Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2012.05.21. 22:09 :: A Tengerész

 Összecsavaroztam a dinghy kormányszekrényét, megtoldottam ideiglenesen a gaffját, mert a folyamatos próbák, állítgatások során mindig találok hibát a vitorlán. Kezdetben volt egy csúnya redő keresztben, amit már nagyjából sikerült kihúznom, de ahhoz, hogy teljesen eltűnjön, úgy gondolom, hogy feszíteni kellene a felső csücskön, ennek viszont a gaff hossza határt szab. Ezért toldottam meg ideiglenesen egy lécdarabbal. Ha beválik, megcsinálom véglegesre a toldást. Ki is próbáltam volna, de nagyon beerősödött a szél. Vihart jósolt a rádió jégesővel, meg vendégek is jöttek, így holnapra marad a dolog. Volt még egy kemény munkánk ma. Amikor elkészültem a hajó felemelésével annakidején a parton ( az eredeti "testhelyzetből" amibe a daru lerakta, 20 centit megemeltem egy olajemelő és két hébér segítségével, valamint egy láncos flasencúggal pontosan vízszintesre állítottam), acél csövekkel alaposan kitámasztottam, hogy nehogy a fejemre essen és a dögnehéz emelőeszközöket elzéfeszteltem a hálókabin padlója alá. Nos most, hogy a jobboldali üzemanyagtankba gázolajat tankoltam, az egész hajó a korábbi keresztirányban vízszintes helyzetből kissé megdőlt jobbra. Ezért délután előszedtük a hébéreket, emelőt, flasencúgot, meg az ugyancsak ott elraktározott 5 kilós kalapácsot és áthelyeztük a szalon baloldali szofa alá, valamint a deck bal oldalán álló 25 literes melegvíztartályt is feltöltöttem, ami még téli leürített állapotban volt. Ettől mindjárt kedvezőbb testhelyzetet vett fel a hajó.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr304530594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbikbal · http://www.facebook.com/photo.php?fbid=312647675440551&set=a.144971282208192.19220.100000859632031&t 2012.05.22. 07:35:45

Ma nem volt adása a Fialának. Tegnap még úgy volt, hogy ma lesz. Szegény János, csalódnia kellett a Lázár elvtársban. Várható volt, és én nem is bánom, mert folyamatosan mellé dumált! Ma jó idő van, tuti nem fogsz napozni, de ott az internet, most lesz rá időd.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.05.22. 09:29:24

@jobbikbal: Csodálkoztam is rajta, hogy csak a sistergés van a Qrádióban. Emailekre válaszolgatok, aztán előveszem majd a varrnivalót, mint esős napokon általában. Kitaláltam egy új szót, neked tetszeni fog. "Hungarochavezizmus".

Mihalik Péter 2012.05.22. 18:19:58

@jobbikbal: Elnézést kérek, de azt hittem , hogy ez egy hajózással, hajóépítéssel kapcsolatos diskurzus. Politika,lopás-csalás,hazugság,intrika,vér, betegség és baleset stb... megtekinthető bármelyik TV-csatornán... nem lehetne, hogy inkább a hajózásról írjunk? Nem csodálom, hogy senki sem ír...deprimáló dolgok vannak mindannyiunk életében, nem kéne még ide is írni, elég amit fél füllel hall az ember!Köszönöm.

apiesze 2012.05.23. 07:51:53

@Mihalik Péter: Maximálisan igazad van, csak sajnos akaratlanul is beszivárog a mocsok az ember életébe. A híradók sem szólnak másról: "meg ölték, kigyulladt, karambolozott, kirabolták", a sorrend tetszőlegesen módosítható.
Emlékszik még valaki a 60-as évek végén a füredi kikötő őrre, Bandi bácsira? Még Horthy alatt szolgált a tengerészetnél. A napokban nézegettem a balatoni hajókat onnan jutott eszembe az öreg.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.05.23. 08:15:28

@apiesze: Híradó...Tegnap elkerekedett a szemem az esti közszolgálatit nézve. Egészen komolyan taglalták, hogy a harkányiak azt gondolják, hogy azért csökkent az idegenforgalmi bevételük immáron a 10 évvel ezelőttinek a felére, mert ÖRDÖG VAN A CÍMERÜKBEN ! Ezért új címert terveznek. index.hu/belfold/2012/05/22/levennek_az_ordogot_harkany_cimerebol/ Ez manapság A HÍR. A régi vicc jut az eszembe.
-Mi a KGST új címere?
-??
-Zöld mezőben hét sovány tehén feji egymást.

apiesze 2012.05.23. 09:49:36

@A Tengerész: Az öreggel egy story (megtörtént állítólag). Három-négy nyelvet kevert folyamatosan beszédközben és így jött össze. Pecázott, fogott egy pár halat (most emlegetett Téged a Fiala, hogy hány éve mondtad:"hiába volt gazdag ember George Harrison, mégsem tudta magát megmenteni."), a halak között kárászt is. Otthon pucolja a halakat, a kárász kiugrott a vájdlingból, be az ágy alá.
Erre az öreg: "Pocem, pocem kárász. Nye bojsza. Nye vakareszku bicsku, bugyli bicsku vakareszku."

apiesze 2012.05.23. 10:04:06

@A Tengerész: A hévizi hírhez: "Nagy az Isten állatkertje, csak alacsony a kerítés". Tévedtem, mint már annyiszor, ez is a megélt kor átka. ;o) Azt gondoltam, "csak" 70-80 évet akar visszamenni a regnáló hatalom. Nem. Irány az "szép", járványokkal, inkvizícióval spékelt középkor, ördöggel, boszorkányokkal.
süti beállítások módosítása