaz, nem is egy helyen, azonos magasságban lévő területen volt legelője az uradalmaknak, mivel áradás esetén bizony költözködni kellett feljebb. ... No, ugyan én biztosan nem voltam ott - és már sajnos nagyapám is 100 éves lenne, így ő biztosan nem tud segíteni az emlékeivel, s talán már élő tanúja e dolgoknak nincs is -, de logikusnak, mi több abs értelmesnek látszik az elgondolás.
De! Mivel a műsorban emlékeim szerint agráregyetemi ember okfejtett, úgy tűnik, "újabb csövön fedeződik fel a lyuk", s nekem ez tetszik. Lehet, hogy lassan elő kéne venni/meg kéne keresni a vacak kis mindennapi életünk szempontjából is hasznosnak tűnő tudás még fellelhető nyomait. Hát, csak hagytak az "őseink" maguk után valami ilyesféle nyomokat. Vagy az is csak Egyiptom területén volt divatos? :)

u.i.: Laikusként miért is 'foglalkozom' én ezzel? Hát, mert inni és enni azért kell a nem "agrárosoknak" is, s úgy látszik ez is "csináld magad" lesz még a végén ....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.05. 22:54:27

@HöZsö: Kissé "lezséren" írtad, szóval hiába kértem hogy "szájbarágósan, mert nem egy fehér lap jön fel, hanem egy ikon az asztalon, arra ráklikkelni jobb egérgombbal, ott bemenni a szerkesztés menüpontba és ott jelenik meg a fehér lap, aztán arra lehet rámásolni ctrl-V-vel, aztán ott a save -as alatt átkonvertálni JPG -be és úgy elmenteni valahova, szóval kicsit más mint mit leírtál, de kiókumláltam, kösz, mostmár háromféleképpen tudom csinálni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.05. 23:13:38

@elizal: ÉN NEM MONDTAM, HOGY EZ A JÓ MEGOLDÁS. Csak spekulálok, mert amit az Illés mondott, azt egyáltalán nem érzem meggyőzőnek, különös tekintettel arra, hogy ki mondja és aki mondja teszi azt egy olyan riport keretében amiben több dologban is minimum téved, de akár azt is mondhatom, hogy hazudik. (lásd Matterhorntól idézetteket tegnap). A gyönyörködőkkel meg ujjat húzni életveszélyes, Nagymaros, Fajsz, Dunakiliti ebbe bukott bele, de mondhatnám a létező szocializmust is. A gyönyörködők kezében olyan médiháttér-fegyverarzenál van, hogy kormányt tudnak buktatni és egzisztenciákat tönkretenni, szakmát hiteltelenné, tudósokat kenyérnélküli kukázókká alázni. Nézd meg azt a szót, hogy duzzasztás még kiejteni se szabad, mert jön a lobbyvád és a kommunistázás! Ha meghallgattad az Illés riportot ő is a "zsíros projekteket" emlegette mint vérvádat a vízügy ellen aminek félig ő a feje.

apiesze 2012.10.05. 23:41:52

Keleti-főcsatorna

Néhány adalék:
"A Keleti – főcsatorna vizét, zsilipkapun keresztül a Tiszából kapja. Tiszalöktől, Bakonszegig tart, közel 100km hosszú. A Tisza szabályozása után, annak eredményeként, elszikesedett ez a terület, lehetetlenné vált a növénytermesztés és az állattartás. Ennek orvoslására, elsősorban öntözés céljából építették meg. Másodlagos hasznosítása: ivóvíz készlet tárolása, a környék halastavainak vízellátása, hajózás és nem utólsó sorban, nekünk horgászoknak, szabadidőnk aktív eltöltésének színhelye."

A Hansági-főcsatorna munkálatait már Mária Terézia uralkodása alatt is számos törvény született a feliszapolódott folyómedrek megtisztítására, de számottevő cselekvés nem történt. A "végső" döfést a Hanságnak a KISZ táborok adták meg 1958-67 között, aztán, mint annyi helyen jött a "rehabilitáció" (pl. Kis-Balaton, Rákos-patak, stb., stb.)

Ez csak két példa a sokból, amit a természet ellen elkövettünk. A folyószabályozásaink nem nagyon "jöttek" be. A mederbeszorítás (a gátak emelése csak következmény, az árterektől megfosztott folyók egyre magasabb gátakat kívántak), a kotrási munkák szüneteltetése, vagy teljes megszüntetése + időnként az időjárás is besegített.
Nem vagyok büszke rá, hogy gyerekként én is részt vettem a csatorna ásásban Karcagi-pusztán. Igaz ott alakult ki sztrájkhelyzet miattam, a tanárokkal szemben. Mi győztünk! Ez kárpótol némileg bennünket, a körülményekért. (10 személyes katonai sátrak, a legközelebbi fa 5 kilométerre volt, a kaja...)

HöZsö 2012.10.06. 10:51:08

@A Tengerész: Bocsánat, ezt a lépést valóban kihagytam.
süti beállítások módosítása