Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2012.01.29. 22:33 :: A Tengerész

  Úgy tűnik a hét végén legalább egy fél nap most már rendszeresen favágás a program. Most a lakatosok pakoltak ki egy csomó fát, raklapot, deszkákat, polcokat, ládákat. Amúgy a dolog az én tűzifahozadékomtól eltekintve szomorú. Amikor Lajosmizsén voltunk tűzihorganyoztatni, útközben több helyen is mutogatta "K" azokat a komoly épületeket, melyeknek az acélszerkezeti munkáit ők csinálták. Még tavalyelőtt is óriási  vasakat hegesztettek itt a csarnokban a fiúk. Mára a korábban tucatnál több embert foglalkoztató cég ilyen másfélfősre fogyatkozott, a vagyonfelélés folyik, folyamatosan csökken a bérelt terület, ami a héten kikerült nekem tűzifának, a konténerbe meg értékesítendő vashulladéknak, az nemrégen még termelő berendezés,  irodabútor és raktári polc, vagy készlet volt. Érdekesen alakul Orbán Viktor elrugaszkodás éve, legalábbis így alulnézetből.

Szóval favágás volt a délelőtt nagyrészében a program. A többi időm a jobb oldali szkeg felerősítésével telt, ez ragasztással és csavarozással készült. Fent van a szkeg végében a kerék is.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr803972500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2012.01.29. 23:44:01

Elrugaszkodás. Persze. A józan észtől. Unortodox módra...:)))

jobbikbal · http://www.facebook.com/photo.php?fbid=312647675440551&set=a.144971282208192.19220.100000859632031&t 2012.01.30. 10:00:45

Ma hallottalak reggel a Kelj Fel Jancsiban. Inkább téged hallgatnálak többször, mit a Navracsicsot, Lázárt, és a többi megélhetési politikust. Fiala megérdemelte amit a Frizbiben kapott, minek megy egy ilyen bóvli műsorba? Fiala sokszor magának keresi a bajt, mondvacsinált dolgokat fölnagyít, és sodorja bele magát a saját maga által felkavart semmibe!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.30. 10:06:49

@jobbikbal: Hehe. Egymásra néztünk "J"-vel amikor azt mondta, hogy majd ő magánbeszélgetésben még előszedi a dolgot Hajduval. Mi a francnak ezt a szart még tovább rágni? Fialából hiányzik minden nagyvonalúság. Tisztára gyerekes ebben (és sok egyéb) dologban. Narcisztikus természetébe nem fér bele sem a megváltoztathatatlanba való bölcs beletörődés, se a vereség elviselésének képessége.

jobbikbal · http://www.facebook.com/photo.php?fbid=312647675440551&set=a.144971282208192.19220.100000859632031&t 2012.01.30. 11:06:05

tv2.hu/frizbi_hajdu_peterrel/video/frizbi-fiala
Irigylem, hogy ilyen gondjai vannak, amikor más nem tudja, hogy mit fog adni enni a gyerekeinek. Teljes kilátástalan a mai helyzet Magyarországon. Egyébként Vitrayt azért nem szeretem, mert folyton úgy csinálta amikor helyzetben volt, hogy az összes olimpiai, világbajnoki döntőt, ahol volt esélye győzelemre magyar résztvevőnek, ő közvetítse!

tabulator 2012.01.30. 15:10:38

Amit nekem kifejtettél, azt úgy hívják, hogy szabadelvűség, és az is egy oldal, mert nem csak két oldal van. A szabadelvű (civilizált erkölcsös) ember a civilizáció és az erkölcs normáit szem előtt tartva képes önállóan alakítani a nézeteit,
a többieknek megmondják, hogyan kell gondolkodni a dolgokról. (Attól félek, hogy nekik a civilizációs és erkölcsi normák csak afféle másodlagos szabályok, amelyeket a politikai hovatartozás felülírhat)
Én a madaramat már negyedik éve építem. Vicces nevet akartam neki adni, úgymint "Vérpinty" de lassan belátom, hogy találóbb a "Luca széke" esetleg a nem oly szarkasztikus "Lúcia".
Luca tartalmaz eredeti megoldásokat, olyanokat mint a világon egyetlen trájk se. A keréktengelyek nem acélból, hanem poliamidból vannak, az üzemanyag tartály egy mozdulattal kiemelhető és a polipropilén felnis ámde négyvásznas gumiköpennyel ellátott kerekek, az üléskeret perunal csőív sarkai meg effélék.
NKH LI tipusbesorolás illetéke kétszáz ezer forint, ezért esetleg illegalitásban maradunk.
Ha befagy a Duna, mi lesz a hajóval?

Kis ember 2012.01.30. 16:24:59

"...Nem bánják, ha a gyár selejtet termel, az áru megrohad a raktárban, és a betegek hullnak, mint a legyek; csak a funkcionáriusok éljenek misztikus lelki közösségben az ideológiával."

Faludy György: Pokolbéli víg napjaim

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2012.01.30. 18:01:59

@tabulator: Ezekkel az illetékekkel meg egyértelmű: még mindig azt hiszik, hogy a repülők, meg a vitorlázók/hajózók milliomosok!:( Az, hogy évek munkájával magunk építgetjük a járműveinket, aminek az árával az illeték összemérhető arányban áll (azaz pl. nekem jónéhány 10%-a...:( ), ez senkit nem érdekel a bürokraták közül! Az, hogy a minimálbérre bejelentett kacsalábon forgó palotában élő, és luxuskocsival furikázó "vállalkozó" közben egy flottára való pénzt elcsal az államtól, azaz tulajdonképpen tőlünk, ez meg a poitikusainkat se érdekli!:( (lehet, hogy ők is ezek között vannak?)

Mihalik Péter 2012.01.30. 19:01:53

@jobbikbal: Itt egészen másról van szó: Ezek itt egymást tolják a nézettség felé,amiből jőő és jőő a lóvé!!! Valamelyikőtök keresett már ilyen egyszerűen pénzt? Tőlük kéne tanulni... állítólag...( Ki az a Hajdú Péter???, honnan jött? mit tud?valami ezoterikus tv-ben volt,vagy ilyen játékban... asszem...)
-más: Vili Bácsi én nálam van a begyújtós + koromtalanító, de csak 12.00 után vagyok Pesten..a portára lerakhatom??? köszi, ha írsz!! P. Rkeve

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.30. 20:15:26

@Mihalik Péter: Köszi Péter! Nyugodtan hagyd ott a portásnál, reggel megkapom amikor arra járok. Mármint hogy ezek szerint ha éjfélkor jársz erre. Vagy délután voltál itt?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.30. 20:24:32

@jobbikbal: Hüm. Abban azért volt igazsága a Fialának, hogy egy olyan pályán volt a Vitray menő, ahol rajta kívül nem volt versenyző. De amúgy az egész dolog marginális, két ember torzsalkodása, Hajdu Péter korábban éppen abban az interjúban közölte Fialával, hogy ő egy "médiakurva". Így szó szerint. Most éppen ebből a dologból lehet nézettséget kicsikarni, tehát nincs szégyenérzet, pénzt hoz tehát ez kell a népnek.

Mihalik Péter 2012.01.30. 20:51:37

@A Tengerész: Drága "V"&"J"...azaz drága Barátaim! Szinte minden áldott napon arra járok, kb 13.00 környékén.. nem passióból...hanem Édes Párom ápolása szólít...Délutáni pihenésetek tiszteletben tartásával a portán hagyom...amint lehet. ( bár úgy látnálak már Titeket!!!)
A 20.24.32.-es bejegyzésed jó...egyébként volt több versenyző is, csak mi nem tudunk róla,mert mi szemből láttuk az arcokat és nem profilból...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.30. 20:59:43

@Mihalik Péter: Ha rámcsörögsz amikor jössz elcsúsztatjuk a programot a kedvedért! Ez ne legyen akadálya a látogatásnak!

Mihalik Péter 2012.01.30. 21:44:48

@A Tengerész: Isten mentsen engem... dehogy is!!! Természetesen Rád csörgök, de a megszokott program ne maradjon el...holnap fél 10 re megyek Anyáért..aztán Szt. István kórház...ott meg tudom, hogy mi vár ránk...azt viszont nem tudom,hogy meddig tart. Cinikét meg mielőbb vízszintesben tudnám....úgyhogy húzunk haza Kevére. Emberi, lehetőleg de. órákban hívlak, megy Hozzátok, ahogy csak tudok, lehetőleg délelőtt!!!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.31. 20:46:29

@Mihalik Péter: Jaj de nehéz lehet nektek! Néha úgy érzem Isten a tenyerén hordoz bennünket, hogy megengedi, hogy ilyen boldogan és megelégedetten éljünk itt. Jobbulást kívánok!

Mihalik Péter 2012.02.01. 14:24:20

@A Tengerész: Köszönjük szépen! Ha egészség van, akkor minden van! Betegség mellett eltörpülnek és szükségtelenné válnak, mindaddig megszokott cselekedeteink, vágyaink és álmaink!
süti beállítások módosítása